Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Imam jedan veliki problem na kuci.Naime,primijetio sam da su strshljeni napravili gnijezdo ispod krova kuce.S obzirom da je moja soba u potkrovlju pocheo sam da ludim,ujutro me probude koliko tutnji krov od grebanja i komeshanja.
Pokushao sam da ih uklonim elektrichnim reketom (da,imam i to ),sprejevima,ljepljivim trakama ali to samo ubije nekoliko njih i nishta se nije promijenilo.Proshle godine sam ih za 15 minuta ubio ravno 40 i nishta im,kao i da nisam.
Znam da se nije pametno bakcati s ovim pa bih da se povuchem dok mogu.Pristup gnijezdu (ne vidim ga,ushli su kroz rupu izmedju drvenih greda i napravili gnijezdo u krovu) je jako otezhan,trebalo bi se popeti na krov samo da chovjek to vidi shta i kako.
Ima li ikakva djelotvorna tehnika uklanjanja ovih beshtija ili chak neki profesionalac?Vatru i spaljivanje ne mogu koristiti jer bi otishla chitava kuca da se druzhi sa Bob Marleyem na nebu.
'Fala!
Lijep pozdrav.
Inače se rijetko javljam na drugim temama jer na žalost svaka nekako na kraju završi o politici...
Bilo je jako dobrih savjeta a mi pčelari se snalazimo kao što vidite na slici. Inače je najbolje da neko od neke stručne službe izađe na teren i na licu mjesta se uvjere koje je rješenje najbolje za vas, jer na drugom mjestu se isti takav problem rješava na drugi način, al vas ne košta puno jedna piva da probate.
Sretno.
Evo najboljeg prijedloga,..
Pivu njima,pivu sebi,...
kontam da je covjeku frka, i moj mu je savjet da nadje profesionalce za taj problem...mene interesuje jesu li ose il' bas strsljenovi...znam da su njemackoj strsljenovi zasticeni i unistavanje njihovog gnjezda vuce kaznu od 50.000 eura....
Nakon svih iskushanih metoda koje nisu uspjele problem je uspjeshno rijeshen profesionalnom intervencijom prije dvije sedmice.
Chovjek je iz Zenice i zajedno sa popravkom rigipsa na plafonu sve je izashlo 200 KM.Pa da se zna za ubuduce ko god ima ovaj problem,ove "male amaterske metode" ih samo malo prorijede ali ne unishte.
BTW,toliko su se bili nakotili da je chovjek napunio 1,5 vrecu za smece njihovim "materijalom".
Za ubuduće: najbolje je stršljenove uništiti zimi, jer svi uginu osim malog broja ženki, koje na proljeće obnavljaju leglo.
Zimi se potamane te malobrojne ženke ovim mamcem ili pipsom, gnijezdo se odreže (inače može biti veliko kao omanji čovjek) i baciš ga.
Da malo oživim temu.
Nekad davno sam se javljao na ovo ali....
Tada sam znao gdje su gnijezda strsljena.
Sada ne.
Negdje u mahali su se zakotili.
Ne znam gdje. Dvije noci za redom mi ulete kucu kroz balkon. Ispred balkona je ulicna rasvjeta pa im primamljuje.
Strah me da mi ne mazne neko od djece ili pasa. Lako ga je ubiti kad ga vidis. Raid prsnes i gotovo. Ali ako uleti a ne vidis ga, e onda moze biti belaj.
Ima li kakva sam svoj majstor "mamilica zamka" provjerena.
zdruzdjo wrote: ↑20/08/2022 11:22
Da malo oživim temu.
Nekad davno sam se javljao na ovo ali....
Tada sam znao gdje su gnijezda strsljena.
Sada ne.
Negdje u mahali su se zakotili.
Ne znam gdje. Dvije noci za redom mi ulete kucu kroz balkon. Ispred balkona je ulicna rasvjeta pa im primamljuje.
Strah me da mi ne mazne neko od djece ili pasa. Lako ga je ubiti kad ga vidis. Raid prsnes i gotovo. Ali ako uleti a ne vidis ga, e onda moze biti belaj.
Ima li kakva sam svoj majstor "mamilica zamka" provjerena.
bitanga_sa_otesa wrote: ↑20/08/2022 14:14
ja ih gadjam papucom,spori su pa tesko izbjegnu smrt
ma kad ga vidim, sve je ok. Tromi i nema mu spasa.
Medjutim kad udju a na vidis ih e onda je belaj.
Sinoc sjedim na balkonu. Bukvalno me spucao u nogu kao kamencicem da me neko pogodio. Odbi se od nogu i hop u sobu.
Trebalo mi je par minuta da ga nadjem gdje je. Plavi raid i padne ko pokosen.
Black swan wrote: ↑20/08/2022 16:44
Nije mi jasno kako se pcele ne ulove na to
Jednostavno ne privlači ih taj miris, ništa im ne znači. Za razliku od njih ose i stršlljenovi su predatori i svaštojedi pa im taj miris pive ili piva pomiješana sa sirćetom miriše kao hrana i rado dolaze na klopke.
Pipam.jabuke da padnu ako su trule nacete da rasterete grane zavrrtim jednu kad imam sta vidjeti
Prst mi cenat do strsljena
I on se iznenadio
Kakva spura
¤ jelena ¤ wrote: ↑27/08/2022 20:26
Baš ih ima ove godine. Prethodnih nisam primijetila toliko.
Prije nekoliko dana mi jedan ušao u sobu, a juče u kuhinju.....
Lijepi Rajd i cipela za svaki slučaj.
prije dvije noci opet.
Iako sam stavio ove "zamke"
Uleti ki kcerka u sobu kaze "tata eno opet uletilo kod mene u sobu ono sa s"
Pa gdje je, trazi po sobi satro se. Kad levat uletio sa strane u plafonjeru.
Bukvalno sam 15-ak minuta zvjerao po sobi od coska do coska i po budzacima. Generalno mirna zivotinja i nece ujesti dok je ne isprovociras, ali ne bih volio razmisljati sta on smatra kao provokaciju.
¤ jelena ¤ wrote: ↑27/08/2022 20:26
Baš ih ima ove godine. Prethodnih nisam primijetila toliko.
Prije nekoliko dana mi jedan ušao u sobu, a juče u kuhinju.....
Lijepi Rajd i cipela za svaki slučaj.
prije dvije noci opet.
Iako sam stavio ove "zamke"
Uleti ki kcerka u sobu kaze "tata eno opet uletilo kod mene u sobu ono sa s"
Pa gdje je, trazi po sobi satro se. Kad levat uletio sa strane u plafonjeru.
Bukvalno sam 15-ak minuta zvjerao po sobi od coska do coska i po budzacima. Generalno mirna zivotinja i nece ujesti dok je ne isprovociras, ali ne bih volio razmisljati sta on smatra kao provokaciju.
To sa plafonjerom je zeznuto, znam...i tad stvarno može pomoći Rajd ili bilo koji drugi insekticid u spreju. Popneš se što bliže možeš i napršćeš unutra, između zida i plafonjere. Sprej ga ošamuti i samo proleti s tebi suprotne strane na pod od jačine mlaza. (mi smo tako)
Meni je problem što ja nisam sigurna da li ga ta hemikalija ubije ili samo ošamuti, a strah me je pa onda radi i cipela jbg.
Nema šanse da bih rizikovala, pogotovo ne kad su djeca u pitanju.
Kad uđe pčela, izbacim je nekako i trudim se da ne ubijem, ali ovo nema šanse.