Strategija razvoja turizma - bilo je i krajnje vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...
Post Reply
User avatar
Zavatoni
Posts: 1630
Joined: 06/07/2005 07:44
Location: Sarajevo
Has thanked: 1 time

Strategija razvoja turizma - bilo je i krajnje vrijeme

Post by Zavatoni » 21/03/2007 12:52

ZA STRATEGIJU O TURIZMU 500.000 KM

Federacija BiH odvojiće 500.000 KM iz budžeta za izradu strategije za razvoj turizma u FBiH, potvrdila je Katica Čerkez, ministar okoliša i turizma u BiH. Strategija, koja će biti prvi ozbiljniji dokument o turizmu u kojem će stručnjaci označiti osnovne smjernice razvoja turizma, biće gotova tek za sljedeću turitičku sezonu.

"Kada bude usvojen budžet, bićemo spremni za raspisivanje međunarodnog tendera za izradu strategije. Taj dokument ne može biti brzo urađen i potrebno je najmanje šest mjeseci za njenu izradu", rekla je Čerkezova.

Najviše šanse za razvoj imaće zdravi eko-turizam, avanturistički i religijski turizam.

"Imamo rijeke, planine, zdravu hranu i u tom pravcu će se i ići. Ovo će biti ključni dokument. Do sada nije izrađen, jer je turizam bio zanemaren", kazala je Čerkezova.

Strategija razvoja turizma ključni je dokument bio i za naše susjedne zemlje. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH, za izradu ovog dokumenta zemlje u okruženju izdvojile su oko pola miliona eura.

"Problem je što se kod nas sve rješava parcijalno. To što radi FBiH je samo djelomično važno. Neophodno je napraviti državnu strategiju. To su uradili i Srbija, Hrvatska i Crna Gora. Bojim se da ovaj novac koji FBiH uloži ne bude uzalud bačen, jer to treba praviti na državnom nivou", kazao je Goran Brčkalović, sekretar Grupacije za turizam VTK BiH.

Ističe da BiH i u ovu turističku sezonu ulazi bez strategije o razvoju turizma, ali da ima naznaka da se razmišlja o pravljenju ovog dokumenta.

"Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je mjesto gdje treba da se raspravlja o ovoj strategiji i prema mojim informacijama, oni pripremaju sastanak svih značajnih ljudi u turizmu na kojem bi se konačno moglo krenuti s mrtve tačke", kazao je Brčkalović.


Post Reply