Stolac:napadi na krizeve

Locked
danas

Post by danas »

Jastreb35 wrote:Krst na istaknutom mjestu (uz saglasnost ubranistickih organa) ne moze biti smetnja. Krst i minaret su dio bosanskohercegovackog kulturnog nasljedja. Ako je krst postavljen mimo pravila, isti se treba ukloniti, kao sto se uklonilo citavu dzamiju u Bradini. To treba da radi onaj koji je krst postavio, a uz nadzor nadleznih organa, a ne da se krst lomi od strane pripitih "diverzanata". Samovolja pojedinaca je prihvatljiva ako se spasava ljudski zivot, a ne ako je komad granita postavljen mimo pravila. To je anarhija.

ja evo prvi put cujem da su krizevi po brdima dio bh tradicije i kulturnog nasljedja... sta ces, povijest je pocela 1996-e... :oops:
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

danas wrote:
Jastreb35 wrote:Krst na istaknutom mjestu (uz saglasnost ubranistickih organa) ne moze biti smetnja. Krst i minaret su dio bosanskohercegovackog kulturnog nasljedja. Ako je krst postavljen mimo pravila, isti se treba ukloniti, kao sto se uklonilo citavu dzamiju u Bradini. To treba da radi onaj koji je krst postavio, a uz nadzor nadleznih organa, a ne da se krst lomi od strane pripitih "diverzanata". Samovolja pojedinaca je prihvatljiva ako se spasava ljudski zivot, a ne ako je komad granita postavljen mimo pravila. To je anarhija.

ja evo prvi put cujem da su krizevi po brdima dio bh tradicije i kulturnog nasljedja... sta ces, povijest je pocela 1996-e... :oops:
Ako ti ne smeta krst, ne bi ti trebao smetati ni na nekom istaknutom mjestu. Srpska trobojnica, krst, sahovnica, minaret, sve to treba imati mjesto u nasoj svakodnevnici. Trebamo se usprotiviti kada se nesto od tog pokusa predstaviti sluzbenim obiljezjem, ali gdje ce i koliki krst neko graditi, tebi ne bi trebalo biti problematicno. Bijelim kamenom ispisano 'TITO' treba da ima isti status kao i krst visok 30 metara. Samo dio naseg kulturnog nasljedja, a koje se tice i tragova Rimljana, Osmanlija, itd itd .....
zlata

Post by zlata »

Nemam puno vremena za detaljniju raspravu....al'bila sam lani u Stocu....i SVE ono sto su toboznji vele Hrvati ucinili tamo....sve od 93-e...je jedna GOLEMA sramota....i za sve nas...i Hrvate i ne-Hrvate. Ono je JEZIVO.

Onaj...toboznji "krizni put" sa mnogobrojnim krizevima...ilegalno postavljenim na putu ka jednom (valjda "zasticenom") kulturnom spomeniku....a to je ona kula...iznad Stoca...je vec davno trebo biti "ociscen".

Dok sam dosla do Stoca iz Mostara...moj mali je bio i'o izludjen. Bio poc'o smisljati kako ce praviti bombe...i pomoci muslimanima da se brane. Veli kepec: "Mama, ja sam polu-kriscan...pa mozda cu im ja lakse pomoci"! Misim se...sine mili...Krizari su proganjali nekoliko koljena bivsin muslimana i zidova. Tako ce i tebe.

Onoliko spaljenih kuca, srusenih zgrada, ustanova...i sad....nasli se poboznjkovici da grade krizeve...tamo gdje im uopce nije bilo mjesto...umjesto da (k'o ljudi) pomognu u obnovi Stoca.

Da sam ja tamo...I JA BIH...rusila krizive...pa zatvor...zatvor. U Stocu...nisu Hrvati...NEGO KRIZARI. TAKO SEBE DOZIVLJAVAJU...i isto k'o Srbi...jos se obracunavaju s'"Turcima". Skroz LUUUUUUUUUD narod.

Kad nase vlasti mogu presut'ti 'nakovo nakazenje kulturnog naslijedja....znaci...nema vlasti. Onda je u'se i u svoje kljuse...pa ko ga *ebe...nek'je bitka...kad su vec nakan'li "ocistiti" sve "Turke" iz Hercegovine...a kako ciste iz Hercegovine..tako ce sutra iz citave BiH...i gdje im god sapa stane.

A kad smo stigli u Mostar...kad je mali ugled'o onaj golemi kriz...sto nadgleda citav Mostar...veli: "Mom, I know what that is there for. They really wanna rub it in. Don't they?" *ebem ga ja...i kepec 9-godisnjak zna o cemu se radi...a ovdje se prodaje nekakva prica o kriscanskoj poboznosti i milosti.

PS...jos samo da dodam...braci Krizarima. Vec 300 godina bjezimo od Krizara. Citava Krajina je izbjeglicka...LJUDI koji su ostavili SVE SVOJE U HRVATSKOJ...da bi mogli zivit mirno k'o muslimani. ZNACI...svjesno su izabrali...biti muslimani...i ostaviti sve svoje....da bi mogli to biti. Nisu ih turci natjerali da krenu za njima u Bosnu.

Zato nam je stalo do Bosne....i kol'ko god lajali o ugrozenosti...u Stocu su ugrozeni muslimani...zato sto su ZA BOSNU I HERCEGOVINU. Nekad mi je bilo sve'edno je'l'mi drzava Jugoslavija, BiH, Hrvatska...ili kako god se zvala...ukoliko me niko ne barka....al'kad vidim kakva se stoka svrstava u redove Hrvata...BiH je jedina opcija. Mome didu nije fal'la NDH-a...dao je zivot za'nju...a vi koji ste RODJENI BOSANCI I HERCEGOVCI...da morete...bacili bi atomsku bombu..na BiH...toliko je mrzite.

I jope u'ovom ratu...rodjaci daju zivote za Cro...prvi u Zengama, Cro. vojsci...zivote svoje daju...a ova stoka u Stocu....da more...satrala bi nas sve.
Last edited by zlata on 23/05/2007 20:03, edited 1 time in total.
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Kod nas se bacanjem govana sve rjesava, svaki problem....da mi je jos samo zivjeti dovoljno dugo da vidim taj narod sto govnima probleme rjesava, kako ista baca na predsjednistvo i zgradu vlade... :roll: ...i mislim da bi trebali uvesti disciplinu "bacanje govana" na Olimpijadu...bili bi garant najbolji :D
Da narod bogdom misli gdje da nesto sagradi, da se bori za pravdu svima podjednako, a ne samo svome stadu, da je narod kosh'to nije-gdje bi nam bio kraj, eeee....yebem ti narod svakakav....
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Jastreb35 wrote:
danas wrote:

Ako ti ne smeta krst, ne bi ti trebao smetati ni na nekom istaknutom mjestu. Srpska trobojnica, krst, sahovnica, minaret, sve to treba imati mjesto u nasoj svakodnevnici. Trebamo se usprotiviti kada se nesto od tog pokusa predstaviti sluzbenim obiljezjem, ali gdje ce i koliki krst neko graditi, tebi ne bi trebalo biti problematicno. Bijelim kamenom ispisano 'TITO' treba da ima isti status kao i krst visok 30 metara. Samo dio naseg kulturnog nasljedja, a koje se tice i tragova Rimljana, Osmanlija, itd itd .....
To nije baš samo "isticanje križa" nego cijela jedna ikonografija koja se napravila na puteljku prema kuli iznad Stoca. Prije rata je to bio put za koze i izviđače. :roll:
Ne znam zašto se tad nije neko Blajburških žrtava.

Još nešto: pored skrnavljenja Radimlje onim spomenikom, tu je i građenje nekih tržnih centara, hangara i sličnog.
Black Cell

Post by Black Cell »

U Bosni i Hercegovini na nivou drzave treba donijeti pod hitno zakon o nadgrobnim spomenicima ( nisanima i krstovima ) tako da isti nebi mogli biti visi od 120 cm iznad povrsine zemlje i postavljeni samo na mjestima predvidzenim za to ( haremi i groblja ) kako bi vrsili svoju funkciju za sta su i predvidjeni ( obiljezavali da je ta i ta osoba ukopana na tom mjestu ). Svako drugo postavljanje nadgrobnih spomenika na mjestima kao sto su vrhovi brda, trgovi, istoriski spomenici, kraj puteva gdje je neko stradao ali ne i ukopan na tom mjestu kao i oni koji prelaze dozvoljenu visinu treba pod hitno srusiti i prestati sa svakom politizacijom. Sellam.
danas

Post by danas »

zlata wrote:
A kad smo stigli u Mostar...kad je mali ugled'o onaj golemi kriz...sto nadgleda citav Mostar...veli: "Mom, I know what that is there for. They really wanna rub it in. Don't they?" *ebem ga ja...i kepec 9-godisnjak zna o cemu se radi...a ovdje se prodaje nekakva prica o kriscanskoj poboznosti i milosti.
samo da dodam -- moj muz... ko fol nakav amerikanac, hriscanin... je imao 100% istu reakciju... niti sam mu sta objasnjavala, niti govorila... sve mu je bilo jasno, covjek se zgrozio kad je vidio...
danas

Post by danas »

Jastreb35 wrote:
danas wrote:

de mi objasni sta meni treba da smeta i zasto... a zaboravio si spomenuti i da je kukasti krst samo hindu simbol... :oops: :oops: :oops:
lisabonne

Post by lisabonne »

buzzer wrote:
Yes & No wrote:Putujem Bosnom .Gdje god vlada HDZ u centru grada su veliki crni mramorni krizevi .Ogromni .Vitez npr .Kada izadjes iz nekog grada ne mozes a da ne primjetis velike krizeve po planinama koji se pale kada padne noc .Prije bi sebi ruku odsjekao nego srusio neciju svetinju ali ti krizevi nemaju veze sa vjerom ni sa mozgom .To je samo obiljezavanje teritorije i poruka onima koji ne vjuruju u to da im nema mjesta.To je nekulturno , ruzno i primitivno.To samo lici na primitivni i priglupi fasiticki HDZ .To nema veze sa krscanstvom .Ama bas nikakve . Uzas .
...u dure je to, ali cekaj, sad ce tebi lisabonne objasniti sve...
Isto tako gdje god SDA/SBIH vladaju ima bar jedna nova dzamija
ovako portugalac,
tvoja se tendencija mogla skontat' vec u tvom prvom postu, no sad si se ogolio do kraja i sasvim je jasno da:

-ti nisi krscanin, jer da jesi ljubio bi bliznjeg (susjeda) svoga ko sebe i smetalo bi te sto ga se planski sikanira;

-ti nisi niti pretjerano inteligentan te obiljezavanje silom i zlocinom zaposjednute teritorije poredis sa podizanjem novih bogomolja;

-ti nisi lojalan svojim koalicionim partnerima i subraci iz SDA/SBIH bez kojih bi HB omedjena gigantskim krizevima bila nemoguca;

-ti si papak i dosao si provocirati raju pod velom anonimnosti;

-...

...jedino mi nie jasno koji sam se qraz je primio sabahom na ovaj bulshit od teme i sto ti ja odgovaram kad vec znam da ti svakako sve znas...

p.s. volio bih samo znati kako ste ovo utvrdili:
Iako ga nisu oštetili, vandali su se okomili i na veliki križ koji su gađali životinjskim, pa i ljudskim izmetom.

Ti si skroz fulio,ja sam kao prvo zensko,a kao drugo MUSLIMANKA

SDA i SBIH podrzavaju gradnju novih dzamija iz istog razloga kao sto Hrvati cine se krizevima,i da je u islamu poznat slican obicaj(npr gradjenje mjesec i zvjezde po brdima) to bi se i cinilo,ali posto je to u islamu strano pa i zabranjeno oni se se morali zadovoljiti sa dzamijama
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Jastreb35 wrote: Ako ti ne smeta krst, ne bi ti trebao smetati ni na nekom istaknutom mjestu.
pitam se zasto ih je najmanje 90 % do sada koje imamo po Bosni i Hercegovini pocelo nicati bas tokom i poslije genocida pocinjeno nad nehrvatima?
Jastreb35 wrote:Srpska trobojnica, krst, sahovnica, minaret, sve to treba imati mjesto u nasoj svakodnevnici. Trebamo se usprotiviti kada se nesto od tog pokusa predstaviti sluzbenim obiljezjem, ali gdje ce i koliki krst neko graditi, tebi ne bi trebalo biti problematicno.
za tebe nije problematicno jer vjerovatno niko iz tvoje porodice niti je silovan niti je izgubio zivot (ni kriv ni duzan) od strane HVO-a.

da me ne shvatis pogresno... ja nemam nista protiv krsta, ali nemoj bogati pisati ovdje kako je krst, kako na Humu tako i po ostalim mjestima kontrolisanim od HVO-a, podignut sa dobronamjernom svrhom.
danas

Post by danas »

cHupjahalic@ wrote:
da me ne shvatis pogresno... ja nemam nista protiv krsta, ali nemoj bogati pisati ovdje kako je krst, kako na Humu tako i po ostalim mjestima kontrolisanim od HVO-a, podignut sa dobronamjernom svrhom.
ma, ne razumijemo mi balije to milosrdje i dobre namjere... :oops: :oops: :oops: :roll:
zlata

Post by zlata »

Je'l'treba napomenut da se dzamije grade na privatnom....a ne drustvenom zemljistu...i nikad..kol'ko znam...bas U "zasticenim" spomenicima...k'o onaj kriz U KULI...IZNAD STOCA.

Moim vas...pokazite mi gdje je ta dzamija...koja je izgradjena u zadnjih 10-ak godina...koja se nalazi U NEKOM VAZNOM "zasticenom" kulturnom spomeniku..itd.

Ako je tako...zanima me je'l'smi'mo postavit isto tako "Hidzretski Put" na Stipanovoj kuli u Ljubuskom. Je'l'to OKaaaaaaay! Misim se..ako je OKaaaay u Stocu....sto bi smetalo u Ljubuskom.

Eno...ima kula iznad Une...kod Krupe..i nije ni jednom "Turcinu" palo na pamet...izgradit dzamiju u njezinim dvorima. Nit'je ikom stalo do prkosa...kaprica...dapace...u Bihacu se obnavlja zidovsko greblje...iako grad neja vise Zidova...a ovi Krizari...JOS prepredaju kako bi se katarisali susjeda..."ocistili Turke"...i sravnali s'zemljom ikakvo sjecanje na njihovo postajanje.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Sorry sto razhebah dernek, al' tema nisu dzamije :oops:
Saian

Post by Saian »

Krst/krizh na Humu i krst/krizh iznad kreveta u kuci neke bake kod koje boravish u Makarskoj, nisu dva ista krizha/krsta. To su dva principijelno razlichita obiljezhja, iako su mozda vanjstinom identichna. Zato se i onima koji ochima samo gledaju (kazem "gledaju", jer gledati i vidjeti su dva razlichita glagola iako se razlika ocima ne moze razluchiti) mozda chini da je to isto. Drugi krizh/krst koji spominjem mi nikad nece smetati i uvijek cu imati postovanje prema njemu.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Je'l'treba napomenut da se dzamije grade na privatnom....a ne drustvenom zemljistu
Netacno, no to nije tema. Odluka o uklanjanju krsta je donesena i tako stvari treba rjesavati, a ne pod okriljem mraka i hajducki.
zlata

Post by zlata »

_BosanaC wrote:Sorry sto razhebah dernek, al' tema nisu dzamije :oops:
Kakav dernek. Dig'o mi se tlak...na pomis'o o Stocu. Unistiti nakvu "biser carsiju" i jos bRezobrazno doc n'ovaj forum...i plakat o ugrozenosti. Mogli su SVI zivit samo od turista...koji bi zaista dolaz'li vidit 'nakav gradic...i uzivat na Bregavi. Sad'ce valjda dolazit puzat za blajburske zrtve...do vrha kule. Al'smo majstori.

Pa *ebem mu mater...u Spanjolskoj jos stoje nekadasnje dzamije...dvorci...sve sto podsjeca na Maure-Arape...al' "nasi" Krizari su Veci od spanolskih. Njima i mostovi smetaju...a kamo li dzamije, kule i dvorci.
pitt

Post by pitt »

A pripale li makar (sijalicama barem) te krizeve navece.... :D
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Jastreb35 wrote:Odluka o uklanjanju krsta je donesena i tako stvari treba rjesavati, a ne pod okriljem mraka i hajducki.
da vidimo hoce li se to sprovesti. :oops:
uklanjaju se vec godinama a ja ih opet vidjam sve i jednog - pa cak i vise - svake godine.
danas

Post by danas »

zlata wrote: Pa *ebem mu mater...u Spanjolskoj jos stoje nekadasnje dzamije...dvorci...sve sto podsjeca na Maure-Arape...al' "nasi" Krizari su Veci od spanolskih. Njima i mostovi smetaju...a kamo li dzamije, kule i dvorci.
fulila si temu opet zlato :oops: NAMA SMETA BONA :oops: :oops: mi, MI smo netolerantni... :oops: :oops: :oops:
zlata

Post by zlata »

Jastreb35 wrote:
Je'l'treba napomenut da se dzamije grade na privatnom....a ne drustvenom zemljistu
Netacno, no to nije tema. Odluka o uklanjanju krsta je donesena i tako stvari treba rjesavati, a ne pod okriljem mraka i hajducki.
Pa hajducki je ono izgradjeno....hajducki je Stolac srusen...hajducki se i dalje ponasaju....k'o fol...sad su zrtve.

Sto niste iskali pravdu...nakon rata..da se kazne hajduci-zlocinci...da se obnovi grad. Dapace...svakako se onemogucav'o povratak ljudi...a ti krizevi jos stoje. I kad vec budu proganjali Hajduka Dizdara...zanima me sta ce bit'sa svim silnim Hajducima-zlocinicima koji jos hodaju "frei" po tom kraju!
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

cHupjahalic@ wrote:
Jastreb35 wrote:Odluka o uklanjanju krsta je donesena i tako stvari treba rjesavati, a ne pod okriljem mraka i hajducki.
uklanjaju se vec godinama a ja ih opet vidjam sve i jednog - pa cak i vise - svake godine.
Naravno, ne mozes ocekivati od fasista da znaju sta je fer plej. Ono sto ja pokusavam objasniti jeste da se drzavi lojalni gradjani ne mogu srozati na te grane. Ti i ja moramo insistirati na funkcionisanju pravne drzave, a ne traziti opravdanje za hajduciju, bez obzira dizu li hajduci krst gdje mu nije mjesto ili ga lupaju pod okriljem noci.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Jastreb35 wrote:
cHupjahalic@ wrote:
Naravno, ne mozes ocekivati od fasista da znaju sta je fer plej. Ono sto ja pokusavam objasniti jeste da se drzavi lojalni gradjani ne mogu srozati na te grane. Ti i ja moramo insistirati na funkcionisanju pravne drzave, a ne traziti opravdanje za hajduciju, bez obzira dizu li hajduci krst gdje mu nije mjesto ili ga lupaju pod okriljem noci.
Mene samo zanima zašto se niko nije digao kad su skrnavljivani stećci, kad se počeo praviti onaj niz grozomornih drečavih objekata prekoputa nekropole, pa zatim onaj spomenik pored. Valjda stećke niko nije mogao svojatati jer se nije mogla izmajmunisati neka povijesna začkoljica. Jer nisu ni hrvatski, ni bošnjački, ni srpski. Ko ih onda šiša, god bude s njima.

Meni je i ono hajdučija, i to ona u rukavicama. Bijelim.
ahmed_dv

Post by ahmed_dv »

lisabonne wrote:
buzzer wrote:
Yes & No wrote:Putujem Bosnom .Gdje god vlada HDZ u centru grada su veliki crni mramorni krizevi .Ogromni .Vitez npr .Kada izadjes iz nekog grada ne mozes a da ne primjetis velike krizeve po planinama koji se pale kada padne noc .Prije bi sebi ruku odsjekao nego srusio neciju svetinju ali ti krizevi nemaju veze sa vjerom ni sa mozgom .To je samo obiljezavanje teritorije i poruka onima koji ne vjuruju u to da im nema mjesta.To je nekulturno , ruzno i primitivno.To samo lici na primitivni i priglupi fasiticki HDZ .To nema veze sa krscanstvom .Ama bas nikakve . Uzas .
...u dure je to, ali cekaj, sad ce tebi lisabonne objasniti sve...
Isto tako gdje god SDA/SBIH vladaju ima bar jedna nova dzamija
ovako portugalac,
tvoja se tendencija mogla skontat' vec u tvom prvom postu, no sad si se ogolio do kraja i sasvim je jasno da:

-ti nisi krscanin, jer da jesi ljubio bi bliznjeg (susjeda) svoga ko sebe i smetalo bi te sto ga se planski sikanira;

-ti nisi niti pretjerano inteligentan te obiljezavanje silom i zlocinom zaposjednute teritorije poredis sa podizanjem novih bogomolja;

-ti nisi lojalan svojim koalicionim partnerima i subraci iz SDA/SBIH bez kojih bi HB omedjena gigantskim krizevima bila nemoguca;

-ti si papak i dosao si provocirati raju pod velom anonimnosti;

-...

...jedino mi nie jasno koji sam se qraz je primio sabahom na ovaj bulshit od teme i sto ti ja odgovaram kad vec znam da ti svakako sve znas...

p.s. volio bih samo znati kako ste ovo utvrdili:
Iako ga nisu oštetili, vandali su se okomili i na veliki križ koji su gađali životinjskim, pa i ljudskim izmetom.

Ti si skroz fulio,ja sam kao prvo zensko,a kao drugo MUSLIMANKA

SDA i SBIH podrzavaju gradnju novih dzamija iz istog razloga kao sto Hrvati cine se krizevima,i da je u islamu poznat slican obicaj(npr gradjenje mjesec i zvjezde po brdima) to bi se i cinilo,ali posto je to u islamu strano pa i zabranjeno oni se se morali zadovoljiti sa dzamijama
Molim te lijepo, 90% (ako ne i vise) "novih" dzamija koje su poslijeratno izgradjene su u stvari OBNOVLJENE dzamije koje je kako jedan tako i drugi agresor srusio ili zapalio. Zar je pogresno podrzavati takve gradnje???
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Mene samo zanima zašto se niko nije digao kad su skrnavljivani stećci...
Zato sto smo na sceni imali postojanje militantno nacionalisticke politicke opcije (predvodjene Tudjmanovim poslusnikom Bobanom), koja je svaki oblik opozicije likvidirala ili zatvarala.

Isto tako, za srusene dzamije u Banjaluci ne treba kriviti Srbe Banjaluke, nego velikosrbe koji se manipulacijama i strahovladom jos uvijek odrzavaju na vlasti.
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

lisabonne wrote:SDA i SBIH podrzavaju gradnju novih dzamija iz istog razloga kao sto Hrvati cine se krizevima
fulis i to dobroooo.
vjerski objekti, kako dzamije tako i crkve, se grade u istoj mjeri po Bosni i Hercegovini. kako se god ulaze u izgradnju dzamija, tako se isto ulaze i u izgradnji crkvi.
drugo: krizevi koji nicu zadnjih godina, nicu samo iz jednog razloga a to je da se svaki grad, mjesto pod kontrolom HVO-a i HV-a obiljezi. za to nije potreban neki ogroman novac a bogami ni mozak.

u mom rodnom gradu ih je niklo dosta, a jedan od njih u sred grada... i sto je najtuznije: tu gdje je "posadjen" ne moze se auto kako treba okrenuti ali za kriz se naslo mjesta...

znas za sta sluzi? - za provokaciju.
druga opcija (koja je po meni puno bolja i jedini izlaz za narod koji ga mora gledati dan-noc nakon svih trauma sto su im zlikovci nanijeli), ako se vec nece uklonuti mada znamo zasto je "nik`o": nek sluzi za "klofanje" tepiha. :oops:
lisabonne wrote:i da je u islamu poznat slican obicaj(npr gradjenje mjesec i zvjezde po brdima) to bi se i cinilo,ali posto je to u islamu strano pa i zabranjeno oni se se morali zadovoljiti sa dzamijama
gospodjice :oops:
u Bibliji nigdje ne stoji da se ljudi ni krivi ni duzni moraju ubiti pa da bi nakon toga "nik`o" kriz.
krizevi koji su nicali zadnjih godina nemaju nikakve veze sa vjerom i ne mogu da vjerujem da ti to ni dan danas nisi shvatila.
Locked