Sto je tocno rekao Matthew Parish, i oni koji cekaju Godota
- osa
#51 Re: Sto je tocno rekao Matthew Parish, i oni koji cekaju Godota
Relax, liga šampiona, druženje, studiranje, kulturne aktivnosti, podjebavanje i sve ono što možemo ovdje i sada.
ovo i radimo, to je poanta svega.
ovo i radimo, to je poanta svega.
- Bosnolog
#52 Re: Sto je tocno rekao Matthew Parish, i oni koji cekaju Godota
Jednostavno receno, tekst je naojobicnija DIMNA ZAVJESA kojom se produzuje lazna nada gubitnika propast politike velikosrbizma sto su ratujuci za Srboslaviju ostali u frustriranoj BiH pa iz nje ne smijui ne mogu nikako da izadu a cekanje da se stvore bolje geo strategijsko vojno-politicke prilike,kojih zadugo nema nigdje na vidiku.dallton wrote:palermo wrote:Da me sad ubijete, ja ne znam šta bih mogao reći o ovome tekstu.
Vjerovatno postavljač teme ima ponešto reći, možda bi bilo zanimljivije to čitati od ove nazovi analize.Mada i to kad razsmislim , jok. Dosadilo brate slušati kako ćemo , eto propasti i šta ti ja ne znam. Radite brate šta mislite da treba, a pustite nas da radimo ono što mi mislimo da treba.Evo me k'a Daltonjesil se to slozio konacno sa mnom? ...a svakojake analize, perish i ostalo - meni se cini da se ovdje (ali ne samo ovdje) sto se tice teme i komentara vise pokusava ubjediti same sebe i/ili bosnjake da kao "ne mogu nista postici, bespomocni su, getoizirani tralalalala"...pa kad su bespomocni sto se vise ne ostvare ti velikolijepi planovi nezavisan ja nezavisan ti? sva se prica svodi na jednu od ove dvije kombinacije ili "bosnjaci nece nista uciniti jer ce se navici" ili "ne mogu nista uciniti, jer kao teska je situacija nema se cime..." - sto neko rece gore, totalno nepoznavenje i psihologije i stanja na terenu...jos da dodam i ovo: svakako ce doci momenat u kojem ce se sve ove gornje provjeriti u praksi, i bice smijesno pravo, recimo perish napise tekst "ovu ljudi su potpuno necivilizirani nisu se navikli onako kako su trebali, " ili "pogledaj sta rade a svi znaju da su bespomocni"
Veliosrbe i njihove klimotrkace brine statistika curenja i seljenje preko Drine ,stoga im treba dimna bomba da uspori seljenje ,ovakvim narucenim i dobro placenim laznim utjehama dezintegracije BiH o kojoj sanjaju da ce se desiti bez oruzanog sukoba koji je pun nepoznavanaj mentaliteta BH patriota ,oni iovim zele ubjediti javnost da je raspad BiH vec odavno gotova stvar ,samo sto se nikako da krunise a vrijeme ne ide u korist istima.Ima jedan termin koji se bavi specijalno propagandnim ratom s ciljem stvaranja lazne slike u cuvanju istine od javnosti o stvarnoj slici i mogucnostima da se sanajni san nestanka BiH ostvari a Dodi je potrosio ogromne novce na lobiranje i narucene novinske Dimne Zavjese medu kojim je i ova samo jedna u nizu.
Nista ne treba mijenjati niti pristajati na gora rjesenja od ovih koje imamo a ona su odlicna jer ne zele da budu bolja po BiH ,...vec javno poruciti da nas EU ne interesuje dok ne sredimo stanje unutar BiH ionako od EU nema nista,mozda ude Hrvatska za sada a u buduce se bojim da ce EU dozivjeti krah prije nego mi stvorimo uslove za ulazak u istu.
Prema tome samo poruka,svima da nabave dugu cijev a po mogucnosti snajper /karabin lovacki/ za odstrijel divljaci kad naleti na tvoje imanje koja sve vise tumaraju po sumama i cine stete a ista moze posluziti za odbrnu kucnog praga a i familije za nedaj boze.
- exliberal
#53 Re: Sto je tocno rekao Matthew Parish, i oni koji cekaju Godota
Eh sto volim ovw demokrate...za tebe su naci srbi divljac koju mozes odstrijelit po potrebi.....eh moje multikulturne demokrateBosnolog wrote:Jednostavno receno, tekst je naojobicnija DIMNA ZAVJESA kojom se produzuje lazna nada gubitnika propast politike velikosrbizma sto su ratujuci za Srboslaviju ostali u frustriranoj BiH pa iz nje ne smijui ne mogu nikako da izadu a cekanje da se stvore bolje geo strategijsko vojno-politicke prilike,kojih zadugo nema nigdje na vidiku.dallton wrote:palermo wrote:Da me sad ubijete, ja ne znam šta bih mogao reći o ovome tekstu.
Vjerovatno postavljač teme ima ponešto reći, možda bi bilo zanimljivije to čitati od ove nazovi analize.Mada i to kad razsmislim , jok. Dosadilo brate slušati kako ćemo , eto propasti i šta ti ja ne znam. Radite brate šta mislite da treba, a pustite nas da radimo ono što mi mislimo da treba.Evo me k'a Daltonjesil se to slozio konacno sa mnom? ...a svakojake analize, perish i ostalo - meni se cini da se ovdje (ali ne samo ovdje) sto se tice teme i komentara vise pokusava ubjediti same sebe i/ili bosnjake da kao "ne mogu nista postici, bespomocni su, getoizirani tralalalala"...pa kad su bespomocni sto se vise ne ostvare ti velikolijepi planovi nezavisan ja nezavisan ti? sva se prica svodi na jednu od ove dvije kombinacije ili "bosnjaci nece nista uciniti jer ce se navici" ili "ne mogu nista uciniti, jer kao teska je situacija nema se cime..." - sto neko rece gore, totalno nepoznavenje i psihologije i stanja na terenu...jos da dodam i ovo: svakako ce doci momenat u kojem ce se sve ove gornje provjeriti u praksi, i bice smijesno pravo, recimo perish napise tekst "ovu ljudi su potpuno necivilizirani nisu se navikli onako kako su trebali, " ili "pogledaj sta rade a svi znaju da su bespomocni"
Veliosrbe i njihove klimotrkace brine statistika curenja i seljenje preko Drine ,stoga im treba dimna bomba da uspori seljenje ,ovakvim narucenim i dobro placenim laznim utjehama dezintegracije BiH o kojoj sanjaju da ce se desiti bez oruzanog sukoba koji je pun nepoznavanaj mentaliteta BH patriota ,oni iovim zele ubjediti javnost da je raspad BiH vec odavno gotova stvar ,samo sto se nikako da krunise a vrijeme ne ide u korist istima.Ima jedan termin koji se bavi specijalno propagandnim ratom s ciljem stvaranja lazne slike u cuvanju istine od javnosti o stvarnoj slici i mogucnostima da se sanajni san nestanka BiH ostvari a Dodi je potrosio ogromne novce na lobiranje i narucene novinske Dimne Zavjese medu kojim je i ova samo jedna u nizu.
Nista ne treba mijenjati niti pristajati na gora rjesenja od ovih koje imamo a ona su odlicna jer ne zele da budu bolja po BiH ,...vec javno poruciti da nas EU ne interesuje dok ne sredimo stanje unutar BiH ionako od EU nema nista,mozda ude Hrvatska za sada a u buduce se bojim da ce EU dozivjeti krah prije nego mi stvorimo uslove za ulazak u istu.
Prema tome samo poruka,svima da nabave dugu cijev a po mogucnosti snajper /karabin lovacki/ za odstrijel divljaci kad naleti na tvoje imanje koja sve vise tumaraju po sumama i cine stete a ista moze posluziti za odbrnu kucnog praga a i familije za nedaj boze.:bih:
-
gael
#54 Re: Sto je tocno rekao Matthew Parish, i oni koji cekaju Godota
kako je sukob sa hrvatima iskljucen? zar bi bosnjaci pustili da se oformi nezavisna herceg-bosna sa mostarom kao glavnim gradom? i zasto bi hrvatska otvorila granice za naoruzavanje bosnjaka? svasta.Orbini wrote:Tekst je pun oprjecnosti. Cas se ne zavisnost RS spominje kao realna opcija koja ne kosta, cas opasnost od rata. U cijelom teksu ne vidim poznavanja naseg mentaliteta i sve cini kao razmisljanje nad jednom kartom uz par brojki sa strane i to je sve.
Idemo redom:
Opet podcjenjivanje Bosnjaka, jer se spominje lagano sticanje nezavisnosti a da se ljudi vremenom priviknu na to stanje. Kako zamislja Metju da se najbrojniji narod u Bosni vremenom privikne na 23% teritorija koji je usput fizicki odvojen(Bihac)? Bosnjaci bioloski ostaju samo u drzavi BiH koja je makar na papiru drzava, odnosno slobodan protok ljudi, robe, komunikacije,.. i trenutnu diskriminaciju mogu otrpiti do daljnjega, ali ne na duze staze. Geto je sve tjesnji i tu nece nikad biti moguce tehnicki -- da se narod privikne i prihvati. Hajd zaboravimo na srcedrapajucu nostalgiju i pateticni patriotizam, Bosno mojaaa,.. itd. cisto tehnicki,. nemoguce je da se Bosnjaci ikad tiho priviknu i prihvate da im je geto zivotni prostor i plafon.
Dalje,.. tacno je da svijet nebi reagovao na nezvisnost RS vojskom ili sankcijama,.. ali zasto bi Bosnjacka reakcija se zavrsila samo na ovladavanje Brckom? Metju spominje Brcko kao da je haman u sastavu RS pa da Bosnjaci silom ovladaju, garant ga pamti iz vremena kada je na trgu pozirao Draza. Ako bi doslo do sranja,. zasto misli da bi Bosnjaci ovladali samo Brckom i tu stali pa cekali medjunarodne snage koji bi tu dosli da izigravaju tampon zonu. Ko bi Bosnjake zaustavio da se spoje sa Bihacem, prosire gorazdanski koridor, i da uzmu ogroman nenaseljen prostor. Od Travnika do Banjaluke osim par kasaba, nema dva covjeka na sto kvadratnih km. Ne moraju Bosnjaci uopste osvajati gradove,.. lakse bi se popeli na silne planine i platoe, komunikacijski prekinuli veze izmedju gradova u RS nego sto bi osvajali Brcko.
Dalje,.. Mostar i Hrvati,.. mozda bi doslo do carki i prekid komunikacija,.. ali tesko da je bosnjacki interes ratovati sa HRvatima u Hercegovini,.. za koji q. Ovladavanje strateskim Grudama mozda? Komunikaciju sa svijetom preko Hrvatske vec imaju u unskosanskom kantonu, ovog puta Hercegovina nije ni strateski bitna, niti je jedina komunikacija ko onda,.. niti ima ikakvog interesa i zelje osvajati ista tamo. A sumnjam i da Hercegovacki Hrvati imaju interes napasti na Zenicu napr. tako da je sukob sa Hrvatima iskljucen. Stavise, ni na eventualno samoproglasenje Herceg Bosne i separaciju se nebi imalo interesa reagovati jer RS je daleko bitnija i preca.
Spominjanje Pruda kao "pokazivanje zrelosti i razboritosti domacih politicara" je vise nego smijesno. Pa Prud je samo kompromis dvojice separatista i jednog celavog interesdjije koji je zbog Pruda razapnut od strane Bosnjaka do te mjere da bi sljedeci nastavak toga bio i njegova politicka smrt.
Dalje,.. poboljsanje standarda i kvalitete zivota gdje bi Bosanci i Hercegovci imali sto izgubiti pa zato nerado ratovali ili ulazili u krize. Totalno nepoznavanje naseg mentaliteta. Pa zivili smo super prije rata, imali stosta izgubiti,.. pa se strasti nisu mogle smiriti. A danas su jos gore i sa jos vecim bremenom proslosti.
Sama postavka koja se prozima kroz cijeli tekst smrdi do neba. Naime, po Metju, su problem na neki nacin Bosnjaci jer su oni jedina prepreka neminovnoj podjeli zemlje. I konacno rjesenje je da bi vrijeme to uradilo, odnosno Bosnjaci bi vremenom bili ubijeni u pojam, i prihvatili bi kako jeste i to je eto realno cak i kada je u pitanju defakto getoizacija. A Metju niti jednog momenta ne spominje da li je moguce da se narod u RS i Herc. vremenom pomiri sa cjelovitom BiH i jedinstvenom drzavom. Dakle cijeli tekst je uputstvo kako najbezbolnije razvaliti drzavu umjesto kako je ocuvati makar na papiru. Bosnjaci su dakle ti koji u ovoj prici trebaju ili ocekuje se od njih da nesto vremenom prihvate i pomire se sa time,.. a ne neko drugi.
Neka svoj cijeli tekst urola, al ne previse tanko,.. i gurne ga sebi,... zna on gdje.
- Bosnolog
#55 Re: Sto je tocno rekao Matthew Parish, i oni koji cekaju Godota
Ocito si pobrkao cinjenice da divlje svinje unistise sve usjeve jer su se namnozile i divljaju po sumama, cak i covjeka su ubile prije par dana cini mi se prosle sedmice je jedan sesdesetogodisnjak usmrcen od strane istih tih divljih svinja jer je covjek bio bez oruzja.Prati moj post a biti bez oruzja je cekati da ti se ponovi genocid ili odvodenj iz kuce u pidzami kao sto je bio slucaj na desetine hiljada onih koje danas trazimo po masovnim grobnicama.Stoga ne pjeni bez veze jer ja nikada nisam poredio Srbe sa svinjama.exliberal wrote:Eh sto volim ovw demokrate...za tebe su naci srbi divljac koju mozes odstrijelit po potrebi.....eh moje multikulturne demokrateBosnolog wrote:Jednostavno receno, tekst je naojobicnija DIMNA ZAVJESA kojom se produzuje lazna nada gubitnika propast politike velikosrbizma sto su ratujuci za Srboslaviju ostali u frustriranoj BiH pa iz nje ne smijui ne mogu nikako da izadu a cekanje da se stvore bolje geo strategijsko vojno-politicke prilike,kojih zadugo nema nigdje na vidiku.dallton wrote:jesil se to slozio konacno sa mnom? ...a svakojake analize, perish i ostalo - meni se cini da se ovdje (ali ne samo ovdje) sto se tice teme i komentara vise pokusava ubjediti same sebe i/ili bosnjake da kao "ne mogu nista postici, bespomocni su, getoizirani tralalalala"...pa kad su bespomocni sto se vise ne ostvare ti velikolijepi planovi nezavisan ja nezavisan ti? sva se prica svodi na jednu od ove dvije kombinacije ili "bosnjaci nece nista uciniti jer ce se navici" ili "ne mogu nista uciniti, jer kao teska je situacija nema se cime..." - sto neko rece gore, totalno nepoznavenje i psihologije i stanja na terenu...jos da dodam i ovo: svakako ce doci momenat u kojem ce se sve ove gornje provjeriti u praksi, i bice smijesno pravo, recimo perish napise tekst "ovu ljudi su potpuno necivilizirani nisu se navikli onako kako su trebali, " ili "pogledaj sta rade a svi znaju da su bespomocni"
Prema tome samo poruka,svima da nabave dugu cijev a po mogucnosti snajper /karabin lovacki/ za odstrijel divljaci kad naleti na tvoje imanje koja sve vise tumaraju po sumama i cine stete a ista moze posluziti za odbrnu kucnog praga a i familije za nedaj boze.:bih:
...jel ova izjava zasluzila sedam dana all inclusive u banovicima ?
-
hercegovac_pravi
#56 Re: Sto je tocno rekao Matthew Parish, i oni koji cekaju Godota
Nezavisna "hzhb" se ne može oformiti jer BiH Hrvati nemaju potporu Hrvatske za takvu avanturu. I zbog čega misliš da Hrvatska treba otvoriti granice da bi se Bošnjaci naoružali ?? Čovječe, nije više 93-ćagael wrote:kako je sukob sa hrvatima iskljucen? zar bi bosnjaci pustili da se oformi nezavisna herceg-bosna sa mostarom kao glavnim gradom? i zasto bi hrvatska otvorila granice za naoruzavanje bosnjaka? svasta.Orbini wrote:Tekst je pun oprjecnosti. Cas se ne zavisnost RS spominje kao realna opcija koja ne kosta, cas opasnost od rata. U cijelom teksu ne vidim poznavanja naseg mentaliteta i sve cini kao razmisljanje nad jednom kartom uz par brojki sa strane i to je sve.
Idemo redom:
Opet podcjenjivanje Bosnjaka, jer se spominje lagano sticanje nezavisnosti a da se ljudi vremenom priviknu na to stanje. Kako zamislja Metju da se najbrojniji narod u Bosni vremenom privikne na 23% teritorija koji je usput fizicki odvojen(Bihac)? Bosnjaci bioloski ostaju samo u drzavi BiH koja je makar na papiru drzava, odnosno slobodan protok ljudi, robe, komunikacije,.. i trenutnu diskriminaciju mogu otrpiti do daljnjega, ali ne na duze staze. Geto je sve tjesnji i tu nece nikad biti moguce tehnicki -- da se narod privikne i prihvati. Hajd zaboravimo na srcedrapajucu nostalgiju i pateticni patriotizam, Bosno mojaaa,.. itd. cisto tehnicki,. nemoguce je da se Bosnjaci ikad tiho priviknu i prihvate da im je geto zivotni prostor i plafon.
Dalje,.. tacno je da svijet nebi reagovao na nezvisnost RS vojskom ili sankcijama,.. ali zasto bi Bosnjacka reakcija se zavrsila samo na ovladavanje Brckom? Metju spominje Brcko kao da je haman u sastavu RS pa da Bosnjaci silom ovladaju, garant ga pamti iz vremena kada je na trgu pozirao Draza. Ako bi doslo do sranja,. zasto misli da bi Bosnjaci ovladali samo Brckom i tu stali pa cekali medjunarodne snage koji bi tu dosli da izigravaju tampon zonu. Ko bi Bosnjake zaustavio da se spoje sa Bihacem, prosire gorazdanski koridor, i da uzmu ogroman nenaseljen prostor. Od Travnika do Banjaluke osim par kasaba, nema dva covjeka na sto kvadratnih km. Ne moraju Bosnjaci uopste osvajati gradove,.. lakse bi se popeli na silne planine i platoe, komunikacijski prekinuli veze izmedju gradova u RS nego sto bi osvajali Brcko.
Dalje,.. Mostar i Hrvati,.. mozda bi doslo do carki i prekid komunikacija,.. ali tesko da je bosnjacki interes ratovati sa HRvatima u Hercegovini,.. za koji q. Ovladavanje strateskim Grudama mozda? Komunikaciju sa svijetom preko Hrvatske vec imaju u unskosanskom kantonu, ovog puta Hercegovina nije ni strateski bitna, niti je jedina komunikacija ko onda,.. niti ima ikakvog interesa i zelje osvajati ista tamo. A sumnjam i da Hercegovacki Hrvati imaju interes napasti na Zenicu napr. tako da je sukob sa Hrvatima iskljucen. Stavise, ni na eventualno samoproglasenje Herceg Bosne i separaciju se nebi imalo interesa reagovati jer RS je daleko bitnija i preca.
Spominjanje Pruda kao "pokazivanje zrelosti i razboritosti domacih politicara" je vise nego smijesno. Pa Prud je samo kompromis dvojice separatista i jednog celavog interesdjije koji je zbog Pruda razapnut od strane Bosnjaka do te mjere da bi sljedeci nastavak toga bio i njegova politicka smrt.
Dalje,.. poboljsanje standarda i kvalitete zivota gdje bi Bosanci i Hercegovci imali sto izgubiti pa zato nerado ratovali ili ulazili u krize. Totalno nepoznavanje naseg mentaliteta. Pa zivili smo super prije rata, imali stosta izgubiti,.. pa se strasti nisu mogle smiriti. A danas su jos gore i sa jos vecim bremenom proslosti.
Sama postavka koja se prozima kroz cijeli tekst smrdi do neba. Naime, po Metju, su problem na neki nacin Bosnjaci jer su oni jedina prepreka neminovnoj podjeli zemlje. I konacno rjesenje je da bi vrijeme to uradilo, odnosno Bosnjaci bi vremenom bili ubijeni u pojam, i prihvatili bi kako jeste i to je eto realno cak i kada je u pitanju defakto getoizacija. A Metju niti jednog momenta ne spominje da li je moguce da se narod u RS i Herc. vremenom pomiri sa cjelovitom BiH i jedinstvenom drzavom. Dakle cijeli tekst je uputstvo kako najbezbolnije razvaliti drzavu umjesto kako je ocuvati makar na papiru. Bosnjaci su dakle ti koji u ovoj prici trebaju ili ocekuje se od njih da nesto vremenom prihvate i pomire se sa time,.. a ne neko drugi.
Neka svoj cijeli tekst urola, al ne previse tanko,.. i gurne ga sebi,... zna on gdje.
-
gael
#57 Re: Sto je tocno rekao Matthew Parish, i oni koji cekaju Godota
cuj nema potporu hrvatske, zar je moguce da to stvarno mislis? mesic ti rekao? i nego kuda ce nego preko hrvatske granice? ne mislis da ce valjda preko crnogorske ili iz luke u neumu? svasta. nevjerovatno.
- 1gorstak
#58 Re: Sto je tocno rekao Matthew Parish, i oni koji cekaju Godota
Bilo bi lijepo od Parisha da on svojim primjerom pokaze na terenu kako se to treba onemoguciti SIPA-u ili granicnu sluzbu da obavljaju svoje zadatke, umjesto sto druge salje u konfrontaciju i zatvor (ili smrt).Srećko wrote:Ono što je htio da kaže Parish napisao je u poslednjem pasusu
"Za međunarodne političare upoznate s nepravdama prvog rata u Bosni, ovo je zaista neukusna poruka. No, vrijeme za stremljenje ka savršenim moralnim idealima je prošlo. Postoji realna opasnost od katastrofe u današnjoj Bosni, a sveopšti cilj morao bi biti sprečavanje drugog rata u Bosni. Najmanje loša opcija bila bi predsjedavanje nad postepenim neizbježnim raspadom Bosne umjerenom rukom, osiguravajući da se to desi polako, kako bi se građani privikli na novo političkio okruženje. Moramo osigurati da do toga dodje u kontekstu stalnog porasta životnog standarda, kako bi ljudi u Bosni shvatili da imaju mnogo izgubiti. Moramo održati sve strane mirnima i umjerenima, kako bi se spriječilo izbijanje lokalnog nasilja ili čak masovne mobilizacije. U ovom nezavidnom položaju u koji se međunarodna zajednica sama dovela svojim manevrisanjem u proteklih 14 godina, ovo je najbolje što u ovom trenutku možemo učiniti."
-
hercegovac_pravi
#59 Re: Sto je tocno rekao Matthew Parish, i oni koji cekaju Godota
Ma kakav Mesić čovječe, šta mi ima Mesić govoriti…pogledaj sadašnju situaciju pa mi reci, ali realno, da li postoji ikakva šansa za odcjepljenje tzv. "hzhb"? Jednostavno, između vlastitog interesa i interesa Hrvata u BiH, Hrvatska bira svoj interes, baš kao i 94-te. I na na koji način ti misliš da Hrvatska može zaustaviti naoružavanje Bošnjaka ? Zatvaranjem granica prema BiH ? Ponovo ti kažem nije više 93'ća....kakva luka Neum i tricegael wrote:cuj nema potporu hrvatske, zar je moguce da to stvarno mislis? mesic ti rekao? i nego kuda ce nego preko hrvatske granice? ne mislis da ce valjda preko crnogorske ili iz luke u neumu? svasta. nevjerovatno.
-
gael
#60 Re: Sto je tocno rekao Matthew Parish, i oni koji cekaju Godota
znaci ako rs proglasi nezavisnost hvati nece iskoristiti priliku da proglase svoj entitet makar u kantonima gdje su vecina? a ako dodje do rata hrvatska ce pustiti da se muslimani naoruzaju a ratovali su s njima do juce. jako pametno razmisljas.hercegovac_pravi wrote:Ma kakav Mesić čovječe, šta mi ima Mesić govoriti…pogledaj sadašnju situaciju pa mi reci, ali realno, da li postoji ikakva šansa za odcjepljenje tzv. "hzhb"? Jednostavno, između vlastitog interesa i interesa Hrvata u BiH, Hrvatska bira svoj interes, baš kao i 94-te. I na na koji način ti misliš da Hrvatska može zaustaviti naoružavanje Bošnjaka ? Zatvaranjem granica prema BiH ? Ponovo ti kažem nije više 93'ća....kakva luka Neum i tricegael wrote:cuj nema potporu hrvatske, zar je moguce da to stvarno mislis? mesic ti rekao? i nego kuda ce nego preko hrvatske granice? ne mislis da ce valjda preko crnogorske ili iz luke u neumu? svasta. nevjerovatno.
-
gael
#61 Re: Sto je tocno rekao Matthew Parish, i oni koji cekaju Godota
ko ce izdati naredjenje da se dodik uhapsi i privede? direkotr sipe? visoki predstavnik? zeljko komsic? haris silajdjic? ko?1gorstak wrote:Bilo bi lijepo od Parisha da on svojim primjerom pokaze na terenu kako se to treba onemoguciti SIPA-u ili granicnu sluzbu da obavljaju svoje zadatke, umjesto sto druge salje u konfrontaciju i zatvor (ili smrt).Srećko wrote:Ono što je htio da kaže Parish napisao je u poslednjem pasusu
"Za međunarodne političare upoznate s nepravdama prvog rata u Bosni, ovo je zaista neukusna poruka. No, vrijeme za stremljenje ka savršenim moralnim idealima je prošlo. Postoji realna opasnost od katastrofe u današnjoj Bosni, a sveopšti cilj morao bi biti sprečavanje drugog rata u Bosni. Najmanje loša opcija bila bi predsjedavanje nad postepenim neizbježnim raspadom Bosne umjerenom rukom, osiguravajući da se to desi polako, kako bi se građani privikli na novo političkio okruženje. Moramo osigurati da do toga dodje u kontekstu stalnog porasta životnog standarda, kako bi ljudi u Bosni shvatili da imaju mnogo izgubiti. Moramo održati sve strane mirnima i umjerenima, kako bi se spriječilo izbijanje lokalnog nasilja ili čak masovne mobilizacije. U ovom nezavidnom položaju u koji se međunarodna zajednica sama dovela svojim manevrisanjem u proteklih 14 godina, ovo je najbolje što u ovom trenutku možemo učiniti."
-
zlajaBHF
#62 Re: Sto je tocno rekao Matthew Parish, i oni koji cekaju Godota
E da mi hoce neko ovo reci u oci, dobro bi se proveo....portal01 wrote:
Mani se kvaziinteligencije tipa Filipovica ili kvazi politicara ala Tihic i slicni ... meni dijaspora nije neprijatelj ali da oni vole Bosnu i Hercegovinu i koliko pricaju o njoj davno bi se vratili i nije tacno da ne mogu, ako moze stara nana fata orlovic, bracika i 10 000 kozarcana mogu SVI ali ne zele ... ne mogu lazne ljubavi da daljinu ...
ne brani se bosna kakvu ti zelis u minhenu nego u foci, zepi, visegradu, bijeljini itd...
Jeli po tebi samo velike patriote imaju pravo govora, a dijasporci ne mogu biti jedni od tih???
Ako je tako, sta ti onda radis ovdje?
Zasto se ti ne preselis u Focu i ne zapocnes povratak naseg naroda tamo. Uvjeren sam da mozes dobiti neku Bosnjacku kucu tamo bez placanja kirije.
Sve dok je takvih kao ti, guzit ce nas raznorazni seljaci iz Laktasa i Gruda....
- 1gorstak
#63 Re: Sto je tocno rekao Matthew Parish, i oni koji cekaju Godota
Drzavno tuzilastvo, ministar bezbjednosti, nasao bi se vec neko....gael wrote:ko ce izdati naredjenje da se dodik uhapsi i privede? direkotr sipe? visoki predstavnik? zeljko komsic? haris silajdjic? ko?1gorstak wrote:Bilo bi lijepo od Parisha da on svojim primjerom pokaze na terenu kako se to treba onemoguciti SIPA-u ili granicnu sluzbu da obavljaju svoje zadatke, umjesto sto druge salje u konfrontaciju i zatvor (ili smrt).Srećko wrote:Ono što je htio da kaže Parish napisao je u poslednjem pasusu
-
hercegovac_pravi
#64 Re: Sto je tocno rekao Matthew Parish, i oni koji cekaju Godota
Ma kakvi...Hrvati sigurno neće proglasiti svoj entitet bez obzira da li se pc odcijepila ili ne. Niti će Bošnjaci ići u nekakav rat sa Hrvatima....jednostavno nema nikakve potrebe. Bolje pitanje bi bilo: Kako Hrvati mogu spriječiti Bošnjake da se naoružaju ? Zatvaranje granica sigurno to neće spriječiti jer nije više 93-ća a u slučaju secesije legitimitet ostaje na državi BiH. Jednostavno nema načina da se spriječi naoružavanje Bosnjaka.gael wrote:znaci ako rs proglasi nezavisnost hvati nece iskoristiti priliku da proglase svoj entitet makar u kantonima gdje su vecina? a ako dodje do rata hrvatska ce pustiti da se muslimani naoruzaju a ratovali su s njima do juce. jako pametno razmisljas.hercegovac_pravi wrote:Ma kakav Mesić čovječe, šta mi ima Mesić govoriti…pogledaj sadašnju situaciju pa mi reci, ali realno, da li postoji ikakva šansa za odcjepljenje tzv. "hzhb"? Jednostavno, između vlastitog interesa i interesa Hrvata u BiH, Hrvatska bira svoj interes, baš kao i 94-te. I na na koji način ti misliš da Hrvatska može zaustaviti naoružavanje Bošnjaka ? Zatvaranjem granica prema BiH ? Ponovo ti kažem nije više 93'ća....kakva luka Neum i tricegael wrote:cuj nema potporu hrvatske, zar je moguce da to stvarno mislis? mesic ti rekao? i nego kuda ce nego preko hrvatske granice? ne mislis da ce valjda preko crnogorske ili iz luke u neumu? svasta. nevjerovatno.
-
tuzlak-x
#65 Re: Sto je tocno rekao Matthew Parish, i oni koji cekaju Godota
naoruzavanje bosne ne bi zavisilo od dobre volje hrvata nego od pakta kojem hrvatska pripada. pakt hrvatska-srbija vise ne stanuje ovdje.
-
gael
#66 Re: Sto je tocno rekao Matthew Parish, i oni koji cekaju Godota
danas hrvati imaju manje razloga da dozvole naoruzavanje bosnjaka nego 93. sto je njima u interesu da se ovi naoruzaju?
-
hercegovac_pravi
#67 Re: Sto je tocno rekao Matthew Parish, i oni koji cekaju Godota
Znam ali kako ti misliš da Hrvati to mogu "dozvoliti" ili "ne dozvoliti"?? Jedino što mogu uraditi jeste zatvoriti granica sa BiH ali to ponovo NE MOŽE zaustaviti naoružavanje Bošnjaka.gael wrote:danas hrvati imaju manje razloga da dozvole naoruzavanje bosnjaka nego 93. sto je njima u interesu da se ovi naoruzaju?
- exliberal
#68 Re: Sto je tocno rekao Matthew Parish, i oni koji cekaju Godota
ajde ti meni fino pokazi gdje si ti spomenuo divlje svinje u tekstu koji sam citirao. Gdje ? Jesam li ja corav ili sta?Bosnolog wrote:
Ocito si pobrkao cinjenice da divlje svinje unistise sve usjeve jer su se namnozile i divljaju po sumama, cak i covjeka su ubile prije par dana cini mi se prosle sedmice je jedan sesdesetogodisnjak usmrcen od strane istih tih divljih svinja jer je covjek bio bez oruzja.Prati moj post a biti bez oruzja je cekati da ti se ponovi genocid ili odvodenj iz kuce u pidzami kao sto je bio slucaj na desetine hiljada onih koje danas trazimo po masovnim grobnicama.Stoga ne pjeni bez veze jer ja nikada nisam poredio Srbe sa svinjama.
tvoj tekst se odnosio na srbe i sad nemoj da se izvlacis i prosipas suplju
- exliberal
#69 Re: Sto je tocno rekao Matthew Parish, i oni koji cekaju Godota
Hajde ti objasni kako moze ako hrvati to nedozvole, kako mislis prenijet tone i tone oruzja i municije ako nemas pristup ni sa jedne strane.hercegovac_pravi wrote:Znam ali kako ti misliš da Hrvati to mogu "dozvoliti" ili "ne dozvoliti"?? Jedino što mogu uraditi jeste zatvoriti granica sa BiH ali to ponovo NE MOŽE zaustaviti naoružavanje Bošnjaka.gael wrote:danas hrvati imaju manje razloga da dozvole naoruzavanje bosnjaka nego 93. sto je njima u interesu da se ovi naoruzaju?
Jel to mislis uvest preko Neuma
- zovemsecrveni
#70 Re: Sto je tocno rekao Matthew Parish, i oni koji cekaju Godota
Last edited by zovemsecrveni on 09/11/2011 21:35, edited 1 time in total.
-
gael
#71 Re: Sto je tocno rekao Matthew Parish, i oni koji cekaju Godota
kakav geto, teritorij veci od slovenije, crne gore, kosova.
-
gael
#72 Re: Sto je tocno rekao Matthew Parish, i oni koji cekaju Godota
nego kuda ce se naoruzavat, preko srbije bice.hercegovac_pravi wrote:Znam ali kako ti misliš da Hrvati to mogu "dozvoliti" ili "ne dozvoliti"?? Jedino što mogu uraditi jeste zatvoriti granica sa BiH ali to ponovo NE MOŽE zaustaviti naoružavanje Bošnjaka.gael wrote:danas hrvati imaju manje razloga da dozvole naoruzavanje bosnjaka nego 93. sto je njima u interesu da se ovi naoruzaju?
- osa
#73 Re: Sto je tocno rekao Matthew Parish, i oni koji cekaju Godota
tko nije znao, hrvatski državni i nacionalni interes je bošnjačka država na cijelom teritoriju bih, zato no sikiriki za prolaz oružja, a čudnih ljudi.
-
kecher II
#74 Re: Sto je tocno rekao Matthew Parish, i oni koji cekaju Godota
Svakako da je ovo naruceni propagandni materijal u cilju dizanja morala srbima Bosne i Hercegovine za sto manjim iseljavanjem a i podgrijavanjem njihovih teznji za secesijom, ali u isto vrijeme svaki imalo ozbiljniji vojni analiticar predvidja da se RS ne bi mogla branit niti uspijesno ratovat, sto njih dovodi(srpske separatiste) u poziciju da lupaju ko maxim po diviziji.
Tacno je i da bosanjci/bosancihercegovci danas imaju nesposobno politicko vodstvo, kojem se potura (bosnajcima) da hoce da prave neku bosnajcko-islamsku drzavu sto nije tacno ni 2%, pa sa tom igrom podizu tenzije i medju samim bosnjacima, a i naspram bosanacahercegovaca i krscana, a narod koji se deklarise za cjelovitu BiH, bez obzira na slabu politicku poziciju, moze da ceka do tog trenutka dok RS ne krene u secesiju ili mjenjanje unutrasnjih (ne)prilika u BiH i da onda krene u pravljanje te drzave po gradjanskim principima.
A sto se tice naoruzanja i kako bi ono doslo ukoliko bi RS krenula u secesiju, po mom misljenju BiH ostaje legitimno pravo da trazi oruzje za ocuvanje teritorijalnog integriteta drzave u borbi protiv unutasnjih pobunjenika, jer BiH je suverena nezavisna drzava priznata od UN-a, koje RH radi svojih interesa ne bi mogla zaustavit.
Al' svejedno, da budem malo zlocest, skoro sam procito text o prirodnom prirastaju srba gdje srpski analiticari i statisticari predvidjaju, ukoliko se nastavi ovim tempom, da ce poslednji srbin umrijet za nekih 200g.
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/u_fo ... odine.html
Tacno je i da bosanjci/bosancihercegovci danas imaju nesposobno politicko vodstvo, kojem se potura (bosnajcima) da hoce da prave neku bosnajcko-islamsku drzavu sto nije tacno ni 2%, pa sa tom igrom podizu tenzije i medju samim bosnjacima, a i naspram bosanacahercegovaca i krscana, a narod koji se deklarise za cjelovitu BiH, bez obzira na slabu politicku poziciju, moze da ceka do tog trenutka dok RS ne krene u secesiju ili mjenjanje unutrasnjih (ne)prilika u BiH i da onda krene u pravljanje te drzave po gradjanskim principima.
A sto se tice naoruzanja i kako bi ono doslo ukoliko bi RS krenula u secesiju, po mom misljenju BiH ostaje legitimno pravo da trazi oruzje za ocuvanje teritorijalnog integriteta drzave u borbi protiv unutasnjih pobunjenika, jer BiH je suverena nezavisna drzava priznata od UN-a, koje RH radi svojih interesa ne bi mogla zaustavit.
Al' svejedno, da budem malo zlocest, skoro sam procito text o prirodnom prirastaju srba gdje srpski analiticari i statisticari predvidjaju, ukoliko se nastavi ovim tempom, da ce poslednji srbin umrijet za nekih 200g.
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/u_fo ... odine.html
- 1gorstak
#75 Re: Sto je tocno rekao Matthew Parish, i oni koji cekaju Godota
Onemogucavanje sprovedbe jednog drzavnog zakona ili 14 drzavnih zakona je u oba slucaja kaznjivo. To sto on predlaze krsenje jednog po jednog ne znaci nista ako ne kaze kako. Hajde evo ti udji u detalje te taktike, uzmi zakon o drzavnoj policiji i sprijeci SIPA-u da djeluje na teritoriji citave BiH. Eto ti jedno drzavno tijelo, eto ti 6 mjeseci (jel' dovoljno ?) pa mi objasni kako bi ti u roku od pola godine prekrsio drzavne zakone koji definisu funkcionisanje drzavne policije, a da to ne izazove sukob i dodatnu polarizaciju. Pa izvoli.Srećko wrote:Čovjek lijepo kaže da bi se to sve desilo pod anestezijom,u dužem vremenskom periodu .On se i fokusira upravo na odvraćanje od upotrebe sile i jednostranih akata.1gorstak wrote:Bilo bi lijepo od Parisha da on svojim primjerom pokaze na terenu kako se to treba onemoguciti SIPA-u ili granicnu sluzbu da obavljaju svoje zadatke, umjesto sto druge salje u konfrontaciju i zatvor (ili smrt).Srećko wrote:Ono što je htio da kaže Parish napisao je u poslednjem pasusu