Što će biti s Podrinjem?

Locked
PM72

#176 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by PM72 »

Danguba wrote:Humano protjerivanje

Ovo je snimak iz holanske baze UN-a u Potočarima dan nakon ulaska četnika u Srebrenicu.Vide se Srbi kako nose ćilime,šporete,televizore iz bošnjačkih kuća a oni to u stvari skupljaju na jedno sabirno mjesto,da preko Fedex-a pošalju bivšim komšijama.Ne bi to oni sebi nosili.Ma kakvi...

Uvijek mi padne na pamet srpski vojnik u opustošenim Faletićima (prigradsko mjesto u kojem je bilo 100% Bošnjaka) kad je prebacio preko ramena automat a ispod pazuha nosi bosanski ćilim i pjevuši "oj Alija ljubim te u čelo što obogati ovo naše selo"...
Danguba

#177 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by Danguba »

ze kalanga wrote:Saberi se. U nedostatku argumenata preostaje ti da vrijeđaš.

Prognane možemo podijeliti u dvije grupe

- one koji su uspjeli ponijeti nešto sa sobom
- one koji nisu uspjeli u tome.

I tu se priča završava.

Ne zaboravimo da je mnogima rat itekako dobro došao. Mislim na one koji zahvaljujući istom završiše na Zapadu i u Americi. Oni se mogu nazvati pobjednicima rata. Svi ostali, koji su ostali, apsolutno gubitnicima.
Eto ja to tebi ne bi pozelio.

Mislim da bi ovo trebalo biti za bana a nadlezni neka odluce.

p.s. nisam te prijavio
muha_sa

#178 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by muha_sa »

Hamolj wrote:Šta bi moj stari dao za onog Fiću što mu ga četnici početkom rata oteše, a vidi ovih klošara i pločice iz wc-a uspjeli polupati i ponijeti.
ovaj ŠveCki klošar im omogucio

Image

prolongiro reintegraciju dok još veci klošari nisu dovršili zapocetu paljevinu i pljacku.
PM72

#179 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by PM72 »

Neka ga,ako kome smeta stavite ga na ignor.mene zabavljaju njegove nebuloze.
Danguba

#180 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by Danguba »

PM72 wrote:Neka ga,ako kome smeta stavite ga na ignor.mene zabavljaju njegove nebuloze.
Rijetki su djikani na ovom forumu, taman da iz mene izvuce ono sta mislim o takvima. :D
ze kalanga

#181 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by ze kalanga »

Danguba wrote:

I tu se priča završava.

Ne zaboravimo da je mnogima rat itekako dobro došao. Mislim na one koji zahvaljujući istom završiše na Zapadu i u Americi. Oni se mogu nazvati pobjednicima rata. Svi ostali, koji su ostali, apsolutno gubitnicima.

p.s. nisam te prijavio
Pa i prijavi me ako se ne slažeš.
Ja mislim da su generalno puno srećniji ljudi koji su 4 godine proveli u inostranstvu nego 4 godine u ratu.
PM72

#182 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by PM72 »

Danguba wrote:
PM72 wrote:Neka ga,ako kome smeta stavite ga na ignor.mene zabavljaju njegove nebuloze.
Rijetki su djikani na ovom forumu, taman da iz mene izvuce ono sta mislim o takvima. :D
Neka ga.Svakoga dana izvali po neki biser.Današnji mu je kako je prognanik svaki isti,bio on protjeran puškom ili onaj koji je otišao sa kompletnim namještajem.Bezbeli da je bilo teže onom iz Ilijaša ili Vogošće što je morao sedam dana štemati šolje i nosati namještaj. :lol: a ovaj otišao mahajućih šaka - ni za šta se sekirao nije.
Danguba

#183 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by Danguba »

Rijetki su bili oni koji su imali priliku da napuste svoje mjesto makar praznih ruku.
Najveci broj ubijenih nesrba desio se u '92.god. i to civila. To je islo redom pljackalo i ubijalo sve sto stigne. Zive su ili ubijali ili slali u logore.
Ripicipi

#184 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by Ripicipi »

Danguba wrote:

I tu se priča završava.

p.s. nisam te prijavio
Eki za bana, pa pola stanovnistva tako razmislja, bili Srbi ili Bosnjaci.

Nego @za kalanga...

Zato se "protjerivanje" iz Sarajeva u RTRS emisijama zove egzodus, a ne "protjerivanje"??
Zato sto i na RTRS vise ne govore da je 120 hiljada Srba protjerano vec da su "napustili Sarajevo zbog stvaranja RS-a i visih ciljeva".
Last edited by Ripicipi on 13/11/2016 18:49, edited 1 time in total.
Hamolj

#185 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by Hamolj »

PM72 wrote:
Danguba wrote:
Neka ga.Svakoga dana izvali po neki biser.Današnji mu je kako je prognanik svaki isti,bio on protjeran puškom ili onaj koji je otišao sa kompletnim namještajem.Bezbeli da je bilo teže onom iz Ilijaša ili Vogošće što je morao sedam dana štemati šolje i nosati namještaj. :lol: a ovaj otišao mahajućih šaka - ni za šta se sekirao nije.
:lol: :lol:
muha_sa

#186 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by muha_sa »

Hamolj

#187 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by Hamolj »

muha_sa wrote:
Hamolj wrote:Šta bi moj stari dao za onog Fiću što mu ga četnici početkom rata oteše, a vidi ovih klošara i pločice iz wc-a uspjeli polupati i ponijeti.
ovaj ŠveCki klošar im omogucio

Image

prolongiro reintegraciju dok još veci klošari nisu dovršili zapocetu paljevinu i pljacku.
Srbima je načinjena ogromna šteta. Kad sve sabereš i oduzmeš ljudi su doživjeli teški imovinski fijasko. Stanovi po Sarajevu im ostali čitavi, imovinu iz stana iznijeli, stan poslije rata prodali, dobili zemljište i građevinski materijal u Kozluku za novu kuću. Jedino loše je što su Sarajevo zamijenili Kozlukom, ali s obzirom da su prije Sarajeva živjeli u nekoj selendri na Glasincu onda je Kozluk i premija.
PM72

#188 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by PM72 »

Jebaji ga,Slobo im tako podjelio karte...
ze kalanga

#189 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by ze kalanga »

A onda se zapitaš gdje su Bošnjaci prije Kozluka živjeli. I dobiješ odgovor, tamo gdje ni danas pijaće vode nema, jel tako?
escobar__

#190 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by escobar__ »

ze kalanga wrote:
Danguba wrote:
ze kalanga wrote: Pusti se te demagogije. Da je nekom bilo lijepo i da je bio siguran ne bi napuštao rodnu grudu.

Što se drugog dijela tiče, ravan ili neravan, svako ko je rušio vjerski objekat je bolestan. Onaj ko to radi danas je podjednako bolestan.
Pa zar ima veceg demagoga od tebe. Pogledaj istini u oci bit ce ti lakse a i nama sa tobom. :D

U mojoj ulici u Tuzli zivjelo je vise Srba nego Bosnjaka. Rat poceo, svi mucimo svoju muku neko sa hranom neko sa poginulim clanovima porodice, neko za onima sto su otisli preko vikenda pa se ne javljaju...i tako.
Svi smo poznavali Zorana. Imao je lokal(nocni bar) u kuci i svi smo ga vidjeli kada je narandzastim stojadinom napustio Tuzlu 15. maja u koloni sa rezervistima. Ostala mu majka(S....) sama u kuci. Nikada joj niko ruznu rijec nije rekao a svi smo znali sve. Normalno se pozdravljali, kafe pili neke tresnje dijelili. Druga kuca od nje zivi Mitar sam u kuci a dva sina malo ranije otisli do Pelagiceva i nikada se nisu vratili. Preko puta Ratko, Milan, Slavko...i svi su zivjeli tu svo vrijeme rata. Kcerke od tog Ratka, jedna udata za Hrvatom i ima kcerku sa njim i odmah na pocetku rata se vratila caci. Druga kcerka udata za Muslimanom i ona se vratila caci. Ratko je iznenada jedno vece dosao da se pozdravi sa mnom i rece da mora da ide. na pitanje zasto, samo je slegnuo ramenima. Kcerke su ostale do '96.god. Nase izbjeglice koje ste protjerali iz Zvornika, Vlasenice, Bijeljine, Bratunca...smjesteni su bili po skolama, salama i nesto privatno. Nikada nikome nije palo na pamet da ih naseljava u poluprazne srpske kuce gdje zivi jedna ili dvije osobe. kamen nije pao na te kuce da bi vec krajem '94.god. poceli da se prijavljuju za prelazak na drugu stranu. Sve sam i nekako mogao da shvatim jer u to vrijeme kod nas nije bilo ni hljeba a kamo li nesto vise ALI kada su poceli '96.god masovno da napustaju ''da bi bili sa svojima'' onda sam rekao ''ovi su svi isti samo sto nisu imali prilike''.
Znaci, mani se suplje i velikosrpske propagande.
Koliko danas Srba živi u Tuzli?
Kladnju?
Živinicama?
Banovićima?
Kalesiji?
Srećom vrlo malo. :)

No važno je istaći da ih (vas) niko nije tjerao, sami ste napuštali navedena mjesta. Barem za Tuzlu 100% tvrdim da vas niko pipnuo nije ali ste se ponadali da će Tuzla završit k'o i gradovi Podrinja (etnički očišćena od Bošnjaka) pa ste pobjegli "braći". I zajebali se. :lol: Zato se iskreno nadam da će i ovo malo što vas je ostalo otići odavdje. :thumbup:
Hamolj

#191 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by Hamolj »

ze kalanga wrote:A onda se zapitaš gdje su Bošnjaci prije Kozluka živjeli. I dobiješ odgovor, tamo gdje ni danas pijaće vode nema, jel tako?
Pogledaš popis iz 91. i vidiš da su Bošnjaci bili većina u gradu sve i jedne podrinjske općine izuzev Ruda, Čajniča i Foče (u zadnje dvije općine su bili većina do 81.), Bošnjaci su bili većina i u gradu sve i jedne posavske općine izuzev Bosanskog Broda, pa su bili većina u Bijeljini. Vi đikani ste brdsko-planinski narod.

Pogledajte reportažu o naselju Brezičani u Prijedoru. Ja neki dan gledao i valjao se četničkim retardima. Priča jedan đikan o historiji mjesta i kaže: " Bošnjaci su u Brezičanima uvijek živjeli u dolini, uz glavnu cestu, a mi Srbi u brdu i u blizini šume jer smo se tu osjećali sigurnije."
PM72

#192 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by PM72 »

ze kalanga wrote:A onda se zapitaš gdje su Bošnjaci prije Kozluka živjeli. I dobiješ odgovor, tamo gdje ni danas pijaće vode nema, jel tako?

Vidi se da nisi imao prilike hodati po Bosni...

izdaleka se primjećivala razlika između srpskih i bošnjačkih sela.Srpske kuće su bile razbacane (Srbin i kukuruz ne trpe komšiju),tarabe iskrivljene,trvor i vašar ne sve strane,blato,krmad i pljava stoka...u srpske kuće se ulazilo u cipelama a u bošnjačkim se oduvjek izuvalo.U mnogim srpskim kućama je do rata bilo ognjište na sred kuće i velika prostorija za slave obično od zakovanih fosni.Krečilo se svake prestupne godine a zadah masti,bijelog luka i rakije se nije mogao izluftati.O popločenim banjama i vodi na česmama mnogi su sanjali.Kultura ćistoće i vode nije im bila jača strana.Mislim,iskreno govoreći.Ja sam sjedio u mnogim srpskim kućama i za samo par njih sam prokomentarisao kako je čisto i fino.

da se razumijemo,i kod Bošnja je bilo poganaca.Ali,u bošnjačkim kućama si u 90% slučajeva mogao lizati med sa poda.
escobar__

#193 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by escobar__ »

Hamolj wrote:a mi Srbi u brdu i u blizini šume jer smo se tu osjećali sigurnije."
Prirodno stanište :lol: :lol: :lol:
aratet

#194 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by aratet »

Danguba wrote:
aratet wrote:Tesko je dokazati protjerivanja po gradovima, ali zato po selima je sigurno bilo protjerivanja, kako je objasniti porusene kuce?
Pazi sad nesto, JNA se sve sa dobrovoljcima(rezervisti iz okolnih sela) povlaci iz Tuzle nakon onoga ''po guzici'' i zaustavljaju se u prvo srpsko selo pa u drugo srpsko selo pa u trece i sve tako dok ih nismo prebacili preko Majevice ili na primjerenu udaljenost da nas vise ne terorisu.

Kuzis li kako su iseljavana ta sela. Njih je iseljavala JNA,JA,VRS i razni dobrovoljci iz Srbije. :wink:
Kako objasniti do temelja porusene sela?

Po meni je trebalo mobilisati zene i slati ih da čuvaju kuće po zauzetim srpskim selima. Ali naravno to nikako ne godi SDA vrhuski i krimosima sto ih je Ali ja okupio oko sebe.
Ripicipi

#195 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by Ripicipi »

escobar__ wrote:

No važno je istaći da ih (vas) niko nije tjerao, sami ste napuštali navedena mjesta. Barem za Tuzlu 100% tvrdim da vas niko pipnuo nije ali ste se ponadali da će Tuzla završit k'o i gradovi Podrinja (etnički očišćena od Bošnjaka) pa ste pobjegli "braći". I zajebali se. :lol: Zato se iskreno nadam da će i ovo malo što vas je ostalo otići odavdje. :thumbup:
Nista ti nisi bolji od ze kalange, samo sto mislis da jesi.
ze kalanga

#196 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by ze kalanga »

Hamolj wrote:
Pogledaš popis iz 91. i vidiš da su Bošnjaci bili većina u gradu sve i jedne podrinjske općine izuzev Ruda, Čajniča i Foče (u zadnje dvije općine su bili većina do 81.), Bošnjaci su bili većina i u gradu sve i jedne posavske općine izuzev Bosanskog Broda, pa su bili većina u Bijeljini."
Ne bih se osvrtao na uvrede, one su rezultat predrasuda i neznanja. Ali na ovaj dio hoću.

Tačno je. Bili većina. I to niko ne spori. Konkretno u Zvorniku 70% gradskog činili. A opet, najbolji, najrazvijeniji dio seoskog ili prigradskog držali Srbi. Nije isto živjeti u Čelopeku i živjeti u Snagovu ili Glumini.
Međutim, već rekoh, šta je Zvornik tada imao ? Par fontana više nego danas i pola grada bez pijaće vode. To su dometi.
Zaboravimo na sistem kuća na kući. Danas ga je zamijeno zgrada na zgradi.
Hamolj

#197 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by Hamolj »

ze kalanga wrote:
Hamolj wrote:
Pogledaš popis iz 91. i vidiš da su Bošnjaci bili većina u gradu sve i jedne podrinjske općine izuzev Ruda, Čajniča i Foče (u zadnje dvije općine su bili većina do 81.), Bošnjaci su bili većina i u gradu sve i jedne posavske općine izuzev Bosanskog Broda, pa su bili većina u Bijeljini."
Ne bih se osvrtao na uvrede, one su rezultat predrasuda i neznanja. Ali na ovaj dio hoću.

Tačno je. Bili većina. I to niko ne spori. Konkretno u Zvorniku 70% gradskog činili. A opet, najbolji, najrazvijeniji dio seoskog ili prigradskog držali Srbi. Nije isto živjeti u Čelopeku i živjeti u Snagovu ili Glumini.
Međutim, već rekoh, šta je Zvornik tada imao ? Par fontana više nego danas i pola grada bez pijaće vode. To su dometi.
Zaboravimo na sistem kuća na kući. Danas ga je zamijeno zgrada na zgradi.
Ma ti si ograničen k'o balkon. Ne možeš porediti prijeratni period kada je stepen urbanizacije na prostoru čitave bivše Juge bio oko 40 % i sada kada je oko 60 %. Prošla je 21 godina od rata, logično da će se zgrade graditi. :-)
ze kalanga

#198 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by ze kalanga »

Nije stvar u zgradama. Već u osnovnim segmentima infrastrukture jedne zajednice. Pri tome, takoreći urbane.
Zvornik je bio jedan od najvećih industrijskih centara, samim time, bilo je daleko lakše uticati na infrastrukturni razvoj nego danas.
A kada pogledaš, nijedan od svojih simbola nije dobio zahvaljujući sopstvenim snagama. Čak je i most Kralj Aleksandar sagradio.
O ostalim lokalnim sredinama je suvišno i pričati.
I onda kad neko krene sa tim pričami, građani i seljaci...
Do prije 25 godina špartalo se po austrougarskim kockama...
escobar__

#199 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by escobar__ »

Ripicipi wrote:
escobar__ wrote:

Nista ti nisi bolji od ze kalange, samo sto mislis da jesi.
:lol:

Okej, hvala na pažnji. :zzzz:
Hamolj

#200 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by Hamolj »

ze kalanga wrote:Nije stvar u zgradama. Već u osnovnim segmentima infrastrukture jedne zajednice. Pri tome, takoreći urbane.
Zvornik je bio jedan od najvećih industrijskih centara, samim time, bilo je daleko lakše uticati na infrastrukturni razvoj nego danas.
A kada pogledaš, nijedan od svojih simbola nije dobio zahvaljujući sopstvenim snagama. Čak je i most Kralj Aleksandar sagradio.
O ostalim lokalnim sredinama je suvišno i pričati.
I onda kad neko krene sa tim pričami, građani i seljaci...
Do prije 25 godina špartalo se po austrougarskim kockama...
I onda se pojavili Srbi iz šume koji ne znaju šta je infrastruktura i sredili sve, ma bravo. :kiss:
Locked