STIPENDIJE: MJESEČNO 1000 EURA I VIŠE !!!

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
illuminated

#26 Re: STIPENDIJE: MJESEČNO 1000 EURA I VIŠE !!!

Post by illuminated »

Amy_ wrote:Ok ali kako sam citala na njihovoj stanici ja to sve moram poslati do marta, a nije mi jasno kako da ja njima poslajem svoje diplome do marta kada tad necu jos imati diplomu zavrsene trece godine. Izvinite ako malo tusim,a li zaista se ne razumijem u to tek sam pocela da skupljam informacije a jako mi je bitno da odem.
prvo ih pitaj sta im treba od dokumenata, pa onda vidi...posalji im email!
ne postoji "diploma" o zavrsenoj trecoj godini ali uvijek im mozes poslati ovjerenu kopiju indexa (i prevedenu) i uvjerenje da si redovno upisana u 6ti semestar kad se upises....
...osim ako ovdje ne radis bachelor, pa bi tamo da nastavis master (ako mislis na tu diplomu)...u tom slucaju moras imati diplomu u dzepu...
sretno.
Amy_

#27 Re: STIPENDIJE: MJESEČNO 1000 EURA I VIŠE !!!

Post by Amy_ »

OK, hvala puno na informacijama.
miki27A

#28 Re: STIPENDIJE: MJESEČNO 1000 EURA I VIŠE !!!

Post by miki27A »

Irm@ wrote:
unsa wrote:Samo za studiranje "vani"...
Ko želi, a ne zna engleski može se prijaviti i za stipendiju na Univerzitetu u Zagrebu. Svi položeni ispiti se priznaju i na našem Univerzitetu. Tako da se ne gubi godina, semestar i slično.
bit cu vrlo iskrena...
zao mi je ali nije tako..dobila sam stipendiju i jos uvijek sam u Sarajevu jer i pored potpisa (sad vec bivseg dekana) niko ama bash niko mi nije mogao garantirati da ce mi se svi ispiti priznati kad se vratim te da necu morati polagati ispite kad se vratim..nazalost...

inace stvarno mi je bilo stalo do stipendije i kad sam je dobila bila sam u oblacima..onda su priopcenja profesora vrlo brzo ucinila da "tresnem" o zemlju...
tako da meni je ovo idealno za nekog ko obnavlja godinu ili ko je apsolvent pa je ocistio sve...

@gray:ne sve je vrlo korektno..stvar je u jeziku ako se npr prijavis za Spaniju moras znati jezik i priloziti dokaz o tome i bez obzira ne prosjek dobijas stipendiju...iako se navodi da kao engleski je najbitniji to nije tacno..2 djevojke su nedavno odbili jer nisu znale italijanski a prijavile su se za Rim...ugl rijetko koji od navedenih fakulteta ima program na engleskom...
ugl tete iz Ureda za medjunarodnu suradnju su veoma ljubazne i naravno najmanje je njihova krivica sto ovakvi programi ne mogu zazivjeti na nasim fakultetima jer na vecini istih ne primjenjuje se ni O od Bolonje...
ugl ak imate nekih pitanja oko prijave bujrum pp ;-)
Ne znam za ove sada, ali ni meni se nije priznalo skoro nista od 8 predmeta koje sam slusala u US. Jedan mi je profesor prenio ocjenu, ali tek na kraju nakon sto sam odslusala dva semestra kod njega. Ja sam odmah znala da nece priznati, zamrzla status i otisla na godinu dana. Mislim da se isplatilo to raditi po starom sistemu, ustvari nista bas puno i ne izgubis (ovo je moje misljenje), a upoznas kontakte za buducnost, mozda na kraju i odes i na postdiplomski tamo. Ja nisam nikad zazalila sto sam "izgubila" godinu na faxu, dugorocno sam dobila puno, puno vise: usavrsila jezik,upoznala puno dobrih kontakata s kojima sam dobra i sad; iskusila kako je to tamo gdje je biblioteka otvorena za studente 24 sata/7 dana tokom ispitnih rokova, kad dobijes broj mobitela prof. da ga nazoves kad ti nesto nije jasno...
Izvini sto sam otisla malo s teme, ali mislim da ako se nekome pruza prilika ja bih to ugrabila bez premisljanja.
Uglavnom: sretno svima koji se prijave na ovo!
unsa

#29 Re: STIPENDIJE: MJESEČNO 1000 EURA I VIŠE !!!

Post by unsa »

Ja se izvinjavam, ako je neko trazio od mene odgovore na neka pitanja, a ja nisam odgovorila. Oni koji su mi napisali mail, znaju da uvijek odgovorim.
Nazalost, ne mogu ovako preko foruma odgovarati. Samo zelim reci da je mnogo, mnogo, mnogo dezinformacija u vasim postovima, tako da je najbolje da kontaktirate Ured za medjunarodnu saradnju za sva pitanja.

Zelim samo reci da su natjecaji otvoreni dva puta godisnje za oba projekta i da se trebate informisati vec sada za razmjenu za akademsku 2010/2011.

Pozdrav,

Emina
illuminated

#30 Re: STIPENDIJE: MJESEČNO 1000 EURA I VIŠE !!!

Post by illuminated »

Raspisan je konkurs za stipendiju Dr. Zoran Djindjic za praksu od 6 mjesecu u Njemackoj za sve studente visih godina, i mlade strucnjake sa zavrsenim fakultetom.

Radi se o boravku od oko 6 mjeseci u Njemackim firmama, gdje je sve placeno + dzeparac koji je veci nego plata u BIH.
Ukljucene su posjete Bundestagu, nekim njemackim ministarstvima, prijem u nasoj ambasadi u Berlinu i jos mnogo toga.
Ko zeli da radi u Njemackoj ne postoji bolja ulaznica od ove. Ko zeli, vrlo moguce je da nakon boravka ostane raditi u Njemackoj, ako zeli, naravno.
Znanje Njemackog je pozeljno ali nije uslov.

http://www.stipendienprogramm.org/index.php?id=58

prijave idu do negdje sredine novembra....

Sretno .
illuminated

#31 Re: STIPENDIJE: MJESEČNO 1000 EURA I VIŠE !!!

Post by illuminated »

kiki-miki wrote:@illuminated - jesi li ti imao tu stipendiju i kakva su tvoja iskustva ?
Bio sam i preporucio bih svakome da aplicira.
u ponudi su najjace firme, kao Siemens, Deutsche Telekom, Daimler, cini se KPMG, itd. lista je duga.
evo lista firmi:
http://www.stipendienprogramm.org/index.php?id=63

Boravi se 7 dana u Berlinu prije same prakse i tu je predvidjen turisticki program i upoznavanje.

Program je zamisljen kao stimulacija mladima s ovog naseg podneblja, i to je zasigurno jedan najkvalitetnijih programa,
jer iza njega stoji direktno njemacka vlada, koja ulaze mnogo sredstava u to sve...

evo i malo slikica:
http://www.stipendienprogramm.org/index.php?id=71
illuminated

#32 Re: STIPENDIJE: MJESEČNO 1000 EURA I VIŠE !!!

Post by illuminated »

kiki-miki wrote:Hvala na informacijama :)

p.s. koji si ti ovdje? :roll:
imas pm.
Amy_

#33 Re: STIPENDIJE: MJESEČNO 1000 EURA I VIŠE !!!

Post by Amy_ »

illuminated wrote:
Amy_ wrote:Ok ali kako sam citala na njihovoj stanici ja to sve moram poslati do marta, a nije mi jasno kako da ja njima poslajem svoje diplome do marta kada tad necu jos imati diplomu zavrsene trece godine. Izvinite ako malo tusim,a li zaista se ne razumijem u to tek sam pocela da skupljam informacije a jako mi je bitno da odem.
prvo ih pitaj sta im treba od dokumenata, pa onda vidi...posalji im email!
ne postoji "diploma" o zavrsenoj trecoj godini ali uvijek im mozes poslati ovjerenu kopiju indexa (i prevedenu) i uvjerenje da si redovno upisana u 6ti semestar kad se upises....
...osim ako ovdje ne radis bachelor, pa bi tamo da nastavis master (ako mislis na tu diplomu)...u tom slucaju moras imati diplomu u dzepu...
sretno.
pa citala sam na njihovoj stranici da trebam popuniti neku N obrazac, poslati prevedene diplome zavrsenih godina, pa me to i zbunilo. A nisam bachelor, kod nasje sistem 4+1, a to je jos jedno pitanje koje me zanima, ne znam kako je kod njih, ako traje 3 god kako ce mi priznati. Vjeruj da sam dobila milion dezinformacija, tako da vise ne znam sta mislim. Bila bi jako zahvala kada bi mi neko rekoa pravu stvar. Hvala
Post Reply