Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
bochy_17 wrote:Danas su mi s računa u banci stornirali i uzeli 100 KM. Ja nazovem banku da pitam šta se desilo, jer naravno pomislim da mi nije tko ukrao podatke i skinuo s računa novac. Na kraju se utvrdi da je to napravilo ministarstvo jer su kao " u 9. -om mjesecu pustili 200 KM pa sad sebi vraćaju 100 KM. Radi se o kantonalnim boračkim stipendijama.
Stvar nije u novcu ljudi, nego u načinu ophođenja i uzimanja s privatnog računa. Kako je moguće da to isto ministarstvo pusti uplatu od 200 KM ( po 100 KM u razlici od par dana ) i onda nakon izbora, to jest odmah nakon što je CIK objavio rezultate izbora taj isti novac uzme natrag. Ružno je to što nisu obavijestili da će to napraviti.
Prvo: nisu redovni s uplatama - ajde to pravdamo lošom situacijom općenito u državi. OK
Drugo: uzimaju novac s privatnog računa bez da su se i počešali. To nije ok.
Dugo smo u banci samo pokušali pronaći razlog zašto je novac nestao s računa jer smo sumnjali u krađu. Kako god da pogledam ovo po meni i jeste jedan od oblika krađe.
Jel ti sranka stipendiju sredla? Ako jes suti onda.
eeeeeee wrote:
imas temu tamo na ekonomiji raiffeisen banka pa procitaj sta rade u slicnim slucajevima...nece te otjerati u minus, ali ce ti prvom uplatom namiriti svoja potrazivanja svi tako rade...
Aaaaaaaaaaaand BINGOOOOOOO! Dobitna kombinacija je SVOJA, a sretni dobitnok gospodin EEEEEEEEE!
Da, svoja potrazivanja, a ne tudja jer banka nije instrument za utjerivanje dugova niti je u sluzbi poravnanja dugovanja i potrazivanja izmedju klijenata, vec samo izmedju sebe i klijenta!
Pogotovo ne u sluzbi para uplacenih greskom uplatioca
Eeeeeeee kako bi rijesio ovo:
Mujo dobike milion km na bingu, a lutrija greskom meni uplati pare i ja ih dignem iste sekunde cim ih vidim.... Sta ce biti? banka ce dati milion km lutriji pa mene ubaciti u minus ili ce mi uzimati platu narednih 100 godina
Krediti koje klijent potpise, razne obustave, clanarine, troskovi banke ok, ali banka nema nista sa tim sto je neko uplatio pogresno pare. Ni pravo ni obavezu.
eeeeeee wrote:
imas temu tamo na ekonomiji raiffeisen banka pa procitaj sta rade u slicnim slucajevima...nece te otjerati u minus, ali ce ti prvom uplatom namiriti svoja potrazivanja svi tako rade...
Aaaaaaaaaaaand BINGOOOOOOO! Dobitna kombinacija je SVOJA, a sretni dobitnok gospodin EEEEEEEEE!
Da, svoja potrazivanja, a ne tudja jer banka nije instrument za utjerivanje dugova niti je u sluzbi poravnanja dugovanja i potrazivanja izmedju klijenata, vec samo izmedju sebe i klijenta!
Pogotovo ne u sluzbi para uplacenih greskom uplatioca
Eeeeeeee kako bi rijesio ovo:
Mujo dobike milion km na bingu, a lutrija greskom meni uplati pare i ja ih dignem iste sekunde cim ih vidim.... Sta ce biti? banka ce dati milion km lutriji pa mene ubaciti u minus ili ce mi uzimati platu narednih 100 godina
Krediti koje klijent potpise, razne obustave, clanarine, troskovi banke ok, ali banka nema nista sa tim sto je neko uplatio pogresno pare. Ni pravo ni obavezu.
Naravno da nece, ono "svoja" je gore bila greska... a on se uhvatio ko....
Lutrija ce sudskim putem traziti svoja potrazivanja od tebe licno (ako si uzeo lovu s racuna i ne zelis da vratis), banka ni po kom osnovu nije kriva ona je uradila ono sto je lutrija trazila uplatila pare ili napravila transakciju koju je lutija trazila ne banka...
jbg lutija se zajebala, sto kazu nasi sam pao sam se ubio
Ali da nisi podigao banka bi garantujem ti svugdje uzela te pare i vratila lutriji bez tvog znanja i samo te obavijestila...
Naravno mora postojati trag svega i svake transakcije, ne moze to na lijepe oci
Last edited by eeeeeee on 28/10/2014 17:31, edited 4 times in total.
eeeeeee wrote:
Naravno da nece, ono "svoja" je gore bila greska... a on se uhvatio ko....
Lutrija ce sudskim putem traziti svoja potrazivanja od tebe licno (ako si uzeo lovu s racuna i ne zelis da vratis), banka ni po kom osnovu nije kriva ona je uradila ono sto je lutrija trazila uplatila pare ili napravila transakciju koju je lutija trazila ne banka...
Ali da nisi podigao banka bi garantujem ti svugdje uzela te pare i vratila lutriji bez tvog znanja i samo te obavijestila...
Naravno mora postojati trag svega
Ona.
Nema ih pravo uzeti!!!!! NEMA. Ima ih pravo "zalediti" odnosno uciniti neooperativnim, dok se ne provede procedura koja podrazumjeva da se ima i mora klijent licno i pismeno uputiti u nastalu situaciju kao i u nacine i rjesenja iste.
ja se izvinAjem , pito sam ali nisam dobio odgovor
ok slazem se osim dijela uzimanja para , mogu ti uzeti pare pa sve ovo ostalo oko obavjestenja pa do rjesenja
Prvo treba razlikovati dvije greške ili situacije:
1) Kad sam uplatilac pogresno popuni platni nalog i banka ga kao takvog provede.
2) Kad uplatilac ispravno popuni platni nalog, a banka pri provođenju naloga pogrijesi i novac umjesto osobi A koju je naznacio platilac ode na racun osobi B zbog greske banke.
U prvom slucaju banka ni u kom slucaju ne moze bez odobrenja vlasnika racuna vrsiti "vracanje novca" jer su oni izvrsili nalog kako on znaci. Nemaju nikakvog osnova za takvo nesto.
U drugom slucaju banka moze povuci novac sa racuna primaoca, naravno uz obavijest, jer je i osnov za transfer novca nepostojeći.
hladan.preminger wrote:Prvo treba razlikovati dvije greške ili situacije:
1) Kad sam uplatilac pogresno popuni platni nalog i banka ga kao takvog provede.
2) Kad uplatilac ispravno popuni platni nalog, a banka pri provođenju naloga pogrijesi i novac umjesto osobi A koju je naznacio platilac ode na racun osobi B zbog greske banke.
U prvom slucaju banka ni u kom slucaju ne moze bez odobrenja vlasnika racuna vrsiti "vracanje novca" jer su oni izvrsili nalog kako on znaci. Nemaju nikakvog osnova za takvo nesto.
U drugom slucaju banka moze povuci novac sa racuna primaoca, naravno uz obavijest, jer je i osnov za transfer novca nepostojeći.
Eurosa wrote:
Slazem se, i cinjenica je da je da je ovdje u pitanju slucaj broj 1.
Opet su morali klijenta obavijestiti i traziti njegovu saglasnost/potpis da imaju pravo povuci novac s njegovog/njenog racuna. Medjutim, ako se radi o bbi banci, ne treba im nista..
Pa to je i Preminger rekao, a ja potvrdila.I da dodam: okrenut cu janje onaj dan kad se travnicke diplome stave van snage! Insalah!
eh vidi sta sam nasao
imaju pravo ispravit grešku knjiženja bez tvoga pitanja (ipak je to njihova banka a ne tvoja) a ti imaš pravo se žalit sa predočenjem uplatnice,ugovora ili nekog drugog dokumenta kojim dokazuješ da su to bili tvoji novci
Eurosa wrote:
Opet su morali klijenta obavijestiti i traziti njegovu saglasnost/potpis da imaju pravo povuci novac s njegovog/njenog racuna. Medjutim, ako se radi o bbi banci, ne treba im nista..
U pravu si, evo npr. prodam ja na piku nekome nesto za 100 KM, legne mi uplata za taj artikal, njemu posaljem robu i on kad dobije ode do banke i povuce uplatu bez mog znanja. Moraju ipak traziti moju saglasnost.
Aquilat wrote:
U pravu si, evo npr. prodam ja na piku nekome nesto za 100 KM, legne mi uplata za taj artikal, njemu posaljem robu i on kad dobije ode do banke i povuce uplatu bez mog znanja. Moraju ipak traziti moju saglasnost.
Ja mislim, opet kazem ja mislim, da saglasnost traze kada privatno lice pogresno uplati, a kad drzava u ovom slucaju ko izdaje stipendije i/ili banka fuli da dozvolu jednostavno ne traze.. a ti imas, svakako, pravo da pravnim putem dokazes da su to tvoji novci.. ali haj dokazi kad nisu
to ti je u slucaju br 2 , znaci ispravljaju SVOJU gresku a ne gresku Ministarstva.
A zasto ne bi bila greska banke, a ne ministarstva? I sam/a korisnik/ca kaze da uplata kasni, nije redovno itd.. Svakako do banke otici, ovo je samo nagadjanje
dobar osjecaj wrote:Ako su ti uplatili veci iznos greskom imaju pravo u nekom roku povuci uplatu. I ja kao fizicko lice kad uplacujem za neke usluge imam pravo u odredjenom roku povuci svoju uplatu. Ne vidim razlog zasto ne bi imali oni.
Koliko dana je novac bio na tvom racunu?
Novac je na mom računu bio 2 mjeseca. Nekako mi se to čini kao dug period da bi se uplata samo tako povukla.
Nemaju nikakvo pravo povuci novac sa tvog racuna.
Pravo koje imaju je stornirati novac koji ti sa njihovog racuna povuces, nakon sto ti to pravo daju.
Ili odobre,
@dobar osjecaj ti kao fizicko lice kad uplatis nesto unaprijed mozes samo usima mahati, drugo je kad
nekome dozvolis da povuce novac sa tvog bankovnog racuna, eh, samo u tom slucaju imas pravo
povuci novac nazad.
Laicki, kad das dao si, kad ti uzmu mozes povratiti (novac mislim).
Eurosa wrote:
Pa to je i Preminger rekao, a ja potvrdila.I da dodam: okrenut cu janje onaj dan kad se travnicke diplome stave van snage! Insalah!
stao bus na pauzu u travniku kaze vozac:
pauza sat vremena ako ko hoce da jede, ispusi cigaru, ode u wc ili zavrsi fakultet u travniku
Banku ne bi da navodim, sta ja znam... Do sada sam imao dobra iskustva s njima ali me ovo iznenadilo.
I bile su dvije uplate po 100 KM u razlici od 4 dana. To je veliki period da bi se netko zeznuo s jos jednom uplatom. Kako bilo da bilo taj novac će morati da isplate jer cijelokupni iznos stipendije nije isplaćen. Jedino je stvar toga što oni sami sebi kompliciraju stvari, ali na kraju valjda kontaju student je pa tko ga šiša ionako su u klincu