Stipendije i sve - priprema

Forum za humanitarne akcije.
Post Reply
User avatar
medvjed23
Posts: 26599
Joined: 16/07/2010 13:49

#1 Stipendije i sve - priprema

Post by medvjed23 »

Pozdrav.

U zadnje vrijeme razmišljam o tome kako bi bilo lijepo kad bismo pokrenuli, a još ljepše kad bismo uspješno realizovali akciju stipendiranja djece koja trebaju i zaslužuju pomoć. Ovo nije tema kojom takvu akciju pokrećemo. Ovo je tema gdje ćemo utvrditi postoji li uslov da se akcija pokrene.

A uslov je spremnost dovoljnog broja forumaša da uzmu ušešće u organizaciji akcije.

Prvo, potreban nam je neko ko će prikupiti novac, a zatim iz prikupljenog iznosa isplaćivati stipendije. Taj neko mogu, ali, jasno, ne moram biti ja. Ako bi meni pripalo zadovoljstvo, postupio bih slično kao na temi za paketiće. Svaka uplaćena marka bila bi evidentirana uz šifru koju bi prethodno kreirao uplatilac. Svaka isplaćena marka bila bi evidentirana uz sliku uplatnice (neki dijelovi bili bi zatamnjeni zbog zaštite privatnosti i dostojanstva primatelja uplate).

Drugo, potrebne su nam dvije ili tri osobe koje će tražiti informacije o potencijalnim primateljima stipendije. Te osobe će, kad bude vrijeme za to, prečešljati prikupljene infomacije i odabrati djecu koja će dobiti stipendije. Nakon toga, biće potrebno da barem jedna od tih osoba posjeti selektiranu djecu, te od njih ili njihovih roditelja/staratelja pribavi podatke za uplatu. Sve to biće praćeno redovnim objavama na forumu, opet uz zaštitu privatnosti i dostojanstva primatelja stipendija.

Akcija bi, ako moderacije dopuste, paralelno tekla na tri foruma: ovom, Bosanskom forumu i Beharu. Organizatori bi morali imati profile na sva tri foruma.

Po mom mišljenju, ovakav tok akcije bi bio odgovarajući:

Do augusta iduće godine prikupljali bismo novac i informacije o potencijalnim stipendistima. U augustu: odabir stipendista, posjeta istim i pribavljanje podataka za uplatu. Školska godina 2023/24: isplata stipendija. Za svaki mjesec školske godine (ne računamo raspuste), jedna isplata u iznosu od 150 KM. 9 školskih mjeseci x 150 KM = 1350 KM. To bi bio iznos koji bi dobilo jedno dijete. I ako bismo taj iznos uspjeli skupiti, akcija bi, po mom mišljenju, bila relativno uspješna. Ako bismo skupili dovoljno za više djece, još bolje.

Ukoliko ima zainteresovanih za učešće u organizaciji akcije, molim da napišu kako mogu i žele doprinijeti.
Post Reply