Uvijek je bilo štimanja u svijetu fudbala i bice ga i dalje....na to nisu imune ni najjace lige petice gdje s vremena na vrijeme procure razni skandali i afere oko namještanja...sjetimo se skandala Calciopoli koji je potresao Italiju.
Znamo da ovo štimanje ima više slojeva - kupovina glavnog sudije sudije, kupovina linijskih sudija, dogovor dva kluba između sebe, dogovor tri kluba između sebe (tzv. trokut), "kupovanje" igraca protivnickih timova (to je nekad bilo vrlo popularno i najjeftinija varijanta), uglavnom doktor za najmeštanje Djarevski je to nekad sve fino i detaljno objasnio kako ide.
U evropi na zapadu se to kulturnije i perfidnije odradi, dok kod nas baš seljacki da se citava država smije (kao na onu blamažu od suđenja u tekmi Orašje- Zrinjski kad je Baka Slišković po prvi put povukao svoju ekipu sa terena)....bilo je tu još komedija poput Zrinjski - Sarajevo i to u TV prenosu kad su se sudije "žmirile" na metarske ofsajde itd.
Uglavnom, za razliku od liga petice gdje to rade profesionalci - kod nas primitivci namještaju tekme i to je toliko ofirno da je za plakanja.
Šta se može za pocetak poduzeti?? ako ništa ,onda se može krenuti od par sudija za koje se vec odavno zna da vole da se "zakite"....zna isto tako, koji timovi najviše namještaju tekme i to vec godinama u formuli 3 za 3....u zadnje vrijeme primjecujemo i te tzv. trokute...znaci i ovi naši klubovi uce od zapada te folove pa napreduju po tom pitanju.
Štimanje utakmica u PL BiH
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
LSD
#26 Re: Štimanje utakmica u PL BiH
Last edited by LSD on 10/01/2012 12:48, edited 2 times in total.
- Melodicni
#27 Re: Štimanje utakmica u PL BiH
Da se hoce Sarajevo i Zeljo dogovoriti jednom da odigraju 4:4 pa da i mi imamo na tribinama nesto od toga
- cyprus
#28 Re: Štimanje utakmica u PL BiH
Ja mislim da toga nema kod nas.
-
LSD
#29 Re: Štimanje utakmica u PL BiH
Ja se nadam da ce se Komitet malo više posvetiti i angažovati oko ovog problema - suđenje, namještanje, delegiranje...i da ce biti rigorozniji u kažnjavanju...jer dosad su one smiješne kazne bile samo dodatni poticaj za kriminalne klubove i korumpirane sudije da nastave i dalje sa namještanjem...nikad nije bilo neke žestoke kazne (tipa izbacivanje iz lige i sl.) , pa se niko i ne boji da i dalje namješta.cyprus wrote:Ja mislim da toga nema kod nas.
Jbg jedan velikan kao Juventus se izbaci u drugu ligu, a kod nas niko nije smio ni pomisliti da to uradi onim oraškim varalicama koji su godinama namještali ,kupovali i prodavali.
-
Eborg
#30 Re: Štimanje utakmica u PL BiH
U principu sve kreće od sudija.
Neka za početak oderu kompletnu garnituru sudija pa će ova naredna dobro razmisliti koliko će tako ofirno štimati. Samim tim će biti mnogo teže provoditi razne planove.
Neka za početak oderu kompletnu garnituru sudija pa će ova naredna dobro razmisliti koliko će tako ofirno štimati. Samim tim će biti mnogo teže provoditi razne planove.
- cyprus
#31 Re: Štimanje utakmica u PL BiH
Ma dobro, ne vjerujem da će kod nas biti izbacivanja iz lige, jer ko što si ti već konstatovo, svi su upleteni, a ne možeš sve izbaciti... Ali crta se mora podvuć, mora se istražit ono što se dešavalo i bar novčano kaznit sve one za koje se dokaže upletenost... Nakon toga uvest rigorozne mjere...LSD wrote:Ja se nadam da ce se Komitet malo više posvetiti i angažovati oko ovog problema - suđenje, namještanje, delegiranje...i da ce biti rigorozniji u kažnjavanju...jer dosad su one smiješne kazne bile samo dodatni poticaj za kriminalne klubove i korumpirane sudije da nastave i dalje sa namještanjem...nikad nije bilo neke žestoke kazne (tipa izbacivanje iz lige i sl.) , pa se niko i ne boji da i dalje namješta.cyprus wrote:Ja mislim da toga nema kod nas.
Jbg jedan velikan kao Juventus se izbaci u drugu ligu, a kod nas niko nije smio ni pomisliti da to uradi onim oraškim varalicama koji su godinama namještali ,kupovali i prodavali.
S tim što sam ja skeptičan da će se išta od toga desiti...