Stevie Ray Vaughan

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Hendrix

#1 Stevie Ray Vaughan

Post by Hendrix »

Sluša li iko ovoga ludaka?!?!
Evo ja dobih koncert na video kaseti i gledam ga otvorenih usta već 15 dana neprestano :lol: Pa koliko čovjek solira i kakve grimase pravi,užas.
Jedini nasljednik Hendrixa,samo što je bijelac :-D
r_faruk

Post by r_faruk »

e haveru, odakle si, ako si u sa, da se nekako dogovorimo za tu kasetu da mi je kopiras?
Pooll

Post by Pooll »

Jao malopre ga ja pominjem... ;)
Hendrix

Post by Hendrix »

Ma može kopiranje,nije problem.Kopiraću je ja u lokalnoj videoteci,mislim da je 2 KM kopiranje i prazna kaseta i to ti je to.Onda sjedi i sjebaji se gledajući :lol:
r_faruk

Post by r_faruk »

hajd ti uzmi kasetu i to kopiraj. pa cemo se negdje naci da ti dam pare,
Saian

Post by Saian »

Steve Ray Vaughn = savrsenstvo, na stranu tehnike i sve on neke stvari odsvira tako slatko da je za plakat
r_faruk

Post by r_faruk »

zaboravih te pitat, jesi li gledo MICHAEL ANGELA?,
mag

Post by mag »

wow...ovde se spominje Vaughan??? 8-)
Hendrix

Post by Hendrix »

Da,čovjek svira na .012 žicama,i to mu je ono tanko za njega,plus mu je odmaknuto od vrata 6-7mm,pa onda skontaj koliko je snage imo u rukama da sve onako jednostavno izgleda,a nije :sad:
Za Faruka.snimiću ja ovaj vikend to pa cemo preko maila dogovorit.
mag

Post by mag »

ne razumijem se u sve te fazone sviranja, ali njegova gitara je jedna od malo stvari sto me mogu smiriti
r_faruk

Post by r_faruk »

ok, ako hoces mogu ti snimiti na cd par clipova od michael angela koje sam skido, sa neta,
ako hoces imam i sljedece:

rock discipline - John Petrucci 2CD (nesto kao skola gitare)
Jimy hendrix- biography 2CD, i jedna vhs kaseta snimo sa federalne :)
metallica - S&M

ako ti sta treba od ovoga, rekni,
a ako imas nesto od michael angela, rekni pa da se dogovorimo i za to
LionTX

Post by LionTX »

Stevie Ray Vaughan je meni zakletva vec desetak godina. Za one koji ne znaju, poginuo je u avionskoj nesreci 1991. Buraz mu Jimmy jos uvijek svira s njegovim bandom, Double Trouble. Nedavno je izdan album sa koncerta kojeg su u njegovu cast drzale face poput Erica Claptona, Bonnie Raitt, itd.
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Stevie Ray Vaughan respect.

Ali savjet jedan, posto sviram vec 12 godina, prvenstveno za Faruka i Hendrixa, nemojte se furat na tzv. "gitarske heroje" jer necete nigdje stic.
Radije obracajte paznju kada se gitarista svojom svirkom ne istice u bendu u kojem svira a opet mu je svirka savrsenstvo.
Jer gitarista koji nezna bit dio benda je nista, bez obzira koliki virtuoz bio.

Nadam se da necete ovaj savjet pogresno shvatit.
Dakle malo vise slusajte muziku koja nije specificno gitarska, a malo se manje zanimajte visinama i debljinama zica, jer iako imaju neki znacaj, opet su sporedne stvari.
Hendrix

Post by Hendrix »

Ma nisam ja lud za njim u smislu da sad skidam svaki njegov ton.Jednostavno me njegova muzika opušta i volim gledati virtuoza na djelu.Sad što se mene tiče ja sviram 8 godina i uopšte nisam vrhunski solažer ko što bi trebo biti,mislim na one tehnike taping,arpegiio....bla bla,mene to ne interesuje,više volim svirati u bendu kao komplet nego solirat po pola sata na šta se većina gitarista loži.
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Upravo tako.
Najveca mana gitarista koji pocinju je da ih fasciniraju gitarski heroji, i onda postanu takozvani gitarski osobenjaci, znaci sjede stalno u kuci i "skidaju" Satriania, Vai-a itd.
A to ne vodi nigdje.
Znao sam bar 15 ljudi koji su znali odsvirati sve albume Satriania napamet, al kad hoce da svira sa bendom onda ispada ko lud, i zapravo vidis da nema pojma.
Bend je sve, sta god svirao u njemu, a muzicar se sam razvija vremenom.
Upoznao sam dosta ljudi koje ne primjecujes u bendu, ali jedu gitaru za dorucak, samo sto se to sviranje ne uklapa u bend.
r_faruk

Post by r_faruk »

slazem se!, by the way, ja sviram nekih 2 godine, a elektricnu oko godinu dana, tako da to i nije neki staz, jos uvijek sam u razvoju, ali, gitara se nikada ne moze nauciti svirati, samo usavrsavati!
r_faruk

Post by r_faruk »

najbolji gitaristi, ne neki virtuozi neg normala gitarisiti, Brian May iz queen, i jo satriani, nema neke brzine, deranja gitare, ali su solaze ekstra
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Kad smo vec kod Stevie-a poslusajte ( ako vec niste ) pjesmu Let's Dance od Davida Bowiea, na toj pjesmi je Stevie odsvirao solazu, po meni jedna od njegovih najboljih.
Hendrix

Post by Hendrix »

Ima album Bowiea u MP3 kolekciji od SRV.

A sad tužna priča o gitarskom virtuozu koji to više nije :)
Moj jaran je 10 godina bio u ljubavnoj vezi sa gitarom.Nije zajebancija,čovjek je bukvalno živio za nju,čitav dan je sviro,vježbo,razvaljivo,cure nije ni gledo.Naravno Malmsteen,Vai,Satriani su mu bili bliža familija.Nakon nekog vremena shvatio je da su oni onako,tj. dostigo je vrhunac tehnike.Ja sam ga gledo kad svira,ustvari pokušo sam da mu vidim prste,čovjek je bio nevjerovatan.Na kraju je skonto da više nema šta učit,pa je pokušavo da sve svira samo lijevom rukom,bez desne ikako.I ja ono,mene stid bilo pravo kad mi kaže de ti nešto odsviraj :)Imo je bend,koji je ko Dream Theater,5 ljudi solira,svak svoje i u principu ni na šta nalik.A sve majstori.I šta se desi,čovjeka zaboli ruka,i skonta da je dobio tendonitis,i da sada nakon 10 godina vježbanja po 5 sati(max. je jednom 16 sati sviro) minimalno može odsvirati par akorda dnevno prije nego što počne jaukati od bola.I pišam mu se ja na sve te solaže silne i sranja.On je zadnji put rif odsviro prije 10 godina,poslije toga su sve solaže bile,i nije mogo da sporo svira,jednostavno mora hiperbrzo.Hiper solaže bez ikakvog feelinga ili osjećaja.I ironično,sada sam ja "brži" gitarista od njega.
Poenta je da ja volim čuti jedan dobar ton,koji me pogodi nego tamo nekakvu solažu 300 km/h brzine od 34000 tonova.Nažalost,gitara je postala sport.Ko brže on je glavni.
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Nebih se ja slozio da je gitara postala sport.
cak je gitara izgubila primat, ako pogledas sve vise i vise metal grupa pravi pjesme koje nemaju solaze, a bile su obiljezje metal muzike.
A gitarski heroji su svedeni na status "samostalnih umjetnika", dok su u 90-im bili vrhunske zvijezde.

Ja isto tako znam puno virtuoza koji su tako vjezbali i skidali sve zivo i kad vise nisu imali sta da skidaju, poceli su da skidaju razna kola i ostale etno motive i sad su zavrsili po kojekakvim kafanskim pratecim bendovima narodnih pjevaca.

I to je vala dno dna.
Kad vec pricas o jednom tonu koji dere, to je karakteristika Pink Floyda, njegove solaze su spore ali te rezderu emocijom, a emocija je ono radi cega je prvi solista i odsvirao solazu.
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

super ovo tema bila...
Zox

Post by Zox »

Kao sto kaze jedan americki komicar, Steve Ray Vaughan poginuo u avionskoj nesreci a vi ne uspijevate da utrpate Bon Jovia ni u jebeni helikopter! :D
Saian

Post by Saian »

Zox wrote:Kao sto kaze jedan americki komicar, Steve Ray Vaughan poginuo u avionskoj nesreci a vi ne uspijevate da utrpate Bon Jovia ni u jebeni helikopter! :D

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ovo je stvarno sazhetost u svom svom sjaju
black

Post by black »

Image

Pride and Joy.MP3

legenda..da ne trunim dalje..o tehnici ovo ono... 8)
Post Reply