Stepski vuk-Herman Hesse

Rasprave o filozofskim temama.
callmethebreeeze

#26 Re: Stepski vuk-Herman Hesse

Post by callmethebreeeze »

ja sam ovo pokusao citati u osnovnoj i bilo mi je dosadno i pretenciozno. pokusao sam opet u gimnaziji, ali mi je bilo podjednako dosadno. zakljucio sam da su misljenja o ovom djelu razlikuju :D
:D
Lady Agora

#27 Re: Stepski vuk-Herman Hesse

Post by Lady Agora »

Ma kompletan Hesse je za 15-16 godisnjake. Sve je kod njega prejednostavno i prelagano. I pjesme su mu
dosta trivijalne. Jedino mozda "Igra staklenih perli" pruza nesto vise ali i to je teska intelektualno utopija.
Cinik

#28 Re: Stepski vuk-Herman Hesse

Post by Cinik »

Lady Agora wrote:Ma kompletan Hesse je za 15-16 godisnjake. Sve je kod njega prejednostavno i prelagano. I pjesme su mu
dosta trivijalne. Jedino mozda "Igra staklenih perli" pruza nesto vise ali i to je teska intelektualno utopija.
Zasto bi neko djelo trebalo biti tesko za shvatiti? Nazvati jednog nobelovca trivijalnim? Sto ti ne napises nesto lagano i ne dobijes nobelovu nagradu... ako je tako bas lako? I kakva je to podjela literature na laku i tesku? Hah, to sto je neko u mogucnosti da jedan kompleksni psihicki proces objasni jednostavnim rijecima ne znaci da je on debil nego suprotno - u tome je brilijantnost krije. Sada ispade Hegel genijalac nad genijalcima, a procitaj Artur. S - ovo misljenje o Hegelu i sve ce ti biti jasno.
male_okice

#29 Re: Stepski vuk-Herman Hesse

Post by male_okice »

:thumbup:
callmethebreeeze wrote:ja sam ovo pokusao citati u osnovnoj i bilo mi je dosadno i pretenciozno. pokusao sam opet u gimnaziji, ali mi je bilo podjednako dosadno. zakljucio sam da su misljenja o ovom djelu razlikuju :D
dr.Gonzo

#30 Re: Stepski vuk-Herman Hesse

Post by dr.Gonzo »

Davno sam citao Stepskog vuka, prije nekih 8 godina, ali mi se tada kniga svidjela. Ove godine sam slucajno opet procitao Sidartu, i sasvim je ok knjiga. Ne mislim da je u pitanju literatura za tinejdzere u krizi identiteta...
uroborus

#31 Re: Stepski vuk-Herman Hesse

Post by uroborus »

Petit_Beurre wrote:Ne mogu se složiti sa konstantacijom da čovjke ima samo dvije strane svijesti.
Čovjek je spektar, a ne samo crna i bijela. Jeste li uopšte čitali stepskog vuka? :-)
:thumbup:

"Kad govorimo o čovječnosti ( pisao Nietzsche je u "Homerovom nadmetanju", jednom od "Pet predgovora u pet nenapisani knjiga" iz 1872 god.), iza toga leži ideja da je čovječnost ono što razdvaja i odlikuje čovjeka od prirode. Ali u stvarnosti nema takvog razdvajanja: "prirodni" kvaliteti i oni koje nazivamo specifično "ljudskim" nerazmrsivo su povezani. Čovjek je u svojim najvišim i najplemenitijim moćima potpuno prirodan. One sposobnosti koje su užasne i koje se opisuju keo neljudske jesu, zaista, možda plod tla iz kojeg samo sva čovječnost poriva, postupaka i djela može da izraste. Tako su Grci, najčovječniji narod Antike, u sebi nosili crtu surovost, brutalnog uživanja u razaranju."

Mislim da i Hesseov Stepski vuk nosi sa sobom isti zaključak! :run:
ahuseino

#32 Re: Stepski vuk-Herman Hesse

Post by ahuseino »

callmethebreeeze wrote:ja sam ovo pokusao citati u osnovnoj i bilo mi je dosadno i pretenciozno. pokusao sam opet u gimnaziji, ali mi je bilo podjednako dosadno. zakljucio sam da su misljenja o ovom djelu razlikuju :D
Ne mislim da je ovo uopste moguce citati u osnovnoj, cak veoma tesko i u srednjoj... ako pod citati mislimo i razumjeti (analiticki :P ) onako kako je neko nanijetio, jel'?

Ne cudim se da ti se nije svidjelo.

Pretenciozan je mozda jezik, cak i ton, ali poruka/e... do jaja...

A ova/j gore Mirko S'kojetovski - Genijalcina, sto veli da je za 15-16 godisnjake: nemam rijeci. Ovakav komentar za Steppenwolf-a koji je po brojnim navodima, analizama itd, jedna od najdubljih djela, iz nekog najdubljeg ugla psihe i stanja ljudske svijesti... ma... nema dalje :thumbup:

Kako li to ti citas?

Pretenciozan? Mozda. Tezak? I te kako. Ali za 16-godisnjake? Ma ni pod razno; a jedino na silu, ono po naski - "Na, citaj, pa odgovaraj." Cuj jednostavan, trivijalan?... Izvinjavam se Mirko. Nadam se da nam necete zamjeriti na precijenjivanju ovog pjesadijski prejednostavnog autora. :-)

Nidze veze...
Aurea Mediocritas

#33 Re: Stepski vuk-Herman Hesse

Post by Aurea Mediocritas »

Pročitao sam gotovo sve knjige Hesseove pa, naravno, i "Stepskog vuka". Knjiga me se jako dojmila, iako sam tada imao nekih 18-tak godinica. Ipak, mislim da se nad tom knjigom mogu dobro zamisliti i "najodrasliji"!

Helem, gledao sam i istoimeni film i oduševio me Max von Sydow koji je sjajno predstavio lik Harry Hallera.
Post Reply