mozhe i preko kreveta, primaju se i m/žvade_mecum wrote:definiši pojam štela! da li je štela = isključivo davanje novca kako bi neko stupio u radni odnos ili je nešto drugo u pitanju?
Štela za posao
- Ostri_Mac
#26 Re: Štela za posao
-
Bodkin
#27 Re: Štela za posao
u privatnom sektoru moze. u drzavnom ne bih radio ni da mi ponude, fuj
- al_akhisari
#28 Re: Štela za posao
...ovdje se često kuka na to da je prošao neko ko ima štelu
na osnovu do sada viđenog, po meni u ovom društvu nije problem to što neko ima štelu; problem je što je ta štela bolja od one koju ima onaj ko se na istu žali
; naravno, svako pravilo ima izuzetke
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#29 Re: Štela za posao
Po ovoj anketi smo što se tiče korupcije, nepotizma i štela čak iznad europskog prosjeka

- p206
#30 Re: Štela za posao
ja dobre ankete... ovo anketirani ispucali dozu laži pred nastupajuće mubarek dane
- I am Happy
- Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise
#31 Re: Štela za posao
Nigdje veze bas....KatarinaKosaca wrote:Po ovoj anketi smo što se tiče korupcije, nepotizma i štela čak iznad europskog prosjeka![]()
![]()
-
preko bare
#32 Re: Štela za posao
Svaka zapadna zemlja ima stelu najmanje pola i pola u drzavnim firmama. U zadnje vrijeme peskircici imaju prednost pri zapposljavanju, crnci jos uvijek zbog rasizma slucajno imaju stelu, domaci naravno izmedju sebe talove dijele za posao a u skolama se otvoreno uci sta je stela-networking znas ovog, znas onog napisi u rezime da ti je preporuka itd.
E pa dobra ti ova anketa jaci ste od Svice pa kako to da pola zemlje ne radi valjda im ne odgovara stela.............
E pa dobra ti ova anketa jaci ste od Svice pa kako to da pola zemlje ne radi valjda im ne odgovara stela.............
- Skyfox
#33 Re: Štela za posao
ali to je cinjenica, bez stele naci posao, male su sanse. prije krize koja traje godinama moglo se, danas dabogda...
Licno iskustvo - 2006. i '07. aplicirao sam preko posao.ba i regularno primljen bez stele. '06. sam radio u jednoj stranoj firmi, a od '07. domacoj.
Slicno je i sa prijateljima, ko je nasao posao bez stele bilo je tih godina, sada ili ne rade ili su preko veze ugl...
Licno iskustvo - 2006. i '07. aplicirao sam preko posao.ba i regularno primljen bez stele. '06. sam radio u jednoj stranoj firmi, a od '07. domacoj.
Slicno je i sa prijateljima, ko je nasao posao bez stele bilo je tih godina, sada ili ne rade ili su preko veze ugl...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#34 Re: Štela za posao
prije su me zvali da radim u druge firme
nekako se čovjek bolje osjećao
a sada
jednostavno nema posla...
kaće se stvoriti novi poslovi... ne znam
nekako se čovjek bolje osjećao
a sada
kaće se stvoriti novi poslovi... ne znam
- Skyfox
#35 Re: Štela za posao
upravo to, nekad posaljem aplikaciju smo da vidim kolike su mi sanse, a i nikad se ne zna, ako imaju bolje uslove sto da ne... ali zadnje 2-3g niko ni da zove na razgovor 
- hrle1976
#36 Re: Štela za posao
lajkujMe wrote:Ovo je jedna anketica, mene je strasno iznerviralo da za sva radna mjesta, za sve fakultete, za sve testove ama cak i da kupis cokoladu treba stela, a ja mislim da je to nemoguce i da ima mnogo onih koju su dobili sve navedeno trudom a ne stelom, zato pravim anketicu da vidim koliko je stela stvarno rasprostranjena ili nije rasprostranjena, jednostavno odgovorite na anketu i to je to.
Pozeljno bi i bilo da stavite odgovor ispod mene i kazete u kojoj firmi i kako ste ga dobili.
Hvala unaprijed.
ps. svi poslovi su ukljuceni od drzavnih do privatnika.
Nemam pojma kako je u BiH ali cu ti reci da na Zapadu nije nista durgacije. 70% ljudi je zaposljeno preko stele. Radnici u firmi ili u kancelarijama o novom radnom mjestu znaju dvi tri sedmice unaprijed, sef cesto apelira da ako nekoga odgovornog i dobro kvalifikovanog pozna da predlozi, pa nekada radi reda izadje u javnost ali vec je odluceno ko uzma mjesto. Moja sestra je tako dobila posao. Sanzala od prijateljice, javila se jos joj reko sef pa nisamo jos dali ni u oglas ali nema veze dobit ces odgovor kad se objavi oglas. Olas se objavio. Dan poslje je zove i kaze imas posao. Ja sam isto dobio posao preko prijatelja/poznanika znaci znao je te mi dojavio - hej ako si za kod nas ce bal bla tada i tada biti slobodno radno mjesto... dao koji pozitivni komentar sefu... nema tako ide... to ti se zove NETWORK CONNECTION
- Hajlac
#37 Re: Štela za posao
To i ja uvijek kazem - za sve pare ovog svijeta ne bih medju leglo stela i korupcije tipa Telekom i ostale stranacke krave muzare...Bodkin wrote:u privatnom sektoru moze. u drzavnom ne bih radio ni da mi ponude, fuj
Al mi ne vjeruju sve vicu upao bi i ti samo da mozes. bljak
Fala meni samom, samozaposlen sam. Trebale su godine za izgradnju baze klijenata ali isplatilo se ici lagano, posteno, nepretenciozno, skromno...
Jaka volja, klikeri za dinamican posao, vrlo snazna moralna nacela nevaranja ljudi i principa Cist racun - duga ljubav.
Radim od svoje 16-e, do tad teska bijeda sa manje od 130KM mjesecno familijarne pomoci za prezivljavanje porodice.
Prezirem uopste korupciju u drustvu a posebno u zdravstvenom i pravnom sektoru od strane onih koji bi teoretski morali biti najmoralniji
Za korupciju drustva je 1/1 kriv divlji kapitalizam uvezen iz SAD u okviru koga je bitna jedino moc - Para vrti gdje burgija nece. Zato danas u Sarajevu sve vise imamo nadobudnih vozaca SUV-ova, dzipaca i hammera - jezivo podsjeca na zemlje Juzne Amerike ala Cile gdje je ogromna praznina izmedju bijede i bogatasa a srednji sloj uspjesno unisten.
U socijalizmu to je uspjesno drzano pod kontrolom sve do 80ih kao i u ostatku Evrope do pojave neoliberalnih snaga kroz Regana i Tacerovu.
-
ikota
#38 Re: Štela za posao
nakupio nekih saobraćajnih kazni bruku,ima oko milje,neam da platim pa kontam da odgulim u zatvoru mjesec,na igmanu rego,al ne može ni to,TREBA ŠTELA I ZA ĆORKU HAHAHA 
- Tkd
#39 Re: Štela za posao
Od 100 osoba možda 1 osoba nije dobio\la posto bez štele. Živimo u društvu u kojem su poznanstva važan faktor u dobijanju posla. Ljudi završavaju fakultete, magistiraju itd, a na njihovim pozicijama rade osobe koji imaju srednju školu i koji su kao još studenti.
Žalosno da je da daju određeni konkursi a da se unaprijed zna ko će dobiti posao. Koliko samo znam primjera tih istih osoba koji su tako dobili posao. To je poražavajuća činjenica.
Niko me ne može ubjediti da nismo najkorumpiranija nacija u Evropi, a i šire.
- Posao u policiji - štela
- Sipa - štela
- Vojska - štela
- Granična policija - štela itd.
- Bhtelekom - štela
- Elektroprivreda - štela
Govoriti kako je sve med i mlijeko je besmisleno. Gadi mi se gdje živim. Volim BiH, nije kriva država, krivi su ljudi koji žive u njoj pa nam ovo rade. I kada dobiješ posao , nadaš se da će taj koji ti je pomogao dugo živjeti da ti čuva leđa, jer ako on umre, dobiješ možda nogu.
Nadam se da ću ako Bog da doživjeti vrijeme kada će sposobni raditi, kada se neće gledati ko se kako zove i koje je vjere, nego da će raditi oni koji žele napredak BiH kao države, a ne napredak u svojoj kući gradeći 5-6 sprat u kući i drugi bazen.
Žalosno da je da daju određeni konkursi a da se unaprijed zna ko će dobiti posao. Koliko samo znam primjera tih istih osoba koji su tako dobili posao. To je poražavajuća činjenica.
- Sipa - štela
- Vojska - štela
- Bhtelekom - štela
Govoriti kako je sve med i mlijeko je besmisleno. Gadi mi se gdje živim. Volim BiH, nije kriva država, krivi su ljudi koji žive u njoj pa nam ovo rade. I kada dobiješ posao , nadaš se da će taj koji ti je pomogao dugo živjeti da ti čuva leđa, jer ako on umre, dobiješ možda nogu.
Nadam se da ću ako Bog da doživjeti vrijeme kada će sposobni raditi, kada se neće gledati ko se kako zove i koje je vjere, nego da će raditi oni koji žele napredak BiH kao države, a ne napredak u svojoj kući gradeći 5-6 sprat u kući i drugi bazen.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#40 Re: Štela za posao
Bog dao internet za zarađivanje, jebo stalni posao

- Tkd
#41 Re: Štela za posao
Haha, gdje si kladioničar 
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#42 Re: Štela za posao
Ma nije u pitanju kladara.. Da je to, davno bi' krep'o 
- Tkd
#43 Re: Štela za posao
Realno, teško je naći posao i pomoći interneta. Jedino da pišeš za neke određene stranice, a lova i nije tako velika.
Drugo je ako ti znaš nekako kako doći lakše do keša. Čitao sam na jednom temi o nekom e~ kako li je već da pomoću toga ljudi zarađuju nešto. No , nisam detaljno upoznat s tim istim.
Opet jedno "realno", država nam je u kaos, zna se i ko pije i ko plaća a opet nikom ništa. Mogao bi napisati roman kada bi počeo pisati o svemu, ali et' nema fajde, što bi to radio.
Drugo je ako ti znaš nekako kako doći lakše do keša. Čitao sam na jednom temi o nekom e~ kako li je već da pomoću toga ljudi zarađuju nešto. No , nisam detaljno upoznat s tim istim.
Opet jedno "realno", država nam je u kaos, zna se i ko pije i ko plaća a opet nikom ništa. Mogao bi napisati roman kada bi počeo pisati o svemu, ali et' nema fajde, što bi to radio.
- dingosp0
#44 Re: Štela za posao
istina je da smo korupirana zemlja do bola, to nema nikakve sumnje.. samo ne moze se reci da u ostalim drzavama nema namjestanje poslova, stela itd itd ... Zivio sam u SAD skoro 10 godina, radio, studirao itd ... radio sam za firmu 3 godine, trudio se, dao sve od sebe da napredujem... dodje novi radnik koji je dobar sa sefom, menedzerima..radi godinu dana ... dobije promociju neku, za godinu postao menedzer .. ja tek nakon 3 godine dobio neku novu ponudu za bolju poziciju i tad sam i promjenio firmu....drug stvar, studirao sam tamo kriminalistiku, htjeo da se upisem u policiju ... predao moj drug, i predao kolega sa posla... od kolege stari bio u policiji, brat, i skoro svi rodjaci... kolega cekao godinu dana, i primljen na sledecoj akademiji, drug dan danas ceka .. ima vec 5 godina od kad je predao...Tkd wrote:Od 100 osoba možda 1 osoba nije dobio\la posto bez štele. Živimo u društvu u kojem su poznanstva važan faktor u dobijanju posla. Ljudi završavaju fakultete, magistiraju itd, a na njihovim pozicijama rade osobe koji imaju srednju školu i koji su kao još studenti.
- Sipa - štela
- Vojska - štela
- Bhtelekom - štela
]Nadam se da ću ako Bog da doživjeti vrijeme kada će sposobni raditi, kada se neće gledati ko se kako zove i koje je vjere, nego da će raditi oni koji žele napredak BiH kao države, a ne napredak u svojoj kući gradeći 5-6 sprat u kući i drugi bazen.
Tako da u svemu, i svugdje postoji ta neka stela, i namjestanje poslova... imam jos primjera stotinu al helenejse, i kod nas u policiji radi 95% koji su preko stele, i 90% njih koji su prije toga imali oca, brata, amidzu, dajdzu u policiji koji su im sredili to... i tako vazi za svaku firmu... realno sutra da pokrenes firmu, zaposlices najblize svoje, pa onda bas ako moras nekog ostalog..
budimo realni, da ti neko ponudi 500.000km i kaze evo ti uzmi sebi radi sta hoces ili evo daj drzavi... pa budala bi bio da das drzavi.. sve je to super drzava i patriotizam, i ja zelim sve najbolje ovoj drzavi jer je volim...al prije svega stavljam sebe i svoju porodicu
- Tkd
#45 Re: Štela za posao
Da, razumijem ja tebe drug. No, jedno je zaposliti bližnje u svoj neki biznis, firmu privatno, a drugo je u državnu. Nije to samo njihova država, nego i moja i tvoja.
- dingosp0
#46 Re: Štela za posao
slazem se, ali opet ta korupcija postoji svugdje u svijetuTkd wrote:Da, razumijem ja tebe drug. No, jedno je zaposliti bližnje u svoj neki biznis, firmu privatno, a drugo je u državnu. Nije to samo njihova država, nego i moja i tvoja.
evo npr kod nas zaustavi te policija ako imas nekog u familije da je u policiji, za neki saob. prekrsaj mozes se izvuci jedim pozivom ... i to je za nas korupcija... dok npr u americi imas knjizicu, to dobijes od rodjaka, brata ili ko god ti je u policiji.. zaustavi te policija za neki prekrsaj, das tu knjizicu i izvuces se..
vako izgleda:
http://i47.klix.com/64huuu.jpg
tamo imas agencije koje ti nalaze posao, ti das pare, nadju ti posao...
uglavnom mnogo stari koje se kod nas smatraju korupcijom tamo na zapadu je sasvim normalno, bar u americi..
- Tkd
#47 Re: Štela za posao
Vidiš nisam to znao za Us i a. Živio sam u Njemačkoj 6-7 godina. Razlika je ogromna, nema ti toga tamo u policiji ni blizu. Pokušaj tamo podmititi s 10-20 recimo eura samo ćeš nadrljati.
U nas ti luduju po cestama svakakvi mračni tipovi, ali ne smije ih zaustaviti policija. Zna se šta su radili ili rade, ali opet ništa. Pa čisti primjer Čovića osude, pa nakav imaginarni drugostepeni sud proglasi tu odluku nevažećom. U nas ti ne postoji država, nego stranka. Gadi mi se sve ovo, ovdje je ko će kome lizati više tome će biti dobro, a je nisam takav tip, a ni većina ljudi nije takav tip u BiH. Ne volim nepravda, ali ona je prisutna na svim djelovima BiH.
Neki će reći da samo kukam, ali to je tako. U nas ne postoji srednja klasa, uništiše nas. Teška vremena, a ovo je nažalost tek početak.
Javna tajna 5000km i eto te u vojsci. Pogledaj policajce, stomak kao bačva, nesposobni ljudi koji ne mogu trčati 20 metara. Fudbalske utakmice, kako lupaju pendrecima po ljudima kao po smeću, kako štite one koji najviše kradu itd.
Znam da svugdje postoji korupcija, ali BiH je u samom vrhu što se korupcije tiče, imaš i tabelu.
http://www.guardian.co.uk/news/datablog ... ernational
I gori smo od tabele
http://en.wikipedia.org/wiki/Corruption ... ions_Index
U nas ti luduju po cestama svakakvi mračni tipovi, ali ne smije ih zaustaviti policija. Zna se šta su radili ili rade, ali opet ništa. Pa čisti primjer Čovića osude, pa nakav imaginarni drugostepeni sud proglasi tu odluku nevažećom. U nas ti ne postoji država, nego stranka. Gadi mi se sve ovo, ovdje je ko će kome lizati više tome će biti dobro, a je nisam takav tip, a ni većina ljudi nije takav tip u BiH. Ne volim nepravda, ali ona je prisutna na svim djelovima BiH.
Neki će reći da samo kukam, ali to je tako. U nas ne postoji srednja klasa, uništiše nas. Teška vremena, a ovo je nažalost tek početak.
Javna tajna 5000km i eto te u vojsci. Pogledaj policajce, stomak kao bačva, nesposobni ljudi koji ne mogu trčati 20 metara. Fudbalske utakmice, kako lupaju pendrecima po ljudima kao po smeću, kako štite one koji najviše kradu itd.
Znam da svugdje postoji korupcija, ali BiH je u samom vrhu što se korupcije tiče, imaš i tabelu.
http://www.guardian.co.uk/news/datablog ... ernational
I gori smo od tabele
http://en.wikipedia.org/wiki/Corruption ... ions_Index
- dingosp0
#48 Re: Štela za posao
e tako ti je drug, :/
nazalost nece se to nikad promjeniti... jer koliko god narod nas mrzio tu korupciju mi sami ucestvujemo u njoj...
zaustavi nas policija mi nudimo pare ili da se dogovorimo...
ja jesam do sada se pozvao na rodjake u policiji, ali nisam nikad ponudio pare ... niti cu ikad...
mi krenemo kod doktora, nosamo kese, pare itd...
da svi malo umanjimo sa tim, smanjila bi se i korupcija..
nazalost mi smo balkanci, tako da ce te korupcije uvijek biti...
njemci i zapadna evropa imaju drugaciji mentalitet... tamo komsija prijavi komsiju za buku, sutradan koda nista nije bilo...kod nas to uradis
komsiski odnosi mrtvi 
nazalost nece se to nikad promjeniti... jer koliko god narod nas mrzio tu korupciju mi sami ucestvujemo u njoj...
zaustavi nas policija mi nudimo pare ili da se dogovorimo...
ja jesam do sada se pozvao na rodjake u policiji, ali nisam nikad ponudio pare ... niti cu ikad...
mi krenemo kod doktora, nosamo kese, pare itd...
da svi malo umanjimo sa tim, smanjila bi se i korupcija..
nazalost mi smo balkanci, tako da ce te korupcije uvijek biti...
njemci i zapadna evropa imaju drugaciji mentalitet... tamo komsija prijavi komsiju za buku, sutradan koda nista nije bilo...kod nas to uradis
- Tkd
#49 Re: Štela za posao
Jednostavno se drži pravila. Ja se držim svih zakona i pravila koje postoje. Od vožnje, do hodanja. U nas se foliranti ne vežu, a kada ih zaustavi policija imaju izgovor. Kroz grad prestižu po 5 auta i onda kao nisu oni namjerno. Pa zamisli ti toga seljaluka kada ideš usred grad , otvoren ti prozor i navijena muzika da ne čuješ sebe kada pričaš , a kamoli da te čuje onaj s kim pričaš.
Kultura nam je na najnižim granama. Pale smeće , pa gdje god ode dim, koga briga je li neko opao veš ili ne. Psovanje je simbol za neku jačinu , da se bude mangup, ali najjači smo u priči. Gdje si , šta ima , ode od tebe, ti psuješ, šta će on, on je ovakav onakav .
Sve to polazi od toga, pa se diže u sami vrh gdje nailazimo na problem da nam magistri, doktori nemaju posla, a srednjoškolci imaju jer su tatini sinovi.
Moramo se boriti protiv toga, dignuti svoj glas, pa makar radili na abušteli čitav život, ipak si zaslužio svoju diplomu učenjem , a ne kupovina te iste.
Važno je zaposliti familiju u državnim firmama, kao da su privatne, ustvari u nas i jesu privatne. Nezaposlenost veća i od 50%. Žalosno.
Kultura nam je na najnižim granama. Pale smeće , pa gdje god ode dim, koga briga je li neko opao veš ili ne. Psovanje je simbol za neku jačinu , da se bude mangup, ali najjači smo u priči. Gdje si , šta ima , ode od tebe, ti psuješ, šta će on, on je ovakav onakav .
Sve to polazi od toga, pa se diže u sami vrh gdje nailazimo na problem da nam magistri, doktori nemaju posla, a srednjoškolci imaju jer su tatini sinovi.
Moramo se boriti protiv toga, dignuti svoj glas, pa makar radili na abušteli čitav život, ipak si zaslužio svoju diplomu učenjem , a ne kupovina te iste.
Važno je zaposliti familiju u državnim firmama, kao da su privatne, ustvari u nas i jesu privatne. Nezaposlenost veća i od 50%. Žalosno.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#50 Re: Štela za posao
http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/rad ... im-firmama
ovo je naša realnost
al sve će to recesija i MMF pomesti
uvijek postoje veće ribe
ovo je naša realnost
al sve će to recesija i MMF pomesti
uvijek postoje veće ribe