štednja u euro

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Trebam te

#26 Re: štednja u euro

Post by Trebam te »

A_I_ wrote:
Black swan wrote:amerikanci i britanci opet vode specijalni rat protiv europljana

nakon što njihovi "bezvrjedni papirići" :D u vidu funti i dolara gube valutni rat protiv eura franka i jena
oni koriste najbolju moguću taktiku... ZAPLAŠI neprijatelja nek se okrene dolaru i funti umjesto euru...

britanci imaju najviše imaginarnih proizvoda dok amerikanci nešto i rade osim što ratuju
ne može se više štampati i ratovati... mora se i raditi... a sve ode u istočnu europu i aziju...

ne bojim se dok smo s nijemcima...

I meni se cini.

Vise je nego ocito da kad god amerima zagusti u smislu povjerenja u $ i njihove banke, prebacuju lopticu na EU kojekakvim shupljak izjavama i 'upozorenjima' u vezi Eura i Grcke :-)

A Nikad da spomenu kako su upravo njihovi Goldmani, Lehmani, Berclaysi itd. odgovorni za unistavanje Islanda, Grcke, Spanije, Italije, Irske...
Samo su vise smart od grka, spanaca, iraca itd ili humanije receno imaju jaci system za obrtanje novca!...
karanana

#27 Re: štednja u euro

Post by karanana »

talić wrote:
karanana wrote:sta znaci ovo "euro propadne"?
sta znaci propast eura? jeli to znaci da ako danas imam 100 eura i euro propadne preko noci, sutra nemam nista?
ili to jednostavno znaci euro se gasi i sve novcanice eura se prebacuju u nove-stare valute marka, franak, pesete, drahme, tolari......
u najgorem slučaju bi se moglo desiti da se donese odluka da od npr. 01.01.2013. svaka od članica vraća svoju valutu i da se zamjena eura za nove valute može izvršiti do npr. 01.01.2014. god. U tom slučaju bi naša centralna banka donijela odluku da se konvertibilna marka veže za DM a onda svi koji imaju eura izvršili konverziju u željenu valutu (najvjerovatnije DM). Ma ništa strašno za onog ko ima bilo kakvih šuškavih, mnogo je veći problem ako se nema šta zamjeniti. :-)
a jeli opasnost ako se desi da recimo grci ili talijani nemaju povjerenje u drahmu ili liru i sve svoje eure istovare u njemackoj da im njemacka dadne DM-ove?
talić

#28 Re: štednja u euro

Post by talić »

karanana wrote:
talić wrote:
karanana wrote:sta znaci ovo "euro propadne"?
sta znaci propast eura? jeli to znaci da ako danas imam 100 eura i euro propadne preko noci, sutra nemam nista?
ili to jednostavno znaci euro se gasi i sve novcanice eura se prebacuju u nove-stare valute marka, franak, pesete, drahme, tolari......
u najgorem slučaju bi se moglo desiti da se donese odluka da od npr. 01.01.2013. svaka od članica vraća svoju valutu i da se zamjena eura za nove valute može izvršiti do npr. 01.01.2014. god. U tom slučaju bi naša centralna banka donijela odluku da se konvertibilna marka veže za DM a onda svi koji imaju eura izvršili konverziju u željenu valutu (najvjerovatnije DM). Ma ništa strašno za onog ko ima bilo kakvih šuškavih, mnogo je veći problem ako se nema šta zamjeniti. :-)
a jeli opasnost ako se desi da recimo grci ili talijani nemaju povjerenje u drahmu ili liru i sve svoje eure istovare u njemackoj da im njemacka dadne DM-ove?
upravo smo imali sličan scenario gdje su svi bježali u švicarski franak pa je Švica to regulisala i u jednom danu oborila vrijednost franka za skoro 15%. Dobrih 80 do 90 % novca je novac koji se samo u brojkama prenosi sa računa na račun. Firme, državne institucije, penzioni fondovi, banke,.. svima treba domaća valuta bez obzira kako se zvala i koliko vrijedila. Čak ni devalvacija eura ne bi nas značajnije pogodila jer je neznatna količina roba koje plaćamo dolarom.
drastic

#30 Re: štednja u euro

Post by drastic »

poslije italije na red dolazi francuska
Murisno1

#31 Re: štednja u euro

Post by Murisno1 »

šta bi trebo uradit čojk koji ima nekih finih sredstava oročenih u banci, npr. nlb tuzlanskoj :-)
drastic

#32 Re: štednja u euro

Post by drastic »

Murisno1 wrote:šta bi trebo uradit čojk koji ima nekih finih sredstava oročenih u banci, npr. nlb tuzlanskoj :-)
drzava vjerovatno garantuje ulog do neke svote, ali pitanje je da li treba vjerovati banci ili drzavi
ja, otkako sam sam sebe uhvatio u lazi ne vjerujem nikome
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#33 Re: štednja u euro

Post by Truba »

država garantuje do 20.000 to je OSIGURANJE DESPOZITA prije recesije je bilo 5.000
u hrvatskoj je to 400.000 kuna a u americi 200.000 dolara mislim

eno u hrvatskoj je propala CREDO banka... ili još nešto muljaju da je spase... 2-3 sportaša su izgubili novce... mada mislim sve je to privremeno... banka više vrijedi od tih štednji... nikom neće propasti pare...

ali banka je propala zbog muljaže i davanja sumnjivih kredita dioničarima

njemačka može vući čitavu europu
samo njih treba slijediti i slušati
SarajVox

#34 Re: štednja u euro

Post by SarajVox »

Murisno1 wrote:šta bi trebo uradit čojk koji ima nekih finih sredstava oročenih u banci, npr. nlb tuzlanskoj :-)
Ne diraj mi rane stare ljubljanske banke.
Ta devizna stednja se dfinitivno nije isplatila. I dan danas se nadam nekom vracanju novca smradova.

opet tvrdim da se to nemoze dogoditi sa eurom.
Talic objasnjava situaciju izvrsno. Investirati u BiH dionice je oldican put, ali samo ako u to vjeruju veliki broj nas koji imamo koju paru ispod jastuka. Negdje bjeze investitori. A sad kud ce pobjeci to je opet druga stvar.
Postoji li razlog za bijeg? ne, barem ne pravi. Postoji samo ekonomski trenutni motiv za izbjeg jedno vrijeme dok se ne stabilizuje euro a to ce potrajati jos koji dan. Ne dirajte franak i zlato. Sve drugo je eventualno rijesenje za par mjeseci dok se ne utisaju mediji
hurmasica

#35 Re: štednja u euro

Post by hurmasica »

ja se sjecam kada je propadala jugoslavija, inflacija dinara, danas hljeb kosta jedan dinar a stura milion, moji digli kredit za video rekorder i comodore 64 i nikad ga otplatili nisu, pojela ga inflacija hehehe
jebeno je bilo onima koji su imali para na stenim knjizicama, sve izgubili. Ali tada je marka bila jaka, danas nemas sigurne valute, nekako imam osjecaj da su nekretnine ipak vrijednost koja ne moze propasti.
lajkujMe

#36 Re: štednja u euro

Post by lajkujMe »

hurmasica wrote:ja se sjecam kada je propadala jugoslavija, inflacija dinara, danas hljeb kosta jedan dinar a stura milion, moji digli kredit za video rekorder i comodore 64 i nikad ga otplatili nisu, pojela ga inflacija hehehe
jebeno je bilo onima koji su imali para na stenim knjizicama, sve izgubili. Ali tada je marka bila jaka, danas nemas sigurne valute, nekako imam osjecaj da su nekretnine ipak vrijednost koja ne moze propasti.
Milione Amerikanaca ima drugo misljenje o tome, mislim da je najsigurnije ulagati u jake BH kompanije topa bosnalijek, Bhtelecom itd... sanse da oni propadnu su ravni 0.
Dr.Mr.Fr.

#37 Re: štednja u euro

Post by Dr.Mr.Fr. »

lajkujMe wrote:
hurmasica wrote:ja se sjecam kada je propadala jugoslavija, inflacija dinara, danas hljeb kosta jedan dinar a stura milion, moji digli kredit za video rekorder i comodore 64 i nikad ga otplatili nisu, pojela ga inflacija hehehe
Milione Amerikanaca ima drugo misljenje o tome, mislim da je najsigurnije ulagati u jake BH kompanije topa bosnalijek, Bhtelecom itd... sanse da oni propadnu su ravni 0.

Ne zaboravi Elektroprivredu :mrgreen: i FDS
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#38 Re: štednja u euro

Post by Truba »

stariji ljudi su govorili da uvijek treba zemlju kupovati ali i vrijednost zemlje može opasti...

minska polja, entitetsko razgraničennje, klizište, osiromašeni uran, loše komšije, romi, ili jednostavno određeni kraj izgubi važnost...

tako da ništa nije sigurno

Severina digla cijenu placevima kod Novog Sada :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#39 Re: štednja u euro

Post by corolla02 »

Image
i svijet bi bio puno, puno ljepsii..
Comrad

#40 Re: štednja u euro

Post by Comrad »

Ja mislim da su nekretnine, trenutno, daleko najbolje i najsigurnije za investiranje.

Mozda cijene nekretnina padaju, ali ako se pogleda kakve su cijene u odnosu na prije 5-6 godina, one su i dalje u dobrom porastu. I ko je 2005. kupio stan, on nikako nije na gubitku. A da je pare cuvao pod jastukom itekako bi bio. Jer ako je tad mogao kupiti dva stana za 100.000, danas moze jedva jedan uzeti.

Dionice ne bi carkao. Narocito ko je neiskusan u tome, moze dosta love u sekundi izgubit. Zasto se igrati sa parama i ulijetati na nepoznat teren.

I kod nekretnina je koliko-toliko stabilno trziste, jedino da se desi neko vanredno stanje, pa da im drasticno padnu cijene (zemljotres, rat, poplava i sl.). Dok, kod dionica sve to nekako brze i dinamicnije ide, brze cijene rastu, ali i padaju.
zippoo87

#41 Re: štednja u euro

Post by zippoo87 »

danas nema nista sigurno,jer su informacije postale jeftine (ili skupe,kako kome) a samim tim i spekulacije i kriza iz jednog dijela se zacas prelije u drugi,tipa iz EU u cemeriku iobratno a razlog su fondovi i veze kompanija za euro ili dolar

u ovoj krizi ce opet najveci profitirati,od FEDa,do njemacke,jer sada daju novac uz kamatu,kasnije ce ubrati plodove,pitanje je samo,kojaje granica do koje ce njemacka da daje novac,nisu ni oni bunar bez dna,tacnije,da li ce njemacka,eventualno i francuska imati dovoljno kapitala da pokrpe rupe u cijeloj EU i da ove zemlje u krizi stanu na noge i pocnu da vracaju kredite njemackoj i MMFu

ja da imam novac,ne znam u sto bi investirao,mozda u pokretanje proizvodnje neke osrnule firme,priznatije nekada prije,da se bas ne krece od nule

mozda bi ullozio i u strateske drzavne firme,jer telekom,elektoprivreda i jos neke firme nikada nece propasti skroz,moguce je jedino da promijene vlasnika ali udio ti nece opasti,moze jedino vrijednost dionica,ali isto tako moze i da se visestruko poveca i da se dobro profitira

i koji imaju nesto para u eurima,ne treba to jos nista dirati,a ako se bas zakuha,lahko je otici do banke i dici pare,nije velika suma a nisu ni orocene

a vidim da neko ovdje misli da je propast eura isto sto i potpuni gubitak tih eura,tj.da ako padne euro da to vise nece vrijediti nista,isto ces ti para imati,mozda malo manje,zavisno od inflacije i jacine odredjene valute,zavisi u koju hoces prebaciti eure
SarajVox

#42 Re: štednja u euro

Post by SarajVox »

kako bi uticalo na Euro ako bi Merkel pristala konacno do 9.12.11 na eurobonds?
jel bi to velikim privatnim investitorima ulilo povjerenje u Euro?
talić

#43 Re: štednja u euro

Post by talić »

Sam princip rada evropske centralne banke je pogrešno postavljen. Ta banka bi trebala imati mehanizme za zaštitu finasijskog tržišta od lihvarenja. Van pameti je da se dozvoli da kamate za državne obveznice idu tako visoko (sad već na preko 8%). To me podsjeća na situaciju kada čovjek uleti u probleme i počne pozajmljivati novac od zelenaša. Nadajmo se da će Eurobonds proći. ;-)
valter.ba

#44 Re: štednja u euro

Post by valter.ba »

Dr.Mr.Fr. wrote:
lajkujMe wrote:

Ne zaboravi Elektroprivredu :mrgreen: i FDS
Vi mora da se salite :lol:
zemo_online

#45 Re: štednja u euro

Post by zemo_online »

Black swan wrote:opet ponavljam

dezinformacije i širenje panike proglasiti krivičnim djelom i slati ljude u ćuzu

ekonomija mnogo ovisi o stanju duha kod ljudi
kad su optimistični biće potrošnje i investicija

kad se širi panika svi nešto čekaju i sve propada

euro može propasti ali niko ništa neće izgubiti... pa nisu nijemci ludi...

10 eura će postati 19.50 DM

i zdravo ba panika

zasto to njemci nisu odmah prihvatili vec daju milijarde grckoj?
Control panel

#46 Re: štednja u euro

Post by Control panel »

boli me briga ja cu onih 500 eura sto imam u steku zamijeniti u kune
Last edited by Control panel on 01/12/2011 22:24, edited 1 time in total.
Haettenschweiler

#47 Re: štednja u euro

Post by Haettenschweiler »

Black swan wrote:stariji ljudi su govorili da uvijek treba zemlju kupovati ali i vrijednost zemlje može opasti...

minska polja, entitetsko razgraničennje, klizište, osiromašeni uran, loše komšije, romi, ili jednostavno određeni kraj izgubi važnost...

tako da ništa nije sigurno

Severina digla cijenu placevima kod Novog Sada :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ma kod nas je ulaganje u zemljište čisti idiotizam. Evo ti glava ako uspiješ pronaći parcelu od 5ha. Pametnije je onda uložiti novac u Brazil gdje se hektar najkvalitetnijeg zemljšta kreće oko 1500 maraka a normalni posjedi obuhvataju 500-1000 ha.
Dr.Mr.Fr.

#48 Re: štednja u euro

Post by Dr.Mr.Fr. »

Control panel wrote:boli me briga ja cu onih 500 eura sto imam u steku zamijeniti u kune

pametno, to bi i Sanader uradio :lol: :lol: :lol:
Control panel

#49 Re: štednja u euro

Post by Control panel »

Dr.Mr.Fr. wrote:
Control panel wrote:boli me briga ja cu onih 500 eura sto imam u steku zamijeniti u kune

pametno, to bi i Sanader uradio :lol: :lol: :lol:
:thumbup:
Baudelaire

#50 Re: štednja u euro

Post by Baudelaire »

Sad sam čuo nešto o fiskalnoj uniji na TV-u. Kao, kako Njemačka u zamjenu za spas Eura traži integraciju fiskalne politike na nivou EU. Ne znam kako ovo misle izvesti, mnoge će zemlje krv propišati zahvaljujući tome, a suverenitet mogu zaboraviti.
Post Reply