Stav Islama prema homoseksualcima!?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
dr.Gonzo

#676 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by dr.Gonzo »

Nije bilo davno, godinama, a ne vijekovima, se to mjeri, kada se homoseksualizam smatrao sramotom po društvo. Uvijek je tog homoseksualizma bilo, jel, ali odnos prema njemu nije bio isti. Ne samo u našoj balkanskoj avliji, nego u zemljama koje danas bivaju najveći promotori slobode i ispravnosti homoseksualizma, to se smatralo neprihvatljivim. Danas se mijenjaju ustavi, zakoni, smisao porodice i braka, a mediji mijenjaju svijest ljudi, ponekad kroz simpatične gay-likove kroz filmove i tv-serije, ponekad kroz priče o ljudskim pravima iz usta samih homoseksualaca, itd. itsl. A homoseksualizam je samo jedan od momenata i nije jedini, naravno.
Ljudi uvijek između ljudskih prava i ljudske odgovornosti biraju ono prvo, lakše, slađe. Prvi borac za ljudska prava, a protiv ljudske odgovornosti je bio Iblis, Lucifer sam. Probaj, učini to, slobodan budi...mani se Boga i neke zabrane...nisi ti za to stvoren.
Ne tako davno smo imali i robovlasnistvo, feudalizam, spaljivanje vjestica, kamenovanje bludnica, otsjecanje klitorisa, kanibalizam i mnoge druge drusvene pojave koje su danas nezamislive. Da ne spominjem da je vise od pola ljudskog roda (zene) bilo manje-vise potlaceno drugoj polovini do prije par decenija.

Srecom, jos prije par stotina godina doslo je vrijeme da se neke stare tradicije preispitaju, i onda koristenjem zdravog razuma odbace one koje nemaju smisla, i formiraju nove. Znas ono sloboda, jednakost, bratstvo.

Cinjenica je da razliciti ljudi i drustva imaju razlicite moralne norme i tradicije, kao i da se te norme vremenom mijenjaju. Homogene zajednice postoje na relativno malim povrsinama, obicno puno manjim od onih koje danas obuhvataju drzavne granice. Cak i u drzavama koje s vana djeluju homogeno, kao sto je recimo Iran.
U pluralistickim drustvima (kakva moderna drustva danasnjice i skorije buducnosti moraju biti) sloboda mora biti osnovna drustvena vrijednost. Nismo svi isti, i ako to imamo na umu, od drzave moramo ocekivati da brani i garantuje nasu slobodu, kao i slobodu drugih. Tebi niko ne brani da pored prava svoje drusvene aktivnosti baziras i na odgovornostima. Imas slobodu da zivis kako zelis. Takvu slobodnu zasluzuju i drugi, i ko smo mi uopste da to stavljamo pod upitnik?
arzuhal

#677 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by arzuhal »

dr.Gonzo wrote: Srecom, jos prije par stotina godina doslo je vrijeme da se neke stare tradicije preispitaju, i onda koristenjem zdravog razuma odbace one koje nemaju smisla, i formiraju nove. Znas ono sloboda, jednakost, bratstvo.
A zamisli sad koliko smo od francuske revolucije i kako to danas liberte.... gordo zvuči. Slobode ima za nekog, jednakosti niđe, a bratstva ni za biber. I to generalizujem!
Imas slobodu da zivis kako zelis. Takvu slobodnu zasluzuju i drugi, i ko smo mi uopste da to stavljamo pod upitnik?
Koliko mi svi, bez obzira ko smo i šta smo, imamo slobode - o tome se može pričati. Ali ja u svom postu nisam uopće negirao nečiju slobodu nego pokušao ukazati na neke stvari u skladu sa naslovom teme, mada se nisam koncetrisao (namjerno) na homoseksualce, nego na homoseksualizam.
Great Cornholio

#678 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by Great Cornholio »

arzuhal wrote:. kraj religije, oslobođenje čovjeka i društva (čovječanstva) u cjelini od okova religije, slobodu djelovanja i promišljanja, konačno uzdizanje na viši nivo svijesti, ključni korak na mentalnoj evolucijskoj stepenici od Sputanog Religijskog Čovjeka ka Slobodnom Čovjeku...
Iz tvojih usta u božije uši :-D
Motokultivator

#679 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by Motokultivator »

dr.Gonzo wrote:
Nije bilo davno, godinama, a ne vijekovima, se to mjeri, kada se homoseksualizam smatrao sramotom po društvo. Uvijek je tog homoseksualizma bilo, jel, ali odnos prema njemu nije bio isti. Ne samo u našoj balkanskoj avliji, nego u zemljama koje danas bivaju najveći promotori slobode i ispravnosti homoseksualizma, to se smatralo neprihvatljivim. Danas se mijenjaju ustavi, zakoni, smisao porodice i braka, a mediji mijenjaju svijest ljudi, ponekad kroz simpatične gay-likove kroz filmove i tv-serije, ponekad kroz priče o ljudskim pravima iz usta samih homoseksualaca, itd. itsl. A homoseksualizam je samo jedan od momenata i nije jedini, naravno.
Ljudi uvijek između ljudskih prava i ljudske odgovornosti biraju ono prvo, lakše, slađe. Prvi borac za ljudska prava, a protiv ljudske odgovornosti je bio Iblis, Lucifer sam. Probaj, učini to, slobodan budi...mani se Boga i neke zabrane...nisi ti za to stvoren.
Ne tako davno smo imali i robovlasnistvo, feudalizam, spaljivanje vjestica, kamenovanje bludnica, otsjecanje klitorisa, kanibalizam i mnoge druge drusvene pojave koje su danas nezamislive. Da ne spominjem da je vise od pola ljudskog roda (zene) bilo manje-vise potlaceno drugoj polovini do prije par decenija.

Srecom, jos prije par stotina godina doslo je vrijeme da se neke stare tradicije preispitaju, i onda koristenjem zdravog razuma odbace one koje nemaju smisla, i formiraju nove. Znas ono sloboda, jednakost, bratstvo.

Cinjenica je da razliciti ljudi i drustva imaju razlicite moralne norme i tradicije, kao i da se te norme vremenom mijenjaju. Homogene zajednice postoje na relativno malim povrsinama, obicno puno manjim od onih koje danas obuhvataju drzavne granice. Cak i u drzavama koje s vana djeluju homogeno, kao sto je recimo Iran.
U pluralistickim drustvima (kakva moderna drustva danasnjice i skorije buducnosti moraju biti) sloboda mora biti osnovna drustvena vrijednost. Nismo svi isti, i ako to imamo na umu, od drzave moramo ocekivati da brani i garantuje nasu slobodu, kao i slobodu drugih. Tebi niko ne brani da pored prava svoje drusvene aktivnosti baziras i na odgovornostima. Imas slobodu da zivis kako zelis. Takvu slobodnu zasluzuju i drugi, i ko smo mi uopste da to stavljamo pod upitnik?
Bas je simptomaticno da se ljudi uvijek za historiju i negativnosti u historiji oslanjaju na Mracno doba (srednji vijek). Da to jeste bilo Mracno, najmracnije doba, ali ne na cijeloj planeti. Dvolicni smo ako tako i pomislimo, a kamoli nesto izreknemo, ako pak kazemo "ne interesuje nas", ili se jos gore od toga pozivamo na ljude koji su 'autoriteti' i koji iznose svoje takvo ili slicno misljenje, onda smo jos i gore od dvolicnih.
Ako bismo svi bili dovoljno posteni, pa prostudirali, ako nas to stvarno zanima, a ocito je da zanima, dok o ovome raspravljamo, uvidjeli bismo da su mnoge, mnoge, nenabrojive stvari u historiji, onoj ne tako davnoj i onoj malo davnijoj bile neuporedivo bolje od onih danas, a da istovremeno nije bilo upravi tih stvari koje ti nabrajas: zlostavljanje i omalovazavanje zena, vjestice, ...
Jedan lik pod imenom Imran Husein, sa cijim se stavovima ne slazem u potpunosti (ne slusam ga slijepo, kao sto niko od nas ne bi trebao, a to sam donekle vec objasnio u ovome iznad), je fino objasnio cula ljudi na slijedeci nacin:
Svi naucnici svijeta slazu se da postoje samo i jedino cula: dodira, vida, sluha, mirisa, okusa, ... i da je to samo i jedino ono sto covjek ima da bi spoznao svijet oko sebe. Islam nas uci da i srce moze cuti, da srce moze vidjeti, da srce osjeca, ... Gotovo svi naucnici svijeta to glatko odbacuju. Medjutim Imran to objasnjava na slijedeci nacin, pa kaze: Da bismo vidjeli potrebano nam je svjetlo, da bi srce vidjelo takodje mu je potrebno svjetlo, ali to svjetlo se ne kupuje, ono se zasluzi, ono dolazi od Gospodara.
Ili drugim rijecima ono sto je @arzuhal vec objasnjavao o srcu i njegovom glacanju svakodnevnom. Poenta je samo da li stvarno zelimo da imamo cisto srce, srce koje zeli da cuje, vidi, osjeca, ili se samo pretvaramo da zelimo takvo srce.
E sad se opet vracamo na onu temu sta je moralno, a sta amoralno i upadamo u taj zacarani krug, ali opet cu ponoviti, onaj ko stvaro nesto zeli spoznati, on i spozna, ali da bi spoznao, nemozes samo citati Kur'an i hadis, nemozes samo citati Hegela, Kanta, ne mozes samo citati Bibliju, ne to nije nikakva spoznaja. Ako stvarno zelis spoznati moras citati sve, proucavati sve, ali ono sto je vazno prije svakog citanja je da svakoj knjizi pristupis bez predrasuda, potpuno opusteno sam sa zeljom da spoznas Istinu.
arzuhal

#680 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by arzuhal »

I da podvučem još jednom, iako sam to spominjao ili naglašavao, ponekad: ja neću nikada falsficirati islam i islamsko učenje zbog razvoja ovog-i-onog u savremenom svijetu. Ima onih koji to stalno čine, pa nastoje islam prilagoditi svakom novom društvenom fenomenu, krešući, malo-pomalo, grane islama. Sa takvim ja osobno nemam razloga razgovarati.
Ali od onih koji nisu muslimani očekujem pošten stav u kojem će reći, na primjer, kako je islam zaostao, kako pripada prošlosti, kako se ne uklapa u Moderno Doba i u sve što ono nosi - ukoliko se temeljito ne reformira, odnosno, ne izmjeni i tako postane nešto drugo što više nije islam.
Dakle, ukoliko je homoseksualizam posve društveno prihvatljiv danas, onda islam, koji naučava da je to jedan od najgorih oblika razvrata - nije! O tim stvarima treba pričat. I ja sam to već rekao: pred tim stvarima će se islam povlačit i, Nekad, nestati, a druge stvari, koje su u suprotnosti sa islamskim učenjem, prevladati. Zar to nije očekivani razvoj događaja koji mnogi priželjkuju?
arzuhal

#681 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by arzuhal »

Great Cornholio wrote:
arzuhal wrote:. kraj religije, oslobođenje čovjeka i društva (čovječanstva) u cjelini od okova religije, slobodu djelovanja i promišljanja, konačno uzdizanje na viši nivo svijesti, ključni korak na mentalnoj evolucijskoj stepenici od Sputanog Religijskog Čovjeka ka Slobodnom Čovjeku...
Bog nas sve priprema za ono što nas čeka. Ne zaboravlja On još nas.
Motokultivator

#682 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by Motokultivator »

arzuhal wrote:
Great Cornholio wrote:
Boze Milostivi, ako mi zaboravimo Tebe, nemoj Ti zaboraviti nas :)
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#683 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by WipeOut »

Motokultivator wrote: Boze Milostivi, ako mi zaboravimo Tebe, nemoj Ti zaboraviti nas :)
Ova recenica je meni tako sebicna i to je najblaza rijec koju mogu reci...
Great Cornholio

#684 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

arzuhal wrote:
Great Cornholio wrote:
Jah...
dr.Gonzo

#685 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by dr.Gonzo »

A zamisli sad koliko smo od francuske revolucije i kako to danas liberte.... gordo zvuči. Slobode ima za nekog, jednakosti niđe, a bratstva ni za biber. I to generalizujem!
Da, ali to su ideali, bili i ostali! Nema nista lose u posjedovanju drustvenih idealima.
Danas smo vjerovatno blize tim idealima nego sto smo ikad bili. Pogledaj ovaj clip, fakat preporucujem:
Ali od onih koji nisu muslimani očekujem pošten stav u kojem će reći, na primjer, kako je islam zaostao, kako pripada prošlosti, kako se ne uklapa u Moderno Doba i u sve što ono nosi - ukoliko se temeljito ne reformira, odnosno, ne izmjeni i tako postane nešto drugo što više nije islam.
Dakle, ukoliko je homoseksualizam posve društveno prihvatljiv danas, onda islam, koji naučava da je to jedan od najgorih oblika razvrata - nije! O tim stvarima treba pričat. I ja sam to već rekao: pred tim stvarima će se islam povlačit i, Nekad, nestati, a druge stvari, koje su u suprotnosti sa islamskim učenjem, prevladati. Zar to nije očekivani razvoj događaja koji mnogi priželjkuju?
Meni necija praksa islama, i islam uopste, ne smetaju ukoliko nemaju amcijije da uredjuju drusveni zivot moje sire zajednice. Znaci, budi ti musliman kolko hoces, al prihvati i to da ja ne zelim to da budem. I svima dobro, mirna i pozitivna koegzistencija.
Takv sistem vjerovanja uopste ne bih nazvao zaostalim (isto kao sto se epiteti kao "zaostao" ne mogu primjenjivati u raspravama o ljudskim zajednicama u antropoloskom smislu). Treba imati na umu kontekst u kome je nesto nastalo, ali i brojne druge aspekte tih vjerovanja iz kojih nesto mozemo nauciti i danas. Naravno, drustvene norme se mijenjaju, tako da odredjeni aspekti ucenja vise nisu moralno i drusveno prihvatljivi (i utoliko se mozda mogu nazvati zaostalim), ali to vjerovatno vazi i za sve ostale sisteme vjerovanja, tako da islam nije nikakav izuzetak.
arzuhal

#686 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by arzuhal »

Znam, dottore, i nisam na tebe osobno ni mislio :)
Great Cornholio

#687 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

dr.Gonzo wrote: Takv sistem vjerovanja uopste ne bih nazvao zaostalim (isto kao sto se epiteti kao "zaostao" ne mogu primjenjivati u raspravama o ljudskim zajednicama u antropoloskom smislu).
Meni je kamenovanje i te kako zaostalo. Napredno je bilo to što je Muhamed plemenima rekao da umjesto djece bogovima žrtvuju životinje da bi se bog smilovao i dao im dobru žetvu, mušku djecu ili zdravlje, ali danas kad znamo da sve to pobrojano ne zavisi od Boga žrtvovanje životinja u tu svrhu i nije baš nešto najnaprednije.
WipeOut

#688 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by WipeOut »

Great Cornholio wrote: Meni je kamenovanje i te kako zaostalo. Napredno je bilo to što je Muhamed plemenima rekao da umjesto djece bogovima žrtvuju životinje da bi se bog smilovao i dao im dobru žetvu, mušku djecu ili zdravlje, ali danas kad znamo da sve to pobrojano ne zavisi od Boga žrtvovanje životinja u tu svrhu i nije baš nešto najnaprednije.
Koji Muhamed?
Kojim bogovima?
Ako pricas o Muahmmedu s.a.w.s ...kakve onda "bogove spominjes?

Ako mislis na kurban kao obred,u pitanju je bio Ibrahim a.s...
dr.Gonzo

#689 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by dr.Gonzo »

Pazi, meni je smrtna kazna kao koncept zaostala i naopaka, bez obzira na razlog i metodu izvrsavanja. Ali to ne mijenja cinjenicu da je (bila) prisutna u gotovo svim ljudskim drustvima.
Doduse, ne znam kakav je odnos islama prema kamenovanju i smrtnim kaznama uopste, osim sto sam na vijestima cuo da se u nekim islamskim drzavama, u kojima su fundamentalisti na vlasti, ova kazna upraznjava. Mozda nam arzuhal moze objasniti kako stoje stvari po tom pitanju.
arzuhal

#690 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by arzuhal »

Ja se, Boga mi, okoristim tom žrtvom i u gulašu, bureku :D A i narodne kuhinje :)
Great Cornholio

#691 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

WipeOut wrote:
Great Cornholio wrote: Meni je kamenovanje i te kako zaostalo. Napredno je bilo to što je Muhamed plemenima rekao da umjesto djece bogovima žrtvuju životinje da bi se bog smilovao i dao im dobru žetvu, mušku djecu ili zdravlje, ali danas kad znamo da sve to pobrojano ne zavisi od Boga žrtvovanje životinja u tu svrhu i nije baš nešto najnaprednije.
Koji Muhamed?
Kojim bogovima?
Ako pricas o Muahmmedu s.a.w.s ...kakve onda "bogove spominjes?

Ako mislis na kurban kao obred,u pitanju je bio Ibrahim a.s...

O njemu mislim, i mislim da je bio veoma napredan čovjek u svoje vrijeme, jer je ujedinio plemena koja su ratovala između sebe, i privolio ih da umjesto žrtvovanja djece mnogim bogovima, žrtvuju životinje jednom bogu.
WipeOut

#692 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by WipeOut »

Great Cornholio wrote:
O njemu mislim, i mislim da je bio veoma napredan čovjek u svoje vrijeme....
Na dobrom si putu :thumbup:
:D
Great Cornholio

#693 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

arzuhal wrote:Ja se, Boga mi, okoristim tom žrtvom i u gulašu, bureku :D A i narodne kuhinje :)
Da , istina je da danas ljudi ne kolju kurban iz istih razloga iz kojih su ga klali prvi Muslimani, ali samo objašnjenje razloga zašto se to mora raditi mi i nije baš humano s božije strane. Čuj, Bog rek'o Ibrahimu da zakolje sina da dokaže svoju odanost a kad je Bog vidio da će to Ibrahim uraditi bacio mu je ovna, da ga zakolje umjesto sina :-) Ne znam za vas, ali ja nikad ne bih zaklao sina da dokažem svoju odanost bogu, a ibrahim je na to bio spreman :(
Great Cornholio

#694 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

WipeOut wrote:
Great Cornholio wrote:
O njemu mislim, i mislim da je bio veoma napredan čovjek u svoje vrijeme....
Na dobrom si putu :thumbup:
:D
On je za razliku od današnjih muslimana bio dosta fleksibilniji :D
GOLFER

#695 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by GOLFER »

Islam i homosexualizam kao i osale devijacije i bolesti covjekovog ponasanja i duha ce uvjek biti na suprotnim stranama. To je cinjenica, i sve dok su samosvjesni muslimani u nekim mjstima vecina razvratima svake vrste tu vrata nece biti otvorena...

Onada kada ta vecina odluta od islama tu ce prazninu popuniti, pederluk, lopovluk, zlocin, alkoholizam, prostitucija, pedofilija i mnogo druge nastanosti

Ja smatram izrazito zaostlim ljude koji skrnave SLOBODU sa svijim nagonima koji ne dolice ni zivotinjama, isto tako smatram izrazito zaostalim ljude koji isto tako skrnave SLOBODU sa svojim provokacijama drugih i drugacijih i ismijavanju njihovih svetinja, i osjecaja i pri tome krijuci se iza SLOBODE... Danas ljudi ginu da bi bili slobodi, ali paradoks jesto ih ubijaju oni koji najvise o slobodi pricaju USA-izrael, toliko o sobodi...
WipeOut

#696 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by WipeOut »

Great Cornholio wrote: On je za razliku od današnjih muslimana bio dosta fleksibilniji :D
Ma jel ti to opet neko prijetio vatrom ili bicevanjem :D ??

Skoro uvijek kada se spomene nas poslanik Muhammed s.a.w.s naumpane mi "Vi u Allahovom poslaniku imate divan uzor." ...
et' tako...
dami

#697 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by dami »

Besmisleno je raspravljati na ovu temu...Bog je čovjeku podario razum da se razlikuje od životinja,ali je ovo dokaz da je životinja pametnija od pojedinih ljudi.
Da li kod životinja ima ovoga,pa i one znaju sa kim trebaju da opće...
Eto ovo je jos jedan predznak sudnjega dana.
I ne daj Boze nikom...
bez_ideje

#698 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by bez_ideje »

Kod zivotinja?
Ima
citroen

#699 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by citroen »

bez_ideje wrote:Kod zivotinja?
Ima
ali u manjim kolicinama :D
bez_ideje

#700 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by bez_ideje »

Image
:mrgreen:
Image
:dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance:
:mrgreen:
Locked