nokia6170 wrote:Downunda wrote:
Ja se izvinjavam što sam propustio da navedem da je sve manje od entitea sastavni dio entiteta (što na žalost ne važi za državu Bi); nego sam govorio o nadlenoostima i statutu, a ne o tome šta je u čijem sastavu:
Član 3.Lokalna samouprava se organizira i ostvaruje u općinama i gradovima kao jedinicama lokalne samouprave (u daljnjem tekstu: jedinice lokalne samouprave), a izvršavaju je organi jedinice lokalne samouprave i građani, u skladu sa Ustavom i zakonom i statutom jedinice lokalne samouprave.
preuzeto sa http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... /34bos.htm
Znači u skladu sa statutom jedinice lokalne samouprave, a ne entiteta, prema tome ništa ja nisam naveo paušalno, naprotiv.
Spominje li se ovdje iznad igdje nadležnot federalnih organa, tj. federalni zakon - ne spominje!
Može li npr. Branković smjeniti Borovac - ne može!
Eto ti izvora i argumenata.
2.
Ako kažeš da je "Sarajevo i dalje multietnično, a ja ti navodim jedinice koje sačinjavaju jedan grad (naselja) i one nisu multietnične uopšte - onda ne razumijem o čemu govoriš?
Kako možeš tvrditi da je grad multietničan, ako sam ti fino naveo konkretne primjere tj. naselja, a nasalja su sastavni dio gradova, koja nisu uopšte multi nego skoro sasvim monoetnična?
Mislim ako kažeš da si tvrdio da je Sarajevo multietnično, onda fino navedi na koji je način multietnično?
Reći "grad je mutietničan, ali ne znam na koji način, samo znam da jeste", je u najmanju ruku kontradiktorno.
(to je ono o čemu sam ranije pisao; ljudi su čuli da treba govoriti da je grad multietničan, a dobar dio ni ne zna pravo značenje te rječi, nego samo ko papagaji ponavljaju iza lokalnih političara, a veze nemaju o prijeratnoj statistici).
Nije u pitanju ljubav ili emocije - već čista statistika i SARAJEVO (sa 4 gradske opštine) nema isti broj Srba U TIM ISTIM OPŠTINAMA kao po popisu iz 1992. godine - tj 2+2=4!
Znači možeš samo konstatovati da stanje nije isto kao i 1992. godine, što je manje više svima poznato.
Jednostavno.
p.s. u kojem djelu grada živiš i da li su Srbi, tvoje prijeratne komšije ostale da žive tu?
Odgovor- vjerovatno nisu (osim ako ne živiš u djelovima koja su i prije rata bila naseljena većinskim bošnjakim stanovništvom-tj. Starom Gradu.
Drago mi je što nisi ušao u razloge napuštanja, što znači da možemo, držeći se teme, argumentovano razmjenjivati mišljenja.
Pozdrav i tebiNaveo sam ti izvor, tj. citirao član 3 Zakona o lokalnoj samoupravi (čovjek ne mora biti pravnik da bi samo citirao)ne znam jesil pravnik po struci ali ocito da ne vladas bas materijom i povrsno posmatras stvari...opcina, kanton, grad su jedinice lokalne samouprave federacije bosne i hercegovine.
to kaze federalni zakon kojeg je usvojila federalna skupstina i svaki pravni statutarni akt bilo koje od te tri jedinice lokalne samoprave mora biti u skladu apriori sa ustavom federacije bosne i hercegovine. ako federacija usvoji novi zakon i kaze nema vise grada kao jedinice lokakne samouprave onda automatski po sili zakona i nestaje grad sarajevo i grad mostar kao pravni subjekti.Mislim da ne bi bilo loše da ovu tvrdnju potkrepiš citatom iz neokg člana zakona o lokalnoj samoupravi (ako je ona negdje decidno navedena)grad je posedna administrativna jedinica federacije bih koja visi-lebdi izmedju opstine i kantona, ali niti je nadredjena opstini, niti podredjena kantonu....
vec se sporazumno prenose nadleznosti izmedju jednih, drugih i trecih...zato je grad zaseban pravni subjekt, a ne podsubjekt kantona. i u biti danas grad kao administrativna jedinica nema ni priblizna ovlastenja kao grad prije rata, cak stavise prijasnji grad sarajevo je imao ingerencije danasnjeg kantona.
Jasno k'o dan.tako da ima tu mnogo razlika i terminoloskih i sustinskih koje su se desile u zadnjih 16 godina kada je lokanlna samouprava u pitanju.
pravnik, sam da ne ulazimo vise u raspravu vjeruj mi na rijec, jer ne pricam napamet stvari i ne pisem gluposti ovdje na forumu kad je pravo u pitanju.
Drago mi je, naprotiv uvijek ću poslušati mišljenje nekoga kome je tema o kojoj se raspravlja struka.
Zar ne govorimo o mulitietničnosti teritorija današnjeg grada sa 4 gradske opštine, a ne o području današnjeg kantona i područja današnjeg Istočnog Sarajeva (kao područja koja su prije rata pripadala Gradu Sarajevu)?a sto se tice multietnicnosti sarajeva..opet ti ponavljam...Pa to ti je najreprezantativniji primjer, mjesne zajednice čine opštine pa samim tim i grad.ti multietnicnost posmatras iz ugla mjesnih zajednica sarajeva,
Ako broj Srba danas nije ni približan prijeratnom broju u mjesnim zajednicama, onda isti ne može ni biti ni u Gradu (osim ako ne postoji neki dio grada u koji su se svi Srbi preselili).
ja je posmatram globalno malo sire iz ugla procenta naseljenosti sva tri konstitutivna naroda na prostoru koji je zauzimala predratna administrativna jedinica grad sarajevo sa svih svojih 13 opstina.
Slažem se, ali ako multietničnost definišenom kao spoj monoetničkih sredina (RS, tzv "HZ HB" tj. Zapadne Hercegovine, djelova Srednje Bosne i mnogih Kantona gdje većinu danas čine isključivo Bošnjaci, što nije bio slučaj prije rata).isto tako i bosna i hercegovina nije nista manje multietnicna nego sto je to bila prije rata
U tom slučaju je i Britanija multietnična jer se sastoji od monoetničnih cjelina tj. Velsa, Škotske, S.Irske i Engleske kao najbrojnije zemlje unutar multietnične Britanije.
...procentualno pogledaj koliko zivi srba bosnjaka i hrvata danas i koliko ih je zivjelo prije rata. brojke su vrlo priblizne. to sto ti mjeris multietnicnost bosne sarolikoscu leopardove koze prije rata, a danas homogenim etnickim cjelinama i dalje ne znaci da bosna nije multietnicna..dok u njoj zive srbi, hrvati i bosnjaci, ona ce biti multietnicna
Da, samo što mi govorimo o BiH, nego o Sarajevu i da se ne ponavljam: nekad će se uraditi popis i utvrdiće se stvrano činjenično stanje (u 4 gradske opštine ne živi isti broj Srba kao prije rata, a da li su oni unutar BiH ili ne , to je već neka druga tema).
.
Statut grada Sarajeva diskriminira Srbe
-
Downunda
#51 Re: Statut grada Sarajeva diskriminira Srbe
- nokia6170
#52 Re: Statut grada Sarajeva diskriminira Srbe
pa citiras upravo zakon na koji sam te ja uputio da prvo procitas pa se upustis u raspravu. necu ti sad citirati svaki clan zakona da ti bi tebi samo objasnio neke stvari. nebitno jesil pravnik ili ne.
a pazi ovo.
Sarajevo je:
1. Glavni grad R Bosne i Hercegovine
2. Donedavno glavni grad Republike Srpske (punih 16 godina skoro)
3. Glavni grad Bosne i Hercegovine
4. Glavni grad Federacije Bosne i Hercegovine
5. Glavni grad Kantona Sarajevo
6. Skup cetiri opstine Federacije Bosne i Hercegovine
Eh, o cemu mi sad ovdje pricamo o kojem od ove cetiri tacke?
Dok se ne donese drzavni zakon o gradu Sarajevu i dok ne budemo imali jedno polaziste kad je Sarajevo u pitanju, svaka prica je bespredmetna i moze biti predmet razlicitih tumacenja i zloupotreba.
a pazi ovo.
Sarajevo je:
1. Glavni grad R Bosne i Hercegovine
3. Glavni grad Bosne i Hercegovine
6. Skup cetiri opstine Federacije Bosne i Hercegovine
Eh, o cemu mi sad ovdje pricamo o kojem od ove cetiri tacke?
Dok se ne donese drzavni zakon o gradu Sarajevu i dok ne budemo imali jedno polaziste kad je Sarajevo u pitanju, svaka prica je bespredmetna i moze biti predmet razlicitih tumacenja i zloupotreba.
-
Downunda
#53 Re: Statut grada Sarajeva diskriminira Srbe
Zašto moramo imati tačno definisan državni zakon o statutu grada da bi otvorili oči i vidjeli da ni u jednom komšiluku broj Srba nije isti onome prije rata? Pa zar moram sada navoditi ulicu po ulicu ili haustor po haustor, ili kuću po kuću da se uvjeriš u ovo.Pa to svako zna, samo što mi imamo običaj da se lažemo, kao da mi snosimo odgovornost za promjene etničke slike grada. Ja lično ne bih volio ni u prolazu sresti neke od prijeratnih komšija, pogotov kada znam šta im je sve pronađeno u stanu - ali je činjenica da ih više nema u gradu (u ovom slučaju kažem hvala Bogu što ih nema)Ne moraš citirati svaki član nego samo one koje se direktno odnose na temu.nokia6170 wrote:pa citiras upravo zakon na koji sam te ja uputio da prvo procitas pa se upustis u raspravu. necu ti sad citirati svaki clan zakona da ti bi tebi samo objasnio neke stvari. nebitno jesil pravnik ili ne.
Baš kao što sam ja tebi citirao član 3 ovog zakona (što uopšte nije teško).
Objašnjavati ne moraš, jer moj otac recimo ima više staža u pravu (uključujući i međunarodno)i zakonodavstvu nego ti godina, pa i nakon tolike karijere i dan danas navodi izvore i čita zakone da, kada nešto iznese, ima argumente u ruci.
Tako da se ne trebaš brinuti ko će mi objašnjavati, ukoliko postoji potreba za tim.
Izvori se uvijek navode kada je u pitanju argumentovana rasprava, jer ne raspravljamo o teologiji ili filozofiji, nego o vrlo konkretnim stvarima.
a pazi ovo.
Sarajevo je:
Ovo je nekad bilo u ustavu RBiH, ali samo do stupanja Dayton-skih zakona na snagu.1. Glavni grad R Bosne i Hercegovine
Kako može danas Sarajevo biti glavni grad Republike BiH, kad BiH i nije republika po svom uređenjeu nego složena država bez prefiksa republika (bila je republika do Daytona) ?Nema razloga da ti ne vjerujem, ali navedi izvore i za ovo.
Gdje je i u kojem tačno članu ustava BiH piše da je glavni grad države po sili zakona i glavni grad entiteta?
Izvor?3. Glavni grad Bosne i Hercegovine
Izvor?6. Skup cetiri opstine Federacije Bosne i Hercegovine
Pričamo cjelo vrijeme isključivo o tački 6.(tvoje liste) tj. o skupu 4 opštine FBiH (pošto smo usaglasili da one čine jezgro grada i da se tema odnosi na smanjeni broj Srba iz ove 4 opštine).Eh, o cemu mi sad ovdje pricamo o kojem od ove cetiri tacke?
Znači govorimo o ove 4 opštine i ja ti opet ponavljam da tu ni izbliza prijeratni postotak srpskog stanovništva nije isti ionom prijeratnom.
Već sam ti naveo gore - govorimo o području današnje 4 gradske opštine (S.Grad, Centar, N. Sarajevo i N.Grad), znači nevezano za statut grada, izmjenjene granice područja nekadašnjeg grada, područja današnjeg Grada ili na kraju, područja današnjeg Kantona.
Pozdrav
- nokia6170
#54 Re: Statut grada Sarajeva diskriminira Srbe
...
Last edited by nokia6170 on 05/12/2008 13:00, edited 1 time in total.
- nokia6170
#55 Re: Statut grada Sarajeva diskriminira Srbe
[quote="Downunda"][/quote]
da si iole upucen u pravo, znao bi da se pitanje glavnog grada definise u ustavu ili statutarnom aktu nekog pravnog subjekta...tako da sve te izvore sto trazis mozes naci u prvim clanovima i ustava bih i federacije i kantona i republike srpske od 1992. godine do 2008. godine. ne pada mi napamet da ti citiram vise bilo sta, posto nema nafake.
pozdrav tebi i tvom tati koji ima vise radnog staza od mene godina.
p.s. i dalje tvrdim da je "sarajevo" pravno nedefinisan pojam koji kao pojamm "lebdi" izmedju drzave, entiteta, kantona i jedinice lokalne samouprave...i zakon o sarajevu treba da usvoji parlamentarna skupstina bosne i hercegovine, imajuci u vidu da je sarajevo glavni grad bosne i hercegovine, a ustav bih je nadredjen svakom drugom ustavu u bosni i hercegovini i bilo kojem drugom zakonu.
urediti ga funkcionalnom principu kao distrikt koji ce da ubuhvati otprilike predratne opstine i na nacin da nije ni u federaciji ni u rs-u, jer je to glavni grad cijele bosne i hercegovine (njenih sastavnih administrativnih dijelova i njenih gradjana).
sarajevo treba da bude u sluzbi drzave bosne i hercegovine (u svakom pogledu...administrativnom, duhovnom, kulturnom, ekonomskom itd), a ne federacije, kantona ili 4 opcine.
da si iole upucen u pravo, znao bi da se pitanje glavnog grada definise u ustavu ili statutarnom aktu nekog pravnog subjekta...tako da sve te izvore sto trazis mozes naci u prvim clanovima i ustava bih i federacije i kantona i republike srpske od 1992. godine do 2008. godine. ne pada mi napamet da ti citiram vise bilo sta, posto nema nafake.
pozdrav tebi i tvom tati koji ima vise radnog staza od mene godina.
p.s. i dalje tvrdim da je "sarajevo" pravno nedefinisan pojam koji kao pojamm "lebdi" izmedju drzave, entiteta, kantona i jedinice lokalne samouprave...i zakon o sarajevu treba da usvoji parlamentarna skupstina bosne i hercegovine, imajuci u vidu da je sarajevo glavni grad bosne i hercegovine, a ustav bih je nadredjen svakom drugom ustavu u bosni i hercegovini i bilo kojem drugom zakonu.
urediti ga funkcionalnom principu kao distrikt koji ce da ubuhvati otprilike predratne opstine i na nacin da nije ni u federaciji ni u rs-u, jer je to glavni grad cijele bosne i hercegovine (njenih sastavnih administrativnih dijelova i njenih gradjana).
sarajevo treba da bude u sluzbi drzave bosne i hercegovine (u svakom pogledu...administrativnom, duhovnom, kulturnom, ekonomskom itd), a ne federacije, kantona ili 4 opcine.
-
Downunda
#56 Re: Statut grada Sarajeva diskriminira Srbe
Ne znam kakve ovo veze ima sa temom stvarno - pa probaj se vratiti na moj ili bilo čiji drugi prethodni komentar i pročitati ih.nokia6170 wrote:da si iole upucen u pravo, znao bi da se pitanje glavnog grada definise u ustavu ili statutarnom aktu nekog pravnog subjekta...tako da sve te izvore sto trazis mozes naci u prvim clanovima i ustava bih i federacije i kantona i republike srpske od 1992. godine do 2008. godine. nDownunda wrote:e pada mi napamet da ti citiram vise bilo sta, posto nema nafake.
A šta si to citirao do sada? Odgovor - ništa.
Prema tome, ili imaš ili nemaš konkretne argumente (tj, izvore).
Pošto do sada nisi ništa naveo, nema potrebe da dalje i spominjemo zakonske propise (jer svakako to i nije tema).
Prenijeću mu pozdrave čim ga vidim. Hvalapozdrav tebi i tvom tati koji ima vise radnog staza od mene godina.
ČINJENICA JE DA SRBA NEMA U 4 GRADSKE OPŠTINE i ti uopšte i ne govoriš o tome.
Mi govorimo o Srbima koji su prije rata živjeli na području od Čaršije do Ilidže i Dobrinje i svi znaju da ih na tom pojasu NEMA kao prije rata, a ti ovdje navodiš šta je Sarajevo prije rata bilo i kakav status terba imati u BiH!
Mislim to nema veze sa temom.
- nokia6170
#57 Re: Statut grada Sarajeva diskriminira Srbe
sa temom ima veze moj prvi post gdje sam napisao da je "sarajevo" kao pojam i sustinski i pravno relativan i podlozan zloupotrebama...ja ne znam zasto si ti zapeo za te 4 opstine kao definicije sarajeva...ja i dalje kazem: prostor koji je prije rata zauzimalo sarajevo je i dalje uglavnom procentualno multietnicno kao i danas. kad poredis stvari onda poredi iste stvari, a ne mijesas kruske i jabuke....odnosno porediti prijeratnih 13 opstina sa danasnje 4 opstine i donositi zakljucke o multietnicnosti kao srba nema u sarajevu...ima srba u sarajevu, samo sto vise ne zive u istim mjesnim zajednicama i ulicama, vec u drugim mjesnim zajednicama i ulicama, ali opet unutar teritorije sarajeva. naravno otislo je pripadnika sva tri konstitutivna iz sarajeva, svak iz njemu poznatih razloga...neki iz straha, neki silom.Downunda wrote:Ne znam kakve ovo veze ima sa temom stvarno - pa probaj se vratiti na moj ili bilo čiji drugi prethodni komentar i pročitati ih.nokia6170 wrote:da si iole upucen u pravo, znao bi da se pitanje glavnog grada definise u ustavu ili statutarnom aktu nekog pravnog subjekta...tako da sve te izvore sto trazis mozes naci u prvim clanovima i ustava bih i federacije i kantona i republike srpske od 1992. godine do 2008. godine. nDownunda wrote:e pada mi napamet da ti citiram vise bilo sta, posto nema nafake.
A šta si to citirao do sada? Odgovor - ništa.
Prema tome, ili imaš ili nemaš konkretne argumente (tj, izvore).
Pošto do sada nisi ništa naveo, nema potrebe da dalje i spominjemo zakonske propise (jer svakako to i nije tema).
Prenijeću mu pozdrave čim ga vidim. Hvalapozdrav tebi i tvom tati koji ima vise radnog staza od mene godina.
ČINJENICA JE DA SRBA NEMA U 4 GRADSKE OPŠTINE i ti uopšte i ne govoriš o tome.
Mi govorimo o Srbima koji su prije rata živjeli na području od Čaršije do Ilidže i Dobrinje i svi znaju da ih na tom pojasu NEMA kao prije rata, a ti ovdje navodiš šta je Sarajevo prije rata bilo i kakav status terba imati u BiH!
Mislim to nema veze sa temom.
p.s. naravno, opet se sporimo oko pojma "sarajevo", jer ono sto ti smatras pod pojmom sarajeva ja ne smatram...dodjemo do dileme: sta je to sarajevo: glavni grad drzave? glavni grad entiteta? glavni grad kantona...ili samo jedinica lokalne samouprave koju cine 4 federalne-kantonalne opstine?
sarajevo je formalno-pravno sve to, a de facto nije nista od toga..e tu lezi problem sto sarajevo ne moze i ne smije biti istovremeno i sve i nista...mora biti samo jedno; jasno i precizno definisano i teritorijem i nadleznostima.
- homo_sapiens
#58 Re: Statut grada Sarajeva diskriminira Srbe
Namjera postavljanja teme je skretanje (ponovno) paznje na zakonom odobrenu diskriminaciju jednog od tri konstituirajuca naroda u BiH, iako je Ustavni sud presudio u korist srpskog naroda u Federaciji BiH, a ne na teritorijalnu podjelu i pripadajuci broj srpskog ili muslimanskog stanovnistva u ranijem ili sadasnjem teritorijalnom razgranicenju Sarajeva, iako je jasno da se tim brojkama vjesto i podlo manipulira u politickim prepucavanjima.
Cini se da vladajuca politika u federalnom dijelu Sarajeva jos uvijek ne postuje Srbe kao konstituirajucu cjelinu. Kako onda ocekivati od Srba da postuju ustavno-pravni poredak u FBiH, ili da postuju postojanje ostala dva naroda u RS?
Cini se da vladajuca politika u federalnom dijelu Sarajeva jos uvijek ne postuje Srbe kao konstituirajucu cjelinu. Kako onda ocekivati od Srba da postuju ustavno-pravni poredak u FBiH, ili da postuju postojanje ostala dva naroda u RS?
- nokia6170
#59 Re: Statut grada Sarajeva diskriminira Srbe
pa nista novo, federacija je i posljedica i refleksija republike srpske.homo_sapiens wrote:Namjera postavljanja teme je skretanje (ponovno) paznje na zakonom odobrenu diskriminaciju jednog od tri konstituirajuca naroda u BiH, iako je Ustavni sud presudio u korist srpskog naroda u Federaciji BiH, a ne na teritorijalnu podjelu i pripadajuci broj srpskog ili muslimanskog stanovnistva u ranijem ili sadasnjem teritorijalnom razgranicenju Sarajeva, iako je jasno da se tim brojkama vjesto i podlo manipulira u politickim prepucavanjima.
-
Downunda
#60 Re: Statut grada Sarajeva diskriminira Srbe
http://bs.wikipedia.org/wiki/Demografija_Sarajeva
http://bs.wikipedia.org/wiki/Novo_Saraj ... popis_1991.
http://bs.wikipedia.org/wiki/Demografija_Novog_Grada
http://bs.wikipedia.org/wiki/Demografija_Starog_Grada
http://bs.wikipedia.org/wiki/Demografija_Centra
Obratiti pažnju na dio naseljenog mjesta, obzirom da je dobar dio ostalih naseljenih mjesta (pogotovo u N.Gradu i N. Sarajevu) sad na teritoriji grada Istočno Sarajevo.
Najveći dio Srba i jeste živio upravo u djelu koji danas nazivamo Grad Sarajevo.
Znači današnji Grad Sarajevo se sastoji iz onoga što je u ovim tabelama označeno kao dio pod nazivom "dio naseljenog mjesta" i kada se saberu ti podaci dobije se cifra od 85 365 Srba po popisu iz 1991. godine.
(znači bez Lukavice, Miljevića, Petrovića, Vojkovića i sl).
Eh sad ko tvrdi da u Gradu ima isti broj Srba kao 1991. godine, tj. da ih ima 85 365 ili približno,
onda taj ima problema sa logikom (da ne kažem matematikom) ili se voli lagati, tj. praviti se blesav.
Pošto znamo da danas Srba u Gradu nema ni približno 85 365 onda stvarno ne znam čemu filozofiranje i teoretisanje kad brojke govore same za sebe.
Postoje mnogi izvori popisa iz 1991. godine a ovo je samo jedan od njih.
I ostali izvori su skoro identični, ap ako neko hoće neka slobodno navede.
Poređenje je uvijek dobro.
http://bs.wikipedia.org/wiki/Novo_Saraj ... popis_1991.
http://bs.wikipedia.org/wiki/Demografija_Novog_Grada
http://bs.wikipedia.org/wiki/Demografija_Starog_Grada
http://bs.wikipedia.org/wiki/Demografija_Centra
Obratiti pažnju na dio naseljenog mjesta, obzirom da je dobar dio ostalih naseljenih mjesta (pogotovo u N.Gradu i N. Sarajevu) sad na teritoriji grada Istočno Sarajevo.
Najveći dio Srba i jeste živio upravo u djelu koji danas nazivamo Grad Sarajevo.
Znači današnji Grad Sarajevo se sastoji iz onoga što je u ovim tabelama označeno kao dio pod nazivom "dio naseljenog mjesta" i kada se saberu ti podaci dobije se cifra od 85 365 Srba po popisu iz 1991. godine.
(znači bez Lukavice, Miljevića, Petrovića, Vojkovića i sl).
Eh sad ko tvrdi da u Gradu ima isti broj Srba kao 1991. godine, tj. da ih ima 85 365 ili približno,
onda taj ima problema sa logikom (da ne kažem matematikom) ili se voli lagati, tj. praviti se blesav.
Pošto znamo da danas Srba u Gradu nema ni približno 85 365 onda stvarno ne znam čemu filozofiranje i teoretisanje kad brojke govore same za sebe.
Postoje mnogi izvori popisa iz 1991. godine a ovo je samo jedan od njih.
I ostali izvori su skoro identični, ap ako neko hoće neka slobodno navede.
Poređenje je uvijek dobro.