Ja znam da je onaj Ivanisevic rekao da nema nastavka gradnje turske ambasade, sad nisam upoznat sa sustinom problema, ali se vjerovatno nije on ugradio tu, pa je rekao "cekaj malo, a gdje sam tu ja", bas su neki mediji o tome tako izvjestavali. To je isti onaj Ivanisevic sto sad organizuje politicarske izlete u Dubrovnik, k'o fol da se oni tamo "dogovore". Znaci mogu li ja kao Bosnjak imati istu takvu poziciju u Bluci ili Neumu, pa da trpam pare u djep ili Bosnjak ne moze tamo ni portir biti?sinuhe wrote: A ne moze. Tu se mlati dobra para sa tim dozvolama i slicno. Nego zar nije glavni sad u Sarajevu neki Srbin za te stvari?
Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredinama
- Damir_5
#26 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi
- Arteta
#27 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi
Mislim da politicki ali i sto se tice dobijanja posla neBosnjaci u bosnjackim sredinama imaju jednak status kao i neHrvati u hrvatskim sredinama i neSrbi u srpskim sredinama.
Jedino je razlika u drustvima.
U Citluku ili Kalinoviku npr. su cesti izljevi fasizma kako su to hrvatske odnosno srpske sredine i Bosnjaci se tu osjecaju u manjini iako je to njihovo koliko i od ostalih za razliku od recimo Zenice gdje su izljevi fasizma daleko manje rasireni.
Jedino je razlika u drustvima.
U Citluku ili Kalinoviku npr. su cesti izljevi fasizma kako su to hrvatske odnosno srpske sredine i Bosnjaci se tu osjecaju u manjini iako je to njihovo koliko i od ostalih za razliku od recimo Zenice gdje su izljevi fasizma daleko manje rasireni.
-
polovka
#28 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi
Ne.To je ubleha na kvadrat!muzicar_iz_parka wrote:Đeš tako, Enes malo malo pa nešto otvara sa Obrenom, vodovode, gradnje puteva, kulturna društva, ne moš reći da je to samo ubleha.polovka wrote:Što ne postaviš to pitanje političkim predstavnicima nesrpskog naroda u RS-u?
Kakav im je status i šta su učinili da ga poprave sem šupljiranja o stvarima koji hljeb ne daju![]()
Šta je gospodin Enes Suljkanović konkretno uradio na poboljšanju položaja povratničkog stanovništva u RS-u?
Ništa, sem što je uhljebio par svojih kadrovskih potrčkala na državnu sisu, i zaposlio hodzinu ćerku i jednog portira u opštini Doboj![]()
Izvinjavam se, ali Enesa više interesuju bahanalije sa velikim filantropom i humanistom Obrenom Petrovićem od položaja te kategorije stanovništva.
Nije problem samo u RS-u, ima nešto i sa druge strane
- Arteta
#29 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi
polovka wrote:Radovan Mladić
-
muzicar_iz_parka
#30 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi
Imaš "Bingo" u većini opština u oba entiteta, "Konzum" u skoro svakoj, u mobilnoj telefoniji tri glavna operatera su prisutni u svakom gradu, onda imaš strane firme kojima su sjedišta često u Sarajevu a filijale po čitavoj državi.
U biznisu je samo bitna jedna stvar, a to je podmazati "zupčanike" koji sve pokreću i nemaš problema, bez obzira ko si i šta si.
U biznisu je samo bitna jedna stvar, a to je podmazati "zupčanike" koji sve pokreću i nemaš problema, bez obzira ko si i šta si.
- Damir_5
#31 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi
Navedi konkretne primjere, ja sam inace nepovjerljiv covjek, za sve trazim dokaze. Hajde "sutni" nas sa par konkretnih primjera iz Neuma i Bluke, ne zaboravi imena i prezimena i slike?polovka wrote: Ne boj se, ako imaš pare bićeš rado viđen bilo gdje, miris novca je univerzalan i vole ga jednako i u Grudama, BL i Travniku
polovka wrote:Zaposleni u Sarajevu rade u ZAJEDNIČKIM instuticijama BiH, o tome ko će tamo da radi ne odlučuje kanton, opština, mjesna zajednica.Valjda ti je to bar jasno.
O dozvoli za gradnju ovog objekta odlucuje opcina, mjesna zajednica ili kanton, a ne drzava, pretpostavljam da je tako i u Neumu i u Bluci.

Jedino sto je "drzava" odlucila u ovom primjeru je to da su Spiric i Bevanda iznajmili u ime BH institucija prostorije u ovoj zgradi za BiH institucije i to prije nego se i sama zgrada napravila, sto je 99% korupcija, jer se takvo sto trebalo raditi na tenderu, a ne se ugradjivati bez tendera. Znaci da su Spric i Bevanda raspisali tender da traze zgradu za BH institucije, iskljucivo na Otoci u Sarajevu, da zgrada ima plava stakla da ima spratova kao "Kumrovec" (ironije od imena), da ima i crveno obojenih detalja, to bi onda bilo OK i po "zakonu" i Ljubusak iz HDZ-a bi to sasvim legalno mogao iznajmiti, cak i prije nego ju je izgradio.
Ali mogu li ja napraviti u Neumu ili Bluci urbicid kao sto je Dejan Tibra napravio sa ovom Tibrom urbicid u po Sarajeva?

Ako se dobro sjecam slucaja prije nekoliko godina, jedan Bosnjak koji je bio samo predstavnik strane firme, je istjeran i pobjegao je iz Neuma jer mu je bila ugrozena fizicka sigurnost i to iskljucivo zato sto je Bosnjak. Da li se tu stanje promijenilo ili je sve isto, pa Bosnjaci tamo i dalje nemaju nikakva prava, a cak im je i fizicki opstanak ugrozen?
-
polovka
#32 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi
Eto ti najbanalniji primjer sa "Bingom", radi čovjek gdje god to želi, i niko mu još to nije zabranio.
Sad bi ja mogao pitati zašto u "Bingu" prednost prilikom zapošljavanja imaju Bošnjaci
Sad bi ja mogao pitati zašto u "Bingu" prednost prilikom zapošljavanja imaju Bošnjaci
- veljaca
#33 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi
AkoBogda - sve ce to da se popravi ....
- limeni
#34 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi
kako te nije stid srebrenicu i spomenuti, ima ovdje mnogih koji su izgubili cijelu porodicu?kad kazem da ste genocidne ubice naravno "ne mislim na ceo narod"..poserem ti se na seselja i knjige iz kojih si ucio!Mrchak wrote:U Srebrenici Bosnjaci vladaju nad Srbima. Rezultat - potpuna diskriminacija srpskog naroda: stanovi se grade samo za Bosnjake, dizu se spomenici samo bosnjackim zrtvama, na sve nacine se sabotira gradnja bilo kakvog objekta koji asocira na Srbe i na sve nacine se Srbima salje poruka da nisu dobrodosli u sopstvenom gradu.
To je samo mali pokazatelj kakav bi rezim terora i aparthejda Bosnjaci zaveli u BiH pod njihovom hegemonijom, odnosno kako Bosnjaci to zovu - "gradjanska BiH". Naravno kad kazem Bosnjaci, ne mislim na ceo narod. Svakako ima dosta ljudi koji stvarno zele neki sistem ravnopravnosti i nisu ni svesni koliko se iza takvih predloga u stvari krije bosnjacka verzija Seseljeve politike.
- spreca
#35 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi
ma nemoze bitiMrchak wrote:U Srebrenici Bosnjaci vladaju nad Srbima. Rezultat - potpuna diskriminacija srpskog naroda: stanovi se grade samo za Bosnjake, dizu se spomenici samo bosnjackim zrtvama, na sve nacine se sabotira gradnja bilo kakvog objekta koji asocira na Srbe i na sve nacine se Srbima salje poruka da nisu dobrodosli u sopstvenom gradu.
To je samo mali pokazatelj kakav bi rezim terora i aparthejda Bosnjaci zaveli u BiH pod njihovom hegemonijom, odnosno kako Bosnjaci to zovu - "gradjanska BiH". Naravno kad kazem Bosnjaci, ne mislim na ceo narod. Svakako ima dosta ljudi koji stvarno zele neki sistem ravnopravnosti i nisu ni svesni koliko se iza takvih predloga u stvari krije bosnjacka verzija Seseljeve politike.
-
veleno
#36 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi
Što se tiče Federacije, Bošnjaci su u najlošijem položaju u Livanjskom i Posavskom Kantonu, te u općini Kreševo, jer u tim općinama ne postoji mogućnost pohađanja nastave po bosanskom planu i programu. Za razliku od Kantona sa bošnjačkom većinom gdje je službeni naziv predmeta BHS jezik, u Kantonima sa hrvatskom većinom postoji mogućnost pohađanja nastave samo na hrvatskom jeziku, kao da drugi narodi tamo nisu konstutivni. 
- Damir_5
#37 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi
Slika Binga iz Bluke?polovka wrote:Eto ti najbanalniji primjer sa "Bingom", radi čovjek gdje god to želi, i niko mu još to nije zabranio.
Nije li direktorica financija Binga Ljiljana, direktorica jednog primjerka na kojeg sam prvo naisao Bingo centra Nada, radnica Monika, pljackasi ukrali pare od Nade, a Monika ih pokusala sprijeciti, pobjegli u kecu Golfu. E sad da li su Ljiljana, Nada i Monika Bosnjaci? Inace mozda zaposljavaju Bosnjake jer su bolji od bosanskih Srba i Hrvata? Ruku na srce, to i bas nije toliko tesko.
- Damir_5
#38 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi
Dok cekamo slike Binga iz Bluke od polovnjace, mogao bi nas koji Srbin ili Hrvat, sutnuti kojim konkretnim primjerom Bosnjaka koji ima visok polozaj u administracijama opcina u zapadnoj Hercegovini i Bluci?
- MuaDib
#39 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi
Ja što volim kad o Bosni raspravljaju, koji se nisu pomakli iz svoje mahale ili provirili iz Sarajeva. I upravo što nam osobe sa nevjerodostojnim klišeima i predrasudama kreiraju javno mnjenje, imamo iskrivljenu sliku stvarnosti, koja samo ide u prilog etnonacionalistima. Status građanina ove zemlje jedino ovisi o tome da li pripada stranci ili ne,kroz koje ljudi svoju etničku pripadnost doživljavaju kao profesiju. Nažalost, te stranke i bacaju ove dimne bombe, položaj ovog ili onog gdje u manjini. A ovi koji uzdižu multietničnost sarajevske birokratske kvote, neka malo pogledaju koliko Srba i Hrvata koji rade u zajedničkim i federalnim institucijama, imaju prebivalište u Sarajevu, a ono par očigledno ikebana u kantonalnim institucijama je počistila ekspertska vlada, a o opštinama da i ne govorim.
- MuaDib
#40 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi
Odmah da te demantujem, ta mogućnost ne postoji u Kantonu Sarajevo. Koji je prije par godina naprimjer na zahtjev SPC da se osnuje srpska gimnazija u Sarajevu, grubo ignorisao i nazvao retrogradnom idejom, dok istovremeno toleriše bošnjačku gimnaziju.veleno wrote:Što se tiče Federacije, Bošnjaci su u najlošijem položaju u Livanjskom i Posavskom Kantonu, te u općini Kreševo, jer u tim općinama ne postoji mogućnost pohađanja nastave po bosanskom planu i programu. Za razliku od Kantona sa bošnjačkom većinom gdje je službeni naziv predmeta BHS jezik, u Kantonima sa hrvatskom većinom postoji mogućnost pohađanja nastave samo na hrvatskom jeziku, kao da drugi narodi tamo nisu konstutivni.
- TrgSolidarnosti
#41 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi
.
Last edited by TrgSolidarnosti on 03/03/2013 21:12, edited 1 time in total.
- Damir_5
#42 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi
Eto ti sad, evo upravo me zvao autor teme, kaze reci onom simpatizeru u Radovana da tema nije Saraj'vo, nego Bluka i zapadna.MuaDib wrote:Ja što volim kad o Bosni raspravljaju, koji se nisu pomakli iz svoje mahale ili provirili iz Sarajeva. I upravo što nam osobe sa nevjerodostojnim klišeima i predrasudama kreiraju javno mnjenje, imamo iskrivljenu sliku stvarnosti, koja samo ide u prilog etnonacionalistima. Status građanina ove zemlje jedino ovisi o tome da li pripada stranci ili ne,kroz koje ljudi svoju etničku pripadnost doživljavaju kao profesiju. Nažalost, te stranke i bacaju ove dimne bombe, položaj ovog ili onog gdje u manjini. A ovi koji uzdižu multietničnost sarajevske birokratske kvote, neka malo pogledaju koliko Srba i Hrvata koji rade u zajedničkim i federalnim institucijama, imaju prebivalište u Sarajevu, a ono par očigledno ikebana u kantonalnim institucijama je počistila ekspertska vlada, a o opštinama da i ne govorim.
Znaci u ovoj temi nas ne zanima status "gradjana" u seheru, nego status potlacenih nesrba i nehrvata tamo gdje SH-HS bekrije vode kolo.
Sta bi sa Aluminijumom, je li jos uvijek nema Bosnjaka i Srbina koji "zadovoljavaju visoke strucne kriterije" Brajkovica i HDZ-a?
- TrgSolidarnosti
#43 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi
.
Last edited by TrgSolidarnosti on 03/03/2013 21:12, edited 1 time in total.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#44 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi
Konkretno šta ti to kroz monitor diSmr? Ne pikam etikete, nego konkretne stvari izreci šta ti diSmr kod prethodnog diskutanta?TrgSolidarnosti wrote:Došli smo do zakljucka da si prikriveni nacionalista ni sam nisi svjestan
ja namirisem nacionaliste i kroz monitor, kad imam dosta iskustva po forumu.. Smrdite jarane smrdite
- TrgSolidarnosti
-
rahmanjin
#46 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi
Otiđi na stranicu grada Banja Luke, zamjenik gradonacelnika je Bosnjakinja, predsjednik skupstine grada je Hrvat.Damir_5 wrote:Dok cekamo slike Binga iz Bluke od polovnjace, mogao bi nas koji Srbin ili Hrvat, sutnuti kojim konkretnim primjerom Bosnjaka koji ima visok polozaj u administracijama opcina u zapadnoj Hercegovini i Bluci?
Ukucaj Amko, Bngo i vidjeces da ih ima i u B.Luci... nije mi se dalje dalo traziti.
Kako si ostrašćen to je čudo. Eto ima Bosnjaka i Hrvata u administraciji B.Luke i sta sad? Zbog toga im je super.
- TrgSolidarnosti
#47 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi
"...mogao bi nas koji srbin ili hrvat"....

- drndalo
#48 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi
Damire sreco, ako imas para da dovoljno podmazes sve u Neumu koje trebas podmazati, napravices slobodno i Twist Tower hotel na rivi, kao i u svakom drugom gradu... I to ti je sva istina... Ili mislis da su ovi hercegovci na mjestu kina Kumrovec napravili zgradu na osnovu imena, a ne na osnovu para po dzepovima... Ili Tibra, ili...
Dakle svako ima svoju cijenu, i ko to moze poplacati pravi sta hoce, mi koji nemamo, drkamo po tastaturi...
Uzivaj u najslobodarskijoj atmosferi na svijetu...
Dakle svako ima svoju cijenu, i ko to moze poplacati pravi sta hoce, mi koji nemamo, drkamo po tastaturi...
Uzivaj u najslobodarskijoj atmosferi na svijetu...
-
veleno
#49 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi
Službeni naziv za maternji jezik u Sarajevu je BHS, također udžbenici su djelimično napisani i na čirilici, a među autorima udžbenika ima i nebošnjaka. S druge strane u Livnu, Odžaku, Kreševu, općinama u kojima nastavu pohađa i značajan broj bošnjačke djece, službeni naziv za maternji jezik je Hrvatski jezik, udžbenici su napisani isključivo na hrvatskom jeziku i autori udžbenika su isključivo Hrvati. Tako da koliko god se ti naprezao ipak nije na svim stranama isto, negdje se uči BHS jezik, negdje isključivo hrvatski a negdje isključivo srpski.MuaDib wrote:Odmah da te demantujem, ta mogućnost ne postoji u Kantonu Sarajevo. Koji je prije par godina naprimjer na zahtjev SPC da se osnuje srpska gimnazija u Sarajevu, grubo ignorisao i nazvao retrogradnom idejom, dok istovremeno toleriše bošnjačku gimnaziju.veleno wrote:Što se tiče Federacije, Bošnjaci su u najlošijem položaju u Livanjskom i Posavskom Kantonu, te u općini Kreševo, jer u tim općinama ne postoji mogućnost pohađanja nastave po bosanskom planu i programu. Za razliku od Kantona sa bošnjačkom većinom gdje je službeni naziv predmeta BHS jezik, u Kantonima sa hrvatskom većinom postoji mogućnost pohađanja nastave samo na hrvatskom jeziku, kao da drugi narodi tamo nisu konstutivni.
-
muzicar_iz_parka
#50 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi
Popis bingovih filijala: http://www.bingotuzla.com.ba/centri.html (nema BL al imaju skoro svi bitniji gradovi iz RS poput Doboja, Bijeljine, B. Broda, Šamca, Prijedora itd, takođe ima Mostar, Kiseljak, Orašje )
Konzum: http://www.konzum.co.ba/Prodavaonice/Popis.aspx
Konzum: http://www.konzum.co.ba/Prodavaonice/Popis.aspx