Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredinama

Damir_5

#26 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by Damir_5 »

sinuhe wrote: A ne moze. Tu se mlati dobra para sa tim dozvolama i slicno. Nego zar nije glavni sad u Sarajevu neki Srbin za te stvari?
Ja znam da je onaj Ivanisevic rekao da nema nastavka gradnje turske ambasade, sad nisam upoznat sa sustinom problema, ali se vjerovatno nije on ugradio tu, pa je rekao "cekaj malo, a gdje sam tu ja", bas su neki mediji o tome tako izvjestavali. To je isti onaj Ivanisevic sto sad organizuje politicarske izlete u Dubrovnik, k'o fol da se oni tamo "dogovore". Znaci mogu li ja kao Bosnjak imati istu takvu poziciju u Bluci ili Neumu, pa da trpam pare u djep ili Bosnjak ne moze tamo ni portir biti?
Arteta

#27 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by Arteta »

Mislim da politicki ali i sto se tice dobijanja posla neBosnjaci u bosnjackim sredinama imaju jednak status kao i neHrvati u hrvatskim sredinama i neSrbi u srpskim sredinama.
Jedino je razlika u drustvima.
U Citluku ili Kalinoviku npr. su cesti izljevi fasizma kako su to hrvatske odnosno srpske sredine i Bosnjaci se tu osjecaju u manjini iako je to njihovo koliko i od ostalih za razliku od recimo Zenice gdje su izljevi fasizma daleko manje rasireni.
polovka

#28 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by polovka »

muzicar_iz_parka wrote:
polovka wrote:Što ne postaviš to pitanje političkim predstavnicima nesrpskog naroda u RS-u?
Kakav im je status i šta su učinili da ga poprave sem šupljiranja o stvarima koji hljeb ne daju :roll:
Šta je gospodin Enes Suljkanović konkretno uradio na poboljšanju položaja povratničkog stanovništva u RS-u?
Ništa, sem što je uhljebio par svojih kadrovskih potrčkala na državnu sisu, i zaposlio hodzinu ćerku i jednog portira u opštini Doboj :roll:
Izvinjavam se, ali Enesa više interesuju bahanalije sa velikim filantropom i humanistom Obrenom Petrovićem od položaja te kategorije stanovništva.

Nije problem samo u RS-u, ima nešto i sa druge strane :wink:
Đeš tako, Enes malo malo pa nešto otvara sa Obrenom, vodovode, gradnje puteva, kulturna društva, ne moš reći da je to samo ubleha.
Ne.To je ubleha na kvadrat!
Arteta

#29 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by Arteta »

polovka wrote:Radovan Mladić :wink:
:roll:
muzicar_iz_parka

#30 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by muzicar_iz_parka »

Imaš "Bingo" u većini opština u oba entiteta, "Konzum" u skoro svakoj, u mobilnoj telefoniji tri glavna operatera su prisutni u svakom gradu, onda imaš strane firme kojima su sjedišta često u Sarajevu a filijale po čitavoj državi.
U biznisu je samo bitna jedna stvar, a to je podmazati "zupčanike" koji sve pokreću i nemaš problema, bez obzira ko si i šta si.
Damir_5

#31 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by Damir_5 »

polovka wrote: Ne boj se, ako imaš pare bićeš rado viđen bilo gdje, miris novca je univerzalan i vole ga jednako i u Grudama, BL i Travniku :wink:
Navedi konkretne primjere, ja sam inace nepovjerljiv covjek, za sve trazim dokaze. Hajde "sutni" nas sa par konkretnih primjera iz Neuma i Bluke, ne zaboravi imena i prezimena i slike?
polovka wrote:Zaposleni u Sarajevu rade u ZAJEDNIČKIM instuticijama BiH, o tome ko će tamo da radi ne odlučuje kanton, opština, mjesna zajednica.Valjda ti je to bar jasno.

O dozvoli za gradnju ovog objekta odlucuje opcina, mjesna zajednica ili kanton, a ne drzava, pretpostavljam da je tako i u Neumu i u Bluci.

Image

Jedino sto je "drzava" odlucila u ovom primjeru je to da su Spiric i Bevanda iznajmili u ime BH institucija prostorije u ovoj zgradi za BiH institucije i to prije nego se i sama zgrada napravila, sto je 99% korupcija, jer se takvo sto trebalo raditi na tenderu, a ne se ugradjivati bez tendera. Znaci da su Spric i Bevanda raspisali tender da traze zgradu za BH institucije, iskljucivo na Otoci u Sarajevu, da zgrada ima plava stakla da ima spratova kao "Kumrovec" (ironije od imena), da ima i crveno obojenih detalja, to bi onda bilo OK i po "zakonu" i Ljubusak iz HDZ-a bi to sasvim legalno mogao iznajmiti, cak i prije nego ju je izgradio.

Ali mogu li ja napraviti u Neumu ili Bluci urbicid kao sto je Dejan Tibra napravio sa ovom Tibrom urbicid u po Sarajeva?
Image

Ako se dobro sjecam slucaja prije nekoliko godina, jedan Bosnjak koji je bio samo predstavnik strane firme, je istjeran i pobjegao je iz Neuma jer mu je bila ugrozena fizicka sigurnost i to iskljucivo zato sto je Bosnjak. Da li se tu stanje promijenilo ili je sve isto, pa Bosnjaci tamo i dalje nemaju nikakva prava, a cak im je i fizicki opstanak ugrozen?
polovka

#32 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by polovka »

Eto ti najbanalniji primjer sa "Bingom", radi čovjek gdje god to želi, i niko mu još to nije zabranio.
Sad bi ja mogao pitati zašto u "Bingu" prednost prilikom zapošljavanja imaju Bošnjaci 8-)
veljaca

#33 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by veljaca »

AkoBogda - sve ce to da se popravi ....
limeni

#34 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by limeni »

Mrchak wrote:U Srebrenici Bosnjaci vladaju nad Srbima. Rezultat - potpuna diskriminacija srpskog naroda: stanovi se grade samo za Bosnjake, dizu se spomenici samo bosnjackim zrtvama, na sve nacine se sabotira gradnja bilo kakvog objekta koji asocira na Srbe i na sve nacine se Srbima salje poruka da nisu dobrodosli u sopstvenom gradu.

To je samo mali pokazatelj kakav bi rezim terora i aparthejda Bosnjaci zaveli u BiH pod njihovom hegemonijom, odnosno kako Bosnjaci to zovu - "gradjanska BiH". Naravno kad kazem Bosnjaci, ne mislim na ceo narod. Svakako ima dosta ljudi koji stvarno zele neki sistem ravnopravnosti i nisu ni svesni koliko se iza takvih predloga u stvari krije bosnjacka verzija Seseljeve politike.
kako te nije stid srebrenicu i spomenuti, ima ovdje mnogih koji su izgubili cijelu porodicu?kad kazem da ste genocidne ubice naravno "ne mislim na ceo narod"..poserem ti se na seselja i knjige iz kojih si ucio!
spreca

#35 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by spreca »

Mrchak wrote:U Srebrenici Bosnjaci vladaju nad Srbima. Rezultat - potpuna diskriminacija srpskog naroda: stanovi se grade samo za Bosnjake, dizu se spomenici samo bosnjackim zrtvama, na sve nacine se sabotira gradnja bilo kakvog objekta koji asocira na Srbe i na sve nacine se Srbima salje poruka da nisu dobrodosli u sopstvenom gradu.

To je samo mali pokazatelj kakav bi rezim terora i aparthejda Bosnjaci zaveli u BiH pod njihovom hegemonijom, odnosno kako Bosnjaci to zovu - "gradjanska BiH". Naravno kad kazem Bosnjaci, ne mislim na ceo narod. Svakako ima dosta ljudi koji stvarno zele neki sistem ravnopravnosti i nisu ni svesni koliko se iza takvih predloga u stvari krije bosnjacka verzija Seseljeve politike.
ma nemoze biti :shock: ...........pa mladic rece da da je to srpski grad i da se je osvetio dahijama........znaci i on laze :-) :mrgreen: :lol:
veleno

#36 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by veleno »

Što se tiče Federacije, Bošnjaci su u najlošijem položaju u Livanjskom i Posavskom Kantonu, te u općini Kreševo, jer u tim općinama ne postoji mogućnost pohađanja nastave po bosanskom planu i programu. Za razliku od Kantona sa bošnjačkom većinom gdje je službeni naziv predmeta BHS jezik, u Kantonima sa hrvatskom većinom postoji mogućnost pohađanja nastave samo na hrvatskom jeziku, kao da drugi narodi tamo nisu konstutivni. :roll:
Damir_5

#37 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by Damir_5 »

polovka wrote:Eto ti najbanalniji primjer sa "Bingom", radi čovjek gdje god to želi, i niko mu još to nije zabranio.
Sad bi ja mogao pitati zašto u "Bingu" prednost prilikom zapošljavanja imaju Bošnjaci 8-)
Slika Binga iz Bluke?

Nije li direktorica financija Binga Ljiljana, direktorica jednog primjerka na kojeg sam prvo naisao Bingo centra Nada, radnica Monika, pljackasi ukrali pare od Nade, a Monika ih pokusala sprijeciti, pobjegli u kecu Golfu. E sad da li su Ljiljana, Nada i Monika Bosnjaci? Inace mozda zaposljavaju Bosnjake jer su bolji od bosanskih Srba i Hrvata? Ruku na srce, to i bas nije toliko tesko.
Damir_5

#38 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by Damir_5 »

Dok cekamo slike Binga iz Bluke od polovnjace, mogao bi nas koji Srbin ili Hrvat, sutnuti kojim konkretnim primjerom Bosnjaka koji ima visok polozaj u administracijama opcina u zapadnoj Hercegovini i Bluci?
MuaDib

#39 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by MuaDib »

Ja što volim kad o Bosni raspravljaju, koji se nisu pomakli iz svoje mahale ili provirili iz Sarajeva. I upravo što nam osobe sa nevjerodostojnim klišeima i predrasudama kreiraju javno mnjenje, imamo iskrivljenu sliku stvarnosti, koja samo ide u prilog etnonacionalistima. Status građanina ove zemlje jedino ovisi o tome da li pripada stranci ili ne,kroz koje ljudi svoju etničku pripadnost doživljavaju kao profesiju. Nažalost, te stranke i bacaju ove dimne bombe, položaj ovog ili onog gdje u manjini. A ovi koji uzdižu multietničnost sarajevske birokratske kvote, neka malo pogledaju koliko Srba i Hrvata koji rade u zajedničkim i federalnim institucijama, imaju prebivalište u Sarajevu, a ono par očigledno ikebana u kantonalnim institucijama je počistila ekspertska vlada, a o opštinama da i ne govorim.
MuaDib

#40 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by MuaDib »

veleno wrote:Što se tiče Federacije, Bošnjaci su u najlošijem položaju u Livanjskom i Posavskom Kantonu, te u općini Kreševo, jer u tim općinama ne postoji mogućnost pohađanja nastave po bosanskom planu i programu. Za razliku od Kantona sa bošnjačkom većinom gdje je službeni naziv predmeta BHS jezik, u Kantonima sa hrvatskom većinom postoji mogućnost pohađanja nastave samo na hrvatskom jeziku, kao da drugi narodi tamo nisu konstutivni. :roll:
Odmah da te demantujem, ta mogućnost ne postoji u Kantonu Sarajevo. Koji je prije par godina naprimjer na zahtjev SPC da se osnuje srpska gimnazija u Sarajevu, grubo ignorisao i nazvao retrogradnom idejom, dok istovremeno toleriše bošnjačku gimnaziju.
TrgSolidarnosti

#41 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by TrgSolidarnosti »

.
Last edited by TrgSolidarnosti on 03/03/2013 21:12, edited 1 time in total.
Damir_5

#42 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by Damir_5 »

MuaDib wrote:Ja što volim kad o Bosni raspravljaju, koji se nisu pomakli iz svoje mahale ili provirili iz Sarajeva. I upravo što nam osobe sa nevjerodostojnim klišeima i predrasudama kreiraju javno mnjenje, imamo iskrivljenu sliku stvarnosti, koja samo ide u prilog etnonacionalistima. Status građanina ove zemlje jedino ovisi o tome da li pripada stranci ili ne,kroz koje ljudi svoju etničku pripadnost doživljavaju kao profesiju. Nažalost, te stranke i bacaju ove dimne bombe, položaj ovog ili onog gdje u manjini. A ovi koji uzdižu multietničnost sarajevske birokratske kvote, neka malo pogledaju koliko Srba i Hrvata koji rade u zajedničkim i federalnim institucijama, imaju prebivalište u Sarajevu, a ono par očigledno ikebana u kantonalnim institucijama je počistila ekspertska vlada, a o opštinama da i ne govorim.
Eto ti sad, evo upravo me zvao autor teme, kaze reci onom simpatizeru u Radovana da tema nije Saraj'vo, nego Bluka i zapadna.

Znaci u ovoj temi nas ne zanima status "gradjana" u seheru, nego status potlacenih nesrba i nehrvata tamo gdje SH-HS bekrije vode kolo.

Sta bi sa Aluminijumom, je li jos uvijek nema Bosnjaka i Srbina koji "zadovoljavaju visoke strucne kriterije" Brajkovica i HDZ-a?
TrgSolidarnosti

#43 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

.
Last edited by TrgSolidarnosti on 03/03/2013 21:12, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#44 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by PipiDugaDevetka »

TrgSolidarnosti wrote:Došli smo do zakljucka da si prikriveni nacionalista ni sam nisi svjestan

ja namirisem nacionaliste i kroz monitor, kad imam dosta iskustva po forumu.. Smrdite jarane smrdite
Konkretno šta ti to kroz monitor diSmr? Ne pikam etikete, nego konkretne stvari izreci šta ti diSmr kod prethodnog diskutanta?
TrgSolidarnosti

#45 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

.
rahmanjin

#46 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by rahmanjin »

Damir_5 wrote:Dok cekamo slike Binga iz Bluke od polovnjace, mogao bi nas koji Srbin ili Hrvat, sutnuti kojim konkretnim primjerom Bosnjaka koji ima visok polozaj u administracijama opcina u zapadnoj Hercegovini i Bluci?
Otiđi na stranicu grada Banja Luke, zamjenik gradonacelnika je Bosnjakinja, predsjednik skupstine grada je Hrvat.
Ukucaj Amko, Bngo i vidjeces da ih ima i u B.Luci... nije mi se dalje dalo traziti.
Kako si ostrašćen to je čudo. Eto ima Bosnjaka i Hrvata u administraciji B.Luke i sta sad? Zbog toga im je super.
TrgSolidarnosti

#47 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

"...mogao bi nas koji srbin ili hrvat"....
Image
drndalo

#48 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by drndalo »

Damire sreco, ako imas para da dovoljno podmazes sve u Neumu koje trebas podmazati, napravices slobodno i Twist Tower hotel na rivi, kao i u svakom drugom gradu... I to ti je sva istina... Ili mislis da su ovi hercegovci na mjestu kina Kumrovec napravili zgradu na osnovu imena, a ne na osnovu para po dzepovima... Ili Tibra, ili...

Dakle svako ima svoju cijenu, i ko to moze poplacati pravi sta hoce, mi koji nemamo, drkamo po tastaturi...

Uzivaj u najslobodarskijoj atmosferi na svijetu...
veleno

#49 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by veleno »

MuaDib wrote:
veleno wrote:Što se tiče Federacije, Bošnjaci su u najlošijem položaju u Livanjskom i Posavskom Kantonu, te u općini Kreševo, jer u tim općinama ne postoji mogućnost pohađanja nastave po bosanskom planu i programu. Za razliku od Kantona sa bošnjačkom većinom gdje je službeni naziv predmeta BHS jezik, u Kantonima sa hrvatskom većinom postoji mogućnost pohađanja nastave samo na hrvatskom jeziku, kao da drugi narodi tamo nisu konstutivni. :roll:
Odmah da te demantujem, ta mogućnost ne postoji u Kantonu Sarajevo. Koji je prije par godina naprimjer na zahtjev SPC da se osnuje srpska gimnazija u Sarajevu, grubo ignorisao i nazvao retrogradnom idejom, dok istovremeno toleriše bošnjačku gimnaziju.
Službeni naziv za maternji jezik u Sarajevu je BHS, također udžbenici su djelimično napisani i na čirilici, a među autorima udžbenika ima i nebošnjaka. S druge strane u Livnu, Odžaku, Kreševu, općinama u kojima nastavu pohađa i značajan broj bošnjačke djece, službeni naziv za maternji jezik je Hrvatski jezik, udžbenici su napisani isključivo na hrvatskom jeziku i autori udžbenika su isključivo Hrvati. Tako da koliko god se ti naprezao ipak nije na svim stranama isto, negdje se uči BHS jezik, negdje isključivo hrvatski a negdje isključivo srpski.
muzicar_iz_parka

#50 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by muzicar_iz_parka »

Popis bingovih filijala: http://www.bingotuzla.com.ba/centri.html (nema BL al imaju skoro svi bitniji gradovi iz RS poput Doboja, Bijeljine, B. Broda, Šamca, Prijedora itd, takođe ima Mostar, Kiseljak, Orašje )
Konzum: http://www.konzum.co.ba/Prodavaonice/Popis.aspx
Locked