a tvoje je kao mjerodavnoprobuseni $ wrote: To su ipak misljenja pojedinih ljudi koja mogu biti diskutabilana.
Stari Bogovi
- black
#51 Re: Stari Bogovi
- probuseni $
#52 Re: Stari Bogovi
Ako znas neku osnovnu definiciju sta je bog, znas takodje da je on u principu nedodirljiv, neunistiv, da je postojao oduvjek i da ce postojati vjecno. Zato je nemoguce da ijedan jedini bog bude unisten. Alah kao bog ne moze unistiti drugog boga zato sto su jednaki, sto imaju istu moc. Unistavanjem naroda, kako ti kazes , se ne unistava i bog u kojeg je taj narod vjerovao. I sta mislis sta bi se desilo da je neko unistio narod koji vjeruje u Alaha. Bi li on tad nestao, bio unisten ?El_comadante wrote:pitaš gdje su nestali bogovi tu ima dva odgovoroa:
sa Islmskog vjerskog stanovišta njih je uništio Allah s.v.t. zajedno za narodima nevjerničkim
sa nekog ljudskog ateističkog ljudi prestali da vjeruju u njih i netali pali u zaborav pa ih se niko više i nesječa.
- statix
#53 Re: Stari Bogovi
Sad ce se poceti o transcedentnom jedinstvu religija. Samo cekam kad ce neko izjaviti kako su Kokumthena i Allah jedan te isti kreator. 
- bijela
#54 Re: Stari Bogovi
oh, ne sikiraj se. probušeni ne zna šta je to, a ostali temu ni njega ne smatraju dovoljno ozbiljnim da bi koristili te čudne riječi "transcedentno", "jedinistvo", "bitak".statix wrote:Sad ce se poceti o transcedentnom jedinstvu religija. Samo cekam kad ce neko izjaviti kako su Kokumthena i Allah jedan te isti kreator.
-
El_comadante
#55 Re: Stari Bogovi
Allah je jedan Bog i zato može uništiti ostale bogove jer su u suštini lažni jer očito ako su uništeni da su lažni. a narod koji vjeruje u jednog Boga nemože biti uništen jer ih uvijek ima uvijek ih je bilo i uvijek če ih biti. dakle lažni bogovi nemaju moč jer sada u njih niko nevjeruje i to dovoljno govori o njihovoj snazi i moći.probuseni $ wrote:Ako znas neku osnovnu definiciju sta je bog, znas takodje da je on u principu nedodirljiv, neunistiv, da je postojao oduvjek i da ce postojati vjecno. Zato je nemoguce da ijedan jedini bog bude unisten. Alah kao bog ne moze unistiti drugog boga zato sto su jednaki, sto imaju istu moc. Unistavanjem naroda, kako ti kazes , se ne unistava i bog u kojeg je taj narod vjerovao. I sta mislis sta bi se desilo da je neko unistio narod koji vjeruje u Alaha. Bi li on tad nestao, bio unisten ?El_comadante wrote:pitaš gdje su nestali bogovi tu ima dva odgovoroa:
sa Islmskog vjerskog stanovišta njih je uništio Allah s.v.t. zajedno za narodima nevjerničkim
sa nekog ljudskog ateističkog ljudi prestali da vjeruju u njih i netali pali u zaborav pa ih se niko više i nesječa.
- Simply_Red
#56 Re: Stari Bogovi
@bsn: mozes li malo vise reci o tome zasto mislis da se na zemlji prvo pojavio monoteizam?
- probuseni $
#57 Re: Stari Bogovi
A znas li ti raliku izmedju "transcedentno" i "transcedent" ?....Uostalom, to je oblast filozofije, a mi ovdje razgovaramo o religiji u svom materijalistickom obliku, u obliku da je bog doslovice stvorio svijet, svemir, Zemlju, Mjesec, zivot, covjeka i sve sto postoji....Kotromanic II je postavio toliko dokaza o bogu kao kreatoru tako da nemamo razloga ulaziti u filzofsku diskusiju koja je jedna sasvim druga oblast od ove o kojoj raspravljamo.bijela wrote:oh, ne sikiraj se. probušeni ne zna šta je to, a ostali temu ni njega ne smatraju dovoljno ozbiljnim da bi koristili te čudne riječi "transcedentno", "jedinistvo", "bitak".statix wrote:Sad ce se poceti o transcedentnom jedinstvu religija. Samo cekam kad ce neko izjaviti kako su Kokumthena i Allah jedan te isti kreator.
- probuseni $
#58 Re: Stari Bogovi
Kako mozes tvrditi da je npr. Krisna, ili Odin ili Manitu ili Neptun lazni bogovi ? Pa milione ljudi vjeruje u njih i oni za njih postoje kao i tvoj Alah za tebe. Nesvatljivo mi je da jedan vjernik kaze da bog moze biti lazan ? Kako ti znas da je Alah iznad drugih bogova kad je svaki bog jednakovrijedan ?El_comadante wrote:Allah je jedan Bog i zato može uništiti ostale bogove jer su u suštini lažni jer očito ako su uništeni da su lažni. a narod koji vjeruje u jednog Boga nemože biti uništen jer ih uvijek ima uvijek ih je bilo i uvijek če ih biti. dakle lažni bogovi nemaju moč jer sada u njih niko nevjeruje i to dovoljno govori o njihovoj snazi i moći.probuseni $ wrote:Ako znas neku osnovnu definiciju sta je bog, znas takodje da je on u principu nedodirljiv, neunistiv, da je postojao oduvjek i da ce postojati vjecno. Zato je nemoguce da ijedan jedini bog bude unisten. Alah kao bog ne moze unistiti drugog boga zato sto su jednaki, sto imaju istu moc. Unistavanjem naroda, kako ti kazes , se ne unistava i bog u kojeg je taj narod vjerovao. I sta mislis sta bi se desilo da je neko unistio narod koji vjeruje u Alaha. Bi li on tad nestao, bio unisten ?El_comadante wrote:pitaš gdje su nestali bogovi tu ima dva odgovoroa:
- KotromanichII
#59 Re: Stari Bogovi
ti si prolupo na dugo i na sirokoKako mozes tvrditi da je npr. Krisna, ili Odin ili Manitu ili Neptun lazni bogovi ? Pa milione ljudi vjeruje u njih i oni za njih postoje kao i tvoj Alah za tebe. Nesvatljivo mi je da jedan vjernik kaze da bog moze biti lazan ? Kako ti znas da je Alah iznad drugih bogova kad je svaki bog jednakovrijedan ?
- black
#60 Re: Stari Bogovi
@probusheni, hajde kad vec toliko pises o religijama, bar se potrudi da pravilno pises Allah sa dva "l"
- bijela
#61 Re: Stari Bogovi
"transcendentno jedinstvo bitka" bi itekako moglo imati veze sa ovom temom, kad bi tema bila ozbiljna.probuseni $ wrote:A znas li ti raliku izmedju "transcedentno" i "transcedent" ?....Uostalom, to je oblast filozofije, a mi ovdje razgovaramo o religiji u svom materijalistickom obliku, u obliku da je bog doslovice stvorio svijet, svemir, Zemlju, Mjesec, zivot, covjeka i sve sto postoji....Kotromanic II je postavio toliko dokaza o bogu kao kreatoru tako da nemamo razloga ulaziti u filzofsku diskusiju koja je jedna sasvim druga oblast od ove o kojoj raspravljamo.bijela wrote:oh, ne sikiraj se. probušeni ne zna šta je to, a ostali temu ni njega ne smatraju dovoljno ozbiljnim da bi koristili te čudne riječi "transcedentno", "jedinistvo", "bitak".statix wrote:Sad ce se poceti o transcedentnom jedinstvu religija. Samo cekam kad ce neko izjaviti kako su Kokumthena i Allah jedan te isti kreator.
no, nemojmo stvarno filozofiju sad da uvlačimo u ovu materijalističku priču
- PRO testant
#62 Re: Stari Bogovi
E ljudi .... savkim novim postom ložite tipa do besvjesti.
Pustite ga nek trabunja, otrabunjati će svoje i otići.
Pustite ga nek trabunja, otrabunjati će svoje i otići.
- beautyfool
#63 Re: Stari Bogovi
idealnaM wrote:probuseni $ wrote:U Bibliji i Kuranu bog se nekad izrazava u prvom licu jednine ,a nekad u prvom licu mnozine. I rekose da je to tako u arapskom jeziku, da je to jedno te isto . Ja sam tu malo sumnnicav. Ja mislim da kad bog govori "Mi " misli i na ostale bogove o kojima ovdje raspravljamo. E sad je samo pitanje gdje su oni i sto se ne javljaju vise...?E to bušeni...iznesi svoje stavove...nedaj se obeshrabriti...
naprijed nasi
-
Mustafapasa
#64 Re: Stari Bogovi
Islam, kao jedinstvena religija dozvoljava covjeku da istrazuje ,ispituje i da pronalazi odgovore na svako pitanje koje covjeka zanima ili interesuje. Takodzer, Allah dz.s je objavio Kuran - knjigu - Allahov govor, koji je uputa ljudima kako da se ponašaju na ovom svijetu i kako da postignu uspijeh ovog i onog svijeta. Ukratko fromula za usijeh jeste: izvrsavaj ono sto je Gospodar naredio kao obavezno i kloni se zabrana (harama/grijeha). Takodzer, pored toga sto je ova Knjiga Uputa, ona pruža odgovor na svako pitanje koje covjeka interesuje samo sto je potrebno da covjek cita i trazi.probuseni $ wrote:Ako znas neku osnovnu definiciju sta je bog, znas takodje da je on u principu nedodirljiv, neunistiv, da je postojao oduvjek i da ce postojati vjecno. Zato je nemoguce da ijedan jedini bog bude unisten. Alah kao bog ne moze unistiti drugog boga zato sto su jednaki, sto imaju istu moc. Unistavanjem naroda, kako ti kazes , se ne unistava i bog u kojeg je taj narod vjerovao. I sta mislis sta bi se desilo da je neko unistio narod koji vjeruje u Alaha. Bi li on tad nestao, bio unisten ?El_comadante wrote:pitaš gdje su nestali bogovi tu ima dva odgovoroa:
Svaki covjek cita sigurno jednu od slijedecih knjiga, (gledajuci iz vjerskog ugla), pa tako imamo 3 knjige: napisanu (to je Kuran i ostace takav nepromjenjen do sudnjeg dana), otvorenu (to je priroda,svemir i sva stvorenja(u zraku,vodi,kopnu,biljke), dakle sve sto covjek vidi svjedoci jednom SAVRSENOM rasporedu,skladnosti i JEDNOCI i postojanju JEDNOG Boga) i zatvorenu (to je covjek, covjek je tajna Gospodara i svako od nas je svemir u malom za sebe u svakom smislu).
Kao odgovor na gore navedeni tvoj tekst je jedna kratka sura Ihlas:
"Reci: 'On je Allah - Jedan!'" Znaci On je Jedan i Jedini Koji nema Sebi ravna, Koji nema nikakva sudruga ni pomocnika i Kome nije niko slican. Ovim imenom naziva se samo Allah, dz.s, jer je On savrsen po svim Svojim osobinama i djelima.
Kada bi bilo vise bogova, postojala bi opsta zbrka i rivalitet medju njima, sto samo po sebi vodi ka besmislici, jer bi se svaki Bog trudio na neki svoj nacin da "ima sto vise obozavatelja" itd itd. Cim je vise bogova u igri gubi se osjecaj pripadnosti i stvara konfuziju kod ljudi. Dakle,ne postoji vise bogova, jer bi to dovelo do konfuzije u stvaranju stvorenja,svijeta,ljudi bi imali potrebu za posrednicima, svako bi se obracao nekom u zavisnosti od potrebe itd i na kraju dodzes do zakljucka "kakav je to bog koji ima ogranicene moci ili djelimicne - bog za ljubav,bog za rat itd" Nadam se da si iz ovog shvatio da su prijasnji narodi zbog razlicitih potreba i NEZNANJA stvarali imaginacije vise sile kojoj bi se molili za odredzene ciljeve pa su tako nastali razliciti polubogovi sto je svakako besmisleno kao i njihova borba izmedzi njih. Kako se ce bog ljubavi boriti do unistenja protiv boga rata ili kako ce se bog plodnosti boriti protiv boga sunca???
"Allah je utociste svakom!" znaci da kod Njega utociste traze sva stvorenja, da od Njega mole i traze ono sto im je potrebno. I ovo je odgovor na visebozanstvo i kome se zapravo treba vjerovati!
"Nije rodio i rodjen nije" znaci da On nema ni djeteta ni roditelja ni drunice. Ovo je odgovor na sve one koji vjeruju da Bog ima Sina, Zenu itd... i na kraju o Allahovim mocima:
"...i niko Mu ravan nije", tj. me|u Svojima stvorenjima nema nikog ko bi se sa Njim mogao porediti, niti bliskog koji bi Mu bio ravan. Suvi{e je On Uzvi{en da bi mu ne{to takvo dolikovalo!!
Sve odgovore imas u jednoj Suri Kurana casnog. Svako covjek ima mogucnost da bira i mudrost je u izboru. Nekada su sumnje,pitanja i sve sto covjeka interesuje hajr za njega ako se uspije boriti s tim u smislu trazenja odgovora na to, ali ako covjek u tome popusti onda je to nesto drugo...
- probuseni $
#65 Re: Stari Bogovi
Kazem ti opet, Transcendetizam je oblast filozofije a ovo nije filozofska tema vec religiozna. Zao mi je ako ne mozes tu oblast staviti u pravi kontekst. To je nesto sto je izislo iz pera Immanuela Kanta. T,o je njegova tvorevina nastala u 18 stoljecu, mnogo mnogo kasnije od pojave vjera i religija.bijela wrote:"transcendentno jedinstvo bitka" bi itekako moglo imati veze sa ovom temom, kad bi tema bila ozbiljna.probuseni $ wrote:
A znas li ti raliku izmedju "transcedentno" i "transcedent" ?....Uostalom, to je oblast filozofije, a mi ovdje razgovaramo o religiji u svom materijalistickom obliku, u obliku da je bog doslovice stvorio svijet, svemir, Zemlju, Mjesec, zivot, covjeka i sve sto postoji....Kotromanic II je postavio toliko dokaza o bogu kao kreatoru tako da nemamo razloga ulaziti u filzofsku diskusiju koja je jedna sasvim druga oblast od ove o kojoj raspravljamo.
no, nemojmo stvarno filozofiju sad da uvlačimo u ovu materijalističku priču
- probuseni $
#66 Re: Stari Bogovi
Ne vidim da si objasnio gdje su ostali bogovi prije nego se pojavio Alah. On se jeste proglasio jednim i jedinim i to i jeste poenta svega. Da pored njega nisu postojali ostali bogovi, on nebi imao potrebu da se proglasava jednim i jedinim, to bi se podrazumjevalo samo po sebi. Alah to toliko puta u Kuranu naglasava , da je on samo jedan, sto govori da pored njega postojali ostali bogovi. Ja pitam , gdje su oni sad ? Sta je Alah ucinio s njima ?Mustafapasa wrote:
Islam, kao jedinstvena religija dozvoljava covjeku da istrazuje ,ispituje i da pronalazi odgovore na svako pitanje koje covjeka zanima ili interesuje. Takodzer, Allah dz.s je objavio Kuran - knjigu - Allahov govor, koji je uputa ljudima kako da se ponašaju na ovom svijetu i kako da postignu uspijeh ovog i onog svijeta. Ukratko fromula za usijeh jeste: izvrsavaj ono sto je Gospodar naredio kao obavezno i kloni se zabrana (harama/grijeha). Takodzer, pored toga sto je ova Knjiga Uputa, ona pruža odgovor na svako pitanje koje covjeka interesuje samo sto je potrebno da covjek cita i trazi.
Svaki covjek cita sigurno jednu od slijedecih knjiga, (gledajuci iz vjerskog ugla), pa tako imamo 3 knjige: napisanu (to je Kuran i ostace takav nepromjenjen do sudnjeg dana), otvorenu (to je priroda,svemir i sva stvorenja(u zraku,vodi,kopnu,biljke), dakle sve sto covjek vidi svjedoci jednom SAVRSENOM rasporedu,skladnosti i JEDNOCI i postojanju JEDNOG Boga) i zatvorenu (to je covjek, covjek je tajna Gospodara i svako od nas je svemir u malom za sebe u svakom smislu).
"Reci: 'On je Allah - Jedan!'" Znaci On je Jedan i Jedini Koji nema Sebi ravna, Koji nema nikakva sudruga ni pomocnika i Kome nije niko slican. Ovim imenom naziva se samo Allah, dz.s, jer je On savrsen po svim Svojim osobinama i djelima.
Kada bi bilo vise bogova, postojala bi opsta zbrka i rivalitet medju njima, sto samo po sebi vodi ka besmislici, jer bi se svaki Bog trudio na neki svoj nacin da "ima sto vise obozavatelja" itd itd. Cim je vise bogova u igri gubi se osjecaj pripadnosti i stvara konfuziju kod ljudi. Dakle,ne postoji vise bogova, jer bi to dovelo do konfuzije u stvaranju stvorenja,svijeta,ljudi bi imali potrebu za posrednicima, svako bi se obracao nekom u zavisnosti od potrebe itd i na kraju dodzes do zakljucka "kakav je to bog koji ima ogranicene moci ili djelimicne - bog za ljubav,bog za rat itd" Nadam se da si iz ovog shvatio da su prijasnji narodi zbog razlicitih potreba i NEZNANJA stvarali imaginacije vise sile kojoj bi se molili za odredzene ciljeve pa su tako nastali razliciti polubogovi sto je svakako besmisleno kao i njihova borba izmedzi njih. Kako se ce bog ljubavi boriti do unistenja protiv boga rata ili kako ce se bog plodnosti boriti protiv boga sunca???
"Allah je utociste svakom!" znaci da kod Njega utociste traze sva stvorenja, da od Njega mole i traze ono sto im je potrebno. I ovo je odgovor na visebozanstvo i kome se zapravo treba vjerovati!
"Nije rodio i rodjen nije" znaci da On nema ni djeteta ni roditelja ni drunice. Ovo je odgovor na sve one koji vjeruju da Bog ima Sina, Zenu itd... i na kraju o Allahovim mocima:
"...i niko Mu ravan nije", tj. me|u Svojima stvorenjima nema nikog ko bi se sa Njim mogao porediti, niti bliskog koji bi Mu bio ravan. Suvi{e je On Uzvi{en da bi mu ne{to takvo dolikovalo!!
Sve odgovore imas u jednoj Suri Kurana casnog. Svako covjek ima mogucnost da bira i mudrost je u izboru. Nekada su sumnje,pitanja i sve sto covjeka interesuje hajr za njega ako se uspije boriti s tim u smislu trazenja odgovora na to, ali ako covjek u tome popusti onda je to nesto drugo...
Pominjes polubozanstva. Ne , ja ne pisem o egipatskim vladarima koji su se proglasvala polubogovima, vec o Odinu, Thoru, Manituu. Kali, Krishna, Ramma. To su sve zvanicni bogovi koji egzistiraju pored Alaha. Bog je bog i ne mozes Alaha stavljati iznad ostalih bogova. Ustvari mozes, ali to onda ostaje samo u okviru islama.
- probuseni $
#67 Re: Stari Bogovi
Hocu ako mi objasnis gdje su stari bogovi ...black wrote:@probusheni, hajde kad vec toliko pises o religijama, bar se potrudi da pravilno pises Allah sa dva "l"
- bijela
#68 Re: Stari Bogovi
ups, ispričavam se ljudima koji su primjetili moj lapsus na ovoj temi 
- KotromanichII
#69 Re: Stari Bogovi
pa ja sam ti objasnio, otisli su igrati klikeraHocu ako mi objasnis gdje su stari bogovi ...
-
romanovero
#70 Re: Stari Bogovi
jos mu niste uspjeli objasniti?

-
Mustafapasa
#71 Re: Stari Bogovi
Allah, dž. š., za Sebe koristi i prvo lice množine, 'Mi', a isto tako i prvo lice jednine, 'Ja'. Razlog tome leži u samim odlikama arapskog jezika. U arapskom, a i u nekim drugim jezicima se, prilikom izražavanja poštovanja i veličanstvenosti, ponekad koristi prvo lice množine, 'mi', koja se, zapravo, odnosi na prvo lice jednine, 'ja'. Upravo, kako u našem, tako i u većini ostalih jezika se, iz poštovanja prema sugovorniku, uobičajeno koristi drugo lice množine, 'vi', umjesto drugog lica jednine, 'ti'. I u turskom se nekad koristi množina 'mi', iako se misli na prvo lice jednine 'ja', mada to nije toliko rasprostranjeno kao korištenje množine drugog lica, 'vi'.beautyfool wrote:idealnaM wrote:probuseni $ wrote:U Bibliji i Kuranu bog se nekad izrazava u prvom licu jednine ,a nekad u prvom licu mnozine. I rekose da je to tako u arapskom jeziku, da je to jedno te isto . Ja sam tu malo sumnnicav. Ja mislim da kad bog govori "Mi " misli i na ostale bogove o kojima ovdje raspravljamo. E sad je samo pitanje gdje su oni i sto se ne javljaju vise...?E to bušeni...iznesi svoje stavove...nedaj se obeshrabriti...
sto volim ove nase lokalne internet tumace
![]()
naprijed nasi
Ukratko, Allah, dž. š., nije ponizan; poniznost je svojstvo čovjeka, a ne Allaha, dž. š. Ovu formulaciju Allah, dž. š., koristi da bi istakao veličanstvenost, uzvišenost, poštovanje. Kur'an je objavljen na arapskom jeziku, te zbog toga nosi odlike i sadržava određene izraze svojstvene arapskom jeziku. Allahova jednoća jedna je od temeljnih poruka Kur'ana i to je sasvim očito na osnovu brojnih kur'anskih ajeta.
-
El_comadante
#72 Re: Stari Bogovi
a ti kad več pričaš i spominješ stare bogove trebaš znati neke stvari o njima i kako i šta ide. a nešto neznam a pito si me da iko sada vjeruje u Odina i skandinavske religije. a Budha, Krishna i ostale indijske i istočnjačke stvari nisu bogovi negu to bili ljudi koji sad ovi obožavaju.probuseni $ wrote:Ne vidim da si objasnio gdje su ostali bogovi prije nego se pojavio Alah. On se jeste proglasio jednim i jedinim i to i jeste poenta svega. Da pored njega nisu postojali ostali bogovi, on nebi imao potrebu da se proglasava jednim i jedinim, to bi se podrazumjevalo samo po sebi. Alah to toliko puta u Kuranu naglasava , da je on samo jedan, sto govori da pored njega postojali ostali bogovi. Ja pitam , gdje su oni sad ? Sta je Alah ucinio s njima ?Mustafapasa wrote:
Islam, kao jedinstvena religija dozvoljava covjeku da istrazuje ,ispituje i da pronalazi odgovore na svako pitanje koje covjeka zanima ili interesuje. Takodzer, Allah dz.s je objavio Kuran - knjigu - Allahov govor, koji je uputa ljudima kako da se ponašaju na ovom svijetu i kako da postignu uspijeh ovog i onog svijeta. Ukratko fromula za usijeh jeste: izvrsavaj ono sto je Gospodar naredio kao obavezno i kloni se zabrana (harama/grijeha). Takodzer, pored toga sto je ova Knjiga Uputa, ona pruža odgovor na svako pitanje koje covjeka interesuje samo sto je potrebno da covjek cita i trazi.
Pominjes polubozanstva. Ne , ja ne pisem o egipatskim vladarima koji su se proglasvala polubogovima, vec o Odinu, Thoru, Manituu. Kali, Krishna, Ramma. To su sve zvanicni bogovi koji egzistiraju pored Alaha. Bog je bog i ne mozes Alaha stavljati iznad ostalih bogova. Ustvari mozes, ali to onda ostaje samo u okviru islama.
-
Bitte_Halt_ja_ja
#73 Re: Stari Bogovi
Pregazila ih nauka. Zato posljednja izdanja boga, religija je gurnula najdalje sto se moglo mada se i tu znato pogrijesilo jer su ga gurnuli predaleko pa je sad kontradiktoran sa logikom i samim sobom. Kao i tada i danas je za sljedbenike karakteristicno slijedece: negiraju dokaze (njihov bog je neupitan i svaka kritika je napad i fobija), logika im je shejtanska varka i naravno pljuju po prethodnim religijama i negiraju njihova bozanstva(ovo je obavezno).
Sasvim normalan tok koji se ponavlja vec hiljadu puta, hiljadama godina.
@manijak
nisu ljudi skontali da od njih fajde nema (jer iskreno ni od ovoga nema fajde), nego dosli jaci sa svojim ubjedjenjem, pokorili i nametnuli. Tako je uvijek bilo i vazi za sve religije i monoteisticke(pogotovo) i politeisticke
Sasvim normalan tok koji se ponavlja vec hiljadu puta, hiljadama godina.
@manijak
nisu ljudi skontali da od njih fajde nema (jer iskreno ni od ovoga nema fajde), nego dosli jaci sa svojim ubjedjenjem, pokorili i nametnuli. Tako je uvijek bilo i vazi za sve religije i monoteisticke(pogotovo) i politeisticke
-
Mustafapasa
#74 Re: Stari Bogovi
Ne vidim da si objasnio gdje su ostali bogovi prije nego se pojavio Alah. On se jeste proglasio jednim i jedinim i to i jeste poenta svega. Da pored njega nisu postojali ostali bogovi, on nebi imao potrebu da se proglasava jednim i jedinim, to bi se podrazumjevalo samo po sebi. Alah to toliko puta u Kuranu naglasava , da je on samo jedan, sto govori da pored njega postojali ostali bogovi. Ja pitam , gdje su oni sad ? Sta je Alah ucinio s njima ?
PA nema se sta objasniti dragi probušeni
oduvijek je bio samo Allah i niko vise! Nije se On pojavio od prije 1400godina niti je On neka novina. Rijec Allah = Bog, kao sto je "God" na engleskom. Allah dz.s je tvorac svega sto vidimo oko nas, od samog pocetka i niko vise. Slobodno istrazuj, jer je to prvi i odlican korak ka spoznaji, a to znaci da si ziv, sto mi je iznimno drago! Slobodno imaj pitanja, ali samo istrazuj i sve provjeri!
O tome da je Allah od samog pocetka samo i iskljucivo ON imas dokaza koliko god hoces u Kuranu (sve objasnjeno) a koji su i naucno potvrdzeni! Mozes pogledati npr ovdje: http://www.quranmiracles.com/BOSANSKI/
i uvjerit ces se da mi kao ljudi od nauke,putovanja u svemir i dokaza, jos uvijek, a i uvijek cemo kasniti za Kuranom. Samo je potrebno da covjek procita ove tekstove sa pomenute stranice i sve ce mu biti jasno! Skontat ce da je Kuran zaista Boziji govor(nije djelo covjeka)...
Ljudi iz neznanja sebi, zbog potreba,straha,bojazni, su kreirali odredzena i razlicita bozanstva kao odraz više sile kojoj ce se moliti za promjenu stanja na bolje ili ostvarenja neke zelje. Svi osjecaju tu neku "visu silu" na ovaj ili onaj nacin ali kako to definisat!?
Pa tako u hinduizmu postoji veliki broj božanstava i polubogova, većina vjernika vjeruje samo jednog boga od kojih su Šiva, Višnu i božice "najpopularnije", a također i božanstva zvani deva.
U Egiptu bog sunca, bog ovog, bog onog, u staroj grckoj da ne govorim, kod Maja ovako itd itd...
Allah dz.s je kroz istoriju odabirao izmedzu ljudi Poslanike kako bi narodima prenijeli ispravno vjerovanje i njegove rijeci (i o ovome imas sve u Kuranu napisano) ali ljudi, uprkos tome su npr:
"I kada s Musaom susret odredismo, cetrdeset noci vi ste nakon njega tele uzeli (da obožavate), cineci tako sami sebi nepravdu." Sura Bekara
izmisljali i kreirali sebi bozanstva, cineci najvise sebi nepravdu... E sad, kada bih ja tebe pitao: "Probuseni, gdje je ovo tele o kojem se govori sada?" Pa odgovor je jasan: u srcima onih koji zele da vjeruju u tele. Mogucnost izbora je velika mudrost ali i odgovornost, jer tebe niko sad ne prisiljava da vjerujes u zlatno tele (ili kako neko vjeruje u kravu, neko u ovo, neko u ono itd) Ko ti brani? Niko moj probuseni, samo sto ces i ti i svi odgovarati za svoj izbor. Tele, Šiva, Rahma... zivi u srcima onih koji zele da to tele kao bozanstvo zivi, a da li je to ispravno, ostaje svakom pojedincu da prosudi sam, samo prvo procitaj sve pa onda izvagaj...
- statix
#75 Re: Stari Bogovi
Ovo je proslost i karakteristika tadasnjih desavanja, koja je vec odavno zaboravljena i gurnuta pod tepih. Danasnji teolozi i kvazi filozofi pokusavaku da reduciraju arhaicna vjreovanja pod monoteizam, ne bi li se dusa, a prije bih rekao "monoteisticki ego", umirila.naravno pljuju po prethodnim religijama i negiraju njihova bozanstva(ovo je obavezno).