haj sto mi ne znamo nase stvari progurat na Zapadu kao brendove, nego, kako smo onako generalno gledajuci nesposoban narod, neko ce nam drugi te brendove uzet, pa ces za 10-tak godina imati cevapcice iz Slovenije, burek iz Hrvatske, a Bosnjo ce da sjedi u gradu i tri sata pije onu nasu razgovorusuBHF_Manijak wrote:Nesto kontam, evo otvara sa McD, hajd reklo bi se super stvar, neka brandova i po Bosni, ipak ce te svijet drugacije gledati bla bla bla, ali da se vratim na ono svioje kontanje! Pa zar smo mi majka ga ubila toliko nesposobni pa da ne znam napraviti svoj neki brend, meni se cini oni glupi amerikacni su toliko sposobni da bi od govneta nakav brend nacinili, koa "a shit you have never seen it before..." itd![]()
Mi imamo toliko potencijala da je to strahota jedna, evo uzmes primjer pite, koje sigurno nema na svijetu ukusnije u ovom fazonu, onda cevape, pa hebo te prosjecni amer bi vapio za "ovolikom" kolicinim mesa u nekom, nazovimo ga fast foodu jer cevapi to realnu jesu iako ne u americkom fazonu, koliko god cevapi imali po nasim mjerilima malo mesa u sebi, siguran sam da imaju sigurno vise od prosjecnog americkog burgera, pa onda recimo bosanska kafa ovanako u onom malom izdaju sa djezvicom, secerlukom, rahat lokumom, da imamo sposobne ljude ko sto nemamo, mogli bi smo u svijetu hit imati, hebo te kad Amer napravi od obicne kafe protjeruse super mega giga svjetski hit, koju onako dobijes u nakvoj plasticnoj contri i nazove je starbucks, iako je mozda realno sranje ali heeeej to je zaboga STARBUCKS, gdje ce to bit sranje, zasto mi onda ne bi mogli postat svjetsko ime za dobru kafu serviranu na bosanski nacin i u tradicionalnom duhu, sa nasim bosanskim ambijentom?!
Mozda zvuci preambiciozno i nerealno, ali da je i McDonaldu sigurno neko reko prije xx godina da ce mu na Filipinima ili u Angoli neko jesti iz njegovog lanca proizvodnje, lik bi se odvalio smijati...
Starbucks u Sarajevu?
- Tvrtko II Kotromanić
#251 Re: Starbucks u Sarajevu?
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#252 Re: Starbucks u Sarajevu?
jedino sto starbucks ima da valja je hljeb od tikve
narucis casu bjele kafe, snitu dvije tikvenjaka i dorucak ko dusa

- seln
#253 Re: Starbucks u Sarajevu?
Nemoj zahatorit, ali ja ovim ne bih ni krave hranio.Toto wrote:jedino sto starbucks ima da valja je hljeb od tikve
- seln
#254 Re: Starbucks u Sarajevu?
Vec sad se prodaje sudzuk iz Slovenije (ni nalik bilo cemu) i "cevapcici" iz Hrvatske (duzina 10 cm, soli i bibera za tri porcije, sluzi se s rizom i ajvarom). Samo jos cekam da neko pocne prodavati bosanski lonac iz Srbije.Tvrtko II Kotromanić wrote:haj sto mi ne znamo nase stvari progurat na Zapadu kao brendove, nego, kako smo onako generalno gledajuci nesposoban narod, neko ce nam drugi te brendove uzet, pa ces za 10-tak godina imati cevapcice iz Slovenije, burek iz Hrvatske, a Bosnjo ce da sjedi u gradu i tri sata pije onu nasu razgovorusuBHF_Manijak wrote:Nesto kontam, evo otvara sa McD, hajd reklo bi se super stvar, neka brandova i po Bosni, ipak ce te svijet drugacije gledati bla bla bla, ali da se vratim na ono svioje kontanje! Pa zar smo mi majka ga ubila toliko nesposobni pa da ne znam napraviti svoj neki brend, meni se cini oni glupi amerikacni su toliko sposobni da bi od govneta nakav brend nacinili, koa "a shit you have never seen it before..." itd![]()
Mi imamo toliko potencijala da je to strahota jedna, evo uzmes primjer pite, koje sigurno nema na svijetu ukusnije u ovom fazonu, onda cevape, pa hebo te prosjecni amer bi vapio za "ovolikom" kolicinim mesa u nekom, nazovimo ga fast foodu jer cevapi to realnu jesu iako ne u americkom fazonu, koliko god cevapi imali po nasim mjerilima malo mesa u sebi, siguran sam da imaju sigurno vise od prosjecnog americkog burgera, pa onda recimo bosanska kafa ovanako u onom malom izdaju sa djezvicom, secerlukom, rahat lokumom, da imamo sposobne ljude ko sto nemamo, mogli bi smo u svijetu hit imati, hebo te kad Amer napravi od obicne kafe protjeruse super mega giga svjetski hit, koju onako dobijes u nakvoj plasticnoj contri i nazove je starbucks, iako je mozda realno sranje ali heeeej to je zaboga STARBUCKS, gdje ce to bit sranje, zasto mi onda ne bi mogli postat svjetsko ime za dobru kafu serviranu na bosanski nacin i u tradicionalnom duhu, sa nasim bosanskim ambijentom?!
Mozda zvuci preambiciozno i nerealno, ali da je i McDonaldu sigurno neko reko prije xx godina da ce mu na Filipinima ili u Angoli neko jesti iz njegovog lanca proizvodnje, lik bi se odvalio smijati...
Znam da je lose sto drugi uzimaju pare za nase proizvode, ali nije mi ni toliko krivo. To je kao sa pizza hut...imaju ga amerikanci, koji nemaju pojma sta je dobra pizza. Zasto Italija nema svjetski brend pizza, spageta, cega god? Zasto Francuska, zemlja dobre hrane par exemple, nema svjetski brend?
Iz istog razloga iz kojeg Bosna nema svoj lanac brze ishrane: za dobru stvar treba vremena i treba je konzumirati bez zurbe.
- ultima_palabra
#255 Re: Starbucks u Sarajevu?
Fakatseln wrote:Nemoj zahatorit, ali ja ovim ne bih ni krave hranio.
- Toto
#256 Re: Starbucks u Sarajevu?
ne bi ti ni cevap kravama davo pa ga se nabucasseln wrote:Nemoj zahatorit, ali ja ovim ne bih ni krave hranio.Toto wrote:jedino sto starbucks ima da valja je hljeb od tikve
- BHF_Manijak
#257 Re: Starbucks u Sarajevu?
Ma ne mora to biti u fazonu brze hrane, ali ako nista za pocetak nek se zastite nasi prozivodi, jer se hrvatska moze na galvu nasadit ali se zna ciji je cevap, pa tako i janezi isto, cuj slovenski sudzuk!
Ne znam kako to funkcionise sa zastitom proizvoda ali to podhitno treba uraditi, a onda nesto i na promociji uradit, kako rekoh ne mora to biti lanac brze hrane, ali nacionalni restorani, bosanske kahve itd...Mada nisam ni sam siguran koliko bi to prolazilo na zapadu, kad se zna sta i kako kod njih se podrazumijeva pod pijenjem kafe, uzmes onu veliku contru, srknes je za 5min i idemo dalje, ja mislim da smo jedini ljudi koji bas cejfe onu kahvu po dva sata, i onaj meak i uzivanje ne bi dao za milion stabucksova, ali valjda je to sve do navike i tradicije, pa zato ne znam da bi u svijetu i mogo se profurat nas stil bosanske kahve ili neceg drugog...
- seln
#258 Re: Starbucks u Sarajevu?
Naravno da Hrvatska ne moze napraviti cevape, kad ne zna sta su cevapi. Ali vecina iz EU poznaje cevapcice sa hrvatske obale, upravo ovakve kakve sam opisao. Oni nisu ni culi da postoje originalni cevapcici sa somunom ili da se sudzuka pravi u BiH i da su sve drugo kopije. Njima to nije ni vazno, oni probaju, svidi im se i zivo im se hebe odakle je to.BHF_Manijak wrote:Ma ne mora to biti u fazonu brze hrane, ali ako nista za pocetak nek se zastite nasi prozivodi, jer se hrvatska moze na galvu nasadit ali se zna ciji je cevap, pa tako i janezi isto, cuj slovenski sudzuk!Ne znam kako to funkcionise sa zastitom proizvoda ali to podhitno treba uraditi, a onda nesto i na promociji uradit, kako rekoh ne mora to biti lanac brze hrane, ali nacionalni restorani, bosanske kahve itd...Mada nisam ni sam siguran koliko bi to prolazilo na zapadu, kad se zna sta i kako kod njih se podrazumijeva pod pijenjem kafe, uzmes onu veliku contru, srknes je za 5min i idemo dalje, ja mislim da smo jedini ljudi koji bas cejfe onu kahvu po dva sata, i onaj meak i uzivanje ne bi dao za milion stabucksova, ali valjda je to sve do navike i tradicije, pa zato ne znam da bi u svijetu i mogo se profurat nas stil bosanske kahve ili neceg drugog...
Lanac brze hrane, kao sto sam vec rekao, nema sanse: bosanska hrana NIJE brza niti ce biti (osim pita, pituljica, bureka, buredzika i tako dalje). Ako vec hocemo da etabliramo nacionalne restorana, onda to mora biti u odgovarajucem ambijentu, enterijeru, sa kvalitetnom hranom, dobrim (bio) sastojcima..ali fast food ili svjetski lanas sa 10 000 restorana - no chance.
Takodje, u moru kafe kakva se danas prodaje ( a zapravo, sve samo podvrste espresso-a), bosanska kahva ima malo ili nimalo sanse, osim medju nasim dijasporasima.
-
Haettenschweiler
#259 Re: Starbucks u Sarajevu?
Još će dosta govana proteć Miljackom dok se kod nas uopšte definiše šta se smije nazivati ćevapom a o nekakvoj zaštiti naziva "ćevap" ili "sudžuk" na nivou EU nema ni govora jer se oba proizvoda već masovno prodaju pod tim imenima.BHF_Manijak wrote:Ma ne mora to biti u fazonu brze hrane, ali ako nista za pocetak nek se zastite nasi prozivodi, jer se hrvatska moze na galvu nasadit ali se zna ciji je cevap, pa tako i janezi isto, cuj slovenski sudzuk!Ne znam kako to funkcionise sa zastitom proizvoda ali to podhitno treba uraditi, a onda nesto i na promociji uradit, kako rekoh ne mora to biti lanac brze hrane, ali nacionalni restorani, bosanske kahve itd...Mada nisam ni sam siguran koliko bi to prolazilo na zapadu, kad se zna sta i kako kod njih se podrazumijeva pod pijenjem kafe, uzmes onu veliku contru, srknes je za 5min i idemo dalje, ja mislim da smo jedini ljudi koji bas cejfe onu kahvu po dva sata, i onaj meak i uzivanje ne bi dao za milion stabucksova, ali valjda je to sve do navike i tradicije, pa zato ne znam da bi u svijetu i mogo se profurat nas stil bosanske kahve ili neceg drugog...
Ne znam šta ljudi očekuju? Da se recimo u Njemačkoj prestane koristi naziv ćevap osim za ćevape iz BiH a za njemačke ćevape izmisli novi naziv kao npr. mesni štapići ili nešto slično? Nema teorije da to prođe.
A pored toga, koji će nam hepeg zaštita ako nemamo ni jedan prehrambeni proizvod koji se masovno izvozi u EU?
Evo da je vlašićki sir poznat kao šunka iz Parme ili sir Grana Padano pa hajde i nekako ali ovako je to gubljenje vremena.
- Toto
#260 Re: Starbucks u Sarajevu?
a jes cito ovo:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 5#p3339395
gledo ovo:
[/quote]
a ovdje moze i narucit dostavlaju i na Aljasku
http://cafepita.weebly.com/
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 5#p3339395
gledo ovo:
[/quote]
a ovdje moze i narucit dostavlaju i na Aljasku
http://cafepita.weebly.com/
- seln
#261 Re: Starbucks u Sarajevu?
Bosanski restoran koji sluzi pizza, humus i janjetinu sa basmati rice?
Sa sterilnim enterijerom a la MD?
How yes no...
treba ga tuziti sto nas bruka.
P.S. I uzima 6 $ za burek.
How yes no...
- Toto
#262 Re: Starbucks u Sarajevu?
seln wrote:Bosanski restoran koji sluzi pizza, humus i janjetinu sa basmati rice?![]()
How yes no...
ti kanda si livanjski kadija sve bi u bajbok...ti bi najbolje znao drzat zatvor
- seln
#263 Re: Starbucks u Sarajevu?
Jok livanjski...imotski.Toto wrote:seln wrote:Bosanski restoran koji sluzi pizza, humus i janjetinu sa basmati rice?![]()
How yes no...
ti kanda si livanjski kadija sve bi u bajbok...ti bi najbolje znao drzat zatvor![]()
I ja ti kazem, dzanum, da smo off topic.
- Toto
#264 Re: Starbucks u Sarajevu?
pa i nismoseln wrote:Jok livanjski...imotski.Toto wrote:seln wrote:Bosanski restoran koji sluzi pizza, humus i janjetinu sa basmati rice?![]()
How yes no...
ti kanda si livanjski kadija sve bi u bajbok...ti bi najbolje znao drzat zatvor![]()
![]()
I ja ti kazem, dzanum, da smo off topic.
starbucks je kafe-slasticarna .. McD sluzi kafu a nejma rahat lokuma niti konobara da sluzi raju..ta nece mi se ona McD cistacica sa gumenim rukavicama usrat u ceif...
- Toto
#265 Re: Starbucks u Sarajevu?
Jel izgledan Starbucks u Seheru gledano iz McCafea
- campa_xxx
#267 Re: Starbucks u Sarajevu?
Fakat mogli smo "prizvat'" i ovaj Starbucks 
- ultima_palabra
#268 Re: Starbucks u Sarajevu?
Nije mi Starbucks za zemlje koja ima espresso kafu na svakom ćošku kao mi... nešto kontam da se ne bi najbolje proveli ovdje.
- Comrad
#269 Re: Starbucks u Sarajevu?
Starbucks i nase kafane imaju veze ko McD i cevabdzinice. Tj. nikakve.
Doduse, ovi koriste kafu i mlijeko, kao i ovi sto koriste meso.

- ultima_palabra
#270 Re: Starbucks u Sarajevu?
Pa šta to još nude, nakve proljevuše od po pola litre koje kod nas niko neće piti i par vrsta suhih muffina i brownieja. Precijenjen lanac...Comrad wrote:Starbucks i nase kafane imaju veze ko McD i cevabdzinice. Tj. nikakve.
- chuchumbamayumbe
#271 Re: Starbucks u Sarajevu?
Cinnabon bi kod nas bio dobar.

-
mumy
#272 Re: Starbucks u Sarajevu?
Nisam pila kafu u Starbucks-u,ali ako je slicna ko McD lose im se pise.Jednom sam popila kafu u McD i nikad vise.Covjek se od onoga moze samo prolitati. 
-
juan
#273 Re: Starbucks u Sarajevu?
e valla tog zioniste, koji se cak hvali kako financira desnicare u Izrealu, i netrebamo vidjat uNaske 
a i kafa im sesastoji od 12% cafe, 150% secera/karamele i sl., i 450% schlaga u svim vrstama, a ko sto neko rece, najjeftinija solja im 6km....
a i kafa im sesastoji od 12% cafe, 150% secera/karamele i sl., i 450% schlaga u svim vrstama, a ko sto neko rece, najjeftinija solja im 6km....
-
vouvl
#274 Re: Starbucks u Sarajevu?
A-ZO wrote:I, sta se sad ceka?
Jel' kad se budemo gadjali tramvajima ili sta![]()
![]()
hoce li i ovo govno od kafe kao mekdonalds dovesti do procvata bošnjačke ekonomije, prijema bih u evroipu i tonu ostalih pogodnosti za nas iz bih kao sto ste pricali na temi o sintetickom hamburgeru-mekdonaldsu?????
hahahhahahahahhahha
-
convict
#275 Re: Starbucks u Sarajevu?
Kogod će zaposliti 20-30 ljudi, vrlo je dobrodošao. A to valja li im kafa ili ne valja, da li je skupa ili ne, apsolutno nije bitno.