Starbucks u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
minjonja

#226 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by minjonja »

komi wrote:on 17 Nov 2009, 11:58

što se nasmijah na ovo:
Better Man wrote:Imao sam priliku da posjetim isti kad sam bio u Londonu.

ono što radimo danas odjekuje u budućnosti :D

evo i ja sad citam :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
exliberal

#227 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by exliberal »

Toto wrote:Starbucks je dizajniran po ukusima, navikama i standardima amerikanaca, tako da je njegve kafene proizvode jako tesko porediti sa nasim. Kod nas je kafa napitak na bazi kafe a strabuckove kafe su mlijecni napici zacinjeni kafom, to je ogromna razlika.
Na pocetku je bilo tako ali sad je to ipak globalni brend tako da se prilagodjava trzistu koje usluzuje. Ja sam prosle godine bio u Italij i tamo Starbucks-a nema....nemogu jednostavno da opstanu ......sa druge strane familija od "boljeg dijela" koji su italijani kad su bili u gostima samo su se zalijevali Starbucks kafom...doduse ne espressom nego mokama i ostalim glupostima .....i da se nevaramo mnoge te lake kafe su toliko jake i pune kofeina da nepovjerujes
detroit-mercy

#228 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by detroit-mercy »

DinoZe wrote:A jeste li znali da u Starbucksu nema razlike u kolicini kafe kod Small, Medium i Grande. Uvijek je ista kolicina kafe ( malo ) a ostalo je sve vruca pjena od mlijeka i aroma. Sturbucks moze uspjeti samo tamo gdje ima puno turista ili u zemljama koje nemaju tradiciju za kafu uostalom kao i McD tamo gdje nema zemlja sobstvenog fast fooda.
Zasto nema toliko Starbucksa u Italiji i Turskoj iako te zemlje imaju puno stanovnika. :D
U Turskoj i nisu nesto bas kafedzije, uglavnom piju caj :mrgreen: .
detroit-mercy

#229 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by detroit-mercy »

exliberal wrote:
Toto wrote:Starbucks je dizajniran po ukusima, navikama i standardima amerikanaca, tako da je njegve kafene proizvode jako tesko porediti sa nasim. Kod nas je kafa napitak na bazi kafe a strabuckove kafe su mlijecni napici zacinjeni kafom, to je ogromna razlika.
Na pocetku je bilo tako ali sad je to ipak globalni brend tako da se prilagodjava trzistu koje usluzuje. Ja sam prosle godine bio u Italij i tamo Starbucks-a nema....nemogu jednostavno da opstanu ......sa druge strane familija od "boljeg dijela" koji su italijani kad su bili u gostima samo su se zalijevali Starbucks kafom...doduse ne espressom nego mokama i ostalim glupostima .....i da se nevaramo mnoge te lake kafe su toliko jake i pune kofeina da nepovjerujes
Ma ne moze ta kafa biti jaka, ako nema po fildzana toza to onda nije jaka kafa :mrgreen: .
nesquik

#230 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by nesquik »

da ponekad ne vidim ove teme o mcd, bk, sb i slicno tacno ne bih znao da smo mi tako u svemu najbolji, i zato smo do skoro drzali granice zatvorene, da ne dodu ljudi pa nam ukradu burek i cevape(btw gdje ces "veci" fast food od bosanskih specialiteta tog tipa, jedino sto u njoj nije fast foodovsko je brzina pripreme, sto se tice masnoca, secera i kiselina mozda je ovo nase i gore) ili ove nase predobre kafe (ja u sarajevu na 2 mjesta popio dobru kafu, ostalo je tuga, velika).

da skratim, zelim se zahvaliti brojnim forumasima sto me svako nekoliko podsjete da zivim u el doradu :D
:run:
exliberal

#231 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by exliberal »

detroit-mercy wrote:
exliberal wrote:
Ma ne moze ta kafa biti jaka, ako nema po fildzana toza to onda nije jaka kafa :mrgreen: .
da da meni se desavalo da uzmem tu kafu i kad je popijem pocnem da drhtim od nervoze....dok nisam skontao da je to od kafe....sad espresso i nista drugo ako bas moram kod njih
jedaneska

#232 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by jedaneska »

lijepa mašta... imate u prodavnici igračaka lego kockice Starbucks, fino kući napraviš kafurinu u džezvi, staviš jedno pored drugog i dok srčeš iz fildžana, ne skidaš pogled sa ovog nedosanjanog i nadasve nedostižnog sna :-)

Image
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#233 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by Toto »

exliberal wrote:
a sto se starbucks nije prilagodio italijanskom trzistu, kad je tako globalan, nego -kako velis- globalno propada u italiji.. italijansko trziste je jedno od najprobirljivijih na svijetu.. kad u italiji nisu opstali nek se pomire sa globalizmom
Sunrise00

#234 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by Sunrise00 »

DinoZe wrote:A i malo mi je bezze piti kafu iz kartonske case. Isto kao da sam krenuo na izlet :D

Neko je gore rekao da se Starbucks mora prilagoditi domacem trzistu, ja bas u to ne vjerujem mozda su to neke minimalne promjene. Jer znate kako je kod Amera sve mora imati gotovo isti okus svugdje na svijetu. Jer sta ako neki Amer slucajno ode u Francuskoj u Starbucks i kafa nije istog onog okusa na koji je on navikao. Ma to je katastrofa onda za njih, sto se tise tih stvari Ameri su mentalno ograniceni.

Sumanjam da ce oni otvoriti ubrzo nesto u BiH, kafa im nije nesto posebno a cijene ne da su skupe nego su zara :-)
Bilo je tih pokusaja da ih neko kopira, ima Omcafe iz Banja Luke pa su skoro svugdje u BiH propali.
Nisu kod nas te vodene i mlijecne kafe u modu. Mozda se promijeni sa vremenom ko zna.
nema sanse da im se isplati. Koliki procenat ljudi kod nas bi dao 6-7 KM za kafu? Starbucks takodjer pravi ogroman profit na take-away kafama, a nesto mislim da kod nas to bas i ne prolazi :D
ultima_palabra

#235 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by ultima_palabra »

Meni koji sam ovisnik o espressu, Starbucks dobro dođe ako sam u zemlji koja nema tradicije ispijanja kafe, pa nema kafića sa espressom na svakom koraku... onda dobro dođe, može se popiti normalna kafa, one njihove proljevuše su odvratne, pa ko može popiti pola litre one nekakve kahvene smjese :-?
Kod nas, gdje imaš jeftiniju kafu iste kvalitete na svakom koraku koju piješ u ljepšim interijerima i ne moraš stajati u redu da bi dobio kafu u plastičnoj čaši, to teško da bi prošlo... možda mjesec-dva bi radilo dok šminkeri isfuraju fol 8-)
Gospoda Ministarka

#236 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by Gospoda Ministarka »

ultima_palabra wrote: pa ko može popiti pola litre one nekakve kahvene smjese :-?
:lol: :lol: :lol: :lol: Meni je na pocetku bilo neobicno, ali poslje sam se navikla i pravo mi se svida, zao mi je sto u Sarajevu nema mjesta gdje mogu popiti "proljevusu".
mig

#237 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by mig »

.
Last edited by mig on 29/02/2012 10:16, edited 1 time in total.
Boom71

#238 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by Boom71 »

Prije 5-6 godina imao sam ideju da otvorim neki "coffe to go" lokal u Gradu.
Odustao sam vodjen mislju da su raja navikla da sjede i supljiraju uz kafu.

Na zapadu je jos veoma atraktivan i Starbucks,kao i ostali slicni.Neki dan u Minhenu nisam mogao prici vratima od nepreglednog reda ljudi koji su cekali na svoju fuka.

E sad kontam jeli to zbog zabrane pusenja u prostorijama(to je moj razlog sto kupujem coffi to go kada sam Vani) ili nesto trece?!

U svakom slucaju podrzavam sve bljestavo i sareno sa trulog Zapada :wink: !
dingosp0

#239 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by dingosp0 »

Boom71 wrote:Prije 5-6 godina imao sam ideju da otvorim neki "coffe to go" lokal u Gradu.
Odustao sam vodjen mislju da su raja navikla da sjede i supljiraju uz kafu.

Na zapadu je jos veoma atraktivan i Starbucks,kao i ostali slicni.Neki dan u Minhenu nisam mogao prici vratima od nepreglednog reda ljudi koji su cekali na svoju fuka.

E sad kontam jeli to zbog zabrane pusenja u prostorijama(to je moj razlog sto kupujem coffi to go kada sam Vani) ili nesto trece?!

U svakom slucaju podrzavam sve bljestavo i sareno sa trulog Zapada :wink: !
to nije losa ideja, samo ja nebi napravio da je "to go" vec da mozes i sjesti tu i popiti kaficu uz neki kolac...
kad bi pogodio dobru kafu, sa vise aroma, ukusa i ostalih zajbancija ko u starbucksu bilo bi super...
ima Coffee Fellows u Importanu ali preskupi su, i lokacija im nije najbolja... ovako nesto treba biti usput raji...
exliberal

#240 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by exliberal »

Toto wrote:
exliberal wrote:
a sto se starbucks nije prilagodio italijanskom trzistu, kad je tako globalan, nego -kako velis- globalno propada u italiji.. italijansko trziste je jedno od najprobirljivijih na svijetu.. kad u italiji nisu opstali nek se pomire sa globalizmom
Nemoze Starbucks u Italiju zato sto Italijani imaju drugaciji sistem konzumiranja kafe ( kafa se pije nabrzaka iz soljica nenosi se vani) kvaliteta kafe koju sluze u Starbucks nije ista kao sto se sluzi po italij ( mnogo je kiselija) i vjerovatno jos neki razlozi koje ja nevidim. Sa druge strane italijani jesu probirljivi ali to nije sprijecilo Mcdonalds da otvori prodavnice po Italij......nema razlike po meni kad poredis mcdonalds i starbucks...globalni brand koji samo gleda profit............(ene samo interesuje kako Wallmart nije usao na Balkan)
Po meni glavni razlog zasto Starbucks i druge globalne kompanije neulaze u Bosnu i Sarajevo je malo trziste i vjerovatno slaba kupovna moc drustva
limeni

#241 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by limeni »

pa dobro trziste i nije toliko slabo..politicka nestabilnost (ide na bolje ali polako) i imidz BiH kao drzave u kojoj je nedavno bio rat su ucinili svoje..siguran sam da ce u sarajevu do 2015 godine biti najmanje 3-4 ovih mc donaldsa.
HomeArt

#242 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by HomeArt »

Što se mene tiče neka se otvori šta hod hoće, kažu da svaka roba ima kupca. Koliko smo mi kompleksaši kad balimo nad američkom kafom (ako se uopće to može zvati kafom). U Bosni se pila kafa kad Amerike nije ni bilo, pa hebemu miša ako neko nešto zna o kafi onda je to Bosanac.
sandžokan

#243 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by sandžokan »

hoću li ja biti bolji i pametniji ako budem pio to sranje???
ne kontam pojedince koji su optereceni zapadnjackim smecem nikako!!!
kao to je jako bitno da imamo mac koji trpa plastiku u hamburgere i neko smeće od kafe u sarajevu.

:-? :-? :-? :-?
doboj

#244 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by doboj »

HomeArt wrote:Što se mene tiče neka se otvori šta hod hoće, kažu da svaka roba ima kupca. Koliko smo mi kompleksaši kad balimo nad američkom kafom (ako se uopće to može zvati kafom). U Bosni se pila kafa kad Amerike nije ni bilo, pa hebemu miša ako neko nešto zna o kafi onda je to Bosanac.
Nazalost ,ispijanje kafa je glavni posao vecini u Bosni.
Curve

#245 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by Curve »

uhhh sto bi sad legla mocha grande ko budali samar... fakat im je kafa mmmmmmmm

Image
žuti

#246 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by žuti »

otvorili se ikad ovo cudo ? :D
seln

#247 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by seln »

exliberal wrote: Nemoze Starbucks u Italiju zato sto Italijani imaju drugaciji sistem konzumiranja kafe ( kafa se pije nabrzaka iz soljica nenosi se vani) kvaliteta kafe koju sluze u Starbucks nije ista kao sto se sluzi po italij ( mnogo je kiselija) i vjerovatno jos neki razlozi koje ja nevidim. Sa druge strane italijani jesu probirljivi ali to nije sprijecilo Mcdonalds da otvori prodavnice po Italij......nema razlike po meni kad poredis mcdonalds i starbucks...globalni brand koji samo gleda profit............(ene samo interesuje kako Wallmart nije usao na Balkan)
Po meni glavni razlog zasto Starbucks i druge globalne kompanije neulaze u Bosnu i Sarajevo je malo trziste i vjerovatno slaba kupovna moc drustva
I Bosanci imaju drugaciji sistem konzumiranja kafe. Iako sam vec duze od 10 godina u EU, meni lijepo hoce nesto da bude kad vidim nekog wannabe yuppie kako ide i srce kafu iz papirne case. Pisaj u kafu koju pijes u hodu!
Kao i svaki brand, i Starbucks moze pokusati u svakoj zemlji, ali su sa Europom generalno oprezni. Nesto puno nisu ekspandirali ni u drugim zemljama, koje su vece i imaju jacu kupovnu moc. Generalno, sto blize mediteranu, losije sanse za Starbucks.
A MD u Italiji sigurno dobar dio zarade ima od ruksak turista iz cijelog svijeta.
Haettenschweiler

#248 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by Haettenschweiler »

Starbucks je definitivno preskup za BiH. Mene su jedanput nasamarili u Beču. Naručim ja iced coffee kontajući da se radi o kafi sa sladoledom, platim 4 € kad imam šta vidjet. Umjesto kafes sa sladoledom dadoše mi običnu kafurinu sa tonom leda. :run:
respo

#249 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by respo »

Haettenschweiler wrote:Starbucks je definitivno preskup za BiH. Mene su jedanput nasamarili u Beču. Naručim ja iced coffee kontajući da se radi o kafi sa sladoledom, platim 4 € kad imam šta vidjet. Umjesto kafes sa sladoledom dadoše mi običnu kafurinu sa tonom leda. :run:
pouka uci engleski :)
BHF_Manijak

#250 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by BHF_Manijak »

Nesto kontam, evo otvara sa McD, hajd reklo bi se super stvar, neka brandova i po Bosni, ipak ce te svijet drugacije gledati bla bla bla, ali da se vratim na ono svioje kontanje! Pa zar smo mi majka ga ubila toliko nesposobni pa da ne znam napraviti svoj neki brend, meni se cini oni glupi amerikacni su toliko sposobni da bi od govneta nakav brend nacinili, koa "a shit you have never seen it before..." itd :oops: :zzzz: Mi imamo toliko potencijala da je to strahota jedna, evo uzmes primjer pite, koje sigurno nema na svijetu ukusnije u ovom fazonu, onda cevape, pa hebo te prosjecni amer bi vapio za "ovolikom" kolicinim mesa u nekom, nazovimo ga fast foodu jer cevapi to realnu jesu iako ne u americkom fazonu, koliko god cevapi imali po nasim mjerilima malo mesa u sebi, siguran sam da imaju sigurno vise od prosjecnog americkog burgera, pa onda recimo bosanska kafa ovanako u onom malom izdaju sa djezvicom, secerlukom, rahat lokumom, da imamo sposobne ljude ko sto nemamo, mogli bi smo u svijetu hit imati, hebo te kad Amer napravi od obicne kafe protjeruse super mega giga svjetski hit, koju onako dobijes u nakvoj plasticnoj contri i nazove je starbucks, iako je mozda realno sranje ali heeeej to je zaboga STARBUCKS, gdje ce to bit sranje, zasto mi onda ne bi mogli postat svjetsko ime za dobru kafu serviranu na bosanski nacin i u tradicionalnom duhu, sa nasim bosanskim ambijentom?!

Mozda zvuci preambiciozno i nerealno, ali da je i McDonaldu sigurno neko reko prije xx godina da ce mu na Filipinima ili u Angoli neko jesti iz njegovog lanca proizvodnje, lik bi se odvalio smijati... :wink:
Post Reply