komi wrote:on 17 Nov 2009, 11:58
što se nasmijah na ovo:
Better Man wrote:Imao sam priliku da posjetim isti kad sam bio u Londonu.
ono što radimo danas odjekuje u budućnosti
evo i ja sad citam
komi wrote:on 17 Nov 2009, 11:58
što se nasmijah na ovo:
Better Man wrote:Imao sam priliku da posjetim isti kad sam bio u Londonu.
ono što radimo danas odjekuje u budućnosti
Na pocetku je bilo tako ali sad je to ipak globalni brend tako da se prilagodjava trzistu koje usluzuje. Ja sam prosle godine bio u Italij i tamo Starbucks-a nema....nemogu jednostavno da opstanu ......sa druge strane familija od "boljeg dijela" koji su italijani kad su bili u gostima samo su se zalijevali Starbucks kafom...doduse ne espressom nego mokama i ostalim glupostima .....i da se nevaramo mnoge te lake kafe su toliko jake i pune kofeina da nepovjerujesToto wrote:Starbucks je dizajniran po ukusima, navikama i standardima amerikanaca, tako da je njegve kafene proizvode jako tesko porediti sa nasim. Kod nas je kafa napitak na bazi kafe a strabuckove kafe su mlijecni napici zacinjeni kafom, to je ogromna razlika.
U Turskoj i nisu nesto bas kafedzije, uglavnom piju cajDinoZe wrote:A jeste li znali da u Starbucksu nema razlike u kolicini kafe kod Small, Medium i Grande. Uvijek je ista kolicina kafe ( malo ) a ostalo je sve vruca pjena od mlijeka i aroma. Sturbucks moze uspjeti samo tamo gdje ima puno turista ili u zemljama koje nemaju tradiciju za kafu uostalom kao i McD tamo gdje nema zemlja sobstvenog fast fooda.
Zasto nema toliko Starbucksa u Italiji i Turskoj iako te zemlje imaju puno stanovnika.
Ma ne moze ta kafa biti jaka, ako nema po fildzana toza to onda nije jaka kafaexliberal wrote:Na pocetku je bilo tako ali sad je to ipak globalni brend tako da se prilagodjava trzistu koje usluzuje. Ja sam prosle godine bio u Italij i tamo Starbucks-a nema....nemogu jednostavno da opstanu ......sa druge strane familija od "boljeg dijela" koji su italijani kad su bili u gostima samo su se zalijevali Starbucks kafom...doduse ne espressom nego mokama i ostalim glupostima .....i da se nevaramo mnoge te lake kafe su toliko jake i pune kofeina da nepovjerujesToto wrote:Starbucks je dizajniran po ukusima, navikama i standardima amerikanaca, tako da je njegve kafene proizvode jako tesko porediti sa nasim. Kod nas je kafa napitak na bazi kafe a strabuckove kafe su mlijecni napici zacinjeni kafom, to je ogromna razlika.
da da meni se desavalo da uzmem tu kafu i kad je popijem pocnem da drhtim od nervoze....dok nisam skontao da je to od kafe....sad espresso i nista drugo ako bas moram kod njihdetroit-mercy wrote:Ma ne moze ta kafa biti jaka, ako nema po fildzana toza to onda nije jaka kafaexliberal wrote:Na pocetku je bilo tako ali sad je to ipak globalni brend tako da se prilagodjava trzistu koje usluzuje. Ja sam prosle godine bio u Italij i tamo Starbucks-a nema....nemogu jednostavno da opstanu ......sa druge strane familija od "boljeg dijela" koji su italijani kad su bili u gostima samo su se zalijevali Starbucks kafom...doduse ne espressom nego mokama i ostalim glupostima .....i da se nevaramo mnoge te lake kafe su toliko jake i pune kofeina da nepovjerujesToto wrote:Starbucks je dizajniran po ukusima, navikama i standardima amerikanaca, tako da je njegve kafene proizvode jako tesko porediti sa nasim. Kod nas je kafa napitak na bazi kafe a strabuckove kafe su mlijecni napici zacinjeni kafom, to je ogromna razlika..

a sto se starbucks nije prilagodio italijanskom trzistu, kad je tako globalan, nego -kako velis- globalno propada u italiji.. italijansko trziste je jedno od najprobirljivijih na svijetu.. kad u italiji nisu opstali nek se pomire sa globalizmomexliberal wrote:Na pocetku je bilo tako ali sad je to ipak globalni brend tako da se prilagodjava trzistu koje usluzuje. Ja sam prosle godine bio u Italij i tamo Starbucks-a nema....nemogu jednostavno da opstanu ......sa druge strane familija od "boljeg dijela" koji su italijani kad su bili u gostima samo su se zalijevali Starbucks kafom...doduse ne espressom nego mokama i ostalim glupostima .....i da se nevaramo mnoge te lake kafe su toliko jake i pune kofeina da nepovjerujesToto wrote:Starbucks je dizajniran po ukusima, navikama i standardima amerikanaca, tako da je njegve kafene proizvode jako tesko porediti sa nasim. Kod nas je kafa napitak na bazi kafe a strabuckove kafe su mlijecni napici zacinjeni kafom, to je ogromna razlika.
nema sanse da im se isplati. Koliki procenat ljudi kod nas bi dao 6-7 KM za kafu? Starbucks takodjer pravi ogroman profit na take-away kafama, a nesto mislim da kod nas to bas i ne prolaziDinoZe wrote:A i malo mi je bezze piti kafu iz kartonske case. Isto kao da sam krenuo na izlet![]()
Neko je gore rekao da se Starbucks mora prilagoditi domacem trzistu, ja bas u to ne vjerujem mozda su to neke minimalne promjene. Jer znate kako je kod Amera sve mora imati gotovo isti okus svugdje na svijetu. Jer sta ako neki Amer slucajno ode u Francuskoj u Starbucks i kafa nije istog onog okusa na koji je on navikao. Ma to je katastrofa onda za njih, sto se tise tih stvari Ameri su mentalno ograniceni.
Sumanjam da ce oni otvoriti ubrzo nesto u BiH, kafa im nije nesto posebno a cijene ne da su skupe nego su zara![]()
Bilo je tih pokusaja da ih neko kopira, ima Omcafe iz Banja Luke pa su skoro svugdje u BiH propali.
Nisu kod nas te vodene i mlijecne kafe u modu. Mozda se promijeni sa vremenom ko zna.
ultima_palabra wrote: pa ko može popiti pola litre one nekakve kahvene smjese![]()
to nije losa ideja, samo ja nebi napravio da je "to go" vec da mozes i sjesti tu i popiti kaficu uz neki kolac...Boom71 wrote:Prije 5-6 godina imao sam ideju da otvorim neki "coffe to go" lokal u Gradu.
Odustao sam vodjen mislju da su raja navikla da sjede i supljiraju uz kafu.
Na zapadu je jos veoma atraktivan i Starbucks,kao i ostali slicni.Neki dan u Minhenu nisam mogao prici vratima od nepreglednog reda ljudi koji su cekali na svoju fuka.
E sad kontam jeli to zbog zabrane pusenja u prostorijama(to je moj razlog sto kupujem coffi to go kada sam Vani) ili nesto trece?!
U svakom slucaju podrzavam sve bljestavo i sareno sa trulog Zapada!
Nemoze Starbucks u Italiju zato sto Italijani imaju drugaciji sistem konzumiranja kafe ( kafa se pije nabrzaka iz soljica nenosi se vani) kvaliteta kafe koju sluze u Starbucks nije ista kao sto se sluzi po italij ( mnogo je kiselija) i vjerovatno jos neki razlozi koje ja nevidim. Sa druge strane italijani jesu probirljivi ali to nije sprijecilo Mcdonalds da otvori prodavnice po Italij......nema razlike po meni kad poredis mcdonalds i starbucks...globalni brand koji samo gleda profit............(ene samo interesuje kako Wallmart nije usao na Balkan)Toto wrote:a sto se starbucks nije prilagodio italijanskom trzistu, kad je tako globalan, nego -kako velis- globalno propada u italiji.. italijansko trziste je jedno od najprobirljivijih na svijetu.. kad u italiji nisu opstali nek se pomire sa globalizmomexliberal wrote:Na pocetku je bilo tako ali sad je to ipak globalni brend tako da se prilagodjava trzistu koje usluzuje. Ja sam prosle godine bio u Italij i tamo Starbucks-a nema....nemogu jednostavno da opstanu ......sa druge strane familija od "boljeg dijela" koji su italijani kad su bili u gostima samo su se zalijevali Starbucks kafom...doduse ne espressom nego mokama i ostalim glupostima .....i da se nevaramo mnoge te lake kafe su toliko jake i pune kofeina da nepovjerujesToto wrote:Starbucks je dizajniran po ukusima, navikama i standardima amerikanaca, tako da je njegve kafene proizvode jako tesko porediti sa nasim. Kod nas je kafa napitak na bazi kafe a strabuckove kafe su mlijecni napici zacinjeni kafom, to je ogromna razlika.
Nazalost ,ispijanje kafa je glavni posao vecini u Bosni.HomeArt wrote:Što se mene tiče neka se otvori šta hod hoće, kažu da svaka roba ima kupca. Koliko smo mi kompleksaši kad balimo nad američkom kafom (ako se uopće to može zvati kafom). U Bosni se pila kafa kad Amerike nije ni bilo, pa hebemu miša ako neko nešto zna o kafi onda je to Bosanac.

I Bosanci imaju drugaciji sistem konzumiranja kafe. Iako sam vec duze od 10 godina u EU, meni lijepo hoce nesto da bude kad vidim nekog wannabe yuppie kako ide i srce kafu iz papirne case. Pisaj u kafu koju pijes u hodu!exliberal wrote: Nemoze Starbucks u Italiju zato sto Italijani imaju drugaciji sistem konzumiranja kafe ( kafa se pije nabrzaka iz soljica nenosi se vani) kvaliteta kafe koju sluze u Starbucks nije ista kao sto se sluzi po italij ( mnogo je kiselija) i vjerovatno jos neki razlozi koje ja nevidim. Sa druge strane italijani jesu probirljivi ali to nije sprijecilo Mcdonalds da otvori prodavnice po Italij......nema razlike po meni kad poredis mcdonalds i starbucks...globalni brand koji samo gleda profit............(ene samo interesuje kako Wallmart nije usao na Balkan)
Po meni glavni razlog zasto Starbucks i druge globalne kompanije neulaze u Bosnu i Sarajevo je malo trziste i vjerovatno slaba kupovna moc drustva
pouka uci engleskiHaettenschweiler wrote:Starbucks je definitivno preskup za BiH. Mene su jedanput nasamarili u Beču. Naručim ja iced coffee kontajući da se radi o kafi sa sladoledom, platim 4 € kad imam šta vidjet. Umjesto kafes sa sladoledom dadoše mi običnu kafurinu sa tonom leda.