Star Trek

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2026 Re: Star Trek

Post by pici »

yoda82 wrote:
pici wrote:ja dosHo do 7 epizode i zaboravio na star trek... jel propala serija, imal sexa, klingonci su najbolji, imali ih ovdje...hvala
Sex sa Klingoncima...neprocjenjivo...

Qapla'
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#2027 Re: Star Trek

Post by JoseMujica »

pici wrote:
yoda82 wrote:
pici wrote:ja dosHo do 7 epizode i zaboravio na star trek... jel propala serija, imal sexa, klingonci su najbolji, imali ih ovdje...hvala
Sex sa Klingoncima...neprocjenjivo...

Qapla'
buraz nema Klingonaca vego ko u španskim serijama vraćaju se mrtvi
tranquil

#2028 Re: Star Trek

Post by tranquil »

Da, naravno, veliki je problem kada se u ST:Discovery vrati lik za kog smo mislili da je mrtav, jer se u klasičnom* ST nikada niko nije vratio iz mrtvih, niti pojedinačno niti grupno. :roll:

Pa u klasičnom si imao lika da se vratila iz mrtvih, dobila kćerku sa Romulancima, kćerka odrasla i glumila je ista glumica, samo sa šiljatim ušima. Ili imaš koliko hoćeš epizoda da pogine čitava posada, osim jednog člana posade, i onda on/ona nešto skonta i - PUF - time travel ili nešto slično - i svi spašeni, sve resetovano.

Ja sam fan BSG-a (novog), a ne toliko klasičnog Treka, tako da mi ST:Discovery nije loš upravo zato jer su se otarasili dosta takvih zapleta.

Rezime

Dobro: atmosfera, napokon su se riješili onog glupog optimizma, ženski likovi nisu toliko seksualizirani, sve nekako djeluje ozbiljnije. Nekako je stari Trek bio toliko preoptimističan da sam nekad mislio da je Terransko carstvo iz paralelnog svemira (uprkos over-the-top "zlikovštini") zapravo naša realistična budućnost, a Federacija je nama paralelni svemir. Dalje, iako je to ST, smanjen je na razumnu mjeru broj smiješnih aliena u štofanom sakoiću sa očito plastičnim nastavcima na glavi, zapravo nema ih. Najgoreg plot device-a, glupog i paradoksalnog putovanja kroz vrijeme skoro da i nema (jedva nešto), mada sam siguran da će toga još biti (rekao mi je tranquil iz budućnosti). Klingonci su redizajnirani pod geslom "Make Klingons scary again", i bolji su od onih karikatura u starim serijama (Worf je dobar kao lik, ali sorry, stari Klingonci su sada pomalo smiješni). Lorca je bio toliko dobar lik da mi je žao da je ispao totalni gad. Najbolji lik trenutno: Tilly, sa svojim psihičkim i fizičkim nesavršenostima i nesigurnostima, i sa polaganom evolucijom lika, jedan od najboljih ST likova u svim serijama. Da ne bude da samo pljujem po starom Treku, preuzeti su i dobri elementi, npr. Sekcija 31 i povremeno zaista sjajne SF priče (primjer: onaj stari komad stijene što je umirao i želio da prenese znanje).

Moglo bi bolje: ostalo je još tih gluposti iz klasičnog Treka, kao pomenuto vraćanje iz mrtvih, zatim pronalaženje ljudskih civilizacija na dalekim planetama koje je tamo nekada prenijeo neki nadmoćni alien, manje nego prije ali i dalje prisutno posezanje za putovanjem kroz vrijeme (ona epizoda sa Mudd-om i svemirskim kitom), dalje, ponešto (srećom i to manje nego prije) tech-žargona koji je nezanimljiv i služi da objasni neki Deus ex-machina mehanizam zapleta koji će se desiti, i generalno, pravljenje takvih zapleta koji se mogu riješiti samo do tada nepomenutom tehnološkom inovacijom, i onda oni imaju potrebu da sve to objasne. Pobogu, morao sam vratiti i pustiti još jednom da skontam zašto Stammets buši Tilly glavu u zadnjoj epizodi, što istina ni nije toliko loše jer je dobra scena, a i volim Space Oddity od Bowie-a. Dalje, Terranci su i dalje over-the-top zli, kad su već "isprljali" Zvjezdanu Flotu, mogli su i ublažiti Terrance, takoreći "zamrljati liniju", pa bi onda dileme oko načela Zvjezdane Flote koje su imali neki likovi bile efektnije, a novi angažman bivše imperatorice u Sekciji 31 bi bio realističniji.

Sve u svemu, nije toliko loše.

#2029 Re: Star Trek

Post by spree »

Std obnovljen i za treću sezonu :thumbup: . Btw ovi sto pljuckaju po std me podsjećaju strane ljude sto govore da je sve prije bilo bolje i kvalitetnije.
MarlboroGold

#2030 Re: Star Trek

Post by MarlboroGold »

Zadnja epizoda je super.
dale cooper

#2031 Re: Star Trek

Post by dale cooper »

Talos IV! Idemo na sami početak Star Trek sage. :-D Ima smisla da Spocka privlači ovaj planet sa obzirom na telepatske sposobnosti
Talosianaca. Vrlo dobra epizoda.
biggrin

#2032 Re: Star Trek

Post by biggrin »

da citiram zanimljiv komentar na kraj ove epizode "Talos IV.... Interesting. General Order 7 puts a death penalty on approaching or contacting the planet after 2254, two years before this season takes place."
Image
dale cooper

#2033 Re: Star Trek

Post by dale cooper »

Pa kao što znamo Spock će kasnije još jednom prekršiti general order 7 da bi pomogao Pikeu. Ima smisla da to uradi i da bi spasio
sopstveni um i eventualno budućnost cijele galaksije. :D
MarlboroGold

#2034 Re: Star Trek

Post by MarlboroGold »

Biće zanimljivo... jedva čekam.

Nešto kontam da bi Red Angel mogao biti i jedan od Preserves ili neko poznat ko koristi njihovu tehnologiju. Spock je jednom objasnio da se kreću galaksijom i da spašavaju primitivne rase kojima prijeti uništenje. Nekako na njih najviše ukazuje.
dale cooper

#2035 Re: Star Trek

Post by dale cooper »

Ima jedna dobra teorija po kojoj je Red Angel - Zora, buduća umjetna inteligencija Discoverya koja će razviti svijest i koja se pojavila
u Calypsu, jednoj od ovih predsezonskih kratkih epizoda Short Treks. Ko nije pogledao to, neka obavezno pogleda, Calypso je najbolja
od te četiri epizode, predivna i emotivna minijatura.
biggrin

#2036 Re: Star Trek

Post by biggrin »

al ona sonda sto se 500 godina upgradeovala, kao da je iz matrixa ispala

p.s.to ona sa crncem i AI koji se zaljubi u njega?
dale cooper

#2037 Re: Star Trek

Post by dale cooper »

biggrin wrote:al ona sonda sto se 500 godina upgradeovala, kao da je iz matrixa ispala

Ja u prvi mah kontam, evo opet jebenog Borga. :roll: Iako možda nisam pogriješio...too soon to tell. :mrgreen:

Da, to je ta epizoda. Predivna...zaista. :)
hadzinicasa

#2038 Re: Star Trek

Post by hadzinicasa »

dale cooper wrote:
biggrin wrote:al ona sonda sto se 500 godina upgradeovala, kao da je iz matrixa ispala

Ja u prvi mah kontam, evo opet jebenog Borga. :roll: Iako možda nisam pogriješio...too soon to tell. :mrgreen:

Predivna <3

Pogledah i ja epizodu, bas me zanima. dzordzou je bila vrlo tajanstvena kad je govorila da zna vise o Michael nego sto ona moze zamisliti. Michael mozda jeste kljuc?
dale cooper

#2039 Re: Star Trek

Post by dale cooper »

hadzinicasa wrote:
dale cooper wrote:

Predivna <3

Pogledah i ja epizodu, bas me zanima. dzordzou je bila vrlo tajanstvena kad je govorila da zna vise o Michael nego sto ona moze zamisliti. Michael mozda jeste kljuc?
Georgiou vjerovatno ima ključne podatke sa Defianta čiji je nestanak desetak godina u budućnosti tajmlajna. Oni koji su gledali originalnu
seriju i Enterprise znaće o čemu govorim.
Raigor Stonehoof

#2040 Re: Star Trek

Post by Raigor Stonehoof »

pogledah ovu epizodu, odlicna :) inace su mi generalno u ST najdraze epizode vezane za putovanja kroz vrijeme, i razne svemirske anomalije

meni je zasad druga sezona mnogo mnogo bolja od prve
dale cooper

#2041 Re: Star Trek

Post by dale cooper »

Sjajna je bila ona konverzacija/prepirka Amande i Sareka, odlično razrađivanje likova i prikazivanje dinamike jednog ljudsko-vanzemaljskog
para. Amanda je baš snažna i sjajna žena. :)
MarlboroGold

#2042 Re: Star Trek

Post by MarlboroGold »

dale cooper wrote: Georgiou vjerovatno ima ključne podatke sa Defianta čiji je nestanak desetak godina u budućnosti tajmlajna. Oni koji su gledali originalnu
seriju i Enterprise znaće o čemu govorim.
Ovo kao da sam jučer gledao

:D
biggrin

#2043 Re: Star Trek

Post by biggrin »

obnovljena serija i za trecu sezonu, a ubacice valjda i dodatnog showrunnera...sve bi to bilo ok da ta nova akvizicija nema u svom CV-u da je radila na The Originals, koji se zadnjih sezona i nije baš mogao pohvaliti nekon inovativnošću i kvalitetom
dale cooper

#2044 Re: Star Trek

Post by dale cooper »

Jebeno sjajna epizoda! :-D Putovanje na Talos IV se isplatilo, saznali smo još malo o crvenom anđelu, prijetnji koja se nadvila nad galaksijom,
i izvor rascjepa između Spocka i Michael. Fin je dodir što su epizodu počeli sa isječcima iz prvog Star Trek pilota The Cage koji je relevantan
za ovu epizodu. I da, novi Spock je prilično jebeno dobar. Mnogo bolji od Quinta, koji iako nije bio loš nikada nije imao recimo duboku glasovnu
impozantnost Leonard Nimoya, a koju Peck sa druge strane sasvim dobro kanališe.
biggrin

#2045 Re: Star Trek

Post by biggrin »

neloša epizoda, budi nadu da ce sezona izdobriti
MarlboroGold

#2046 Re: Star Trek

Post by MarlboroGold »

dale cooper wrote:Jebeno sjajna epizoda! :-D Putovanje na Talos IV se isplatilo, saznali smo još malo o crvenom anđelu, prijetnji koja se nadvila nad galaksijom,
i izvor rascjepa između Spocka i Michael. Fin je dodir što su epizodu počeli sa isječcima iz prvog Star Trek pilota The Cage koji je relevantan
za ovu epizodu
. I da, novi Spock je prilično jebeno dobar. Mnogo bolji od Quinta, koji iako nije bio loš nikada nije imao recimo duboku glasovnu
impozantnost Leonard Nimoya, a koju Peck sa druge strane sasvim dobro kanališe.
Kad sam to vidio bilo je

Image

Dobra epizoda. I meni se sviđa ovaj Spock :D
biggrin

#2047 Re: Star Trek

Post by biggrin »

i tebi se svidja spok i onda duga...jel to taj "izlazak iz ormara"?
MarlboroGold

#2048 Re: Star Trek

Post by MarlboroGold »

jah
hadzinicasa

#2049 Re: Star Trek

Post by hadzinicasa »

Odlican pocetak epizode <3 skontali smo sta je Spoku, zbog cega mu se poremetila logicka ravnoteza, ali i ko mu je i sta - sidro, zbog njegovog ljudskog dijela - to su ipak emocije, porodicne veze, Majkl. :)

I meni se svidja ovaj Spok :oops:
Raigor Stonehoof

#2050 Re: Star Trek

Post by Raigor Stonehoof »

super epizoda, osim katastrofalne pete, ova sezona mi je zasad vrh

i orville je odlicna vila, fascinantno je koliko vuce na TNG
Post Reply