Preci je najmanji problem. Al i dalje kad prelazi, vjerujem da se vecina ljudi pridrzava "nekih pravila" i oprezni su.Hafis wrote:Ma daj. Nigdje veze.Galamdzija wrote:Pratim. Moze li neko iz prve ruke da objasni termine "hrvatski i bosnjacki dio grada"? Da li je toliko opasno tako da bi bilo sranja kad bi 4-5 Bosnjaka otislo na kafu u "njihovu" mahalu i obrnuto?
Doduše, ja osobno znam nekoliko ljudi (na prste jedne ruke), čudaka, koji nisu nikada prešli s desne na lijevu obalu od 1992., ali i znam i nekoliko ljudi (opet čudaka) koji nisu nikada prešli s lijeve na desnu u istom razdoblju. Ali stvarno sve zajedno na prste jedne ruke.
Ostalo je OK. Ljudi idu svojim poslom gdje hoće i kad hoće.
Stadion pod Bijelim Brijegom
-
neretvanac
#26 Re: Stadion pod Bijelim Brijegom
-
Heartbeats
#27 Re: Stadion pod Bijelim Brijegom
Stani malo, kome VAMA? Ko ste? Stadion je GRADSKI! Dakle ni vas ni njihov ni moj ni tvoj nego javno dobro!!! A radnje u starom ako su privatne onda su privatne! Eh druga je stvar sada ako je neko napravio njesra u ratu i nema obraza pogledati dojucerasnje komsije. Ali da ti o ovome "nemanja obraza pogledati u oci" ispricam slucaj radi sranaja u ratu.Hafis wrote:Uglavnom, da poentiram taj deal: mi vama stadion (sport) - vi nama Stari grad (turizam). I nitko se više ne buni osim vas po forumima i ovdje još ponetko relativno neupućen.
Ja sam ti sa Rondoa i kod nas u zgradi kao hvala bogu u svakoj, mijesan komsiluk sa kojim se pazilo i druzilo i islo na rdjendane, svadbe, slave, bozice i bajrame i sve po ps-u kako treba. Mi smo bili bas onako dobri sa jednom familijom koja je porjeklom iz Ljubuskog, Trebizata tacnije. Moj stari i zena iz te familije cak i studirali zajedno birvaktile u Sarajevu a igrom slucaja u radili u istoj firmi u Mostaru. Oni imaju dva sina koji su generacija sa mojom starijom sestrom, pa su isli zajedno i u osnovnu i u srednju (ja sam mala raja bio tada). Uglavnom, 91. belaju poceli, dolazi jednu noc komsija taj i nesto sa starcima prica..kaze meni stari poslije samo d aznas spavat ce im sinovi ovdje jedno vrijeme jer ide mobilizacija za HR i da nisi nikome izletio da spavaju ovdje. I njih dvojica dobiju kljuc i mjesec dva svaku noc kod nas. Pocelo pravo sranej 92 i komsija posalje jednog sina za njemacku a drugi se kao obuce u HVO a on postane najveci glasnogovornik nove ideologije u zgradi. Pojasnjavao nam kako ustase etimoloski imaju pozitivnu konotociji. Stari moj mu reko de malo smanji sa lozom, koji ti je k.... da bi taj isti komsija kojem smo dali krevet dva mjeseca za sinove dosao, 09.05.1993. sa dvojicom bojovnika na vrata i reko mom starom , izvini komsija, meni je dosla zapovjed da pokazem gdje muslimani zive...i ja i stari na heliodrom (ja sam maloljetan a prije transporta na helidrom bili malo i na stadionu, sam znas sta je bilo tamo) Na heliodromu kao u svakom konc logoru, malo te biju, malo ti mozak ispiraju ali uglavnom si zatvoren) Kazem uglavnom jer ti dodje neko ko te zna iz HVO i kao izvede te na cigaru...nam je dolazio sin naseg komsije koji je eto postao isljednik i ako pita dira li vas iko? Kaze stari i ako dira sta mi ti mozes pomoc? Kaze on nista..pa eto sta me onda peglas..Helem pustili sa Helidroma i protjerali na lijevu..rat bio, prosao. Mi se vratili u stan 2001/2002 kad smo delozirali ove sto su nam "okupirali" stan. Sav se komsilik vratio i sviju mi sve je isto kao prije osim jedne stvari... tog naseg vrlog komsije vise nema jer se vratio na djedovinu pokraj ljubuskog. Drugim komsijama hrvatima koji su nas sakrivali i plakali kad su nas odvodili i sa kafom docekali kad smo se vratili, je rekao nemam obraza u oci pogledati ljudima...
Sto znaci, mi se vratili a on i njegovi otisli iz samog centara "stolnog grada" Potpuni fijasko politike krivoustog i grudjanskog magitra koji odapeo 97 i kontraefekat postignut....i takvih je jos 1000 slucajeva.
- Josip321
#28 Re: Stadion pod Bijelim Brijegom
Kolega forumaš, kao što vidiš kako neki pišu, to se prave slijepi pored očiju. Netko će reći nažalost, a netko sa divljenjem da postoje dva dijela grada Mostara. Ali samo će oni nerealni reći da ne postoje dva dijela grada.Galamdzija wrote:Pratim. Moze li neko iz prve ruke da objasni termine "hrvatski i bosnjacki dio grada"? Da li je toliko opasno tako da bi bilo sranja kad bi 4-5 Bosnjaka otislo na kafu u "njihovu" mahalu i obrnuto?
Bez obzira što ja ili netko drugi mislio, dva dijela su realnost.
Dati ću ti nekoliko primjera. Ja sam kako vidiš po nicku Hrvat. Ja ne izlazim u istočni dio grada (za nas "Ona strana"), kao i najveći dio Hrvata. Isto je i sa ljudima sa istočne strane što se tiče zapadnog dijela grada.
Ali ja se družim sa različitim društvima tako da se meni da "dogoditi" da s vremena na vrijeme izađem na onu stranu. Bilo klasični izlazak bilo na koncert npr. Tako sam npr. (pošto je već bila prošla ponoć) na dan utakmice Velež Zrinjski znao do 5.30h u jutro piti u nekakvom klubu, kafani u kojoj se skupljaju navijači Veleža.
Ali to je za veliku većinu onih sa zapada nepojmljivo. Jednom smo npr. nas trojica Hrvata otišli u Oxygen na koncert Nene Belana. I jedan od nas se tako ustrtio da je mislio da će nas mlatiti neki momci koji su bili stol do nas. Ja vjerujem da je to umislio. Mi mu dali ključeve od auta i poslali ga u auto. Nas dvojica nismo htjeli otić.
Tako također od gore navedenog radni kolega koji je sa istočne strane izašao u disco na zapadnu stranu. Izašao sa ovim gore navedenim. Na onoj strani je taj lik kao neka faca. Vamo se takoreć ukakio u gaće. Morao ga uvjeravati da mu neće nitko ništa pa sve i da znaju da je sa one strane.
Ima hrpa ljudi koji nisu posjetili Stari Most, niti ga namjeravaju posjetiti. Isto tako i onih koji ne prelaze na zapadnu stranu osim poslom.
Htjeli priznati ili ne, to je realnost. Ne kažem da je to u redu i da tako treba biti. Ali rat je učinio svoje. Još mnogi nisu spremni na neki kvalitetniji suživot.
- Krizzia
#29 Re: Stadion pod Bijelim Brijegom
Koja gomila gluposti!!!neretvanac wrote:Ukratko, nije se pametno dozivati glasno imenima na onoj "drugoj strani grada". Jos opasnije je obuci dres BiH/Veleza ili Hrvatske/Zrinjskog pa se zaputiti put "druge strane". Situacija se popravlja malo pomalo, al jos uvijek ce vecina ljudi jasno primjetiti i pogledati te na takve stvari, a nije iskljucen i fizicki napad.Galamdzija wrote:Pratim. Moze li neko iz prve ruke da objasni termine "hrvatski i bosnjacki dio grada"? Da li je toliko opasno tako da bi bilo sranja kad bi 4-5 Bosnjaka otislo na kafu u "njihovu" mahalu i obrnuto?
To je mostarska realnost, da se ne lazemo da cvijetaju ruze.
Kod nad u drustvu sve sama imena iz katolickog kalendara
Hvala Bogu pa ovaj post pripada vremenu od prije 10/15 god.
-
Fact
#30 Re: Stadion pod Bijelim Brijegom
Misli se na istočni i zapadni dio grada koji dijeli Neretva.Hrvati su većina u zapadnom,a Bošnjaci u istočnom dijelu grada.Galamdzija wrote:Pratim. Moze li neko iz prve ruke da objasni termine "hrvatski i bosnjacki dio grada"? Da li je toliko opasno tako da bi bilo sranja kad bi 4-5 Bosnjaka otislo na kafu u "njihovu" mahalu i obrnuto?
Nikakvih problema nema,tko god da si i na koju god stranu da odeš.Te priče nam uglavnom uvaljuju sa strane i tako razmišljaju samo ovi srednjoškolci i lafo navijači.
-
Poezija
#31 Re: Stadion pod Bijelim Brijegom
Dragi kolega forumaš, ono što je napisao kolega prije mene je u mnogim stvarima tačno ali ima i dijelova sa kojim se nikako ne slažem.
Ne postoje dvije strane, tj. naša, njihova, već je jedan Mostar. Svugdje se govori i piše Mostar, a ne istočni ili zapadni Mostar. Grad kao grad ima svoja četiri dijela, no najmnogoljudniji su istočni i zapadni dio, tako da se taj termin i koristi. Zlobnici će koristiti samo termine hrvatski ili bosanski, bošnjački.
Incidenti se isključivo dešavaju na zapadnom dijelu grada gdje su u mnogim slučajevima napadnuti ljudi bez razloga (ako treba nabrojati ću nekoliko situacija, koga zanima naravno). Neka mi kolega prije mene navede primjer nekoga ko je napadnut na tom istočnom dijelu grada. Prvo i osnovno što se mora znati za grad Mostar je šaranje ustaških i fašističkih simbola, kukastih križeva i nekakvih simbola za koje ni oni ne znaju šta predstavljaju.
Dalje, što se tiče izlazaka, Pink Panter i Ice Bar (zapad) su svake sedmice popunjeni sa omladinom sa "istoka", tako da je laž ono što je kolega prije mene napisao.
Najveći problem grada je struktura vlasti unutar njega, te maloljetnih huligana koji su odgojeni u mržnji prema svojoj domovini Bosni i Hercegovini. Na tom istočnom dijelu hodaju ljudi u dresu Hrvatske (na fakultetu Džemal Bijedić također), a neka neko obuće dres svoje države BiH i ode na zapadnu stranu pa će vidjeti šovinizam na dijelu.
Uglavnom, usred grada se dešavaju ovakvi slučajevi, znamo već ko su glavni incijatori, preuzeti namjerno sa ovih portala:
http://www.bljesak.info/rubrika/vijesti ... cija/28605
http://sportsport.ba/bh_fudbal/zapaljen ... taru/16410
Ne postoje dvije strane, tj. naša, njihova, već je jedan Mostar. Svugdje se govori i piše Mostar, a ne istočni ili zapadni Mostar. Grad kao grad ima svoja četiri dijela, no najmnogoljudniji su istočni i zapadni dio, tako da se taj termin i koristi. Zlobnici će koristiti samo termine hrvatski ili bosanski, bošnjački.
Incidenti se isključivo dešavaju na zapadnom dijelu grada gdje su u mnogim slučajevima napadnuti ljudi bez razloga (ako treba nabrojati ću nekoliko situacija, koga zanima naravno). Neka mi kolega prije mene navede primjer nekoga ko je napadnut na tom istočnom dijelu grada. Prvo i osnovno što se mora znati za grad Mostar je šaranje ustaških i fašističkih simbola, kukastih križeva i nekakvih simbola za koje ni oni ne znaju šta predstavljaju.
Dalje, što se tiče izlazaka, Pink Panter i Ice Bar (zapad) su svake sedmice popunjeni sa omladinom sa "istoka", tako da je laž ono što je kolega prije mene napisao.
Najveći problem grada je struktura vlasti unutar njega, te maloljetnih huligana koji su odgojeni u mržnji prema svojoj domovini Bosni i Hercegovini. Na tom istočnom dijelu hodaju ljudi u dresu Hrvatske (na fakultetu Džemal Bijedić također), a neka neko obuće dres svoje države BiH i ode na zapadnu stranu pa će vidjeti šovinizam na dijelu.
Uglavnom, usred grada se dešavaju ovakvi slučajevi, znamo već ko su glavni incijatori, preuzeti namjerno sa ovih portala:
http://www.bljesak.info/rubrika/vijesti ... cija/28605
http://sportsport.ba/bh_fudbal/zapaljen ... taru/16410
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
#32 Re: Stadion pod Bijelim Brijegom
cim dolazis u tzv hrvatski dio gradaGalamdzija wrote:Pratim. Moze li neko iz prve ruke da objasni termine "hrvatski i bosnjacki dio grada"? Da li je toliko opasno tako da bi bilo sranja kad bi 4-5 Bosnjaka otislo na kafu u "njihovu" mahalu i obrnuto?
-
megaman4
#33 Re: Stadion pod Bijelim Brijegom
BB je ukaljan u ratu do te mjere da se mnogim ljudima gadi spomenuti njegovo ime, a kojim slučajem da se Veležu dozvoli igrati tamo, vjerujte niko živ ne bi htio ići na taj stadion, hem zbog sigurnosti, hem zbog negativne klime koja bi se stvorila. Jednostavno mnoge ljude više ništa ne veže za BB, a i uprava Veleža je shvatila da to više nije onaj isti stadion, i sada su se okrenuli pravljenju ovog drugog.
-
Heartbeats
#34 Re: Stadion pod Bijelim Brijegom
Fact wrote:Misli se na istočni i zapadni dio grada koji dijeli Neretva.Hrvati su većina u zapadnom,a Bošnjaci u istočnom dijelu grada.Galamdzija wrote:Pratim. Moze li neko iz prve ruke da objasni termine "hrvatski i bosnjacki dio grada"? Da li je toliko opasno tako da bi bilo sranja kad bi 4-5 Bosnjaka otislo na kafu u "njihovu" mahalu i obrnuto?
Nikakvih problema nema,tko god da si i na koju god stranu da odeš.Te priče nam uglavnom uvaljuju sa strane i tako razmišljaju samo ovi srednjoškolci i lafo navijači.
Ovo je ziva istina!
Kod mene u zgradi, sin od jednog komsije, decko 15-ak godina, sarao po zidovima "znakovlje" Ultrasa koji su ukljucivali u slovo U i svastike...uhavtio ga vlastiti otac i hljeb lanjski u njemu prebio..Toliko ga je maltio da je komsiluk izasao imolili ga doslovce da ga ne bije vise. Sta ce, decko hvata zjala po kafanama i okolina uticala na njega pa kao i vecina istodobne "mladezi" tj. omladine ima tu pricu...samo ostali nemaju cacu ko ovaj da mu je ultrase iz kicmene mozdine izbio.
Last edited by Heartbeats on 08/05/2014 14:46, edited 1 time in total.
- JohnnyS
#35 Re: Stadion pod Bijelim Brijegom
Poezija wrote: Incidenti se isključivo dešavaju na zapadnom dijelu grada gdje su u mnogim slučajevima napadnuti ljudi bez razloga (ako treba nabrojati ću nekoliko situacija, koga zanima naravno). Neka mi kolega prije mene navede primjer nekoga ko je napadnut na tom istočnom dijelu grada. Prvo i osnovno što se mora znati za grad Mostar je šaranje ustaških i fašističkih simbola, kukastih križeva i nekakvih simbola za koje ni oni ne znaju šta predstavljaju.
Ovo je sto posto istina i to i ja mogu potvrditi. Mene su napali neki balavci blizu Rondoa (zapadna strana). Njihove adrese na koje im se šalju sudski pozivi je doduše na istočnoj strani. I moj nesretni slučaj s isfrustrirnom balavurdijom koja su odgajana u mržnji (a možda vole Bosnu i Hercegovinu) nije usamljen.
-
FMDzem
#36 Re: Stadion pod Bijelim Brijegom
O tome da Velež treba da zaboravi na Stadion pod BB je za mene previše olako shvaćena izjava. Ukoliko bi smo mogli podvući neke činjenice i usporedbe sa istim ili sličnim događajima, onda se ni mnogi ne bi vraćali na svoja ognjišta. Prvi ja i moja porodica se ne bismo vratili tamo gdje su se dešavale gnusne stvari, na prostorima odakle je možda i potekla ideja svega toga, i na mjesta gdje se sve to dešavalo.
Trenutni stav i način razmišljanja smo mogli jasno da vidimo i u izjavi nakon posljednjeg sudijskog zvižduka u ovoj sezoni.
Utakmica gradskih rivala, Veleža i Zrinje, na stadionu u Vrapčićima, trenutno domaćem terenu FK Veleža..
Branko Karačić, trener novog bh. prvaka, za BHT1 je nakon jučerašnje utakmice kazao kako se "vraćamo u svoj Mostar jer smo prvaci".
Aludirao je, valjda, na zapadni dio grada u kojem se nalazi i stadion Pod Bijelim brijegom, nekad Veležov, a danas stadion na kojem svoje utakmice igra HŠK Zrinjski. Nije valjda da će hrvatski stručnjak, rođen u Vinkovcima, razmišljati o "svom" i "njihovom" Mostaru. Zar to, konačno, ne bi trebao biti jedan grad s dva kluba.
U svakom slučaju još jedna situacija koja ne bi trebala biti olako shvaćena, i izjava koja je na prvi mah zabrinjavajuća.
Trenutni stav i način razmišljanja smo mogli jasno da vidimo i u izjavi nakon posljednjeg sudijskog zvižduka u ovoj sezoni.
Utakmica gradskih rivala, Veleža i Zrinje, na stadionu u Vrapčićima, trenutno domaćem terenu FK Veleža..
Branko Karačić, trener novog bh. prvaka, za BHT1 je nakon jučerašnje utakmice kazao kako se "vraćamo u svoj Mostar jer smo prvaci".
Aludirao je, valjda, na zapadni dio grada u kojem se nalazi i stadion Pod Bijelim brijegom, nekad Veležov, a danas stadion na kojem svoje utakmice igra HŠK Zrinjski. Nije valjda da će hrvatski stručnjak, rođen u Vinkovcima, razmišljati o "svom" i "njihovom" Mostaru. Zar to, konačno, ne bi trebao biti jedan grad s dva kluba.
U svakom slučaju još jedna situacija koja ne bi trebala biti olako shvaćena, i izjava koja je na prvi mah zabrinjavajuća.
-
sanjin_1
#37 Re: Stadion pod Bijelim Brijegom
Vraćaju se u svojih 25% Mostara...to je za "njiha" Mostar zasnovan na teoriji iluzivnih perspektivaFMDzem wrote:O tome da Velež treba da zaboravi na Stadion pod BB je za mene previše olako shvaćena izjava. Ukoliko bi smo mogli podvući neke činjenice i usporedbe sa istim ili sličnim događajima, onda se ni mnogi ne bi vraćali na svoja ognjišta. Prvi ja i moja porodica se ne bismo vratili tamo gdje su se dešavale gnusne stvari, na prostorima odakle je možda i potekla ideja svega toga, i na mjesta gdje se sve to dešavalo.