Sta znaci rijec "Balija"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Sevdalina

Post by Sevdalina »

bashka, bila sam zbunjena zbog toga 'vlasi' i pitala prijatelja iz zagreba i ovo mi je odgovorio( i mislim da je najbolji odgovor):

tko su zapravo Vlasi, Cincari, Čečeni itd. Doista ništa ne znam o tome, jedva pratim historiju vlastitog mi bića. A puno toga me već zbunjuje od djetinjstva. Primjerice Vlasi. Pazi ovo, na otocima, recimo Braču, Vlasi su ti oni na kopnu. E, a u Splitu Vlasi su oni preko nekih brda itd. I tako ti to ide sve do Rumunjske i ja sam zbunjen. Po svemu ispada da su Vlasi uvijek oni Drugi, preko nekog brda itd. I tako sve do Dalekog istoka, pretpostavljam da stvar s Vlasima završava negdje u Japanu. E, ali tamo možda kažu da su Vlasi oni na Aljasci i tako ti se mi, drago moje, Anice, vrtimo po cijeloj ovoj božjoj zemljici.
Pravda30

Post by Pravda30 »

BigBoss wrote:
Pravda30 wrote:Siromah, sluga,zaostao.. Isakovic.A.

U vezi Vlaha. Vecina onih koji sebe danas smatraju "Srbima" u Bosni su porijeklom Vlasi.Pravoslavno stanovnistvo koje zivilo u Istocnoj Srbiji a i u Hercegovini pa je kasnije srbizirano.

Sokac nije nesta pogrdno.
Pa zar nije Vlaska nekada bila drzava, danasnja Rumunija?
U pravu si , no ja sam sam se samo osvrnuo na porjeklo dijela bh. stanovnistva koje sebe danas naziva "Srbima".
Dzenan_Bozalija

Post by Dzenan_Bozalija »

kad smo kod tih vlaha koji se opisuju u nekim naucnim radovima kao stocari koje su naseljavali turci da im pomazu oko okupacije i uspostavljanja granica.

ja sam dosao do zakljucka da su to bili heleni i ostali starosjedioci koji su protjerani tokom slavenizacije na istok , pa su se uz pomoc turaka vratili na svoje.
Dzenan_Bozalija

u vezi helena prica se da su porijeklom iz male azije, a to bi moglo i objasniti zastupljenost maloazijskog gena najvise kod srba, pa kod bosnjaka, pa kod hrvata.

jedan primjer helena moze biti kipar koji ima slicnu situaciju kao BiH ( kao federacija - rep. srp) jer je pravoslavno muslimanski podjeljen pa se narod po pola priklanja turskoj i grckoj. Heleni su staroetnicki zastupljeni i kod grka i kod turaka.

Kod nas se jos prica da je pravoslavlje uz islam doslo tek sa turcima u Bosnu i Hercegovinu zbog najstarije pravoslavne crkve koja je podignuta tek nakon sto su turci preuzeli vlast u BiH.

vjerovatno je bilo i pojedinih muslimana, pravoslavaca i starih bogumila, ali u manjem broju i prikriveno jer su bili potlaceni pod katolickom vladavinom nad Bosnom i Hercegovinom.
elviss83

Post by elviss83 »

balija na turskom znaci gradjanin ili nesto kao anti seljak provjereno sto posto
arnaut

Post by arnaut »

[quote]Kod nas se jos prica da je pravoslavlje uz islam doslo tek sa turcima u Bosnu i Hercegovinu zbog najstarije pravoslavne crkve koja je podignuta tek nakon sto su turci preuzeli vlast u BiH.
[/quote]

- lupas, lupas
Dzenan_Bozalija

arnaut wrote:
Kod nas se jos prica da je pravoslavlje uz islam doslo tek sa turcima u Bosnu i Hercegovinu zbog najstarije pravoslavne crkve koja je podignuta tek nakon sto su turci preuzeli vlast u BiH.
- lupas, lupas
arnaut, kad imas argumente javi se. reci koja je najstarija pravoslavna crkva bila ili jos uvijek postoji u BiH. onda upitaj kada je napravljena, koje godine, pa ce se samo cuti koliko se lupa.
H2SO4

Post by H2SO4 »

BALIJA- iskrivljenii turcizam od rijeci Balikum sto znaci -neznalica u vjeri

Inace Turci su nazivali Bosnjake BALIJAMA upravo zbog Hamzevije Balije Bosnjaka,koji je pripadao derviskom redu i imao toliki uticaj na Janicare da ga se i sam sultan bojao.Zbog toga je i pozvan u Istambul gdje je likvidiran u najvecoj tajnosti,a njegova smrt je objavljena tek poslije dvije godine.
H2SO4

Post by H2SO4 »

upps,zezno sam se :-?

Upravo sada prelistah,pa vidim da nije bio janicar vec efendija.Zvao se Hamza a pokret koji je predvodio zvao se Hamzevije...

Pogubljen je 1582 na Atmejdanu (Hipodrom) u Istambulu kako je zapisao Tegebu (njemacki poslanik u Turskoj) u svom dnevniku koji je objavljen tek 1674.godine u Frankfurtu. Meutim strah od Hamzavija nije bio neopravdan jer je 1582. godine (poslije njegovog pogubljenja) izbio ustanak u Bosni na prostoru Tuzle, Gracanice i doline Sprece. Vodja ustanka je bio nasljednik Hamzin- Mehmed sin Hasanov iz Gornje Tuzle. Ustanici su formirali i vladu hamzevijskog bratstva. Pobuna je bila sistematski i surovo ugusena...
Skljoco

#60 Re: Sta znaci rijec "Balija"

Post by Skljoco »

nepoznat wrote:ja kao musliman/ bosnjak neznam sto nas drugi zovu balije, jel bih se trebali naci uvrijejeni ili ?????? neznam ni sta ova rijec znaci, znam da se odnosi na nas, odakle ova rijec potice ??????

da nije mozda alija pa od toga nastalo balija ??????

catnici znamo , oni sami sebe zovu cetnici
ustasa znamo, oni same sebe ozvu ustasa

ali sta je sa balijama, mi sebe ne zove ovako, mogu da razumijem da nas zovu mudzahedinima itd jer to je svetinja biti
---------------------------------------------------------
O tom sam vec kilometre napisao ali evo ponovo u sto kracim crtama,
Bosnjaci nisu BALIJE i niko Bosnjake nezove Balijama .
Sam naziv je turskog porijekla i njega su u Bosnu donili osmanlijski vazali , Kurdi , Turkmeni i Potirice i Balija je u njihovom znacenju bio podrugljiv naziv za Bosniake tj. Bosance koji svoju pripadnost novoj religiji -islamu-nisu ispoljavali na transparentan nacin . A razlog je jednostavan , Sto vise islamiziranih Bosniaka tj. Bosanaca donosio je bolji ugled osmanlijski vazalima iz Kurdistana i Turkmenistana kao i iz Srbije i Hrvatske ( Poturice ) u Istanbulu i sa ugledom i veca vlast a sa vlascu ...
----------------------------------
To je to !
-----------------
I danas kad Bosnjaci izgube kontrolu nad sobom oni nas Bosance nazovu Balijama .
Nazovu nas da bi nas uvrijedili i obiljezili kao one koji se nikad do kraja nisu islamizirali ...
Primjera ima i na ovom forumu . :roll:
H2SO4

Post by H2SO4 »

skljoco to dodijalo da budes VLAH ? :lol: Pa hoces na silu u Balije :lol:
Skljoco

Post by Skljoco »

Autor: no sikiriki Poslano: 21. oct. 2004. 14:47
Za skljocu!!!!E da mi je vidjeti da te Nijemci vrate nazad u Bosnu, takvih mi je balijskih supaka pun klinac. Mora da si iz banjaluke ili Trebinja.

-----------------------------------------------------------------------
Evo potrosi desetak minuta dok sam nasao ovaj komentar koji sve govori .
Autor ovog komentara je Bosnjak a komentar je upucen meni Bosancu tj.Bosanskohercegovcu , pripadniku
- Nacije i
- Naroda
drzave BiH
--------------------
Slicnu uvredu je uputio i Dzemaludin Latic Nijazu Durakovicu i ona je bila razlog da sam istrazivao pravo znacenje te rijeci .
----------------------------
Da se razumjemo , Svak onaj ko me nazove Balijom da bi me uvrijedio PROFULO je !
A narocito nakon '92.godine kad su srpski zlocinci na svojim usnama imali rijeci , " SMRT BALIJAMA " !
Danas se nelibe to javno reci i Bosnjaci ...
:roll: :-) :(
margareta

Post by margareta »

Skljoco wrote:Autor: no sikiriki Poslano: 21. oct. 2004. 14:47
Za skljocu!!!!E da mi je vidjeti da te Nijemci vrate nazad u Bosnu, takvih mi je balijskih supaka pun klinac. Mora da si iz banjaluke ili Trebinja.

-----------------------------------------------------------------------
Evo potrosi desetak minuta dok sam nasao ovaj komentar koji sve govori .
Autor ovog komentara je Bosnjak a komentar je upucen meni Bosancu tj.Bosanskohercegovcu , pripadniku
- Nacije i
- Naroda
drzave BiH
--------------------
Slicnu uvredu je uputio i Dzemaludin Latic Nijazu Durakovicu i ona je bila

razlog da sam istrazivao pravo znacenje te rijeci .
----------------------------
Da se razumjemo , Svak onaj ko me nazove Balijom da bi me uvrijedio PROFULO je !
A narocito nakon '92.godine kad su srpski zlocinci na svojim usnama imali rijeci , " SMRT BALIJAMA " !
Danas se nelibe to javno reci i Bosnjaci ...
:roll: :-) :(
Skljoco to gradivo znam - o napamet. Imas li ti konkretan prijedlog ?
PS. Imas li komentar na komentar M.Filipovica da zapravo drzava ne postoji ?
Last edited by margareta on 08/11/2004 16:08, edited 1 time in total.
H2SO4

Post by H2SO4 »

nemoj se sekirati skljoco,ja takve jos uvjek vlahom zovem :D
Skljoco

Post by Skljoco »

H2SO4 wrote:nemoj se sekirati skljoco,ja takve jos uvjek vlahom zovem :D
--------------------------
:shock: JA svakog "Vlaha" koji je pripadnik
- Nacije i
- Naroda
drzave Bosne i Hercegovine smatram svojim sunarodnikom i Bratom !
Skljoco

Post by Skljoco »

--------------------------
:shock: JA svakog "Vlaha" koji je pripadnik
- Nacije i
- Naroda
drzave Bosne i Hercegovine smatram svojim sunarodnikom i Bratom !
Engram::X

Post by Engram::X »

ImageImageImage
Skljoco

Post by Skljoco »

Engram::X wrote:
ImageImageImage
----------------------------------------------
:lol:
----------------------
Ja gospodo draga Dokazujem da su Bosnjaci
pravili spiskove za likvidaciju Bosanaca muslimana
i te spiskove proslijedili Srbima .
I hvala vam na ucescu u diskusijama jer i vi svojim komentarima
i replikama tu moju tvrdnju dokazujete .
Hvala vam na ucescu , "dragi" Bosnjaci !
:sad: :shock:
neutral-vojerasa

Post by neutral-vojerasa »

Jaro ba, lija. lIJA ,VUK ,MEDO.............Nismo na pocetku rata znali jal ste medjedi ili lije. Ma VI STE BA, LIJE. Haoticni ste mi svi zajedno.

Skljoco, komentar ti je na mjestu al si mi i ti smjesan u PM.
manijak1

Post by manijak1 »

Znam samo da ima jedan gospodin Balija Dragan , načelnik Općine Mali Lošinj. :D :D
H2SO4

Post by H2SO4 »

"Nismo na pocetku rata znali jal ste medjedi ili lije"

:D

sta vozd vam rekao da smo kamile? :D iz kurdistana :lol:
ahuseino

Post by ahuseino »

:P BA = skracenica za sarajevsku starogradsku rijec BOLAN,
:razz: LIJA = hercegovacka skracenica za Crnsku iliti Gorsku rijec, Lisica (endemicna zivotinjica psechega roda koja pretezno zivi u shumama i gorama Dinarskog planinskog vijenca).

8-) Znaci BALIJA = BOLAN LISICA

:-) P.S. Ja sam se biJo chesto (1977-1982) nominovavao za "Sta Djeca Znaju o Zavichaju", i pored sharolikosti moga razreda, nisu nas nikad pozvali da gostujemo na emisiji. :-)
zzzzz

Post by zzzzz »

arnaut wrote:
- lupas, lupas
arnaut - turcizam - znaci brdjanin, gorstak, covjek sa planine

Turci ovaj izraz vezu prvenstveno za Albance, vjerovatno zbog Albanaca sa Prokletija koje im je tesko bilo utjerati u suru
Last edited by zzzzz on 15/11/2004 17:23, edited 2 times in total.
violentjack

Post by violentjack »

Onaj koji trazi bale..haj dalje :P
Post Reply