Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
moimoi wrote: ↑22/11/2023 18:57
@swanfilter
Hmm, ne bih rekla da je do toga jer su upravo sada sela najpraznija iako im niko nista ne oduzima. Jednostavno vise nisu konkurentni. Ne mogu ici u stopu sa velikim proizvodjacima. A zapravo ti nista posebno ne nude, sto smo svi donekle ustanovili tj ne nude ti neki super eko ovo ono ili se na prste mogu prebrojati.
Sela su prazna jer je omladina otisla vani, a trenutno zivot od poljoprivrede nije moguc tako da se i ne bavi niko,
Ne mozes poredit industrijsku poljop.sa malim farmerima to nije moguce, poenta je u tome da se svi zale kako ne valja hrana u trgovinama a mrsko do pijace ili pak otic na selo i kupit od nekog, ili pak sam posadit, znam dosta ljudi koji jednostavno nece, a sve ne valja
moimoi wrote: ↑22/11/2023 18:57
@swanfilter
Hmm, ne bih rekla da je do toga jer su upravo sada sela najpraznija iako im niko nista ne oduzima. Jednostavno vise nisu konkurentni. Ne mogu ici u stopu sa velikim proizvodjacima. A zapravo ti nista posebno ne nude, sto smo svi donekle ustanovili tj ne nude ti neki super eko ovo ono ili se na prste mogu prebrojati.
Sela su prazna jer je omladina otisla vani, a trenutno zivot od poljoprivrede nije moguc tako da se i ne bavi niko,
Ne mozes poredit industrijsku poljop.sa malim farmerima to nije moguce, poenta je u tome da se svi zale kako ne valja hrana u trgovinama a mrsko do pijace ili pak otic na selo i kupit od nekog, ili pak sam posadit, znam dosta ljudi koji jednostavno nece, a sve ne valja
Svaki, svaki drugi dan idem na pijacu . Ne znam zasto mislis da je na pijaci domace? To su sve preprodavaci. Imam tri lika od kojih kupujem, jer ta tri lika imaju sezonsko povrce.. uglavnom je to krompir, luk + ovisi o godisnjem dobu. Ostalih 30 stolova ima voca i povrca kao i svaka samoposluga
moimoi wrote: ↑22/11/2023 14:07
Sve je ovo tacno. Ipak trebamo biti svjesni da je zivotni vijek ljudi produzen zahvaljujuci veterinarima tj vakcinaciji zivotinja kao i davanju antibiotika.
E sad, koliko se toga bespotrebno daje tj cisto da bi bio siguran u 100 % ispravnost mesa… to je drugi par rukava.
Covjek zaista vise ne moze biti pametan.
Možda ovdje ima neko ko je stručan farmakološki da reaguje podrobno, ali evo ja ću pokušati ukratko:
Imunoprofilaksa se sprovodi iz ekonomskih interesa proizvođača, izuzetno u cilju zaštite ljudi.
- Vakcinacija životinja treba da se sprovodi preventivno i nije štetna
- Preventivna aplikacija antibiotika je nepoželjna, čak je zakonom zabranjena u prevenciji.
Pretjeranom upotrebom se i razvila rezistencija i kod ljudi, tako de se sužava broj djelotovornih antibiotika, pogotovo posljednjih 15 godina.
Kod nas je uobičajeno da proizvođači švercaju antibioticima i daju ih "ispod stola" kooperantima.
Znaju za to više i ptice na grani, ali svi se boje i niko ne smije reći "car je go"
Last edited by Babbuka on 25/11/2023 08:55, edited 1 time in total.
Previse filizofije i nauke na temi.....ko od obicnih smrtnika cita deklaracije a ustanovili smo da ni deklaracije nisu sigurne.....
Ostaje nam samo da molimo Boga da ne potrefimo na otrov, ustvari potrefit cemo otrov, sigurno, onda samo eto da je manje otrovno
mali_balon wrote: ↑25/11/2023 08:51
Previse filizofije i nauke na temi.....ko od obicnih smrtnika cita deklaracije a ustanovili smo da ni deklaracije nisu sigurne.....
Ostaje nam samo da molimo Boga da ne potrefimo na otrov, ustvari potrefit cemo otrov, sigurno, onda samo eto da je manje otrovno
Ja to govorim svojima odavno. Dok god nije otrovno dobro je.
U jednom životnom trenutku, kad nisam imao posla radio sam na pijaci i našim poljoprivrednim gazdinstvima.. E tu sam se nagledao svega i svacega..
I maline sam brao, ne na dnevnicu nego po ucinku.. Ona se prska mislim 7 puta godišnje, razni "stručnjaci" su dolazili iz opštine i upozoravali na poslijedice od previše prskanja ali to kod našeg malinara ne pije vode.. Sve što je bilo pcelinjaka u blizini malina, sve su košnice nulovane.. Jabuka je kraljica prskanja a mi kazemo da je kraljica voca.. naše Moštre kod Visokog kad mi neko spomene kosa mi se digne na glavi.. Ta kolicina prskanja paradajza da pocrveni, to je ludilo.. Krompir koji se proizvodi na veliko se ne okopava, zemljište se prska raznim hemikalijama a strnjika nakon što se krompir izrovi pali se brenerom, to sam licno gledao.. Mi kupujemo i jedemo stocni krompir al ko zna razliku, hajde bogati.. Rodica mi je dugo godina imala tezgu na Ciglanama, jednom odem kod nje kad ona u basti nesto radi, bijela zemlja kao snijeg.. Bijeli luk bukvalno raste iz KAN-a (granule), više je bilo granula nego zemlje, sve se bijeli.. I njen smijeh kad sam je pitao šta to radiš - ko ih jebe, ovako bijeli luk naraste a sve to ode na pijaci, eeeeeej znaš li ti koliko je kila bijelog luka.. Rakije koje se prodaju na pijaci, što kaže Ramiz zmaj - bratuobilacka - popiješ nekoliko casa i jebeš bratu mater, sama secerusa pecena po tri puta od jedne iste šire.. Čovjek koji prodaje domaca jaja a koke ne hrani koncentratom, licno sam gledao kako je raskuhao dva psa u nekoj araniji i samo onako ih istresao kokama da ih pokljucaju - jaja nisam jeo godinama a od same pomisli znao sam se ispovracati.. Tada je prodavao školjku jaja po 12 KM i uvijek mu je bio red, važio je za najboljeg proizvođača pravih jaja, bez koncentrata, ljudi kupovali za djecu... Ali je imao pricu, vidite kako moje koke kljucaju po livadi a u šupi ih leševima hrani.. U Hoše komercu pored pijace Markale jednom došao neki makedonski ajvar, onako baš jeftin i još neka akcija bila.. nepune 3 KM tegla, u to vrijeme.. Sve su pokupovali ovi sa pijace, ubacili tegle u mlaku vodu da spadne etiketa i za dva dana sve rasprodali kao domaci ajvar, i to sam licno gledao.. kako med prave od maslacka, secera i malo limuna, mogu knjigu napisati.. al za sve ovo je važno da na tezgu postavis neku finu zenicu i da se domacin zakune nekoliko puta kako je sve domace, prirodno i zdravo i sve ode.. Joj kad mi neko spomene domacu proizvodnju, uh.. Cinjenica, ima i domacih, cestitih proizvođaca ali meni se pijaca i to "domace" ogadilo.. Sad sve sam sebi proizvodim, odnosno skoro sve...
Isner wrote: ↑04/12/2023 12:10
U jednom životnom trenutku, kad nisam imao posla radio sam na pijaci i našim poljoprivrednim gazdinstvima.. E tu sam se nagledao svega i svacega..
I maline sam brao, ne na dnevnicu nego po ucinku.. Ona se prska mislim 7 puta godišnje, razni "stručnjaci" su dolazili iz opštine i upozoravali na poslijedice od previše prskanja ali to kod našeg malinara ne pije vode.. Sve što je bilo pcelinjaka u blizini malina, sve su košnice nulovane. Jabuka je kraljica prskanja a mi kazemo da je kraljica voca.. naše Moštre kod Visokog kad mi neko spomene kosa mi se digne na glavi.. Ta kolicina prskanja paradajza da pocrveni, to je ludilo.. Krompir koji se proizvodi na veliko se ne okopava, zemljište se prska raznim hemikalijama a strnjika nakon što se krompir izrovi pali se brenerom, to sam licno gledao.. Mi kupujemo i jedemo stocni krompir al ko zna razliku, hajde bogati.. Rodica mi je dugo godina imala tezgu na Ciglanama, jednom odem kod nje kad ona u basti nesto radi, bijela zemlja kao snijeg.. Bijeli luk bukvalno raste iz KAN-a (granule), više je bilo granula nego zemlje, sve se bijeli.. I njen smijeh kad sam je pitao šta to radiš - ko ih jebe, ovako bijeli luk naraste a sve to ode na pijaci, eeeeeej znaš li ti koliko je kila bijelog luka.. Rakije koje se prodaju na pijaci, što kaže Ramiz zmaj - bratuobilacka - popiješ nekoliko casa i jebeš bratu mater, sama secerusa pecena po tri puta od jedne iste šire.. Čovjek koji prodaje domaca jaja a koke ne hrani koncentratom, licno sam gledao kako je raskuhao dva psa u nekoj araniji i samo onako ih istresao kokama da ih pokljucaju - jaja nisam jeo godinama a od same pomisli znao sam se ispovracati.. Tada je prodavao školjku jaja po 12 KM i uvijek mu je bio red, važio je za najboljeg proizvođača pravih jaja, bez koncentrata, ljudi kupovali za djecu... Ali je imao pricu, vidite kako moje koke kljucaju po livadi a u šupi ih leševima hrani.. U Hoše komercu pored pijace Markale jednom došao neki makedonski ajvar, onako baš jeftin i još neka akcija bila.. nepune 3 KM tegla, u to vrijeme.. Sve su pokupovali ovi sa pijace, ubacili tegle u mlaku vodu da spadne etiketa i za dva dana sve rasprodali kao domaci ajvar, i to sam licno gledao.. kako med prave od maslacka, secera i malo limuna, mogu knjigu napisati.. al za sve ovo je važno da na tezgu postavis neku finu zenicu i da se domacin zakune nekoliko puta kako je sve domace, prirodno i zdravo i sve ode.. Joj kad mi neko spomene domacu proizvodnju, uh.. Cinjenica, ima i domacih, cestitih proizvođaca ali meni se pijaca i to "domace" ogadilo.. Sad sve sam sebi proizvodim, odnosno skoro sve...
Lajkam ...zašto ne, ako imaš svoju zemlju, umjesto u teretani, relaksiraš se uz korisno.
Samo je to mnogima ponižavajuće. Nisi IN.
Sve što rece covjek tako se je i u restoranima, radio sam po kuhinjama i restoranima i kod nas i sezonski po Hrvatskoj po hotelima. Sve je u kesicama smrznuto i samo u tavu ide da se odledi, sve što je na kašiku se tako pravi.
Sanjarko wrote: ↑04/12/2023 12:39
Lajk oboje vas. Ali ne moze to svako. Neko nema zemlje, nikako. Onda treba i znanja koliko toliko. Neko ne moze zbog drugih stvari.
Tebe i ljude koji žive u stanovima malo ko razume jer ti si uslovljen da po dorucak ili rucak moras u granap ili na pijacu.. Nacin zivota je takav da ti ne mozes birati a moras jesti.. U granapu sve puno hemije a na pijaci prica eko, zdravo a uglavnom opet hemija.. ne trazis besplatno ali trazis samo da je zdravo, pa nek je i skuplje, al tesko da ces dobiti.. Kupis jabuke, pojedes jednu i sat vremen ne mozes oprati ruke od voska sa jabuke, dlanovi vazda masni.. I tako, godine i godine konzumiranja nezdrave hrane mora se odraziti na zdravlje, prije ili kasnije.. Kupis domace suho meso, nakon obroka treba ti kanister vode.. Osmo svjetsko cudo, kako Visocani od 10 kg sirovog dobiju 12 kg suhog mesa? E pa bolje da ne znate.. Krava juce zaklana, sutra vec osušena i na tezgi.. Mnogo soli, zatim fol sa vrelom vodom i 24 sata dima.. razrežeš pecenicu, unutra živa..
xPaco1337 wrote: ↑04/12/2023 14:22
Sve što rece covjek tako se je i u restoranima, radio sam po kuhinjama i restoranima i kod nas i sezonski po Hrvatskoj po hotelima. Sve je u kesicama smrznuto i samo u tavu ide da se odledi, sve što je na kašiku se tako pravi.
Morske plodove smo skrivećki otpakiravali u otvorenoj kuhinji i servirali kao svježe.
Neki dan otvorih jel se turšija zove, onaj ukiseljeni paradajz što ne stigne sazrijeti pred kraj sezone, donio od svojih iz bašte.
Ništa ukusnije nisam pojeo ne pamtim, a dok sam imao baštu te stvari su mi bile bezveze jer je bilo još boljih stvari i lako se naviknuti.
Citajuci temu ispade ljudi ciste otrove jedu i da se danas zivi jedno 40 godina krace nego prije promjena u nacinu uzgoja biljne i zivotinjske hrane iz proslog stoljeca
Nivo antivaxera i teoretičara zavjera.
Jedino je tačno da je potrebna regulacija i nadzor proizvodnje kako "čiste" tako i "nečiste" hrane ako je o BiH riječ. Zaštititi poštenog seljaka
sinuhe wrote: ↑06/12/2023 07:59
Nivo antivaxera i teoretičara zavjera.
Jedino je tačno da je potrebna regulacija i nadzor proizvodnje kako "čiste" tako i "nečiste" hrane ako je o BiH riječ. Zaštititi poštenog seljaka
... teorije ovog onog, i onda naglasiš, SAMO je potrebna kontrola proizvodnje u BiH, ne samo domaće već i one koju nam uvoze ...
Zavjera fakat, prviše očekujemo, sram nas bilo.
Isner wrote: ↑04/12/2023 12:10
U jednom životnom trenutku, kad nisam imao posla radio sam na pijaci i našim poljoprivrednim gazdinstvima.. E tu sam se nagledao svega i svacega..
I maline sam brao, ne na dnevnicu nego po ucinku.. Ona se prska mislim 7 puta godišnje, razni "stručnjaci" su dolazili iz opštine i upozoravali na poslijedice od previše prskanja ali to kod našeg malinara ne pije vode.. Sve što je bilo pcelinjaka u blizini malina, sve su košnice nulovane.. Jabuka je kraljica prskanja a mi kazemo da je kraljica voca.. naše Moštre kod Visokog kad mi neko spomene kosa mi se digne na glavi.. Ta kolicina prskanja paradajza da pocrveni, to je ludilo.. Krompir koji se proizvodi na veliko se ne okopava, zemljište se prska raznim hemikalijama a strnjika nakon što se krompir izrovi pali se brenerom, to sam licno gledao.. Mi kupujemo i jedemo stocni krompir al ko zna razliku, hajde bogati.. Rodica mi je dugo godina imala tezgu na Ciglanama, jednom odem kod nje kad ona u basti nesto radi, bijela zemlja kao snijeg.. Bijeli luk bukvalno raste iz KAN-a (granule), više je bilo granula nego zemlje, sve se bijeli.. I njen smijeh kad sam je pitao šta to radiš - ko ih jebe, ovako bijeli luk naraste a sve to ode na pijaci, eeeeeej znaš li ti koliko je kila bijelog luka.. Rakije koje se prodaju na pijaci, što kaže Ramiz zmaj - bratuobilacka - popiješ nekoliko casa i jebeš bratu mater, sama secerusa pecena po tri puta od jedne iste šire.. Čovjek koji prodaje domaca jaja a koke ne hrani koncentratom, licno sam gledao kako je raskuhao dva psa u nekoj araniji i samo onako ih istresao kokama da ih pokljucaju - jaja nisam jeo godinama a od same pomisli znao sam se ispovracati.. Tada je prodavao školjku jaja po 12 KM i uvijek mu je bio red, važio je za najboljeg proizvođača pravih jaja, bez koncentrata, ljudi kupovali za djecu... Ali je imao pricu, vidite kako moje koke kljucaju po livadi a u šupi ih leševima hrani.. U Hoše komercu pored pijace Markale jednom došao neki makedonski ajvar, onako baš jeftin i još neka akcija bila.. nepune 3 KM tegla, u to vrijeme.. Sve su pokupovali ovi sa pijace, ubacili tegle u mlaku vodu da spadne etiketa i za dva dana sve rasprodali kao domaci ajvar, i to sam licno gledao.. kako med prave od maslacka, secera i malo limuna, mogu knjigu napisati.. al za sve ovo je važno da na tezgu postavis neku finu zenicu i da se domacin zakune nekoliko puta kako je sve domace, prirodno i zdravo i sve ode.. Joj kad mi neko spomene domacu proizvodnju, uh.. Cinjenica, ima i domacih, cestitih proizvođaca ali meni se pijaca i to "domace" ogadilo.. Sad sve sam sebi proizvodim, odnosno skoro sve...
Ti nemaš pojma. Tačno se iz ovog posta vidi da si neobrazovan, ali znaš da je "otrov"
sinuhe wrote: ↑06/12/2023 07:59
Nivo antivaxera i teoretičara zavjera.
Jedino je tačno da je potrebna regulacija i nadzor proizvodnje kako "čiste" tako i "nečiste" hrane ako je o BiH riječ. Zaštititi poštenog seljaka
Isner wrote: ↑04/12/2023 12:10
U jednom životnom trenutku, kad nisam imao posla radio sam na pijaci i našim poljoprivrednim gazdinstvima.. E tu sam se nagledao svega i svacega..
I maline sam brao, ne na dnevnicu nego po ucinku.. Ona se prska mislim 7 puta godišnje, razni "stručnjaci" su dolazili iz opštine i upozoravali na poslijedice od previše prskanja ali to kod našeg malinara ne pije vode.. Sve što je bilo pcelinjaka u blizini malina, sve su košnice nulovane.. Jabuka je kraljica prskanja a mi kazemo da je kraljica voca.. naše Moštre kod Visokog kad mi neko spomene kosa mi se digne na glavi.. Ta kolicina prskanja paradajza da pocrveni, to je ludilo.. Krompir koji se proizvodi na veliko se ne okopava, zemljište se prska raznim hemikalijama a strnjika nakon što se krompir izrovi pali se brenerom, to sam licno gledao.. Mi kupujemo i jedemo stocni krompir al ko zna razliku, hajde bogati.. Rodica mi je dugo godina imala tezgu na Ciglanama, jednom odem kod nje kad ona u basti nesto radi, bijela zemlja kao snijeg.. Bijeli luk bukvalno raste iz KAN-a (granule), više je bilo granula nego zemlje, sve se bijeli.. I njen smijeh kad sam je pitao šta to radiš - ko ih jebe, ovako bijeli luk naraste a sve to ode na pijaci, eeeeeej znaš li ti koliko je kila bijelog luka.. Rakije koje se prodaju na pijaci, što kaže Ramiz zmaj - bratuobilacka - popiješ nekoliko casa i jebeš bratu mater, sama secerusa pecena po tri puta od jedne iste šire.. Čovjek koji prodaje domaca jaja a koke ne hrani koncentratom, licno sam gledao kako je raskuhao dva psa u nekoj araniji i samo onako ih istresao kokama da ih pokljucaju - jaja nisam jeo godinama a od same pomisli znao sam se ispovracati.. Tada je prodavao školjku jaja po 12 KM i uvijek mu je bio red, važio je za najboljeg proizvođača pravih jaja, bez koncentrata, ljudi kupovali za djecu... Ali je imao pricu, vidite kako moje koke kljucaju po livadi a u šupi ih leševima hrani.. U Hoše komercu pored pijace Markale jednom došao neki makedonski ajvar, onako baš jeftin i još neka akcija bila.. nepune 3 KM tegla, u to vrijeme.. Sve su pokupovali ovi sa pijace, ubacili tegle u mlaku vodu da spadne etiketa i za dva dana sve rasprodali kao domaci ajvar, i to sam licno gledao.. kako med prave od maslacka, secera i malo limuna, mogu knjigu napisati.. al za sve ovo je važno da na tezgu postavis neku finu zenicu i da se domacin zakune nekoliko puta kako je sve domace, prirodno i zdravo i sve ode.. Joj kad mi neko spomene domacu proizvodnju, uh.. Cinjenica, ima i domacih, cestitih proizvođaca ali meni se pijaca i to "domace" ogadilo.. Sad sve sam sebi proizvodim, odnosno skoro sve...
Ti nemaš pojma. Tačno se iz ovog posta vidi da si neobrazovan, ali znaš da je "otrov"
Živo me zanima na osnovu čega KONKRETNO diskvalificiraš gore napisano, a isto tako kako procjenjuješ njegovo obrazovanje...