John Cleese wrote: ↑20/11/2023 15:08 A pravi med jeste bolji od rafiniranog secera, izmedju ostalog i iz vec pomenutih razloga.
joke
John Cleese wrote: ↑20/11/2023 15:08 A pravi med jeste bolji od rafiniranog secera, izmedju ostalog i iz vec pomenutih razloga.
John Cleese wrote: ↑20/11/2023 15:08Ma ne obracaj paznju na zafrkancijuswanfilter wrote: ↑20/11/2023 14:50 Prije sam odg.
Zivim, da docekam one stare godine bez mini ladicara za teblete kao moja mati, a na kojem je sedam ladica za dane, sa oznakama koje tablete i kada ih moram uzeti.
Naravno, ni to nije garancija da se sutra ne srusim ili da mi nađu kakve bolestine, jer zivimo vakat u kojem ama bas nista nije garancija da si dobar. Al, ako mogu, onda cu preventivno djelovati.
Zasto bih si srozao zivot zbog secera il masnoca, a bez potrebe.
Kontam ja, izbacio secer i drugo smece, a sutra me spici nesto zbog duhana. I na istom si.
Al, ako ce mi za trecinu koristiti sto se vitalnosti tice, a po pitanju nadolazece starosti, meni super.
Dobar prijatelj mi, nit 40 docekao, zdere tablete za pritisak i holesterol. Covjek direktor u velikoj firmi, al mu je kvaliteta zivota kao i kod nekog građevinca koji se hrani parizerima iz dana u dan.
E, to mi je zelja izbjeci abd ...
To sto zaista ne postoji nista sto bi ti moglo pouzdano i u potpunosti garantirati zdravlje kakvo sebi zelis nije razlog da se ne trudis onoliko koliko znas i mozes, sto izgleda i radis.
I ljudi moji...
Nije covjek napisao da jede kilu meda dnevno nego da njime zasladjuje kafu
A pravi med jeste bolji od rafiniranog secera, izmedju ostalog i iz vec pomenutih razloga.
U suštini med je precijenjen, mislim nema sad neko iscijeliteljsko dejstvo kao što se to često nastoji prikazati, a osim toga preporučeni dnevni iznos meda nije dostatan da bi u potpunosti zamijenio unos bijelog šečera, jer se radi o vrlo malim dozvoljenim količinama.nivla wrote: ↑20/11/2023 14:40kakva druga struktura, molim hemijsku analizu i formulu koja će to potvrditi, secer je secer, ove ublehe struktura secera, a tamo glukoza i fruktoza u nekim omjerima, ima minerala al oni ne uticu na svojstva secera kao seceraswanfilter wrote: ↑20/11/2023 12:47
U medu je druga struktura secera. I ovaj je porodicni, ne kupujem od nekog tamo.
sav visak koji se ne potrosi i ne bude uskladisten u misicima u formi glikogena ode u masnocu
i iz hemije se ucilo da se od secera lako dobiju masti, ali da proces nije reverzibilan pa od masti ne mozes dobiti nazad secer
Propolis je super, kao i polen u kombinaciji sa medomswanfilter wrote: ↑20/11/2023 15:19John Cleese wrote: ↑20/11/2023 15:08Ma ne obracaj paznju na zafrkancijuswanfilter wrote: ↑20/11/2023 14:50 Prije sam odg.
Zivim, da docekam one stare godine bez mini ladicara za teblete kao moja mati, a na kojem je sedam ladica za dane, sa oznakama koje tablete i kada ih moram uzeti.
Naravno, ni to nije garancija da se sutra ne srusim ili da mi nađu kakve bolestine, jer zivimo vakat u kojem ama bas nista nije garancija da si dobar. Al, ako mogu, onda cu preventivno djelovati.
Zasto bih si srozao zivot zbog secera il masnoca, a bez potrebe.
Kontam ja, izbacio secer i drugo smece, a sutra me spici nesto zbog duhana. I na istom si.
Al, ako ce mi za trecinu koristiti sto se vitalnosti tice, a po pitanju nadolazece starosti, meni super.
Dobar prijatelj mi, nit 40 docekao, zdere tablete za pritisak i holesterol. Covjek direktor u velikoj firmi, al mu je kvaliteta zivota kao i kod nekog građevinca koji se hrani parizerima iz dana u dan.
E, to mi je zelja izbjeci abd ...
To sto zaista ne postoji nista sto bi ti moglo pouzdano i u potpunosti garantirati zdravlje kakvo sebi zelis nije razlog da se ne trudis onoliko koliko znas i mozes, sto izgleda i radis.
I ljudi moji...
Nije covjek napisao da jede kilu meda dnevno nego da njime zasladjuje kafu
A pravi med jeste bolji od rafiniranog secera, izmedju ostalog i iz vec pomenutih razloga.
Ma, kontam ja, nasa posla reakcije na napisano.
Kao sto sam rekao, ni nacin koji prakticiram mi ne garantuje da me sutra nesto ne odalami za kreveta il tabuta.
Za rak su genetika i stres glavni uzorci. I onda nacin zivota. Po pitanju prva dva uzroka tesko da mozemo sta kontrolisati. Al, valjda mogu sta uraditi po pitanju stila zivota.
Sto se meda tice, pojedem ga od Sep do Marta mjeseca 3-5 tegli.
Sta mogu potvrditi, nit najmanje prehlade mi se ne desavaju vise.
Aha. Koristim i propolis svakodnevno.
Pa dobroBloo wrote: ↑20/11/2023 15:10John Cleese wrote: ↑20/11/2023 15:08 A pravi med jeste bolji od rafiniranog secera, izmedju ostalog i iz vec pomenutih razloga.
joke
Propolis sam dao osobi koja je kasljala abnormalno. Znaci, bez prestanka.Chloe wrote: ↑20/11/2023 15:25Propolis je super, kao i polen u kombinaciji sa medomswanfilter wrote: ↑20/11/2023 15:19John Cleese wrote: ↑20/11/2023 15:08
Ma ne obracaj paznju na zafrkanciju
To sto zaista ne postoji nista sto bi ti moglo pouzdano i u potpunosti garantirati zdravlje kakvo sebi zelis nije razlog da se ne trudis onoliko koliko znas i mozes, sto izgleda i radis.
I ljudi moji...
Nije covjek napisao da jede kilu meda dnevno nego da njime zasladjuje kafu
A pravi med jeste bolji od rafiniranog secera, izmedju ostalog i iz vec pomenutih razloga.
Ma, kontam ja, nasa posla reakcije na napisano.
Kao sto sam rekao, ni nacin koji prakticiram mi ne garantuje da me sutra nesto ne odalami za kreveta il tabuta.
Za rak su genetika i stres glavni uzorci. I onda nacin zivota. Po pitanju prva dva uzroka tesko da mozemo sta kontrolisati. Al, valjda mogu sta uraditi po pitanju stila zivota.
Sto se meda tice, pojedem ga od Sep do Marta mjeseca 3-5 tegli.
Sta mogu potvrditi, nit najmanje prehlade mi se ne desavaju vise.
Aha. Koristim i propolis svakodnevno.
Imamo odgovornost prema sebi, i trebamo se pripaziti a da je garancija, nije.
Kod nas je juče u snu momak od 29 godina preselio, ni je bio bolestan, nit je pušio, niti je pio, srce ... Nema pravila. Nema garancije.
Bio je medicinar u našem Domu zdravlja, ekipa kaže da se nije žalio na ništa, niti su primjetili neke probleme kod njega. Kako god, tuga je.swanfilter wrote: ↑20/11/2023 15:36Propolis sam dao osobi koja je kasljala abnormalno. Znaci, bez prestanka.Chloe wrote: ↑20/11/2023 15:25Propolis je super, kao i polen u kombinaciji sa medomswanfilter wrote: ↑20/11/2023 15:19
Ma, kontam ja, nasa posla reakcije na napisano.
Kao sto sam rekao, ni nacin koji prakticiram mi ne garantuje da me sutra nesto ne odalami za kreveta il tabuta.
Za rak su genetika i stres glavni uzorci. I onda nacin zivota. Po pitanju prva dva uzroka tesko da mozemo sta kontrolisati. Al, valjda mogu sta uraditi po pitanju stila zivota.
Sto se meda tice, pojedem ga od Sep do Marta mjeseca 3-5 tegli.
Sta mogu potvrditi, nit najmanje prehlade mi se ne desavaju vise.
Aha. Koristim i propolis svakodnevno.
Imamo odgovornost prema sebi, i trebamo se pripaziti a da je garancija, nije.
Kod nas je juče u snu momak od 29 godina preselio, ni je bio bolestan, nit je pušio, niti je pio, srce ... Nema pravila. Nema garancije.
Ta osoba je upucena na rentgen i ultrazvuk. Sumnjalo se vec na pojavu raka zbog nekih anomalija na desnom plucnom krilu.
Dao sam joj propolis i rekao da ga kaplja u caj sa medom. Nakon mjeseci kasaljanja, u pet dana koristenja propolisa isti se smirio kao da ga bilo nije.
Naravno, nikakva praksa ti ne moze garantovati zdravlje.
Al, zato postoji pokusaj prevencije.
A, sto se tog slucaja momka od 29 i srca tice, rekao bih da je on imao nesto, al nije bilo dijagnosticirano. Mozda i grijesim ...
nikeze wrote: ↑20/11/2023 15:34 https://www.europarl.europa.eu/doceo/do ... 61_EN.html
High concentrations of Cesium-137 in canned tuna
1.9.2017
Answer in writing
Question for written answer E-005461-17
to the Commission
Rule 130
Daniel Buda (PPE)
A study carried out by the Pro Consumer Association, a member of the European Consumer Organisation, has revealed the high level of Cesium-137 in canned tuna. The members of this association have conducted research into 33 types of tuna cans, both from European countries and from Asian states. The results of this study have revealed that one in two cans of tuna contains Cesium-137 contaminated fish. Moreover, 40% of the tuna cans used in the research do not include full information for consumers or their labels contain errors.
As regards the Cesium-137 concentration, the study shows that this concentration has recently doubled or even tripled. Thus, 300 tonnes of radioactive contaminated water reaches the Pacific Ocean daily, substantially affecting both the ocean environment and the fauna in the ocean depths. As a result, food products coming from these environments, such as tuna or fish oil, are highly radioactive. These products are often sold at ridiculously low prices in supermarkets.
What actions can the Commission take to prohibit the marketing of tuna cans which contain a high level of Cesium-137?
Koja riba?John Cleese wrote: ↑20/11/2023 16:04Ne znam kako je vani trenutno, ali doslovno sve konzerve tunjevine koje sam u nasim prodavnicama pogledao, ukljucujuci one slovenackih i hrvatskih proizvodjaca, sadrze ribu izlovljenu u morima Azije, preciznije - TajlandaRadioaktivna tunjevinaShownikeze wrote: ↑20/11/2023 15:34 https://www.europarl.europa.eu/doceo/do ... 61_EN.html
High concentrations of Cesium-137 in canned tuna
1.9.2017
Answer in writing
Question for written answer E-005461-17
to the Commission
Rule 130
Daniel Buda (PPE)
A study carried out by the Pro Consumer Association, a member of the European Consumer Organisation, has revealed the high level of Cesium-137 in canned tuna. The members of this association have conducted research into 33 types of tuna cans, both from European countries and from Asian states. The results of this study have revealed that one in two cans of tuna contains Cesium-137 contaminated fish. Moreover, 40% of the tuna cans used in the research do not include full information for consumers or their labels contain errors.
As regards the Cesium-137 concentration, the study shows that this concentration has recently doubled or even tripled. Thus, 300 tonnes of radioactive contaminated water reaches the Pacific Ocean daily, substantially affecting both the ocean environment and the fauna in the ocean depths. As a result, food products coming from these environments, such as tuna or fish oil, are highly radioactive. These products are often sold at ridiculously low prices in supermarkets.
What actions can the Commission take to prohibit the marketing of tuna cans which contain a high level of Cesium-137?
Drzanje hrane se ne preporucuje ni u onim posudama u kojim bude sladoled.Grb1 wrote: ↑20/11/2023 16:15 Gledam tamo na pocetku teme, kritikuju kante od jupola, posude, nidje veze pretpostavljam da nikad u zivotu niste nista napravili....licno sam odrasla ma selu i pravili smo pekmeze, sokove sve sto se moze pravit, al nije mi jasno stq fali kanti....operemo je dobro, na kraju krajeva i mi koji pravimo to jedemo ne samo da se prodaje...ne razumijem kakve posude trebamo imat, kastm mejd** jel? Gluposti ostavite narod sa sela na miru...
Koja riba?moimoi wrote: ↑20/11/2023 16:21Koja riba?John Cleese wrote: ↑20/11/2023 16:04Ne znam kako je vani trenutno, ali doslovno sve konzerve tunjevine koje sam u nasim prodavnicama pogledao, ukljucujuci one slovenackih i hrvatskih proizvodjaca, sadrze ribu izlovljenu u morima Azije, preciznije - TajlandaRadioaktivna tunjevinaShownikeze wrote: ↑20/11/2023 15:34 https://www.europarl.europa.eu/doceo/do ... 61_EN.html
High concentrations of Cesium-137 in canned tuna
1.9.2017
Answer in writing
Question for written answer E-005461-17
to the Commission
Rule 130
Daniel Buda (PPE)
A study carried out by the Pro Consumer Association, a member of the European Consumer Organisation, has revealed the high level of Cesium-137 in canned tuna. The members of this association have conducted research into 33 types of tuna cans, both from European countries and from Asian states. The results of this study have revealed that one in two cans of tuna contains Cesium-137 contaminated fish. Moreover, 40% of the tuna cans used in the research do not include full information for consumers or their labels contain errors.
As regards the Cesium-137 concentration, the study shows that this concentration has recently doubled or even tripled. Thus, 300 tonnes of radioactive contaminated water reaches the Pacific Ocean daily, substantially affecting both the ocean environment and the fauna in the ocean depths. As a result, food products coming from these environments, such as tuna or fish oil, are highly radioactive. These products are often sold at ridiculously low prices in supermarkets.
What actions can the Commission take to prohibit the marketing of tuna cans which contain a high level of Cesium-137?
Skuse i sardele ne vjerujem da su
UpsJohn Cleese wrote: ↑20/11/2023 16:42Koja riba?moimoi wrote: ↑20/11/2023 16:21Koja riba?John Cleese wrote: ↑20/11/2023 16:04Ne znam kako je vani trenutno, ali doslovno sve konzerve tunjevine koje sam u nasim prodavnicama pogledao, ukljucujuci one slovenackih i hrvatskih proizvodjaca, sadrze ribu izlovljenu u morima Azije, preciznije - TajlandaRadioaktivna tunjevinaShow
Skuse i sardele ne vjerujem da su
Pa vjerujem da se u "konzervama tunjevine" nalazi riba zvana tunj ili tuna
Aaa tuna je porodica riba ne jedna vrstaJohn Cleese wrote: ↑20/11/2023 16:42Koja riba?moimoi wrote: ↑20/11/2023 16:21Koja riba?John Cleese wrote: ↑20/11/2023 16:04Ne znam kako je vani trenutno, ali doslovno sve konzerve tunjevine koje sam u nasim prodavnicama pogledao, ukljucujuci one slovenackih i hrvatskih proizvodjaca, sadrze ribu izlovljenu u morima Azije, preciznije - TajlandaRadioaktivna tunjevinaShow
Skuse i sardele ne vjerujem da su
Pa vjerujem da se u "konzervama tunjevine" nalazi riba zvana tunj ili tuna
Tacno. Kao npr palamida i skusa
Trazi se dlaka u jajetu, nasa posla. Viđao u Slo, Ita i Aus da se na selu isto prakticira. Sto manje za sto vise, jer su navikli iz nekadasnjih vremena koja za covjeka sa sela nisu bila med i mlijeko ...Grb1 wrote: ↑20/11/2023 16:15 Gledam tamo na pocetku teme, kritikuju kante od jupola, posude, nidje veze pretpostavljam da nikad u zivotu niste nista napravili....licno sam odrasla ma selu i pravili smo pekmeze, sokove sve sto se moze pravit, al nije mi jasno stq fali kanti....operemo je dobro, na kraju krajeva i mi koji pravimo to jedemo ne samo da se prodaje...ne razumijem kakve posude trebamo imat, kastm mejd** jel? Gluposti ostavite narod sa sela na miru...
https://pasifika.news/2023/10/radioacti ... afood-low/However, Dr Fisher said danger from very low levels of radioactivity was almost certainly much less dangerous than the dangers from other chemical contaminants that were certainly present in those fish, especially methyl mercury.
This, he said, was a form of mercury that was introduced into the oceans mostly from coalfired power plants, but other sources as well. According to Dr Fisher, methyl mercury bio concentrates “tremendously” up the food chain.
“And so, there are very high concentrations of methyl mercury in, say, tuna or swordfish. Most fish,the higher up the trophic level, the apex predators, have higher concentrations of mercury than sardines and anchovies, for example.
Mercury is much more toxic than radioactivity. So, if I were going to worry about contamination and seafood, I would be more concerned about mercury and measuring mercury concentrations in the seafood than I would about the radioactivity."
Rekao bih da se porodica riba u koju tuna spada zove drugacije, cak i na juznoslovenskim jezicima - raspitaj se
Kod tune se oduvijek govorilo o zivi. Ovo sa radijacijom je trend zadnjih godina.John Cleese wrote: ↑20/11/2023 17:08 Da vas obradujem...
https://pasifika.news/2023/10/radioacti ... afood-low/However, Dr Fisher said danger from very low levels of radioactivity was almost certainly much less dangerous than the dangers from other chemical contaminants that were certainly present in those fish, especially methyl mercury.
This, he said, was a form of mercury that was introduced into the oceans mostly from coalfired power plants, but other sources as well. According to Dr Fisher, methyl mercury bio concentrates “tremendously” up the food chain.
“And so, there are very high concentrations of methyl mercury in, say, tuna or swordfish. Most fish,the higher up the trophic level, the apex predators, have higher concentrations of mercury than sardines and anchovies, for example.
Mercury is much more toxic than radioactivity. So, if I were going to worry about contamination and seafood, I would be more concerned about mercury and measuring mercury concentrations in the seafood than I would about the radioactivity."
Kome se ne da da cita - covjek tvrdi da je razina radioaktivnosti u tunjevini niska te da ono sto bi nas trebalo zaista brinuti jeste, na primjer, sadrzaj žive (iz živinih organskih jedinjenja poput metil žive) koji je u usporedbi ribljih vrsta najvisi u mesu vecih morskih grabljivaca u koje spada i tuna.
Inace, sva živina u vodi rastvorljiva jedinjenja su za nas vrlo gadni otrovi, a pogotovo organska živina jedinjenja.
Ilustracije radi, zabiljezen je slucaj fatalnog kontaktnog trovanja dimetil zivom preko kože (i to kroz neostecenu gumenu rukavicu, desilo se poznatoj naucnici pri nekakvom laboratorijskom eksperimentu) - žrtva trovanja je, postupno, mjesecima umirala i nije joj bilo moguce pomoci.
Pa tove se na zalost i ribe danas. Hvala bogu ne mogu sve vrste.. Ja meso npr ne znam prepoznati po mirisu ali ribu kada cistim vidim razliku. Tovljena je puno masnija i nekakva “labava”.swanfilter wrote: ↑20/11/2023 17:27Kod tune se oduvijek govorilo o zivi. Ovo sa radijacijom je trend zadnjih godina.John Cleese wrote: ↑20/11/2023 17:08 Da vas obradujem...
https://pasifika.news/2023/10/radioacti ... afood-low/However, Dr Fisher said danger from very low levels of radioactivity was almost certainly much less dangerous than the dangers from other chemical contaminants that were certainly present in those fish, especially methyl mercury.
This, he said, was a form of mercury that was introduced into the oceans mostly from coalfired power plants, but other sources as well. According to Dr Fisher, methyl mercury bio concentrates “tremendously” up the food chain.
“And so, there are very high concentrations of methyl mercury in, say, tuna or swordfish. Most fish,the higher up the trophic level, the apex predators, have higher concentrations of mercury than sardines and anchovies, for example.
Mercury is much more toxic than radioactivity. So, if I were going to worry about contamination and seafood, I would be more concerned about mercury and measuring mercury concentrations in the seafood than I would about the radioactivity."
Kome se ne da da cita - covjek tvrdi da je razina radioaktivnosti u tunjevini niska te da ono sto bi nas trebalo zaista brinuti jeste, na primjer, sadrzaj žive (iz živinih organskih jedinjenja poput metil žive) koji je u usporedbi ribljih vrsta najvisi u mesu vecih morskih grabljivaca u koje spada i tuna.
Inace, sva živina u vodi rastvorljiva jedinjenja su za nas vrlo gadni otrovi, a pogotovo organska živina jedinjenja.
Ilustracije radi, zabiljezen je slucaj fatalnog kontaktnog trovanja dimetil zivom preko kože (i to kroz neostecenu gumenu rukavicu, desilo se poznatoj naucnici pri nekakvom laboratorijskom eksperimentu) - žrtva trovanja je, postupno, mjesecima umirala i nije joj bilo moguce pomoci.
Uopsteno, treba izbjegavati predatore bilo koje vrste.
Jer mi je posao takav, dolazim u dodir sa raznim vrstama mesa. I vec po mirisu moze covjek znati sta je svjeze i hranjeno kako treba. Il sta pasnjaka nije vidjelo, lezalo u stali i tovljeno koncetratom.
Pa jeste. Vjerujem da to datira iz vremena havarije one japanske nuklearke, jer od tada ispustaju u more radioaktivnu vodu kojom su prethodno hladili reaktore.swanfilter wrote: ↑20/11/2023 17:27 Kod tune se oduvijek govorilo o zivi. Ovo sa radijacijom je trend zadnjih godina.