HDZ došao s potpuno novim amandmanima
Sta zamjerate predlozenim amandmanima na ustav?
- danas
amandmane sam citala (ono sto je na stranici SDP-a) i nisu mi nimalo jasni. vjerovatno jer nisam pravnik po struci, tesko mi je da shvatim sta se zapravo njima rijesava (i kako) a ne kupujem zdravo-za-gotovo ni zlatkovu a kamoli silajdzicevu pricu... haris mi se kao lik gadi, i smatram da neko ko je potpisao dejton i kumovao toj RS nema sada nikakvog prava da soli pamet ikome drugom... ali nije ova prica o tome...Vingo wrote:
Stvarno si mi sad nejasna s ovom Harisovom demagogijom....Kako nesto legalizovano mozes dodatno legalizovati?
Jesi citala amandmane?
prica je glede amandmana i moram reci da me izricito brine sva ova retorika (mislim da je u stavci 10) o zastiti vitalnog interesa triju naroda, i o pravu veta kao metodi "zastite" interesa... ukratko, sve to me cini podosta skepticnom i zabrinutom glede ovih promjena... kao sto rekoh, mozda grijesim... oslanjam se na sopstveni sud (koji nije dovoljno strucan da mu se moze vjerovati 100%) ali koji nije ni indoktriniran lokalnom politikom...
PS @edu...
daj se regulisi svega ti. dosadio si i bogu i narodu...
-
edu
mislim..sta god da bude na kraju..tebe u njujorku..majamiju..filadelfiji..sijetlu..čikagu..ili gdje vec..ce ove promjene najvise pogoditi..i imas potpuno pravo da budes zabrinuta..dapace..ja bih se..da sam na tvom mjestu..vec poceo spremati za novi rat..jer rs ce biti cementiran..bosnjacima se to nece svidjeti..a hrvati ce to jedva docekati i traziti svoj entitet..i eto ti rata..a to ce tebe..prekobarsku patriotkinju..pravo pogoditi!danas wrote:amandmane sam citala (ono sto je na stranici SDP-a) i nisu mi nimalo jasni. vjerovatno jer nisam pravnik po struci, tesko mi je da shvatim sta se zapravo njima rijesava (i kako) a ne kupujem zdravo-za-gotovo ni zlatkovu a kamoli silajdzicevu pricu... haris mi se kao lik gadi, i smatram da neko ko je potpisao dejton i kumovao toj RS nema sada nikakvog prava da soli pamet ikome drugom... ali nije ova prica o tome...Vingo wrote:danas wrote:@Prenj:
tesko mi je diskutovati o ovome, jer nisam sigurna da shvatam sve sa pravne strane ali evo kako ja to razumijem -- ako tuzba u hagu bude presudjena u nasu korist, onda je RS produkt genocida i kao takva je pravno neosnovana (tj. moze se ukinuti -- valjda... ali ne znam kako prakticno...).
a ako ovi amandmani prodju sada, onda RS ostaje nevezano za presudu u hagu jer je legalizovana dodatno ovim promjenama i ne moze se vise smatrati prvenstveno genocidnim produktom vec produktom legalnih ustavnih promjena... ja to tako shvatam tu vezu izmedju amandmana i tuzbe u hagu, ne znam jesam li dobro skontala...
Stvarno si mi sad nejasna s ovom Harisovom demagogijom....Kako nesto legalizovano mozes dodatno legalizovati?
Jesi citala amandmane?
prica je glede amandmana i moram reci da me izricito brine sva ova retorika (mislim da je u stavci 10) o zastiti vitalnog interesa triju naroda, i o pravu veta kao metodi "zastite" interesa... ukratno, sve to me cini skepticnom i zabrinutom glede ovih promjena... kao sto rekoh, mozda grijesim... oslanjam se na sopstveni sud (koji nije dovoljno strucan da mu se moze vjerovati 100%) ali koji nije ni indoktriniran lokalnom politikom...
PS @edu...
ps. moj ti je savjet..kupuj konzerve..kad padne kisa prva trci vani da zauzmes red pored oluka..onu za pice obavezno prokuhavaj..prozore izlijepi nekom trakom..jer tako ces ih sacuvati od razbijanja..(šatro!)..itd..samo se nemoj opustati..cim se zakuha kod nas..eto ga za po' sata i kod tebe!
-
hamza1
Zbog ovih Edu-a i njihove primitivne ljubomore i ogranicenosti, nikada nista od nas nece biti!! Ne treba se uopste zamarati oko ustavnih promjena, jer je ovakvih kao Edu na zalost i previse!edu wrote:mislim..sta god da bude na kraju..tebe u njujorku..majamiju..filadelfiji..sijetlu..čikagu..ili gdje vec..ce ove promjene najvise pogoditi..i imas potpuno pravo da budes zabrinuta..dapace..ja bih se..da sam na tvom mjestu..vec poceo spremati za novi rat..jer rs ce biti cementiran..bosnjacima se to nece svidjeti..a hrvati ce to jedva docekati i traziti svoj entitet..i eto ti rata..a to ce tebe..prekobarsku patriotkinju..pravo pogoditi!danas wrote:amandmane sam citala (ono sto je na stranici SDP-a) i nisu mi nimalo jasni. vjerovatno jer nisam pravnik po struci, tesko mi je da shvatim sta se zapravo njima rijesava (i kako) a ne kupujem zdravo-za-gotovo ni zlatkovu a kamoli silajdzicevu pricu... haris mi se kao lik gadi, i smatram da neko ko je potpisao dejton i kumovao toj RS nema sada nikakvog prava da soli pamet ikome drugom... ali nije ova prica o tome...Vingo wrote:
Jesi citala amandmane?
prica je glede amandmana i moram reci da me izricito brine sva ova retorika (mislim da je u stavci 10) o zastiti vitalnog interesa triju naroda, i o pravu veta kao metodi "zastite" interesa... ukratno, sve to me cini skepticnom i zabrinutom glede ovih promjena... kao sto rekoh, mozda grijesim... oslanjam se na sopstveni sud (koji nije dovoljno strucan da mu se moze vjerovati 100%) ali koji nije ni indoktriniran lokalnom politikom...
PS @edu...
ps. moj ti je savjet..kupuj konzerve..kad padne kisa prva trci vani da zauzmes red pored oluka..onu za pice obavezno prokuhavaj..prozore izlijepi nekom trakom..jer tako ces ih sacuvati od razbijanja..(šatro!)..itd..samo se nemoj opustati..cim se zakuha kod nas..eto ga za po' sata i kod tebe!
-
klif
Dragi edu, iako tvoj cinizam "onoga koji je spoznao istinu" mogu na neki nacin i razumjeti, ne mogu se oteti utisku da cak i kod tebe postoji zrno sumnje u ispravnost ponudjenih reformi o ustroju zemlje prihvacenih od strane najveceg opozicionog lidera u BiH.
Najmanje sto zelim je upustati se u diskusiju s tobom o tom pitanju. Prvo, jer sam dijaspora, a drugo, jer ti takvu raspravu nisi ni trazio. Morao sam, na zalost, primjetiti zacudzujucu kolicinu negativne emocije koju si ispoljio u prethodnom postu, te ukazati na njenu inkopatibilnost sa slikom koju pokusavas dati o sebi.
Najmanje sto zelim je upustati se u diskusiju s tobom o tom pitanju. Prvo, jer sam dijaspora, a drugo, jer ti takvu raspravu nisi ni trazio. Morao sam, na zalost, primjetiti zacudzujucu kolicinu negativne emocije koju si ispoljio u prethodnom postu, te ukazati na njenu inkopatibilnost sa slikom koju pokusavas dati o sebi.
-
Frankyee
Ovi ustavni amandmani su gubljenje vremena.
Pogledajte sta je bilo sa dogovorom o policiji? tresla se gora pa na kraju nista. Srbi su strucnjaci u lazima i prevarama. Ovo sto je dogovereno je 1% onoga sto nam treba a dok se primjeni nece da bude ni 0.1%.
Mozda bi bolje bilo koncentrisati nasu energiju da pravimo funkcionalan entitet (drzavu) Bosnjaka, a Srbi (mozda cak i Hrvati) neka imaju pravo da se odvoje uz teritorijalnu kompenzaciju. To zvuci tesko ali je jedino realno. Mi nemamo snage da integrisemo cijelu BiH a nefunkcionalna drzava ce nasem narodu doci glave. U isto vrijeme Zapad ce da nas ugusi jer smo stalno zadnja rupa zbog opstrukcija u vlasti od strane RS.
Srbi nikad nece prihvatiti ukidanje entiteta, osim ako nesto ne dobiju za uzvrat. Posto nemaju snage da prave novi Genocid oni se izivljavaju u Parlamentu. Hladne glave treba razmisliti koliko mozemo da odrzimo postojece stanje. Zapad nas nece spasiti, kao sto nije spasio Srebrenicu, Sarajevo...
Znam da ce mnogi da vriste na ovaj post ali molim vas dajte argumente kako dalje iz postojeceg stanja a ne licne osude.
Pogledajte sta je bilo sa dogovorom o policiji? tresla se gora pa na kraju nista. Srbi su strucnjaci u lazima i prevarama. Ovo sto je dogovereno je 1% onoga sto nam treba a dok se primjeni nece da bude ni 0.1%.
Mozda bi bolje bilo koncentrisati nasu energiju da pravimo funkcionalan entitet (drzavu) Bosnjaka, a Srbi (mozda cak i Hrvati) neka imaju pravo da se odvoje uz teritorijalnu kompenzaciju. To zvuci tesko ali je jedino realno. Mi nemamo snage da integrisemo cijelu BiH a nefunkcionalna drzava ce nasem narodu doci glave. U isto vrijeme Zapad ce da nas ugusi jer smo stalno zadnja rupa zbog opstrukcija u vlasti od strane RS.
Srbi nikad nece prihvatiti ukidanje entiteta, osim ako nesto ne dobiju za uzvrat. Posto nemaju snage da prave novi Genocid oni se izivljavaju u Parlamentu. Hladne glave treba razmisliti koliko mozemo da odrzimo postojece stanje. Zapad nas nece spasiti, kao sto nije spasio Srebrenicu, Sarajevo...
Znam da ce mnogi da vriste na ovaj post ali molim vas dajte argumente kako dalje iz postojeceg stanja a ne licne osude.
- jeza u ledja
Ko smo ti 'mi'?Frankyee wrote:Mozda bi bolje bilo koncentrisati nasu energiju da pravimo funkcionalan entitet (drzavu) Bosnjaka, a Srbi (mozda cak i Hrvati) neka imaju pravo da se odvoje uz teritorijalnu kompenzaciju. To zvuci tesko ali je jedino realno. Mi nemamo snage da integrisemo cijelu BiH a nefunkcionalna drzava ce nasem narodu doci glave.
-
hamza1
Frankyee wrote:Ovi ustavni amandmani su gubljenje vremena.
Tako se treba razmisljati u slucaju da BiH ne dobije tuzbu protiv SCG~!
-
Eshek
Ne smije se tako razmišljati...Gdje smo bili prije 10 godina? Ipak se mnogo toga promijenilo, a promijeniće se mnogo više. Pa nije država kafana da je digneš na noge za godinu!
Dalje: **bem li mu mamicu ko god hoće da mi od rodnog grada napravi inostranstvo!
Dalje: **bem li mu mamicu ko god hoće da mi od rodnog grada napravi inostranstvo!
-
novel
@danas
Čavić nudi nagodbu za izbacivanje Bošnjaka iz Vlade
Erduan KATANA
Lider Srpske demokratske stranke Dragan Čavić traži da premijer Republike Srpske Milorad Dodik iz Vlade ”izbaci bošnjačke ministre” i nudi podršku svoje stranke. Dodik, sudeći po izjavama, neće nasjesti na predizbornu Čavićevu retoriku, dok bošnjački predstavnici sve shvataju kao SDS-ov “politički marketing i žal za izgubljenom vlašću”.
http://www.slobodnaevropa.org/article/2 ... 3f72d.html
-
Prenj
Ne znam samo odakle ti ideja da bi taj fildzan bio funkcionalan??? Kao primjer uzmi USK ili Gorazdanski kanton, gdje Bosnjaci sami vladaju vladaju zadnjih 10 godina ... ko SvicarskaFrankyee wrote:Ovi ustavni amandmani su gubljenje vremena.
- manijak1
-
edu
ne znam o kojim pravima govoris?..valjda svaki covjek ima ista prava..ma gdje se on nalazio?..prava na zemlju?..A wrote:Edu, moze ti smetati interes dijaspore za BiH, ali nemas nikakvo vece pravo na tu zemlju od ostalih drzavljana, zivjeli oni u zemlji, ili vani. Mozda te boli, ali je tako.
A nasi razlozi za interes za buducnost zemlje - ima toliko mnostvo, da cu sigurno nesto zaboraviti: mnogi se planiraju vratiti u penziju (znaci cisti priliv novca, trosenje tamo gdje nije zaradjeno), poceti poslovati sa BiH (ja znam vec dobar broj ljudi koji imaju biznis, na obostrano zadovoljstvo, sa bh firmama), imaju porodicu koja zivi tamo i cija sudbina ih interesuje, imaju imovinu za koju placaju porez, koju odrzavaju.... Pa sve do patriotskog osjecaja zbog kojeg su mnogi slali novac u toku rata, salju jos uvijek, i za koji im bas niko ne kaze "sjooo sto ne mogu dijaspore...."
I jos nesto - ovo je tema o ustavnim promjenama, ne o dijaspori, niti o pojedinim forumasima. Nismo svi strucni za pravna pitanja, ali nas se sviju i to kako dotice sta ce te promjene donjeti.
ali sve ja razumijem..i to je sada sve divno i krasno..ali glavno pitanje je:
Sta bi se desilo '92. da smo svi uradili ono sto ste uradili vi?
ps. ja sam ovu temu otvorio kao zajebanciju..jer ima 66 tema o amandmanima..i svaka druga se zavrsi sa pricom o tome..moji stavovi su jasni..nije idealno..ali je svakako u ovom trenutku ovo korak naprijed!
- manijak1
i da smo htjeli nismo mogli .........zakon vjerovatnoćeSta bi se desilo '92. da smo svi uradili ono sto ste uradili vi?
Hoću reći da se ne vodi nikakav organizirani dijalog unutar legalnih institucija BiH o pojedinim zakonima koji se na neviđeno ( nepročitano i neanalizirano ) usvajaju zahvaljujući ........uspavanim poslanicima kojima je jedina briga .........dnevnica i lični interes u svemu .
Moj zaključak ........da smo svi uradili kao oni 92-e danas bi mogli reći da smo pametni
- manijak1
Ja sam mislio da ćeš ti Prenj ovo pitanje shvatiti kao uslov materijalizacije dijalektike .........kad ti o lupanju
s potrebom ili bez iste 
- Fair Life
Iz kakvih sehara ste izvukli ovu 1992. godinu. Nije sva BiH dijaspora formirana 1992. godine. Dijaspori je cesto bosanska buducnost izgorjela u plamenu, zatvarani, deportovani... premlacivani, ucjenjivani... izdrzali do kraja rata i... naposlijetku otisli, sto i danas mnogima uspijeva uraditi. Mnogi su dosli samo sa plasticnim vrecicama u kojima nije bilo ni mjesta za sacuvane uspomene... u garderobi ICRC-a. Zasto ?manijak1 wrote:(...)edu wrote:Sta bi se desilo '92. da smo svi uradili ono sto ste uradili vi?
Moj zaključak ........da smo svi uradili kao oni 92-e danas bi mogli reći da smo pametnii netaknuti ......mentalno i fizički .......ovako smo samo rikošeti
![]()
![]()
![]()
koji pogađaju koga ne treba.
Imajte na umu da se iz BiH odlazilo u dijasporu od 1945. do danasnjih dana.... ne samo 1992. Mislim da ih je tad najmanje upisano u dijasporu. Mozda je sa Sarajevom bilo drugacije nego u ostalim dijelovima BiH ?
- manijak1
Edu ........dijete ........
ja bih rekao da ti ne znaš o čemu pričaš .........svako ko nije zbrisao a ostao je čitav .......sretan je i ujedno nesretan ...........no kako to tebi da se ........ispriča ?
Već sam o tome .......na nekoj od tema ........ kakio .
Ti bi Fair te sehare potr'o ? Upravo se zbog svega toga dešavaju današnje neprilike i tapkanje u mjestu
Haj nek' nisam bar po nečijim standardima - šupak

Već sam o tome .......na nekoj od tema ........ kakio .
Ti bi Fair te sehare potr'o ? Upravo se zbog svega toga dešavaju današnje neprilike i tapkanje u mjestu
Haj nek' nisam bar po nečijim standardima - šupak
Last edited by manijak1 on 07/04/2006 10:18, edited 1 time in total.
- Fair Life
Evo jednog koji nije shupak...edu wrote:vec smo ovo pisao na drugim temama..ali svako ko je vojno sposoban..a zbris'o je..supak je!
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=24391
Slicnih primjera je dovoljno za podebelu knjigu...
Last edited by Fair Life on 07/04/2006 10:19, edited 1 time in total.