Sta za veceru???

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...
micika
Posts: 3447
Joined: 27/02/2004 00:00
Location: ankara

Sta za veceru???

Post by micika » 30/08/2004 20:51

Dolaze vam gosti na veceru.Vjerovatno se uvijek pitate sta spremiti kao ja ovih dana.
Bila bih zahvalna kada bi neko dao dobar prijedlog,po mogucnosti sa receptima.Jela bi trebala biti nasa bosanska.Unaprijed hvala :D


User avatar
Danguba
Posts: 11931
Joined: 01/12/2003 00:00
Location: Tu negdje

Post by Danguba » 30/08/2004 20:56

Dacu ti ja adresu za narudzbu :D :D

a za recept pitaj kada dostave :D

User avatar
Soul_Sista
Posts: 3752
Joined: 29/01/2003 00:00
Location: anybody seen my baby?

Post by Soul_Sista » 30/08/2004 21:38

Gladna sam... :D :D :D vi meni pomozite, sta za veceru? :D

User avatar
Danguba
Posts: 11931
Joined: 01/12/2003 00:00
Location: Tu negdje

Post by Danguba » 30/08/2004 21:45

Hoces recept :D :D

User avatar
Soul_Sista
Posts: 3752
Joined: 29/01/2003 00:00
Location: anybody seen my baby?

Post by Soul_Sista » 30/08/2004 21:49

Hajd daj nesto brzo :roll:

User avatar
Danguba
Posts: 11931
Joined: 01/12/2003 00:00
Location: Tu negdje

Post by Danguba » 30/08/2004 21:53

Soul_Sista wrote:Hajd daj nesto brzo :roll:




Ma ne mozes se od recepta najesti :D :D

a ako ti se "jako" zuri ,primijeni pravilo iz prethodnog posta :D :D

PRIJATNOOOO :D :D

User avatar
Pooll
Posts: 5056
Joined: 01/08/2003 00:00
Location: Sarajevo
Contact:

Post by Pooll » 01/09/2004 13:50

ne mogu da vjerujem da niko nije miciki ponudio nekoliko recepata... :(

:D

clone033
Posts: 270
Joined: 03/12/2003 00:00

Post by clone033 » 01/09/2004 15:21

ma ja znam oko tjestenine, ali bosanska hm tu sam tanak, ali evo ti jedan za tjesteninu ako si musterija

stavis tjesteninu da se kuha, a za to vrijeme izmiksas
- pavlaku (mjera je ona mala)
- kesicu parmezana
- malo maslinovog ulja
- jednu tunjevinu (dovoljna ti je i ona mala, ali ako volis tunjevinu kao npr ja preporucujem onu malo vecu)
- kafena kasika majoneze
- ovo je sto ide obavezno -
a mozes dodati jos:
gorgonzole,
bijelog luka
kiselih krastavaca nasitno isjeckanih
i daj sebi malo maste pa ubaci neki zacina npr origana, persina itd

i na kraju pomjesas sa skuhanom tjesteninom
i sada ja kao Oliver Mlakar, dobar tek dragi gledaoci

clone033
Posts: 270
Joined: 03/12/2003 00:00

Post by clone033 » 01/09/2004 15:29

A evo jos jedan, ne znam koliko ce ti se svidjeti, peceno pile, hm ja imam neki stari kuhar u kojem pise na pocetku pripreme ovog jela, uhvatite kokos zakoljite je i ofurite vrelom vodom, da joj lakse skines perije, ali ti to ne moras raditi samo kupi kokos.
Pokrij dno tepsije sa 2cm morske soli, i stavi kokos, i stavi u rernu, bez imalo ulja, rernu prije toga zagrij na 220, a kad stavis kokos vrati na 200 i jedno pola sata da se pece.
A uz to mozes posluziti "Bakin krompir" recept za Bakin krompir imas na Dukatovoj maloj pavlaci one pavlake brzo i fino, da sada ne kucam ja ovdje.
Ustvari ja ti ne znam recepte ja kad kuham kuham nekako iz glave i mjere su mi odokativne, i snalazim se s ti tako pavlakama raznoraznim.
Eto, prijatno

User avatar
Pooll
Posts: 5056
Joined: 01/08/2003 00:00
Location: Sarajevo
Contact:

Post by Pooll » 01/09/2004 22:24

bravo forumasi... :P :D

micika
Posts: 3447
Joined: 27/02/2004 00:00
Location: ankara

Post by micika » 03/09/2004 10:14

Hvala ljudi.Eto i to prodje :D Pool ti si legenda :D

User avatar
Black swan
Posts: 54016
Joined: 17/03/2004 09:36

Re: Sta za veceru???

Post by Black swan » 03/09/2004 10:15

micika wrote:Dolaze vam gosti na veceru.Vjerovatno se uvijek pitate sta spremiti kao ja ovih dana.
Bila bih zahvalna kada bi neko dao dobar prijedlog,po mogucnosti sa receptima.Jela bi trebala biti nasa bosanska.Unaprijed hvala :D



pita sirnica

User avatar
Pooll
Posts: 5056
Joined: 01/08/2003 00:00
Location: Sarajevo
Contact:

Post by Pooll » 03/09/2004 22:33

micika wrote:Hvala ljudi.Eto i to prodje :D Pool ti si legenda :D


Pa sta si him iznjela? A'? Zadovoljni?

Meni nikad ne bi bilo mrsko kuhat da ima ko oprat sudje... ;)

User avatar
Soul_Sista
Posts: 3752
Joined: 29/01/2003 00:00
Location: anybody seen my baby?

Post by Soul_Sista » 03/09/2004 23:35

Pooll,
sta bi sa paprikama? :D Jel mama ponosna na sina? :D :D :-) :-)

Glumica
Posts: 592
Joined: 15/03/2002 00:00
Location: Sarajevo

Post by Glumica » 04/09/2004 14:59

ja samo da zahvalim clone033 na receptu za tjesteninu...
pravila jucer... stavila pavlaku, tunu, vise majoneze nego sto je napisano, malo soka od limuna, persuna, malo solii bibera... ostalo izostavila... krastavaca nisam imala u kuci, parmezan nisam imala fini, nego samo onaj u kesici, a taj ne volim... a ionako mi se cinilo da je dovoljno sastojaka pomijesano....
uglavnom sos je bio super... samo napomena da je jako kalorican i da te jos plus sa tjesteninom zasiti u sekundi...

Deluxe
Posts: 164
Joined: 11/05/2004 10:53
Location: Sarajevo
Contact:

Post by Deluxe » 06/09/2004 11:29

SVEGA ISPOD SAČA :D

clone033
Posts: 270
Joined: 03/12/2003 00:00

Post by clone033 » 06/09/2004 15:14

Glumica wrote:ja samo da zahvalim clone033 na receptu za tjesteninu...
pravila jucer... stavila pavlaku, tunu, vise majoneze nego sto je napisano, malo soka od limuna, persuna, malo solii bibera... ostalo izostavila... krastavaca nisam imala u kuci, parmezan nisam imala fini, nego samo onaj u kesici, a taj ne volim... a ionako mi se cinilo da je dovoljno sastojaka pomijesano....
uglavnom sos je bio super... samo napomena da je jako kalorican i da te jos plus sa tjesteninom zasiti u sekundi...


pa ti ga jos i popravi, moram ja sada probati po obom tvom receptu, sto jest jest zasiti te, ali se brzo napravi jelda?

Glumica
Posts: 592
Joined: 15/03/2002 00:00
Location: Sarajevo

Post by Glumica » 06/09/2004 20:15

sve skupa ni deset minuta ne treba za sos i tjesteninu... super stvar... :)
hajmo ljudi, jos recepata... meni su dragi neki jednostavni i kratki... za koje nije potrebno napraviti hirosimu u kuhinji... :D

kame
Posts: 975
Joined: 15/02/2002 00:00
Location: Sarajevo
Contact:

Post by kame » 06/09/2004 20:48

Ko ce meni kuhati? :(

Izgleda da mi preostaje samo da i ja naucim kuhati. :roll:

MilanT
Posts: 385
Joined: 11/08/2004 08:31
Location: Toronto

Re: Sta za veceru???

Post by MilanT » 06/09/2004 20:51

micika wrote:Dolaze vam gosti na veceru.Vjerovatno se uvijek pitate sta spremiti kao ja ovih dana.
Bila bih zahvalna kada bi neko dao dobar prijedlog,po mogucnosti sa receptima.Jela bi trebala biti nasa bosanska.Unaprijed hvala :D


Ćevapi sa lukom i kajmakom.

zlata
Posts: 2680
Joined: 06/09/2002 00:00

Post by zlata » 06/09/2004 20:55

Evo ja bas trebam spremati veceru. OX TAIL, na Jamaikanski nacin. (Kravlji rep) Posto sam iz "mesarske" kaste...svi ti zivotinjski "odpadi" su mi veca delikatesa nego "filet mignon".

Sad se bacam "na delo"...a kad obavim pos'o...prilazem i recept.

MilanT
Posts: 385
Joined: 11/08/2004 08:31
Location: Toronto

Post by MilanT » 06/09/2004 20:58

zlata wrote:Evo ja bas trebam spremati veceru. OX TAIL, na Jamaikanski nacin. (Kravlji rep) Posto sam iz "mesarske" kaste...svi ti zivotinjski "odpadi" su mi veca delikatesa nego "filet mignon".


Ti si neka opasna zvjerka :-)

User avatar
Asta
Posts: 1083
Joined: 05/03/2012 14:54
Location: Sjeverno od tuge

Re: Sta za veceru???

Post by Asta » 21/09/2015 12:33

Taman sam pomislila da cu naci inspiraciju na ovoj temi, ono nista. Jos nisam smislila.

A Digi
Posts: 57
Joined: 07/10/2015 15:08

Re: Sta za veceru???

Post by A Digi » 17/10/2015 18:05

Vecera

Image

User avatar
pukepuke
Posts: 2260
Joined: 18/08/2008 16:16
Location: Sjever-jug

Re: Sta za veceru???

Post by pukepuke » 20/10/2015 20:07

Pečeni sendviči Steve Karapandže, kad imate starog kruha i ne znate što s njim.

Mjere su sve odokativne, ovisi koju količinu pravite:
- stari kruh, narezan na šnite
- salama narezana na malo deblje ploške, recimo 5-6 ploški debljine oko 1 cm, pa ih izrežite na rezance širine oko 1 cm, pa na kockice
- oko 150 grama bilo kojeg sira koji se topi, gauda, edamer... naribati
- 200 ml kiselog vrhnja, pavlake
- 1 jaje
I na kraju, jedna žlice vegete (čajna)

Uključiti rernu na 180 C. Kruh poredati u tepsiju koja nije ničim podmazana. Ostale sastojke izmiješati i smjesu rasporediti po kruhu. Peći 20-tak minuta, dok sendviči po vrhu malo ne porumene. Ovo je otprilike mjera za onu tepsiju što zauzme pola rerne. Uspjeh zajamčen, a dobri su i kad se ohlade, pa i sljedeći dan. Mogu se napraviti i sa svježim kruhom, samo onda bude kora potvrda. Za goste se mogu praviti s francuzom, pa izgledaju elegantnije, onako manji. Mjere prilagođavate po potrebi, glavno je da u smjesi ima dovoljno vrhnja da se može lijepo rasporediti po kruhu i da ne budu suhi. Još nisam čula da se nekom ne sviđaju.
Dobar tek!

A od domaćih jela, uvijek može neki izljevak ili kako već ljudi kažu, osnovno tijesto u koje se doda sira ili krumpira ili tikve itd... Sirnica, pripremite je ranije i ubacite u rernu kad gosti pozvone, uštipci...

Post Reply