Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???
-
furlan
#226 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???
Bez izjasnjavanja, ali preporuka "Kratki film o ubijanju" Kryzstof Kieslowski, pobjednik Kana tamo neke godine. jedan od onih filmova kada izadjes sjeban do bola i ne znas vise ni sam sta je ubistvo a sta pravda.Pogledati pod obavezno koga zanima ova tema.
-
certified_fascist
#227 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???
A imaš li i neki razlog, ili je to samo 'nako da raja vidi kako si zajeban?z1xter wrote:Uvesti smrtnu kaznu,i to pod hitno!!!
-
PAZI
#228 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???
I da se uvede..opet bi najebao nekakav nesretni zanesenjak mevlid ili božo iz borika,,ili,a ratni rloćinici,planeri,naredbodavci..i druge raznorazne bjelosvjetske hulje i ništavila,,[b]morali bi imati pravo na blaže ili nikakve kazne..tako kaže pravda iz strazbura...jebem li im pleme DEMOKRATSKO 
- PlayItCoolowski
#230 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???
Smrtna kazna je loša samo po onog nad kim se izvršava kazna, ali dobra za čitavu državu. Kada bi se npr. ubistva, narkomanija, homoseksualnost, preljube kažnjavale smrtnom kaznom imali bismo znatno uređenije društvo jer bi iste stvari bile skoro uklonjene. Aj da vidim onog ko će prevariti ženu ako zna da će zbog toga izgubiti glavu...
Uvesti Šerijat pod hitno.
-
certified_fascist
#231 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???
Zar šerijat ne dozvoljava da ženu varaš sa one tri ostale?PlayItCoolowski wrote:Aj da vidim onog ko će prevariti ženu ako zna da će zbog toga izgubiti glavu...![]()
Last edited by certified_fascist on 22/11/2013 07:21, edited 1 time in total.
-
Jokericious
#232 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???
Za ovo posebno.PlayItCoolowski wrote:Smrtna kazna je loša samo po onog nad kim se izvršava kazna, ali dobra za čitavu državu. Kada bi se npr. ubistva, narkomanija, homoseksualnost, preljube kažnjavale smrtnom kaznom imali bismo znatno uređenije društvo jer bi iste stvari bile skoro uklonjene. Aj da vidim onog ko će prevariti ženu ako zna da će zbog toga izgubiti glavu...![]()
- drug_profi
#233 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???
Ode tema u qurac.
Cuj za preljubu ili homoseksualnost - smrt?
Ovo namjerno trolovi dodju i bacaju idiotluke da temu pretvore u naci-religijsko sranje....
Ovo namjerno trolovi dodju i bacaju idiotluke da temu pretvore u naci-religijsko sranje....
- Jack Be Nimble
#234 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???
Sa jedne strane nisam za smrtnu kaznu nego ono zakljucaj ga i baci kljuc u rijeku. Nek se muci sam sa sobom do smrti. A sa druge strane mora i to neko platiti, to jest ja, pa onda ga je bolje ubiti jer ispadne jeftinije.
-
certified_fascist
#235 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???
U SAD-u je izvođenje smrtne kazne znatno skuplje od doživotne robije zbog velikog broja apelacija, ponavljanih saslušanja na sudu itd. Naravno da bi se troškovi mogli smanjiti ako bi se pojednostavio ovaj proces, samo što bi to neizbježno značilo povećanje rizika da se pogubi nevin čovjek, što se već i danas dešava puno češće nego što bi trebalo.Jack Be Nimble wrote:A sa druge strane mora i to neko platiti, to jest ja, pa onda ga je bolje ubiti jer ispadne jeftinije.
- drug_profi
#236 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???
U nasem slucaju bi se svelo na 1-2 presude godisnje, a poslije mozda i rjedje, a ne u stotinama kao u USA. Tako da je aspekt cijene apelacija i procesa prilicno zanemariv.
-
certified_fascist
#237 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???
Ne bih rekao. 1-2 presude godišnje u BiH mi se u odnosu na broj poreskih obveznika, odnosno budžet čini manje više isto kao stotine godišnje u SAD-u. Osim toga se u SAD-u uopšte ne radi o stotinama godišnje - od obnove smrtne kazne u SAD-u do sada je bilo pogubljeno samo 1500-ak ljudi - što znači da otperećenje budžeta sa 1-2 presude godišnje u BiH bilo još puno veće u odnosu na SAD.
BTW, otkud ti ona pretpostavka "a poslije možda i rjeđe"?
BTW, otkud ti ona pretpostavka "a poslije možda i rjeđe"?
- drug_profi
#238 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???
To je SBB KBB. Kod smrtne presude novac je zaista u drugom planu, narocito ako je to u pitanju jedna ili dvije godisnje.
Bez obzira koliko si bogat i koliki ti je budzet, jednako tako je i razlika u cijeni procesa. Svakako je jeftinije u BiH.
Zasto bi bilo rjedje? Mozda i ne bi, ali ne bi vjerovatno bilo ni cesce. To ne mozemo znati. Znam samo da je potrebno poostriti kaznenu politiku pocev od zatvorskih kazni pa do kapitalne kazne.
Bez obzira koliko si bogat i koliki ti je budzet, jednako tako je i razlika u cijeni procesa. Svakako je jeftinije u BiH.
Zasto bi bilo rjedje? Mozda i ne bi, ali ne bi vjerovatno bilo ni cesce. To ne mozemo znati. Znam samo da je potrebno poostriti kaznenu politiku pocev od zatvorskih kazni pa do kapitalne kazne.
-
certified_fascist
#239 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???
Ok, ali onda nije u redu argumentirati uštedom novca (kao što je uradio Jack Be Nimble), nego treba priznati "potrebno je trošiti novac poreskih obveznika na ubijanje ljudi".drugi profil wrote:Kod smrtne presude novac je zaista u drugom planu
- PlayItCoolowski
#240 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???
Po definiciji, prevara je sex sa ženom sa kojom nisi u braku. Ostalim ženama to ne smeta jer muž ne može oženiti drugu ženu ako mu to prva supruga ne dozvoli.certified_fascist wrote:Zar šerijat ne dozvoljava da ženu varaš sa one tri ostale?PlayItCoolowski wrote:Aj da vidim onog ko će prevariti ženu ako zna da će zbog toga izgubiti glavu...![]()
- PlayItCoolowski
#241 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???
A ne nego ćemo smrtnu kaznu vezivati za demokratiju...drugi profil wrote:Ode tema u qurac.
- drug_profi
#242 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???
Demokratija nije anarhija. Granice moraju da postoje. Kad imas drustvo kao sto je nase, koje nije u stanju da pruzi svim pojedincima, da kazem poreznim obveznicima koji to drustvo i odrzavaju, sigurnost i pravdu, onda mora suziti granice tolerantnog.
Ne postoji potpuna sloboda nigdje. Odnos slobode i ogranicenja definise se spram drustva.
Ja tvrdim da bi ostrija kaznena politika pomogla drustvu, takodjer i suspenzija ljudskih prava osudjenicima u smislu obaveznog prisilnog rada, dugotrajne kazne zatvora za krvne delikte, rasturanje droge i recidivizam, te na kraju kapitalna kazna kao prijetnja za one najgore medju nama.
Poostravanje kaznene politike je svakako nuzno potrebno, sa ili bez vracanja smrtne kazne.
Ne postoji potpuna sloboda nigdje. Odnos slobode i ogranicenja definise se spram drustva.
Ja tvrdim da bi ostrija kaznena politika pomogla drustvu, takodjer i suspenzija ljudskih prava osudjenicima u smislu obaveznog prisilnog rada, dugotrajne kazne zatvora za krvne delikte, rasturanje droge i recidivizam, te na kraju kapitalna kazna kao prijetnja za one najgore medju nama.
Poostravanje kaznene politike je svakako nuzno potrebno, sa ili bez vracanja smrtne kazne.
- Natzi
#243 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???
Mislim da bi trebalo postroziti kriterije oko osudjivanja na smrtnu kaznu,i sam proces sudjenja iskljuciti iz javnosti,sto opet nije rijedak slucaj u USA-u.
Sent from my GT-I9070 using Tapatalk
Sent from my GT-I9070 using Tapatalk
-
Great Cornholio
#244 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???
Protiv, smrtna kazna je barbarski čin.
- harač
#245 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???
odakle ti to pišeš? iz sudana ili afganistana? talibani imaju bolju tehnologiju nego što se mislilo. raspravi to malo sa svojima. ovdje raspravljati o smrtnoj kazni je poput polemike iz kojeg naroda će biti prvi predsjednik naše baze na marsuPlayItCoolowski wrote:A ne nego ćemo smrtnu kaznu vezivati za demokratiju...drugi profil wrote:Ode tema u qurac.
-
mzungu
#246 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???
Apsolutno sam za i mislim da je treba sto prije uvesti u BiH, naravno za dokazana najteza djela.
Primjer, onaj Lukic sto je zapalio zive ljude u Visegradu zasluzuje za svakog spaljenog po jednu smrtnu kaznu. Ljudi koji misli da je on ne zasluzuje, mi se blago receno gade!
Nadam se skorom referendumu po ovom pitanju.
Primjer, onaj Lukic sto je zapalio zive ljude u Visegradu zasluzuje za svakog spaljenog po jednu smrtnu kaznu. Ljudi koji misli da je on ne zasluzuje, mi se blago receno gade!
Nadam se skorom referendumu po ovom pitanju.
-
certified_fascist
#247 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???
Ne kontam. Ko ovo osporava i šta to ima s temom?drugi profil wrote:Demokratija nije anarhija.
Na koji način je BiH društvo toliko specifično da mu trebaju strožije kazne od kazni bilo koje druge druge europske države? Kako se u praksi manifestiše da to društvo "nije u stanju da pruži svim pojedincima [...] sigurnost i pravdu"? Zatvorske kazne za "krvne delikte" su u BiH manje više iste kao i ostalim razvijenim državama.drugi profil wrote:Kad imas drustvo kao sto je nase, koje nije u stanju da pruzi svim pojedincima, da kazem poreznim obveznicima koji to drustvo i odrzavaju, sigurnost i pravdu, onda mora suziti granice tolerantnog.Ne postoji potpuna sloboda nigdje. Odnos slobode i ogranicenja definise se spram drustva.
Ono sa prisilnim radom zaista zvuči privlačno, ali imaj na umu da rad ima vrijednost, isto kao i novac. Da sve zatvorenike natjeraš da rade, smanjuješ vrijednost rada po istom principu kao kad neka banana republika rješava svoje budžetne probleme štampanjem novih para. Drugim rječima, probaj reći stanovništvu BiH "ne treba nam nikakvih radnih mjesta, naši zatvorenici će sve odraditi džaba, a vi fino ostanite na birou". Istina, mogao bi tjerati zatvorenike da samo kopaju rupe i opet ih popunjavaju zemlju, a ko neće neka crkne od gladi, ali opet mislim da bi to samo izazvalo neke međunarodne sankcije ili nešto slično.
-
certified_fascist
#248 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???
Da živimo u državi s razvijenom medicinskom naukom gdje je moguće osuđenog poslije svakog pogubljenja dovesti u prvobitno stanje i ubiti ponovo, možda bih se i složio. Nažalost, pošto je ovo BiH, mislim da je ostatak života u praznoj ćeliji od 5 kvadrata gora kazna od jedne smrti. Sori ako ti se blago rečeno gadim.mzungu wrote:Apsolutno sam za i mislim da je treba sto prije uvesti u BiH, naravno za dokazana najteza djela.
- drug_profi
#249 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???
Opaska u vezi anarhije je na aluziju da ona ne bi trebala postojati u demokratiji. Bar sam ja tako shvatio raniji post.
Drustvo u BiH specificno je po tome sto je prisutan porast broja krivicnih dijela i pogorsanje pojavnog oblika. Drustvo ne cini nista na prevenciji i nuzno je poduzeti makar nesto, a to je uciniti da takvo ponasanje bude neisplativo za pocionica.
Dakle hapsenje, sudjenje sto prije, odmah zatvor. Nema mjesta? Ima, nek se malo stisnu. Ako mogu dvojica, mogu i cetvorica. Ako mogu cetvorica, moci ce i sestorica.
Imati zatvorske blokove odvojene za kratke kazne, ili djela obicne kradje, saobracajki i slicnih laksih djela. Druga zatvorska kazna automatski je maximalna propisana zakonom.
Treba da se brinem zbog sankcija? Kakvih? Imamo pravo da se borimo sa kriminalom i to ce svako pozdraviti.
Zbog krsenja ljudskih prava? Ne! Cinimo to bas zbog zastite ljudskih prava cestitih gradjana. Kriminalci u svakoj zemlji gube ljudska prava samim oduzimanjem slobode kretanja. To je mnogo gore od toga sto cemo im dodijeliti 2 kvadrata celije umjesto propisanih 3 ili 5 ili stajaznam koliko je propisano.
Ti ce zatvorenici jesti nesto i torisiti resurse drzave. Njihov rad ce devalvirati cijenu rada. Istina, ako bi im dali da rade u fabrikama. Radice na popravkama sumskih cesta, makadama, posumljavanju, razbijanju stijena i krcenju i probijanju puteva prema zabacenim selima, ciscenju snijega prema zavijanim naseljima, cijepanju drva za ogrjev za stariju i siromasnu populaciju... i koliko jos hoces poslova koje sad niko ne radi jer su neisplativi ili nema sredstava za to.
Drustvo u BiH specificno je po tome sto je prisutan porast broja krivicnih dijela i pogorsanje pojavnog oblika. Drustvo ne cini nista na prevenciji i nuzno je poduzeti makar nesto, a to je uciniti da takvo ponasanje bude neisplativo za pocionica.
Dakle hapsenje, sudjenje sto prije, odmah zatvor. Nema mjesta? Ima, nek se malo stisnu. Ako mogu dvojica, mogu i cetvorica. Ako mogu cetvorica, moci ce i sestorica.
Imati zatvorske blokove odvojene za kratke kazne, ili djela obicne kradje, saobracajki i slicnih laksih djela. Druga zatvorska kazna automatski je maximalna propisana zakonom.
Treba da se brinem zbog sankcija? Kakvih? Imamo pravo da se borimo sa kriminalom i to ce svako pozdraviti.
Zbog krsenja ljudskih prava? Ne! Cinimo to bas zbog zastite ljudskih prava cestitih gradjana. Kriminalci u svakoj zemlji gube ljudska prava samim oduzimanjem slobode kretanja. To je mnogo gore od toga sto cemo im dodijeliti 2 kvadrata celije umjesto propisanih 3 ili 5 ili stajaznam koliko je propisano.
Ti ce zatvorenici jesti nesto i torisiti resurse drzave. Njihov rad ce devalvirati cijenu rada. Istina, ako bi im dali da rade u fabrikama. Radice na popravkama sumskih cesta, makadama, posumljavanju, razbijanju stijena i krcenju i probijanju puteva prema zabacenim selima, ciscenju snijega prema zavijanim naseljima, cijepanju drva za ogrjev za stariju i siromasnu populaciju... i koliko jos hoces poslova koje sad niko ne radi jer su neisplativi ili nema sredstava za to.
- drug_profi
#250 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???
Problem je samo sto nece dobiti praznih 5 kvadrata, vec hotelskih 5 kvadrata plus razne druge pogodnosti koje ja i ti sponzoriramo.certified_fascist wrote:Da živimo u državi s razvijenom medicinskom naukom gdje je moguće osuđenog poslije svakog pogubljenja dovesti u prvobitno stanje i ubiti ponovo, možda bih se i složio. Nažalost, pošto je ovo BiH, mislim da je ostatak života u praznoj ćeliji od 5 kvadrata gora kazna od jedne smrti. Sori ako ti se blago rečeno gadim.mzungu wrote:Apsolutno sam za i mislim da je treba sto prije uvesti u BiH, naravno za dokazana najteza djela.