Sve dok ti 8 od 10 ljudi iza ne psuju mater znaci da je normalna brzina, a ona dva trkaca nek piju tablete za smirenjesupercali wrote:Gorane opet nisi nista objasnio ovime jer ti nisu rekli koja je to mjera za odvijanje normalnog saobracaja
Je li normalno odvijanje 44 ili 49 ili 52 ili 55
Koja je minimalna brzina normalnog odvijanja?
Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- triconja
#13676 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
- Bakir1
#13677 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
imao je pravo
-
The BEN10
#13678 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
tempuser wrote:Evo za sve one naprdjivace, forumske pravnike i inzenjere saobracaja, nije mi bilo mrsko da pitam:
Poštovani,
Obavještavamo da policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo, na putu u naselju na kojem se saobraćaj vozila odvija u istom smjeru, gdje postoje dvije ili više obilježenih saobraćajnih traka za kretanje vozila, kako ne bi došlo do ometanja saobraćaja ili usporavanja toka saobraćaja, poduzimaju preventivno-represivne mjere prema vozačima koji se ne kreću desnom stranom kolovoza u smjeru kretanja, sa teretnim vozilom čija je najveća dozvoljena masa veća od 7.500 kg, vozačima vozila koja na ravnom putu ne mogu da razviju brzinu kretanja veću od 40 km na sat i na vozače vozila koja se ne smatraju motornim vozilom, osim na dijelu puta ispred raskrsnice ili drugog mjesta na kojem vozilo skreće u lijevo (čl. 39. stav 4. ZOOBS), kao i prema vozačima vozila koji smanji brzinu kretanja vozila do te mjere da svojim vozilom pričinjava smetnju normalnom odvijanju saobraćaja (čl. 43. stav 2. ZOOBS).
S poštovanjem,
Odjeljenje za odnose sa javnošću
Ured policijskog komesara
Uprava policije
MUP Kantona Sarajevo
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#13679 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ovaj respo može biti samo trol, ništa više. Zar možeš biti toliko zadrt ? Ako je ograničenje 60, svi koji voze ispod 50 tehnički usporavaju saobraćaj
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#13680 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
liaar wrote:Ovaj respo može biti samo trol, ništa više. Zar možeš biti toliko zadrt ? Ako je ograničenje 60, svi koji voze ispod 50 tehnički usporavaju saobraćaj
Sve dok se kolona ne formira iza tebe, ja bi to tako nazvao.
Kad nema nikog iza, cesta je tvoja.
- Bakir1
#13681 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
hoces reci da se tada moze baviti sa slinama do mile volje 
- liaar
#13682 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa dok nema nikog iza tebe bujrum brate izađi i guraj auto, što se mene tiče. Dok god se voziš okružen drugim autima, ako si smanjio brzinu toliko da se krene formirati kolona auta koja je primorana zbog tebe voziti ispod ograničenja, ti si idiot i zaslužio si kaznu za ometanje saobraćaja. (Nemoj se pronać' ne govorim tebi nego općenito)
konektovan wrote:
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#13683 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Eh to, o tehnici valjanja i bacanja ne bih....Bakir1 wrote:hoces reci da se tada moze baviti sa slinama do mile volje
- Bakir1
#13684 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
otkada depiliram nos tih problema nemam 
-
BadBoy
#13685 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Super, to sam ti sve vrijeme govorio - ne smiješ guslati ni u JEDNOJ traci (član 43. ZOBS-a)tempuser wrote:Sto se mene tice ne moras, nema se sta dodati, guslanje u lijevoj i desnoj se kaznjava!
Eto složi smo se mi polako oko svega.
-
tempuser
#13686 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
A sta cemo s ovim?BadBoy wrote:Super, to sam ti sve vrijeme govorio - ne smiješ guslati ni u JEDNOJ traci (član 43. ZOBS-a)tempuser wrote:Sto se mene tice ne moras, nema se sta dodati, guslanje u lijevoj i desnoj se kaznjava!![]()
na putu u naselju na kojem se saobraćaj vozila odvija u istom smjeru, gdje postoje dvije ili više obilježenih saobraćajnih traka za kretanje vozila, kako ne bi došlo do ometanja saobraćaja ili usporavanja toka saobraćaja, poduzimaju preventivno-represivne mjere prema vozačima koji se ne kreću desnom stranom kolovoza u smjeru kretanja?
Ljudi krenu s odgovorom od toga na koje se ceste odnosi odgovor, a ti da se ne smije guslati ni u jednoj traci.
Clan 43/2 definise da je ometanje saobracaja smanjenje brzine prekrsaj i saknkciju, a ne na koju cestu se odnosi.
- liaar
#13687 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Džaba, imaš delegata koji voze kroz naseljena mjesta 35 km/h, iako je ograničenje 50, pa se prave ludi i išarete kad im sviraš i blicaš. Ispadnem ja lud što neću da idem kući pola sata kad mogu doći za 20 minuta.
- Better Man
#13688 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Guslanje, tj. vožnja ispod ograničenja treba biti sankionisana. Jeda stvar s kojom se nikad neću složiti je da u Sarajevu na glavnoj cesti lijeva traka je za brzu vožnju. Nije. Svako onaj ko vozi 60 km na sat (ako mu uslovi dozvoljavaju.) nema šta da se sklanja nekom drugom. Zašto bi neko vozio krajnje desnom (posebno ako ne vozi ispod ograničenja), ako mu je odredište na suprotnoj strani, odnosno mora voziti lijevom, pa se na nekom semaforu isključiti lijevo za skretanje. I zašto bi vozio desnom, pa se poslije prestrojavao pod uslovom da ga neko pusti, obzirom na krajnju nekulturu vožnje kod nas. Jedina traka koja bi mogla biti za one koji voze brže je srednja, jer ona ne vodi nigdje, odnosno na kraju puta se moraš prestrojiti ili lijevo ili desno.
- liaar
#13689 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Meni je ovo pravilo desne trake totalno glupo, bar po mom nekom mišljenju.
OK, desna je za sporija auta i vozila koja ne mogu voziti preko 40km/h. Šta treba ja da vozim tom trakom a vozim 60 ?
I imamo 3 trake, a zakon navodi da se vozi desnom trakom, kojom logikom ?
OK, desna je za sporija auta i vozila koja ne mogu voziti preko 40km/h. Šta treba ja da vozim tom trakom a vozim 60 ?
-
tempuser
#13690 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Zato sto je osnovno saobracajno pavilo da se vozi desnom trakom, sve ostalo su "dodatne" opcije koje mozes da koristi ako postoje, ali da ne omtas saobracaj iza sebe itd.liaar wrote:Meni je ovo pravilo desne trake totalno glupo, bar po mom nekom mišljenju.
- liaar
#13691 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja sam to nekako ispočetka shvatio da se na desnu traku misli na vožnju desnom stranom, tj suprotno od onog u Engleskoj. Jer mi nije logično da imaš 3 trake, a da te gura u desnu konkretno.
Za to usporavanje se slažem, to si do sad mogao shvatiti, ospem se kad moram smanjivati u treću brzinu u sred bijela dana zbog nekih levata i guslača na mobitelu, ili onih što razgledaju grad iz auta. Mrš iz auta pa razgledaj pješke
Za to usporavanje se slažem, to si do sad mogao shvatiti, ospem se kad moram smanjivati u treću brzinu u sred bijela dana zbog nekih levata i guslača na mobitelu, ili onih što razgledaju grad iz auta. Mrš iz auta pa razgledaj pješke
-
tempuser
#13692 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
U Sarajevu, u Zenici, u zakonu, tamo gdje postoji dvije i vise traka u jednom smjeru postoje desna i ostale trake.Better Man wrote:Guslanje, tj. vožnja ispod ograničenja treba biti sankionisana. Jeda stvar s kojom se nikad neću složiti je da u Sarajevu na glavnoj cesti lijeva traka je za brzu vožnju. Nije. Svako onaj ko vozi 60 km na sat (ako mu uslovi dozvoljavaju.) nema šta da se sklanja nekom drugom. Zašto bi neko vozio krajnje desnom (posebno ako ne vozi ispod ograničenja), ako mu je odredište na suprotnoj strani, odnosno mora voziti lijevom, pa se na nekom semaforu isključiti lijevo za skretanje. I zašto bi vozio desnom, pa se poslije prestrojavao pod uslovom da ga neko pusti, obzirom na krajnju nekulturu vožnje kod nas. Jedina traka koja bi mogla biti za one koji voze brže je srednja, jer ona ne vodi nigdje, odnosno na kraju puta se moraš prestrojiti ili lijevo ili desno.
To sto se ti ne slazes nije cudno za nekog ko izmislja saobracajne propise, ali to je tvoja stvar. U odgovoru policije je sve napisano, ako si prosao regularno i bez stele ljekarski pregled zavocaki ispit trebao bi biti u stanju da razumijes.
-
BadBoy
#13693 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa čitaj do kraja šta su ti napisali:tempuser wrote:A sta cemo s ovim?BadBoy wrote:Super, to sam ti sve vrijeme govorio - ne smiješ guslati ni u JEDNOJ traci (član 43. ZOBS-a)tempuser wrote:Sto se mene tice ne moras, nema se sta dodati, guslanje u lijevoj i desnoj se kaznjava!![]()
na putu u naselju na kojem se saobraćaj vozila odvija u istom smjeru, gdje postoje dvije ili više obilježenih saobraćajnih traka za kretanje vozila, kako ne bi došlo do ometanja saobraćaja ili usporavanja toka saobraćaja, poduzimaju preventivno-represivne mjere prema vozačima koji se ne kreću desnom stranom kolovoza u smjeru kretanja?
Ljudi krenu s odgovorom od toga na koje se ceste odnosi odgovor, a ti da se ne smije guslati ni u jednoj traci.
Clan 43/2 definise da je ometanje saobracaja smanjenje brzine prekrsaj i saknkciju, a ne na koju cestu se odnosi.
" poduzimaju preventivno-represivne mjere prema vozačima koji se ne kreću desnom stranom kolovoza u smjeru kretanja, sa teretnim vozilom čija je najveća dozvoljena masa veća od 7.500 kg, vozačima vozila koja na ravnom putu ne mogu da razviju brzinu kretanja veću od 40 km na sat i na vozače vozila koja se ne smatraju motornim vozilom, osim na dijelu puta ispred raskrsnice ili drugog mjesta na kojem vozilo skreće u lijevo"
Dakle, poduzimaju "preventivno-represivne mjere" za guslanje u lijevoj i srednjoj samo protiv vozača teretnih vozila sa najvećom dozvoljenom masom preko 7.500 kg, vozača vozila koja ne mogu razviti brzinu kretanja veću od 40 km/h i vozača vozila koja se ne smatraju motornim vozilima.
Svi ostali su nagrabusili prema članu 43, bez obzira guslali u lijevoj, srednjoj ili desnoj.
-
tempuser
#13694 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Upravo je onako kako si u pocetku shvatio. Osnovno pravilo je desna strana puta, tamo gdje nema obilzezenih traka, odnosno desna traka tamo gdje ima. Niko te ne "gura" u desnu, desna je osnovno pravilo, mozes da vozis iostalim trakama ako ne krsis cl. 39/3 39/4 ZOBS-a.liaar wrote:Ja sam to nekako ispočetka shvatio da se na desnu traku misli na vožnju desnom stranom, tj suprotno od onog u Engleskoj. Jer mi nije logično da imaš 3 trake, a da te gura u desnu konkretno.
-
tempuser
#13695 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
...kao i prema vozačima vozila koji smanji brzinu kretanja vozila do te mjere da svojim vozilom pričinjava smetnju normalnom odvijanju saobraćaja (čl. 43. stav 2. ZOOBS).BadBoy wrote:
Pa čitaj do kraja šta su ti napisali:
" poduzimaju preventivno-represivne mjere prema vozačima koji se ne kreću desnom stranom kolovoza u smjeru kretanja, sa teretnim vozilom čija je najveća dozvoljena masa veća od 7.500 kg, vozačima vozila koja na ravnom putu ne mogu da razviju brzinu kretanja veću od 40 km na sat i na vozače vozila koja se ne smatraju motornim vozilom, osim na dijelu puta ispred raskrsnice ili drugog mjesta na kojem vozilo skreće u lijevo"
Dakle, poduzimaju "preventivno-represivne mjere" za guslanje u lijevoj i srednjoj samo protiv vozača teretnih vozila sa najvećom dozvoljenom masom preko 7.500 kg, vozača vozila koja ne mogu razviti brzinu kretanja veću od 40 km/h i vozača vozila koja se ne smatraju motornim vozilima.
Svi ostali su nagrabusili prema članu 43, bez obzira guslali u lijevoj, srednjoj ili desnoj.
Clan 39/3 definise da je u svim trakama osim desne zabranjeno "ometanje saobracaja" i ne propisuje sankciju, a clan 43/2 drefinise da je "ometanje saobracaja" spora voznja" i propisuje sankciju za taj prekrsaj. Citaj ovo koliko god treba puta dok ne shvatis da jedan clan definise pojam "ometanje saobacaja", a drugi kad se ne smije "ometati saobacaj".
Last edited by tempuser on 13/12/2017 11:22, edited 1 time in total.
- Ned071
#13696 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
prati malo zareze. desna strana pa zarez kamioni pa zarez vozacima vozila...BadBoy wrote:
Pa čitaj do kraja šta su ti napisali:
-
ovo_mi_je_nick
#13697 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Veoma je bitno da li 45 km/h ili 60 km/h (u toj brzoj prebrzoj lijevoj) 
- rumenige_brajtner
#13698 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
e čuj onoga, smeta mu što neko nosi kapu ili kapuljaču

- liaar
#13699 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ti trollu nijedne, veoma je bitno. Da zakonski nisam kriv kad te udarim sa leđa a voziš debelo ispod ograničenja, ne bi mi žao bilo udarat takve.
- Better Man
#13700 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Izvini, ali zakon su pisali nepismeni idioti. Je li ograničenje 60 km? Jeste. Vozim lijevom trakom, jer me vodi do cilja i vozim brzinom od 65 km na sat i sad bi trebao da se sklanjam u desnu traku, jer ti voziš isto lijevom, ali 80 i više km na sat ili nekom drugom. Treba da znaš da saobraćajna kultura kod nas je ne na nultom nivou, već debelo ispod njega. Dočekati da te neko pusti da se uključiš u saobraćaj ili prestrojiš u drugu traku je na bazi naučne fantazije. I sad bi neko trebao da vozi desnom trakom, jer kao ide sporije i onda čekati priliku, odnosno da se neko smiluje i pusti ga da se prestroji u lijevu kako bi mogao doći na odredište. Ko god vozi lijevom trakom i pri tom vozi brzinom od 60 do 70 km na sat ne treba ni pod razno da se bilo kome sklanja, izuzev hitnoj i policiji. Nek se lole Šumaheri prestroje u srednju i prestignu ga, ali isto tako nek budu spremni da plate kaznu za prekoračenje brzine. Kamere treba postavito na svim semaforima od Baščaršije do Ilidže i obratno, jer samo tako se neke stvari mogu dovesti u red. I odgovorno tvrdim da 70% ljudi sa položenim vozačkim ispitom bi trebalo trajno ostati bez iste i imati doživotnu zabranu upravljanja motornim vozilom. Isto tako vožnja u jedenosmjernim ulicama, kad lole voze u zabranjenom smijeru, treba postaviti u asfalt prepreku, koja se kad lola ulazi u zabranu aktivira i napravi mu štetu na gumama i samom autu. Znači, kad svoziš u pravilnom smjeru samo pređeš preko prepreke i ona se ne pomjera, ali kad prelaziš preko iste u pogrešnom smijeru, onda se podigu šiljci. Samo treba na početku ulice, tj. prije nego uđeš u ulicu postaviti tablu upozorenja da ulaskom u zabranu rizikuješ štetu na automobiliu.tempuser wrote:U Sarajevu, u Zenici, u zakonu, tamo gdje postoji dvije i vise traka u jednom smjeru postoje desna i ostale trake.Better Man wrote:Guslanje, tj. vožnja ispod ograničenja treba biti sankionisana. Jeda stvar s kojom se nikad neću složiti je da u Sarajevu na glavnoj cesti lijeva traka je za brzu vožnju. Nije. Svako onaj ko vozi 60 km na sat (ako mu uslovi dozvoljavaju.) nema šta da se sklanja nekom drugom. Zašto bi neko vozio krajnje desnom (posebno ako ne vozi ispod ograničenja), ako mu je odredište na suprotnoj strani, odnosno mora voziti lijevom, pa se na nekom semaforu isključiti lijevo za skretanje. I zašto bi vozio desnom, pa se poslije prestrojavao pod uslovom da ga neko pusti, obzirom na krajnju nekulturu vožnje kod nas. Jedina traka koja bi mogla biti za one koji voze brže je srednja, jer ona ne vodi nigdje, odnosno na kraju puta se moraš prestrojiti ili lijevo ili desno.
To sto se ti ne slazes nije cudno za nekog ko izmislja saobracajne propise, ali to je tvoja stvar. U odgovoru policije je sve napisano, ako si prosao regularno i bez stele ljekarski pregled zavocaki ispit trebao bi biti u stanju da razumijes.