Ubi panis ibi patria
Ubi bene, ibi patria
Ubi panis ibi patria
Ubi bene, ibi patria
rich dad poor dadhrle1976 wrote:
Ono sto zajednicki opisuje dojnji i srednji sloj je sljedece, jedini nacin na koji mogu zaraditi jeste da ulazu svoje vrijeme u zaradu. Nije bitno kolika satnica ili dnevnica je u igri. Dan ima samo 24 sata.
Bogati sloj jugovica koji je sacica uklj. i moju manjinu je sljedeci:
Oni "kupuju" vrijednosti ili ljude, znaci nesto sto njih placa a ne sto oni placaju. Znaci bogati jugovic kupuje vrijednost sa kojom kupuje drugu vrijednost a od svake vrijednosti uzima odnono je placen istih stopa zato sto to radi. Znaci njihovo vrijeme nije ulozeno vec te vrijednosti radne za njih. Ovo nisu investicije, jer to rade ona druga dva sloja. Nego ono sto bogati sloj jugovica kupuje je sto im sada odma daje plus, nema tu cekanja za neko vrijeme. Kad sretnes jugovica koji cita novine o burzi, koji ne radi a ima uvjek, koji se jadnije od tebe oblaci jer ti nisi vrijedan tog vremena a kad je sa Sofijom Loren onda je skockan jer je ona vrijedna njegovog vremena. Bogati sloj jugovica paravi pasivnu zaradu svaki dan. Kad si sada tako bistar jedno pitanje za dzaka: sta to bogati sloj jugovica kupuje sto im momentalno pa cak i do kraja zivota daje passivnu zaradu? Moze biti i poslovno.
155_mm wrote:nego se pitam da nije bilo onih "kukavica" sto su napustili afriku i krenuli trbuhom za kruhom prije nekoliko desetina hiljada godina u kakvim govnima bi se covjecanstvo danas nalazilo.
a sta je bre pesnik teo da kaze sa ovim?hrle1976 wrote:155_mm wrote:nego se pitam da nije bilo onih "kukavica" sto su napustili afriku i krenuli trbuhom za kruhom prije nekoliko desetina hiljada godina u kakvim govnima bi se covjecanstvo danas nalazilo.
Bogat je ne ko ima puno vec ko treba malo, ajd sad odjebi kompleksashrle1976 wrote:512MB wrote: Tako brate reci odma rodbina mi truba i nema ni za gaca. Ja nisam firmas a klepim redovno minimalno cenera bruto mjesecno (u euronima), a znam kijamet nasi ljudi koji su vece mange, profesori na fakultetima, doktori, firmasi.. jedan voza kolica od 200k € pogodi koja nema ih puno takvi... zato nelaprdaj puno kad poznajes samo kokuze
Da ja tebi razjasnim prosjecnog ili skoro sve i jednog eks-Jugoslovena. Bivsa drzava je naucila od ljudi da imaju noliko koliko je kao dovoljno bilo za zivota. Ljudi nisu bili bosi i gladi u smislu svakodnevnice ali 99 % jugovica je materalno gladno. Kako bi zadovoljili psihu obicno se bacaju u price, kako imaju, kako mogu, i obicno u ocima 99 % jugovica je fina kuca sa fasado = ima se moze se. Fino auto, po naravi da je nesto njemacko, i glomaznije = ima se moze se. Ja klepim toliko, ja ono, oni ovo, kupi se u vukojebini komad parcele, izida se neka kucica od 100m2 i onda se hvali kako ima vrijednost, sa sljedecim; ja sutra da prodam dobar sam 350.000 KM, a ulozio sam svega 50.000KM. 99 % ljudi sa prostora bivse YU su medju bijelim zapadnim svijetom nista vise nego obicni kokuzi i cigani. Toliki je kontrast koliki je bio medju njima i Romima u YU.
Momak nemas pojma koliko jugovica iz svih coskova SFRJ poznam koji u ustima su rokfeleri i koje kakvi aristokrati. Pocevsi od Slovenaca pa na juzno prem HR, BIH, CG, Srbiji i tako sve do Makedonaca. Sve neki biznismeni, sve nesto ono, ovo, para jednostavno pada sa neba.
Siromasni sloj jugovica je sljedeci:
Imam platu (prihod) - svaki mjesec kupujem sitnice, i neke stvari sto im trebaju ili ne, obicno nesto da se i pokaze i tako nikada nista vise i nemaju osim djindurija. Znaci plata stigne plata ode, kupise nesto da se pokaze.
Srednji sloj jugovica (koji cesto misle du bogati (KAO STO TI MISLIS) jer imaju mozda dobro primajne)) je sljedeci:
Mozda oni zarade 200.000 eura godisnje ali oni ce zauvjek ostati srednji sloj, zasto? Zato sto za razliku od jada iz dojnjeg sloja koji kupuju sitnice, i ponekad mocan pafem, ovi kupuju troskove ili prepreke sa svojim parama. Kupuju velike kuce, velika auta, idu cesto na odmore, cesto se uzme na kredit namjestajn novi, i tako jovo na novo svaki mjesec ili iz godine u godinu. Znaci, onaj osjecaj srednja klasa a kao milioner, luksuz kosta samo malo na kredite svaki mjesec i tako to. Ili da se pokaze ide se na odmor cesto, kao mi mozemo zaradjujemo dobro i sl. Znaci luksuz kupuju, odnosno trosak ili putem kredita ili direktno a taj trosak ih kao pravi srecnim i zadovoljnoim prema jadama koji kao ne mogu kao oni a sebe vide kao visi sloj. Srednja klasa. I cesto kod nekih dolazi da moraju imati jos vise para jer navika, ili mozda djeca i tako dalje. Klasicni srednji sloj jugovica koje srecem na svakom cosku.
Ono sto zajednicki opisuje dojnji i srednji sloj je sljedece, jedini nacin na koji mogu zaraditi jeste da ulazu svoje vrijeme u zaradu. Nije bitno kolika satnica ili dnevnica je u igri. Dan ima samo 24 sata.
Bogati sloj jugovica koji je sacica uklj. i moju manjinu je sljedeci:
Oni "kupuju" vrijednosti ili ljude, znaci nesto sto njih placa a ne sto oni placaju. Znaci bogati jugovic kupuje vrijednost sa kojom kupuje drugu vrijednost a od svake vrijednosti uzima odnono je placen istih stopa zato sto to radi. Znaci njihovo vrijeme nije ulozeno vec te vrijednosti radne za njih. Ovo nisu investicije, jer to rade ona druga dva sloja. Nego ono sto bogati sloj jugovica kupuje je sto im sada odma daje plus, nema tu cekanja za neko vrijeme. Kad sretnes jugovica koji cita novine o burzi, koji ne radi a ima uvjek, koji se jadnije od tebe oblaci jer ti nisi vrijedan tog vremena a kad je sa Sofijom Loren onda je skockan jer je ona vrijedna njegovog vremena. Bogati sloj jugovica paravi pasivnu zaradu svaki dan. Kad si sada tako bistar jedno pitanje za dzaka: sta to bogati sloj jugovica kupuje sto im momentalno pa cak i do kraja zivota daje passivnu zaradu? Moze biti i poslovno.
Budimo sretni, na srecu ovakvi primjerci su rijetki postali... imal dje ona slika debelog celavca sa cackalicom u zvaljama kad sjedi za sankom? Jebi me ako to nije hrle_BataZiv_0809 wrote:Hrle je pravi dijasporac iz stereotipa. Samo novcanik i pokazivanje na pameti
Pa kad je tako kompleksasu, sto na glas govoris o zaradi i uslovima radnim, zasto onda ne zivis od socijale ili penzije neke512MB wrote: Bogat je ne ko ima puno vec ko treba malo, ajd sad odjebi kompleksas
Sa 38 imam jos do penzijehrle1976 wrote:Pa kad je tako kompleksasu, sto na glas govoris o zaradi i uslovima radnim, zasto onda ne zivis od socijale ili penzije neke512MB wrote: Bogat je ne ko ima puno vec ko treba malo, ajd sad odjebi kompleksas
Posto je poznato da programeri se ubijaju cipsom i koka kolom, ti ako dozivis penziju, napucaj se u dupe koliko god mozes. Programeri opasnij posao za zdravlje nego rudnik, tako vele strucnjaci i neka istrazivanja.512MB wrote:Sa 38 imam jos do penzijehrle1976 wrote:Pa kad je tako kompleksasu, sto na glas govoris o zaradi i uslovima radnim, zasto onda ne zivis od socijale ili penzije neke512MB wrote: Bogat je ne ko ima puno vec ko treba malo, ajd sad odjebi kompleksas
Bojim se da doticni kinez nije clan ovog foruma.155_mm wrote:a sta je bre pesnik teo da kaze sa ovim?hrle1976 wrote:155_mm wrote:nego se pitam da nije bilo onih "kukavica" sto su napustili afriku i krenuli trbuhom za kruhom prije nekoliko desetina hiljada godina u kakvim govnima bi se covjecanstvo danas nalazilo.
To ti je barem lako utvrditiZoya wrote:Viši sloj, srednji sloj, niži slojNe znam kojem sloju pripadam
Realno, kad se procita ima tu dosta istineGojeni H wrote:Zviz/Hrle izbaci psiho-antropolosku analizu grupacije od barem 600 hiljada ljudi k'o iz rukava.
To se zove majstor.
pinkman wrote:
- Nedostatak posla i novca (Ima istine, mada ima tu i druga strana medalje)
- Bolje mjesto za odrastanje djece (zavisi gdje se smjestis, ako je u nekom ghetto parku, i ako ti djeca idu u skolu gdje je pola razreda svakavih, pisaj kuci po odjelo)
- Kvalitetniji zivot u smislu mogucnosti odlaska na razne koncerte, utakmice, izlozbe, koristenje vrhunskih biciklistickih staza, uredjenih parkova, kurseva milion svjetskih jezika, ronjenja, heklanja, itd. Mozes pronaci sta god ti se svidja. (ima istine, samo ako bude vremena za tako nesto)
- Bolji zdravstveni sistem (zavisi, i na Zapadu je sve vise i vise koliko para toliko muzike po ovom pitanju)
- Fokus na zivot, a ne slusanje o nacionalizmu i huskackoj retorici (bices tema nacionalizma, kao dosljo stranac koji smeta)
- Napredovanje u karijeri (licno snalazenje, nece ti niko nista servirati ako ne budes dubooooooko zapeo, a negdje kao stranac ces morati duplop da se dokazes)
- Ucenje novog jezika (mozes ovo bolan svugdje)
- Veca penzija (na sprem cemu?)