Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
155_mm

#176 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 155_mm »

Ubi panis ibi patria
Ubi bene, ibi patria
155_mm

#177 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 155_mm »

nego se pitam da nije bilo onih "kukavica" sto su napustili afriku i krenuli trbuhom za kruhom prije nekoliko desetina hiljada godina u kakvim govnima bi se covjecanstvo danas nalazilo.
daddy-kool

#178 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by daddy-kool »

hrle1976 wrote:
Ono sto zajednicki opisuje dojnji i srednji sloj je sljedece, jedini nacin na koji mogu zaraditi jeste da ulazu svoje vrijeme u zaradu. Nije bitno kolika satnica ili dnevnica je u igri. Dan ima samo 24 sata.

Bogati sloj jugovica koji je sacica uklj. i moju manjinu je sljedeci:

Oni "kupuju" vrijednosti ili ljude, znaci nesto sto njih placa a ne sto oni placaju. Znaci bogati jugovic kupuje vrijednost sa kojom kupuje drugu vrijednost a od svake vrijednosti uzima odnono je placen istih stopa zato sto to radi. Znaci njihovo vrijeme nije ulozeno vec te vrijednosti radne za njih. Ovo nisu investicije, jer to rade ona druga dva sloja. Nego ono sto bogati sloj jugovica kupuje je sto im sada odma daje plus, nema tu cekanja za neko vrijeme. Kad sretnes jugovica koji cita novine o burzi, koji ne radi a ima uvjek, koji se jadnije od tebe oblaci jer ti nisi vrijedan tog vremena a kad je sa Sofijom Loren onda je skockan jer je ona vrijedna njegovog vremena. Bogati sloj jugovica paravi pasivnu zaradu svaki dan. Kad si sada tako bistar jedno pitanje za dzaka: sta to bogati sloj jugovica kupuje sto im momentalno pa cak i do kraja zivota daje passivnu zaradu? Moze biti i poslovno.
rich dad poor dad
hrle1976

#179 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by hrle1976 »

155_mm wrote:nego se pitam da nije bilo onih "kukavica" sto su napustili afriku i krenuli trbuhom za kruhom prije nekoliko desetina hiljada godina u kakvim govnima bi se covjecanstvo danas nalazilo.

155_mm

#180 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 155_mm »

hrle1976 wrote:
155_mm wrote:nego se pitam da nije bilo onih "kukavica" sto su napustili afriku i krenuli trbuhom za kruhom prije nekoliko desetina hiljada godina u kakvim govnima bi se covjecanstvo danas nalazilo.

a sta je bre pesnik teo da kaze sa ovim?
512MB

#181 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

hrle1976 wrote:
512MB wrote: Tako brate reci odma rodbina mi truba i nema ni za gaca. Ja nisam firmas a klepim redovno minimalno cenera bruto mjesecno (u euronima), a znam kijamet nasi ljudi koji su vece mange, profesori na fakultetima, doktori, firmasi.. jedan voza kolica od 200k € pogodi koja nema ih puno takvi... zato nelaprdaj puno kad poznajes samo kokuze :-)

Da ja tebi razjasnim prosjecnog ili skoro sve i jednog eks-Jugoslovena. Bivsa drzava je naucila od ljudi da imaju noliko koliko je kao dovoljno bilo za zivota. Ljudi nisu bili bosi i gladi u smislu svakodnevnice ali 99 % jugovica je materalno gladno. Kako bi zadovoljili psihu obicno se bacaju u price, kako imaju, kako mogu, i obicno u ocima 99 % jugovica je fina kuca sa fasado = ima se moze se. Fino auto, po naravi da je nesto njemacko, i glomaznije = ima se moze se. Ja klepim toliko, ja ono, oni ovo, kupi se u vukojebini komad parcele, izida se neka kucica od 100m2 i onda se hvali kako ima vrijednost, sa sljedecim; ja sutra da prodam dobar sam 350.000 KM, a ulozio sam svega 50.000KM. 99 % ljudi sa prostora bivse YU su medju bijelim zapadnim svijetom nista vise nego obicni kokuzi i cigani. Toliki je kontrast koliki je bio medju njima i Romima u YU.

Momak nemas pojma koliko jugovica iz svih coskova SFRJ poznam koji u ustima su rokfeleri i koje kakvi aristokrati. Pocevsi od Slovenaca pa na juzno prem HR, BIH, CG, Srbiji i tako sve do Makedonaca. Sve neki biznismeni, sve nesto ono, ovo, para jednostavno pada sa neba.

Siromasni sloj jugovica je sljedeci:

Imam platu (prihod) - svaki mjesec kupujem sitnice, i neke stvari sto im trebaju ili ne, obicno nesto da se i pokaze i tako nikada nista vise i nemaju osim djindurija. Znaci plata stigne plata ode, kupise nesto da se pokaze.

Srednji sloj jugovica (koji cesto misle du bogati (KAO STO TI MISLIS) jer imaju mozda dobro primajne)) je sljedeci:

Mozda oni zarade 200.000 eura godisnje ali oni ce zauvjek ostati srednji sloj, zasto? Zato sto za razliku od jada iz dojnjeg sloja koji kupuju sitnice, i ponekad mocan pafem, ovi kupuju troskove ili prepreke sa svojim parama. Kupuju velike kuce, velika auta, idu cesto na odmore, cesto se uzme na kredit namjestajn novi, i tako jovo na novo svaki mjesec ili iz godine u godinu. Znaci, onaj osjecaj srednja klasa a kao milioner, luksuz kosta samo malo na kredite svaki mjesec i tako to. Ili da se pokaze ide se na odmor cesto, kao mi mozemo zaradjujemo dobro i sl. Znaci luksuz kupuju, odnosno trosak ili putem kredita ili direktno a taj trosak ih kao pravi srecnim i zadovoljnoim prema jadama koji kao ne mogu kao oni a sebe vide kao visi sloj. Srednja klasa. I cesto kod nekih dolazi da moraju imati jos vise para jer navika, ili mozda djeca i tako dalje. Klasicni srednji sloj jugovica koje srecem na svakom cosku.

Ono sto zajednicki opisuje dojnji i srednji sloj je sljedece, jedini nacin na koji mogu zaraditi jeste da ulazu svoje vrijeme u zaradu. Nije bitno kolika satnica ili dnevnica je u igri. Dan ima samo 24 sata.

Bogati sloj jugovica koji je sacica uklj. i moju manjinu je sljedeci:

Oni "kupuju" vrijednosti ili ljude, znaci nesto sto njih placa a ne sto oni placaju. Znaci bogati jugovic kupuje vrijednost sa kojom kupuje drugu vrijednost a od svake vrijednosti uzima odnono je placen istih stopa zato sto to radi. Znaci njihovo vrijeme nije ulozeno vec te vrijednosti radne za njih. Ovo nisu investicije, jer to rade ona druga dva sloja. Nego ono sto bogati sloj jugovica kupuje je sto im sada odma daje plus, nema tu cekanja za neko vrijeme. Kad sretnes jugovica koji cita novine o burzi, koji ne radi a ima uvjek, koji se jadnije od tebe oblaci jer ti nisi vrijedan tog vremena a kad je sa Sofijom Loren onda je skockan jer je ona vrijedna njegovog vremena. Bogati sloj jugovica paravi pasivnu zaradu svaki dan. Kad si sada tako bistar jedno pitanje za dzaka: sta to bogati sloj jugovica kupuje sto im momentalno pa cak i do kraja zivota daje passivnu zaradu? Moze biti i poslovno.
Bogat je ne ko ima puno vec ko treba malo, ajd sad odjebi kompleksas :D
512MB

#182 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

_BataZiv_0809 wrote:Hrle je pravi dijasporac iz stereotipa. Samo novcanik i pokazivanje na pameti :D
Budimo sretni, na srecu ovakvi primjerci su rijetki postali... imal dje ona slika debelog celavca sa cackalicom u zvaljama kad sjedi za sankom? Jebi me ako to nije hrle :D
hrle1976

#183 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by hrle1976 »

512MB wrote: Bogat je ne ko ima puno vec ko treba malo, ajd sad odjebi kompleksas :D
Pa kad je tako kompleksasu, sto na glas govoris o zaradi i uslovima radnim, zasto onda ne zivis od socijale ili penzije neke :wink:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#184 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by _BataZiv_0809 »

Hrle ba dodjes pare mad maxu, zforumasu, tomahavku i meni.

Veceras 21:00 Vaclavske namesti br. 21 :oops:
512MB

#185 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

hrle1976 wrote:
512MB wrote: Bogat je ne ko ima puno vec ko treba malo, ajd sad odjebi kompleksas :D
Pa kad je tako kompleksasu, sto na glas govoris o zaradi i uslovima radnim, zasto onda ne zivis od socijale ili penzije neke :wink:
Sa 38 imam jos do penzije :D
hrle1976

#186 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by hrle1976 »

512MB wrote:
hrle1976 wrote:
Sa 38 imam jos do penzije :D
Posto je poznato da programeri se ubijaju cipsom i koka kolom, ti ako dozivis penziju, napucaj se u dupe koliko god mozes. Programeri opasnij posao za zdravlje nego rudnik, tako vele strucnjaci i neka istrazivanja.
hrle1976

#187 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by hrle1976 »

155_mm wrote:
hrle1976 wrote:

a sta je bre pesnik teo da kaze sa ovim?
Bojim se da doticni kinez nije clan ovog foruma.
Gojeni H

#188 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Gojeni H »

Zviz/Hrle izbaci psiho-antropolosku analizu grupacije od barem 600 hiljada ljudi k'o iz rukava.
To se zove majstor. :thumbup:
detroit-mercy

#189 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by detroit-mercy »

Zoya wrote:Viši sloj, srednji sloj, niži sloj :lol: Ne znam kojem sloju pripadam :-)
To ti je barem lako utvrditi :mrgreen: imas one skale od do taj i taj, od do taj i taj :mrgreen:
detroit-mercy

#190 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by detroit-mercy »

Gojeni H wrote:Zviz/Hrle izbaci psiho-antropolosku analizu grupacije od barem 600 hiljada ljudi k'o iz rukava.
To se zove majstor. :thumbup:
Realno, kad se procita ima tu dosta istine :mrgreen:. Glede kurcenja npr. ja jos prije par godina napisao da nisam vidio da se iko vise kurci od nasih, Albanaca i Rumuna po Zapadu :mrgreen:. Svi bili industrijalci, sve imali i sad nako dosli na Zapad :skoljka: .
pinkman

#191 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by pinkman »

Zanimljiva tema.

Jos uvijek sam u BiH, u narednih godinu-dvije necu ici, kasnije vjerovatno, ali sam pricao sa dosta ljudi i vise-manje svi navedu sljedece razloge:

- Nedostatak posla i novca
- Bolje mjesto za odrastanje djece
- Kvalitetniji zivot u smislu mogucnosti odlaska na razne koncerte, utakmice, izlozbe, koristenje vrhunskih biciklistickih staza, uredjenih parkova, kurseva milion svjetskih jezika, ronjenja, heklanja, itd. Mozes pronaci sta god ti se svidja.
- Bolji zdravstveni sistem
- Fokus na zivot, a ne slusanje o nacionalizmu i huskackoj retorici
- Napredovanje u karijeri
- Ucenje novog jezika
- Veca penzija

itd.

Ja ne mislim da je nesto strasno sto ljudi idu. Stavise, cak i da ovdje ima dosta posla, opet mislim da je super otici negdje vani, upoznati novu kulturu, jezik, vidjeti kakav je zivot u drugim zemljama, i tome slicno.
insomnia78

#192 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by insomnia78 »

Ovi sto peru guzice po njemackU ce se garant naroniti i naslusati koncerata :lol:
Hajte molim vas
HAVANA

#193 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by HAVANA »

E ja ga jebem ko ide da roni i hekla.
hrle1976

#194 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by hrle1976 »

pinkman wrote:
- Nedostatak posla i novca (Ima istine, mada ima tu i druga strana medalje)
- Bolje mjesto za odrastanje djece (zavisi gdje se smjestis, ako je u nekom ghetto parku, i ako ti djeca idu u skolu gdje je pola razreda svakavih, pisaj kuci po odjelo)
- Kvalitetniji zivot u smislu mogucnosti odlaska na razne koncerte, utakmice, izlozbe, koristenje vrhunskih biciklistickih staza, uredjenih parkova, kurseva milion svjetskih jezika, ronjenja, heklanja, itd. Mozes pronaci sta god ti se svidja. (ima istine, samo ako bude vremena za tako nesto)
- Bolji zdravstveni sistem (zavisi, i na Zapadu je sve vise i vise koliko para toliko muzike po ovom pitanju)
- Fokus na zivot, a ne slusanje o nacionalizmu i huskackoj retorici (bices tema nacionalizma, kao dosljo stranac koji smeta)
- Napredovanje u karijeri (licno snalazenje, nece ti niko nista servirati ako ne budes dubooooooko zapeo, a negdje kao stranac ces morati duplop da se dokazes)
- Ucenje novog jezika (mozes ovo bolan svugdje)
- Veca penzija (na sprem cemu?)

U zagradi moji odgovori.
HAVANA

#195 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by HAVANA »

Akcija dodjes uzmes para i odes.Uzmi sve i vrati se sam. :brusli: Jebo ronjenje.Odes u viganj i ronis.A heklat mozes i na sedreniku.
insomnia78

#196 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by insomnia78 »

Sega je ovo oko penzije. Kako ces je docekati s o obzirom da kasnis za lokalcima 5-10-15 godina
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#197 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by _BataZiv_0809 »

Jebo majku pa jel' moguce da ljudi ovako naivno i sa ovolikim ocekivanjima idu preko grane?
hrle1976

#198 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by hrle1976 »

Moj rod iz HR se komplet iselio. Znaci mati im, njena djeca iz prvog, njihova zajdnicka, njegova iz prvog, on, pa cak brat i sestra od njegove starije cerke koja je udata, i naravno njen muz. 12 osoba ukupno. U dva stana zive. Kad doju u lipu svoju pa pocnu da kukaju kako ih svabe dresiraju ko kerove, to naj blizim prijateljima pricaju, raji koja ih ne poznaje i koja pojma nema u kojoj vukojebini zive u HR pricaju kao da su kakva aristokratska porodica. Otisli seljaci u McDonalds, mimo menija kupili onu tacnu punu cheeseburgera, mislim da je 25 komada bilo. Neka je samo na stolu visa i neka izgleda prepun. Mene organski ne mogu jer znaju da znam i meni ga nemaju sta kotrljati. Da vidite samo slikanja na benziskim pumpama, selfijada u kolonama na autobahnu, i pred mcdonaldsom. Ima da otvorim temu o njima.
insomnia78

#199 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by insomnia78 »

To ko Rusi i Harapi u restoranima. Donesi nam svega i donesi nam sve odmah na sto. Daj salatu i desert i sve :D
hrle1976

#200 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by hrle1976 »

Jos malo pa ce tako biti. Da samo vidis Rusa na jugu Francuske. Jebo me svak ziv, ali kako su oni seljaci dosli do para ili se oni prave seljacima. Naka kurvetina, tako se obukla, i dosla sa svojim cukicom, ma neam u njemu 4kg, isto naka pacov sa nadignutim nogama. I ona ce naruciti dva pileta u po restorana za svog cuku da ispod stola zdere, naravno vani na terasi, kad su vidili vlasnici restorana o cemu je rijec, kad nisu i nju i cuku potopilu u po mora. A ona ne zna dvije rijec francuskog ili a engleski tuc muc poce ona na ruski da daje lekcije, ono mozes razumiti 2/3.

Sto je najsmjesnije ovi moji sada misle da je citava HR neko selo i sami seljaci, a bez trenerke i sandala ne mogu u soping da ga jebes :D
Post Reply