uglavnomja wrote:ja ne kontam broj 17ko radi 21 dan godisnje?
a ne kontam ni zviza, kotradiktoran je uobicajeniji izraz, ali nebitno. je li fali 12 puta 21 - mjesec godisnjegili
![]()
ne znam nikoga u norveskoj da se obljeva votkom.
dalje, ne znam sta mislis pod tim podstanari? oni klasicni ili oni koji imaju kupljene stanove od nekih firmi sa prpadajucim zajednickim fiksnim troskovima, koji mogu biti ogromni i koji mogu pokrivati sve, troskove struje, vode, neta, tv, ciscenja, opravki, renoviranja, parkinga ... ili samo par ovih stavki. mislim ni ovi ljudi ne placaju vodoinstaletera direktno, ali ga placaju svaki mjesec kroz te zajednicke troskove ...
i jos nesto, kad elektricar i vodoinstaleter rade daju GARANCIJU, ako nesto ne valja, do njih je. i ne moze svako cackati sa strujom i vodom, mora se imati autorizacija.
U Danskoj imas tri vrste ponudjaca stanova za ljude koji zele da budu postanari...
1: Da unajmi stan od privatne firme koja se samo bavi iznajmljivanjem stanova (ko prvi do stana njegov stan ako mu se svidja)
2: Da unajmi stan od opcine tj. preko firme koja je u bliskom odnosu sa opcinom (ti se ceka u redu na stan)
3: Privante ponude tj. ja imam dva stana u jednom zivim a drugi iznajmljivam (ko prvi do stana njegov stan ako mu se svidja)
pod 1 bi prisio i Banke koje su pocele s tim, jer imaju neke stanove pa na taj nacin vracaju neki novac nazad.
U nebitno kojem primjeru tj. 1, 2 ili 3 onaj ko je iznajmljuje stan je duzan da snosi troskove bilo koje opravke koja je zakonom dodjeljena da on ima duznost da snozi. Tj. elektrika, voda, grijanje, kanalizacija (wc-odvodi), prozori i vanjska vrata. Pod, stokovi, pragovi, stepenice i zivodi su dio kaucije koju treba platiti unaprije, za sve ostalo je duzan stanar odnoso postanar.