sta uraditi - bioloski sat

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Locked
hocunecu

#876 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by hocunecu »

1906 wrote:
HAVANA wrote:Nikad ali bas nikad ne znas i ne mozes predvidjeti sta zivot nosi...
Sta bi ucinili onda vi, koji sve tako brizljivo planirate i pregledate... pa cak i genetski materijal...Sta bi ucinili recimo na mjestu jedne od mojih prijateljica koja je imala super zivot do rata a tada pocinje...otac je umro,zivi sa sestrom i majkom...sestra odlazi sa momkom-muzem,zatrudni...mudonja je napusta jer on je kao veliki slinaMu a ona druge vjere...radja se prelijepa curica koju on nikada ne dolazi ni vidjeti,mada zivi i dalje u ovom gradu(jebo on mater svoju)...poslije nekog vremena sestra umire od raka...poslije nekog vremena umire i majka...ona ostaje sama sa curicom i jednom platom...Svi njeni planovi...sve ono sto je mislila i zelila...su pali u vodu...
Ona radi i zivi...mala je sada upisala srednju...divno dijete...
Kako bi postupili ovi sto broje i mjerkaju?
Lako je tudjim qrcem gloginje mlatit...treba vako,treba nako...nemas pojma dok ti se ne desi...
A i ova hadzinicina...treba roditi ako joj se radja...mudonja je svakako pakshu...obicni...

ajmo stavit sestru u prvi plan - ok kod nje se desilo da je vjerovala da ce sve biti ok s tim njenim - valjda, ne znamo detalje - pa je taj ispao los

elem -sta bi to dijete da nije bilo ove tvoje poznanice
- tata je napustio - mama dobila rak
al srecom ima tetku

sta sa djece koja nemaju tetke koje bi ostale uz njih - a u startu nemaju oba roditelja

a sto se tice poznanice, to po meni nije ni blizu ista situacija kao kad radjas sebi dijete
nego je to zrtva zarad humansti, (zarad porodice, zarad osobe koju vec poznaje i koju voli s kojom ima odnos, tj te djevojcice) i ta zrtva je nastala nizom nekih nepredvidivih dogadjaja
i nije je ona birala slobodno - nego je zivot nametnuo
(recimo - zivot je igrao na kartu emotivnosti i vezanosti i obaveze prema sestri i prema jedinom preostalom clanu familije)
vec je "zrtva zivota" neko ko je ulozio 11 godina u vezu(kao da je i brak) i pisi propalo, u godinama kojim jeste ima opciju da rodi sad ili vjerovatno nikad,vec je trudna i zeli dijete
ja nemam dilemu :)
pustopoljina

#877 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by pustopoljina »

HAVANA wrote:Nikad ali bas nikad ne znas i ne mozes predvidjeti sta zivot nosi...
Sta bi ucinili onda vi, koji sve tako brizljivo planirate i pregledate... pa cak i genetski materijal...Sta bi ucinili recimo na mjestu jedne od mojih prijateljica koja je imala super zivot do rata a tada pocinje...otac je umro,zivi sa sestrom i majkom...sestra odlazi sa momkom-muzem,zatrudni...mudonja je napusta jer on je kao veliki slinaMu a ona druge vjere...radja se prelijepa curica koju on nikada ne dolazi ni vidjeti,mada zivi i dalje u ovom gradu(jebo on mater svoju)...poslije nekog vremena sestra umire od raka...poslije nekog vremena umire i majka...ona ostaje sama sa curicom i jednom platom...Svi njeni planovi...sve ono sto je mislila i zelila...su pali u vodu...
Lako je tudjim qrcem gloginje mlatit...treba vako,treba nako...nemas pojma dok ti se ne desi...
A i ova hadzinicina...treba roditi ako joj se radja...mudonja je svakako pakshu...obicni...
mislim da niko na ovoj temi nije u ovom konkretnom slucaju za abortus.
barem ja ne vidjeh.
ovdje se nalaze dvije teme: opsti naslov i konkretni slucaj.
za konkretni slucaj se manje- vise svi slazu: roditi.
za naslov iz teme se bodemo k'o rogovi u vreci.

ja ne mogu shvatiti (kad pricamo o naslovu kao temi) kako bilo ko iole racionalan moze ohrabrivati samohranost? svjesnu samohranost?
nije isto kad obolis i umres od raka...kad u 40 i nekoj umres od udara...nije isto kad si ti isao nekim normalnim putem i radio na tome, pa se nesto desi...i kad u startu iskljucis mozak, jer to ionako nije stvar mozga?

bas zato sto zivot sam po sebi donosi stvari sa kojima se treba uhvatiti u kostac- grlom u jagode je (po meni) pogresan nacin.
postoji neki minimum uslova za sve...za portira, za prvi razred osnovne, za vozacku, ali ne i za roditeljstvo.
ako cu ja biti isto sto i macka koja se u februaru velja, jer je to tako uprogramirano- valjda sam trebala biti macka.
pa jbt. nismo macke. nismo kokosi. nismo zecevi. mi radjamo relativno malo mladuncadi za zivota i ta mladuncad su jako dugo nezasticena. pa ne radjam tigra, da cetvrtu sedmicu jede slabije od sebe.
i na kraju krajeva- i ta zivotinja gleda s kim ce se pariti, a ja da ne gledam???

tvoj slucaj, tj.tvoje poznanice...
sve je to na dobro izaslo...osim zivota tvoje poznanice, ako ima tog Boga, zaradila je vise nego da ga je ona rodila i sve to postigla...ali...
ni ti, ni ja...bilo ko...jos 5-10 godina NE MOZE reci da li nesto fali tom djetetu ili ne.

@hocunecu:
ta 1906 je vec nekoliko puta napisala isto sto i ti- da ta hadzincina poznanica treba roditi. zasto se stalno vrtite u krug?
zapravo, ja ne vidjeh nikoga na temi da je napisao da ona treba abortirati?
ko je napisao da treba abortirati?

ovo "racundzije" i slicno se odnosi na forumase koji uopste nisu u toj situaciji, koji cekaju, koji ovo-ono- uglavnom evo-i prema HAVANI: POGRESNO rade.
mene nisu naucili "lako cemo" filozofiji i ja je ne podnosim.
JBL

#878 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by JBL »

hadzinicasa wrote:pa stvori mu da mu bude dobro. ne vidim u čemu je problem?
osim ako nisi u stanju. a to je već drugi par rukavica.

(hajmo se ne vadit' na uređenje, familiju, bla bla bla) ili jesi ili nisi.
ako jesi, bićeš bilo gdje i u bilo kojim uslovima. ako nisi. tough luck baby - dobro se udaj i završi svoju misiju na ovom planetu.
Pa problem je u tome sto vecina danas nije u stanju ali svejedno to radi jer misli da ako to zeli/hoce da to MORA. Kao sto vec neko rece... Zivot i neplanski donosi dovoljno previse s. da bi se to radilo jos planski. "Rodicu sebi dijete" odnos majke je bas izazivanje sudbine.
1906

#879 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by 1906 »

hocunecu wrote:
1906 wrote:

ajmo stavit sestru u prvi plan - ok kod nje se desilo da je vjerovala da ce sve biti ok s tim njenim - valjda, ne znamo detalje - pa je taj ispao los

al srecom ima tetku

sta sa djece koja nemaju tetke koje bi ostale uz njih - a u startu nemaju oba roditelja

a sto se tice poznanice, to po meni nije ni blizu ista situacija kao kad radjas sebi dijete
nego je to zrtva zarad humansti, (zarad porodice, zarad osobe koju vec poznaje i koju voli s kojom ima odnos, tj te djevojcice) i ta zrtva je nastala nizom nekih nepredvidivih dogadjaja
(recimo - zivot je igrao na kartu emotivnosti i vezanosti i obaveze prema sestri i prema jedinom preostalom clanu familije)
vec je "zrtva zivota" neko ko je ulozio 11 godina u vezu(kao da je i brak) i pisi propalo, u godinama kojim jeste ima opciju da rodi sad ili vjerovatno nikad,vec je trudna i zeli dijete
ja nemam dilemu :)

ovde je rijec o havaninoj poznanici :)

cijeli post je o njoj i njenon sestri :oops:
Ridjobrki

#880 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by Ridjobrki »

Hm, dobra tema, pratiću ovo. Vajik je fino kad triba tvrdo u mehko al' viđaj sad posla...
pustopoljina

#881 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by pustopoljina »

Ridjobrki wrote:Hm, dobra tema, pratiću ovo. Vajik je fino kad triba tvrdo u mehko al' viđaj sad posla...
'ta ti...pa nisi procitao "otac- kolac" na temi :shock: :roll:
vi mozete komotno odstupiti. :roll: :-)
Ridjobrki

#882 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by Ridjobrki »

Taj izraz je produkt ženske fiksacije na duge, oble i krute stvari i nema utemeljenje u realnosti.

:mrgreen:
pustopoljina

#883 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by pustopoljina »

:lol: :lol: :lol:
HAVANA

#884 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by HAVANA »

1906 wrote:

al srecom ima tetku

Pazi...i ona je imala planove...i ona je imala nekoga...i ona je zeljela nesto...i doslo je dijete,tudje...i sva zrtva i teret idu na njena pleca a svi planovi i sve drugo propada spletom zivotnih okolnosti...
Sva racunica pada u vodu.Kazes zrtva zarad humanosti...Zasto onda ne zrtva zarad ljubavi prema vlastitom djetetu?
Zasto onda hadzinicina prijateljica ne bi zadrzala dijete koje zeli,za koje se spremna zrtvovati,njeno vlastito dijete za koje mozda nece vise imati priliku...Zasto ne ,ako ona zeli? Otac je svakako smrad...i u prvoj, i drugoj prici...
Zelena Carapa

#885 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by Zelena Carapa »

1906 wrote:
kad si dijete - tezis da se uklopis - ne da budes razlicit
samosvjesnost i samopouzdanje dolazi tek kasnije
Posto smo odavno odustali od teme :) i pricamo o svemu drugome osim o uvodnom postu ja bih samo da konstatujem u svom rebelskom duhu da se apsolutno ne slazem sa gornjom izjavom. I dijete moze itekako biti samosvjesno i imati samopouzdanje i otici cu korak dalje cak :D i tvrditi da dijete moze cak i nastojati da se ne uklopi u sivu masu nego da malo strsi :D :wink:

Sve je do odgoja i vrijednosti koje mi kao roditelji unesemo u dijete. I sto vas vise citam kako kukate (na svim temama na forumu) sve vise sam zahvalna roditeljima sto su me ucinili racionalnom a u isto vrijeme samouvjerenom i sigurnom u sebe, sto su me naucili da sanjam i zelim vise i bolje, ali i kako na tome da prakticno i posteno radim, te sto su usadili odredjene vrijednosti u mene koje su ocito u deficitu u ovom okruzenju.

Kod mene ne postoji u startu "nedostizno" i "nemoguce" - ja predano radim na necemu sto zelim dok ne postane dostizno i moguce, ili dok se ne pojavi neki bolji i pametniji cilj. A uz to cvrsto stojim na nogama. I ne kidam ljudim krila kad nesto iskreno pozele i ubijam ih u pojam govoreci "Ne, ti to ne mozes." "Znas koliko je gladnih, zednih i bosih." "Sjedi gdje jesi. Kako nama tako i tebi." I slicne nebuloze.

Eh, tako mi i dijete. :)

Sanjajte ljudi i radite na ostvarenju svojih snova. Nekad cete pasti. Nekad uspjeti. Fazon je samo brzo se podici :D
1906

#886 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by 1906 »

HAVANA wrote:

Pazi...i ona je imala planove...i ona je imala nekoga...i ona je zeljela nesto...i doslo je dijete,tudje...i sva zrtva i teret idu na njena pleca a svi planovi i sve drugo propada spletom zivotnih okolnosti...
Sva racunica pada u vodu.Kazes zrtva zarad humanosti...Zasto onda ne zrtva zarad ljubavi prema vlastitom djetetu?
Zasto onda hadzinicina prijateljica ne bi zadrzala dijete koje zeli,za koje se spremna zrtvovati,njeno vlastito dijete za koje mozda nece vise imati priliku...Zasto ne ,ako ona zeli? Otac je svakako smrad...i u prvoj, i drugoj prici...
kontam da je imala planove - ali i dalje se drzim tog da ova dva slucaja nisu ni blizu ista

ova tvoja je imala tu - ljubav prema osobi - tj tom djetetu, ljubav prema sestri, sazeljenje na sestrinu sudbinu, sazaljenje na sudbinu djeteta, "obavezu" prema porodici - a ta mala, kako sam skontala, je sve sto joj ostalo od iste
- dakle skroz drugaciji slucaj
previse faktora je ukljuceno
na kraju, vjerovatno je i previse bila vezana za malu, da bi je tek tako dala u dom ili nesto

slucaj radi kog je tema otvorena - jedan od razloga sto sam za radjanje je psiha ove buduce majke - koja ce vjerovatno stradati prije ako ne rodi, nego da rodi - sad kad se vec dovela u situaciju da osjeti dijete u sebi i pozeli ga imati - abortuss bi je vjerovatno unistio, i to zato sto je vec u godinama, sto mozda nece imat vise sanse da radja dijete, sto ce mozda abortusom dodatno smanjiti tu sansu, i sto ce gledat bivseg kako zivi zivot dalje sretan sa svojim djetetom
dječak sa šibicama

#887 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by dječak sa šibicama »

Ja mislim da neki ljudi ipak zaboravljaju da se cijelo vrijeme govori o jednom malom buducem bebcetu

Image

jednom davno, navadila se jedna macketina na moj stan, zna ona da imam meko srce i ne odustaje, dodje na vrata i mrnjauce, ceka hranu... prvo je hranio, a onda je i pustio da prespava, mislim se hajde neka prespava na toplom, vani je zima... slatka mackica, mlada vidjelo se.. ali vidim ja, skotna je ona, sta sad, vidim da je bezecovala da se okoti u mom stanu, prefrigano je ono, zna kome ce i kod koga ce... problem nastao, problem rijesen, kad se okote ja cu njih u vrecicu i u potok, pa da... ko ce sa macicima imati posla, gdje cu kasnije sa njima, u potok i gotovo... kad su poceli izlaziti, kad sam ja to vidio, koji potok, jedan je cijeli zivot ostao kod mene, volio ga vise nego sve ukucane :D ... a macka, obicna macka

ovo je bebce, ljudsko bice, sreca, neko ko ce te poljubiti, napraviti zijan, pjevati pjesmice, ici u vrtic, krenuti u skolu, dizat ces ga iz prasine kad padne i podere koljena, brinut ces za njega sto ga nema iz skole a peti cas je davno zavrsio, mozda buduci student sumarstva ili doktorica u lokalnoj ambulanti, pjesnik jbg, tvoj ponos i dika

jebem ti i mahalu i sta mahala kaze... jedino one pare, stvarno su problem, nikad ih dosta
Attitude

#888 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by Attitude »

bah mrzim ovakve postove koji ti zagolicaju savjest i osjecaje :x
1906

#889 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by 1906 »

Zelena Carapa wrote:
1906 wrote:
kad si dijete - tezis da se uklopis - ne da budes razlicit
samosvjesnost i samopouzdanje dolazi tek kasnije
Posto smo odavno odustali od teme :) i pricamo o svemu drugome osim o uvodnom postu ja bih samo da konstatujem u svom rebelskom duhu da se apsolutno ne slazem sa gornjom izjavom. I dijete moze itekako biti samosvjesno i imati samopouzdanje i otici cu korak dalje cak :D i tvrditi da dijete moze cak i nastojati da se ne uklopi u sivu masu nego da malo strsi :D :wink:

Sve je do odgoja i vrijednosti koje mi kao roditelji unesemo u dijete. I sto vas vise citam kako kukate (na svim temama na forumu) sve vise sam zahvalna roditeljima sto su me ucinili racionalnom a u isto vrijeme samouvjerenom i sigurnom u sebe, sto su me naucili da sanjam i zelim vise i bolje, ali i kako na tome da prakticno i posteno radim, te sto su usadili odredjene vrijednosti u mene koje su ocito u deficitu u ovom okruzenju.

Kod mene ne postoji u startu "nedostizno" i "nemoguce" - ja predano radim na necemu sto zelim dok ne postane dostizno i moguce, ili dok se ne pojavi neki bolji i pametniji cilj. A uz to cvrsto stojim na nogama. I ne kidam ljudim krila kad nesto iskreno pozele i ubijam ih u pojam govoreci "Ne, ti to ne mozes." "Znas koliko je gladnih, zednih i bosih." "Sjedi gdje jesi. Kako nama tako i tebi." I slicne nebuloze.

Eh, tako mi i dijete. :)

Sanjajte ljudi i radite na ostvarenju svojih snova. Nekad cete pasti. Nekad uspjeti. Fazon je samo brzo se podici :D
eh eh - ta djeca su iznimke :D
to su mozda ona koja vode "copor" i svi ih slusaju :D
ili ona neka u svom svijetu :)

elem - ne cudim se da vidis "sve" kao moguce i dostizno - blago tebi - pored pameti i logike - imala si i srece da ti se trud isplati po zasluzi :D
ustvari - tako kako kako su tebi stvari postavljene i kako si uspjela da dodjes do necega gdje si se dovoljno potrudila - ne moras ni vjerovati u srecu :)
Zelena Carapa

#890 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by Zelena Carapa »

1906 wrote:
elem - ne cudim se da vidis "sve" kao moguce i dostizno - blago tebi - pored pameti i logike - imala si i srece da ti se trud isplati po zasluzi :D
ustvari - tako kako kako su tebi stvari postavljene i kako si uspjela da dodjes do necega gdje si se dovoljno potrudila - ne moras ni vjerovati u srecu :)
A znam i sarkazam prepoznati :D

Da, i zaboravih da ti se zahvalim na tvojoj percepciji mene kao nekoga ko nikad nije iskusio neimastinu. Nemas pojma kakav mi je to kompliment :) :)
Ridjobrki

#891 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by Ridjobrki »

Bježi ba, dječače, budiš humanost i podsjećaš na moralne obzire! :mrgreen:

OVOG LJETA...

PRIPREMITE SE ZA LOŽENJE...

ON IMA ŠIBICE... I NE BOJI IH SE UPOTRIJEBITI!

POTPALIĆE EMOCIJE U VAMA I NEMILOSRDNO SE POIGRATI VAŠIM UMOM I DUŠOM...

NA TEMI DO VAS: DJEČAK SA ŠIBICAMA!

:lol:
1906

#892 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by 1906 »

Zelena Carapa wrote:
1906 wrote:
A znam i sarkazam prepoznati :D

Da, i zaboravih da ti se zahvalim na tvojoj percepciji mene kao nekoga ko nikad nije iskusio neimastinu. Nemas pojma kakav mi je to kompliment :) :)
nisam bila sarkasticna - ozibljno :)

stvarno mislim da nekim ljudima nesto ide u zivotu - jednostavno tako im grah pao :D
mislim na neki - bilo koji segment zivota
i da ne mogu u potpunosti shvatiti kako se neko drugi ne moze izboriti za isto - jer su eto oni mogli

PS. neimastina je diskutabilna :D
imas onu gdje ti nemas nista - ali imas prijatelje/porodicu koja ti pomogne u tim situacijama - cak i kad ne trazis od njih - znas u podsvijesti da ti u krajnjem slucjau neko ima pomoci
a imas onu - gdje ti padne mrak na oci jer bukvalno nemas nekog da ti pritekne - i moras smisljat nacine kojih si se mozda nekada zgrazao da bi prezivio
Last edited by 1906 on 22/07/2011 12:08, edited 1 time in total.
Attitude

#893 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by Attitude »

Ridjobrki wrote:Bježi ba, dječače, budiš humanost i podsjećaš na moralne obzire! :mrgreen:

OVOG LJETA...

PRIPREMITE SE ZA LOŽENJE...

ON IMA ŠIBICE... I NE BOJI IH SE UPOTRIJEBITI!

POTPALIĆE EMOCIJE U VAMA I NEMILOSRDNO SE POIGRATI VAŠIM UMOM I DUŠOM...

NA TEMI DO VAS: DJEČAK SA ŠIBICAMA!

:lol:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
Ridjobrki

#894 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by Ridjobrki »

@sanabe: javi nam da uvučemo ručke na vrijeme. :mrgreen:

K'o bobovi četvorosjedi...
zelenashica

#895 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by zelenashica »

dječak sa šibicama wrote:Ja mislim da neki ljudi ipak zaboravljaju da se cijelo vrijeme govori o jednom malom buducem bebcetu

Image

jednom davno, navadila se jedna macketina na moj stan, zna ona da imam meko srce i ne odustaje, dodje na vrata i mrnjauce, ceka hranu... prvo je hranio, a onda je i pustio da prespava, mislim se hajde neka prespava na toplom, vani je zima... slatka mackica, mlada vidjelo se.. ali vidim ja, skotna je ona, sta sad, vidim da je bezecovala da se okoti u mom stanu, prefrigano je ono, zna kome ce i kod koga ce... problem nastao, problem rijesen, kad se okote ja cu njih u vrecicu i u potok, pa da... ko ce sa macicima imati posla, gdje cu kasnije sa njima, u potok i gotovo... kad su poceli izlaziti, kad sam ja to vidio, koji potok, jedan je cijeli zivot ostao kod mene, volio ga vise nego sve ukucane :D ... a macka, obicna macka

ovo je bebce, ljudsko bice, sreca, neko ko ce te poljubiti, napraviti zijan, pjevati pjesmice, ici u vrtic, krenuti u skolu, dizat ces ga iz prasine kad padne i podere koljena, brinut ces za njega sto ga nema iz skole a peti cas je davno zavrsio, mozda buduci student sumarstva ili doktorica u lokalnoj ambulanti, pjesnik jbg, tvoj ponos i dika

jebem ti i mahalu i sta mahala kaze... jedino one pare, stvarno su problem, nikad ih dosta
:)
luciferino

#896 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by luciferino »

hadzinicasa wrote:ma ovi što kukaju teško je, pa nije dobro za dijete, pa sebično je...... po mom mišljenju to su samo izgovori za vlastite nesigurnosti, strahove od neuspjeha i osjećaj manje vrijednosti zbog usađenih stereotipa.

vi ste svi doooooobro razmaženi.....
A zasto se ograniciti na samo jedno dijete? Zasto ja jos ne cuh da je iko rekao "rodicu sebi djecu"?
1906

#897 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by 1906 »

luciferino wrote:
hadzinicasa wrote:ma ovi što kukaju teško je, pa nije dobro za dijete, pa sebično je...... po mom mišljenju to su samo izgovori za vlastite nesigurnosti, strahove od neuspjeha i osjećaj manje vrijednosti zbog usađenih stereotipa.

A zasto se ograniciti na samo jedno dijete? Zasto ja jos ne cuh da je iko rekao "rodicu sebi djecu"?

zato sto bi imali treci tocak :lol:
luciferino

#898 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by luciferino »

1906 wrote:
luciferino wrote:

zato sto bi imali treci tocak :lol:
Lakse je na tri tocka, teze se preturiti. ;-)

Nego stvarno, gdje je granica? Zar ne bi bilo fino i nesebicno da dijete ima i bracu/seku? I nemojte mi se samo na bioloski sat vaditi.
Ridjobrki

#899 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by Ridjobrki »

Ma ja bih ovo sve iskupio i poslao biološkom sahadžiji na rekalibraciju...
Attitude

#900 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by Attitude »

ja radije ne bih imala nikako nego samo jedno :roll:
meni je to jako sebicno prema djetetu...
ostaviti ga samo...bez brata/sestre
Locked