Hajd u redu, kontam ja da se iz principa nece prihvatiti Ljiljani ali ti je nidje veze ovo da je za Srbe BiH priznata Dejtonom......BiH je priznata kad je priznata od cijelog svijeta i primljena u UN. Dejton je datum potpisivanja mirovnog sporazuma koji se odnosio na UNUTRASNJE uredjenje BiH. Dakle ne mogu ni Srbi a ni Bosnjaci birati datum kad je po njima priznata BiH..legenda3 wrote:To apsolutno jeste istorijski grb.nokturno wrote: Dobar post od legenda3, izuzev ovo za "ljiljane"ipak je to istorijski grb BiH, grb i zastava pod kojima je BiH medjunarodno priznata, cini mi se da je 91' predlozena od strane HDZ-a a i Srbi se busaju da se Tvrtko krstio u pravoslavnoj crkvi pa bi po tome trebala biti i njihova...medjutim znamo iz kojih se razloga negira, ne zato sto je ona bosnjacka (ona to i nije) vec sto se tada negirala i sama BiH pa su se automatizmom negirali i Ljiljani.
Takodje pod tim grbom jeste BIH priznata al je nisu Srbi priznali.
Za Srbe BIH je priznate tek Dejtonom kad je ukinut taj grb tako da to ne igra ulogu.
A to sto se Tvrtko krstio u pravoslavnoj crkvi nema nikakve veze sa trenutnim grbom.
Vec sam rekao da je bolje ne dirati istoriju na ovim prostorima.
Npr meni licno se kosa digne kad cujem ono nosilac zlatnog ljiljana ali ne sporim druge, npr Bosnjake da to osjecaju kao svoj simbol samo nek ga meni ne namecu.
Ukratko vecina Bosnjaka voli ljiljane dok vecina Srba i Hrvata ih prezire a kako se u Bosni odluke donose koncezusom to nece biti simbol BIH.
Istorija samog simbola uopste nije bitna. Kraj.
Kad smo kod zastava, posebno je onda pitanje koliko je legitimno da se simboli jednog naroda namecu drugim narodima u entitetskim obiljezjima a mi imamo puno vise razloga da nam se kosa na glavi dize od srpske trobojke. Znam da nas ova prica nece nigdje odvesti jer ces ti sada reci da je entitet tvoj a BiH je zajednicka....s cim se ja nikad necu sloziti jer ja mislim da ti mozes biti vecina u entitetu ali ti ne dajem za pravo da ga prisvajas sebi. On je moj koliko i tvoj, ili bi barem tako trebalo biti,......i tu dolazimo do sustine svih problema u BiH
pozz
ps..Tvrtko itekako ima veze sa grbom Ljiljana