Sta su nam Muslimani donijeli osim zla?

King Kikapu

Post by King Kikapu »

semezdin mehmedinovic radi u glasu amerike, e sad da li pere sudje ili kao u americi nagradjivani pjesnik (za zbirku devet aleksandrija) radi nesto primjerenije ne bih znao.
ni cinjenica da nemamo svoga borisa dezulovica, predraga lucica ili viktora ivancica nije sasvim istinita...naime predrag lucic je porijeklom bosanac, jednako kao i njegov kolega iz ferala ivica dzikic.
tacno je da je dosta dobrih ljudi otislo, ali koliko ih je ostalo? enver kazaz, nerzuk curak, ugo vlaisavljevic, ivan lovrenovic, marko vesovic, dzenana karup drusko svojim javnim radom svakodnevno postavljaju standarde demokratije i pluralizma u bosni i hercegovini.
vatra i voda

Post by vatra i voda »

King Kikapu wrote:semezdin mehmedinovic radi u glasu amerike, e sad da li pere sudje ili kao u americi nagradjivani pjesnik (za zbirku devet aleksandrija) radi nesto primjerenije ne bih znao.
ni cinjenica da nemamo svoga borisa dezulovica, predraga lucica ili viktora ivancica nije sasvim istinita...naime predrag lucic je porijeklom bosanac, jednako kao i njegov kolega iz ferala ivica dzikic.
tacno je da je dosta dobrih ljudi otislo, ali koliko ih je ostalo? enver kazaz, nerzuk curak, ugo vlaisavljevic, ivan lovrenovic, marko vesovic, dzenana karup drusko svojim javnim radom svakodnevno postavljaju standarde demokratije i pluralizma u bosni i hercegovini.
Ivica Djikic je rodjen i odrastao u BiH. Glavni i odgovorni urednik krivac zasto je Feral Tribune najhrabrija novina na svijetu Viktor Ivancic je rodjen u SARAJEVU > Masala , samo BiH moze roditi tako nesto.
vatra i voda

Post by vatra i voda »

danas wrote:jos kad bi pronasli i kakvog borisa medju 'nama', gdje bi nam kraj bio... :) :-)
Imamo mi Borisa i Lucica koliko hoces . Prvi, to si TI licno @danas !!!!! Dani , Slobodna Bosna , Oslobodjenje ......su puni novinara poput Feralovaca.Dalje , Feral je slavu i ugled stekao pisuci iskljucivo o zlocinackoj politici Franje Tudjmana.
Da je kojim slucajem Bosna i Hercegovina izvrsila agresiju i genocid na okolne zemlje ( kao sto su nas napale sve tri zemlje sa kojima granicimo ) dakle da smo napali druge i uradili ono sto su oni nama mi bi imali dva miliona Dezulovica i Ivancica.
post scriptum > Pa ko bi onda izvrsio agresiju :-) ? :-) ?Naravno niko , kao ni do sada !!!!!!!!!
King Kikapu

Post by King Kikapu »

vatra i voda wrote:
King Kikapu wrote:semezdin mehmedinovic radi u glasu amerike, e sad da li pere sudje ili kao u americi nagradjivani pjesnik (za zbirku devet aleksandrija) radi nesto primjerenije ne bih znao.
Ivica Djikic je rodjen i odrastao u BiH. Glavni i odgovorni urednik krivac zasto je Feral Tribune najhrabrija novina na svijetu Viktor Ivancic je rodjen u SARAJEVU > Masala , samo BiH moze roditi tako nesto.
ivica dzikic i predrag lucic rodjeni duvnjaci, edo popovic kupresak :)
vatra i voda

Post by vatra i voda »

ClonedAgain wrote:Zar je bitno odakle su????

P.S.

Samo je bitno da nisu pakaši kao H&D!
Bitno je ! Itekako ! Kada Srbin kaze Njemcu da Andric srski pisac ja kazem , LAZE ! Ivo A. je bosanski pisac iz Travnika ! Da je rodjen u Cacku bio bi pjesnik na nivou Desanke Maksimovic.sve sto je napisao posveceno je Bosni , ( skoro sve ) a talenat mu je ubrizgala Bosna.Kada Sribn u Chicagu kaze da je Bregovic srpski muzicar i kompozotor ja kaze LAZE !!!On je bosanski .Da je se rodio u selima odakle mu dolaze majka i otac ( Slavonija i hrvatsko Zagorje ) danas bi svirao tamburicu u grupi koja prati Kicu Slabinca .I tako redom , Kusturica , Prelog ....i hiljde i hiljde drugih Bosanaca koji su proslavili Zagreb i Beograd , Hrvatsku i Srbiju //// Danas u svijetu Mersada Berbera predstavljaju kao hrvatskog graficara.Cak u Zagrebu nije ni studiro ( u Ljubaljani zavrsio akademiju ) u Zagreb pobjego od rata i oni ga prisvojili ziva .( doduse uz njegov blagosolov ) Sta bi tek uradiili od mrtva kao npr Mehemed Alije Mak Dizdara.Da se Mak ustane i da vidi srusene dzamije po Stocu bas bi se pisao kao Hrvat.Malo sutra.Malo ja odoh od teme ali treba da se zna da je polovica novinara najboljih novina koje su ikada izlazle na ovim prostorima porijeklom iz BIH.
Orhanowski

Post by Orhanowski »

Kingu, bio sam ironican, htio sam da kazem da takve velicine kao Semezdin se radije odlucuju za egzil nego da ostanu ovdje i do besvijesti ponavljaju kako ovako ne ide, kako smo u kyrcu, kako smo bagra nacionalisticka, kako radimo protiv nas samih, kako su svi politicari KURVINI SINOVI...
Sam Semezdin je izjavljivao u intervjuima za nase novine da je radio u jednom hotelu u kojem je prao sudje. Pa i u Sarajevu je radio kao konobar u Zvonu. Ali to nije sada bitno, bitno je da je u Americi i da je za ovih deset godina samo jednom (2006) posjetio Sarajevo. Dalje kaze da vrlo malo prati knjizevnu scenu u BIH, o ostalim desavanjima da ti ne pricam, jos kad se zna da je knjizevnost njegov poziv, onda ti sve bude jasno.

Spominjete Ivana Lovrenovica i Envera Kazaza a pritom zaboravljate da vi te sumnjive tipove znate samo iz novina i sa televizije i da nikad niste vidjeli kako se tuku u BuyBook-u, u KingKongu i kako jedan drugom jehbu mater primitivnu, kako jedan drugom prijete da ce mu pokopati knjigu, kako ce ...

Pa ste zaboravili ili vam mozda to nije bitno da je Crna Gora itekako ucestvovala u napadu na BIH i da je jedan od najvecih zagovaraca Radovana Karadzica i pohoda na BIH, takozvani Dr Novak Kilibarda, sve do nedavno bio u Sarajevu kao specijalni izaslanik vlade CG, druzio se sa Muhamedom Maloumnim Filipovicem i ostalim sypcima i skupa sa njima pokrenuo hajku protiv Marka Vesovica koji je 1992 javno na televiziji otjerao Radovana Karadzica u PM i koji je cijeli rat proveo u Sarajevu, napisao knjigu 'Smrt je majstor iz Srbije' i prije nekoliko godina mozda najbolju zbirku poezije o ratu i stradanju - 'Poljska konjica'. Sarajevo je, naravno, prigrlilo Kilibardu a Vesovicu porucilo da je 'papak iz nekog sela iz jehbene CG i da njegove kolumne cita jos samo njegova Darinka'.

Izet Sarajlic, najveci pjesnik, moralista i humanista, zasluzuje samo postovanje i respekt, ali ne i od Mileta Stojica i 'Dana'. Procitajte 'nekrolog' koji je napisao Mile Stojic a 'Dani' objavili samo dva dana nakon Izetove smrti i sve ce vam biti jasno. Sjecam se da sam pomislio da su Mile Stojic i 'Dani' pogrijesili, da su mislili da je umro Radovan Karadzic ili Nikola Koljevic ili neki drugi pjesnik sa Pala a ne Izet Kiko Sarajlic. Ali nisu, znali su ko je umro i kome pisu nekrolog. Sypci.
Dani, na celu sa Ivanom Lovrenovicem i Senadom Pecaninom su u nekoliko brojeva hvalili Hajrudina Somuna, nekada ambasador u Turskoj, pa ministar neznamcega, pa ambasador u Maleziji... Hvalili ga kao uspjesnog diplomatu, biznismena, demagoga... A sjecam se 1994 godine, u Istanbula, gdje sam tada zivio, tri aviona politicara idu na dzenazu majke tadasnjeg turskog predsjednikaa Yilmaza Erdogana. U istom avionu su trebali da budu Tansu Ciler, tadasnja premijerka, i nas cijenjeni ambasador. Kad ga je Cilerka vidjela odmah je pozvala ljude i naredila im da ga (Hajrudina Somuna) izbace iz aviona. Zasto? Zato sto su 1993 (oni koji su bili u BIH znaju kakva je to godina bila) e te godine su Iran i Turska Bosni i Hercegovini poklonili (ako se ne varam) 50 000 tona brasna koje je nas uspjesni diplomata i biznismen lijepo poslao u Maroko. Zasto je brasno poslao u maroko? Biznis, biznis..

Suma sumerus, sve dok su Lucic & co u Splitu a ne u nekom gradu u BIH, sve dok je Semezdin u Americi i prati lokalna desavanja a ne desavanja u BIH, sve dok je Predrag Matvejevic u Rimu i prati tamosnja desavanja u knjizevnosti, politici i slicno a ne preti ista ta desavanja u BIH... onda mi malo hajra imamo od sviju njih.

Imao bih o ovim nasim lokalnim sypcima da vam pisem jos puno toga, ali stvarno nemam volje ni strpljenja sad za to. Recicu vam samo jos ovo, da jedan od najtalentovanijih pjesnika u BIH, Faruk Sehic, koji je zapalio knjizevnu scenu u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori (vec mu se spremaju prevodi na francuski i druge jezike) e taj Faruk u Sarajevu zivi od danas do sutra. I da je rahmetli Dario Dzamonja isto tako zivio od danas do sutra. I da sypak Ahmed Buric proziva Sidrana da je pjesnik na nacionalnom zadatku br.1, a on (Buric) se druzi sa pjesnikom na nacionalnom zadatku br2 i to mu ne smeta. Kakvi su to ljigavci.
Last edited by Orhanowski on 22/09/2006 21:29, edited 1 time in total.
Orhanowski

Post by Orhanowski »

Teufik iz Los Angelesa wrote:kad smo na temi, mozel jedna iz kucne radinosti :D

Sinoc kad se vratih iz topla kafica
Prodjoh pokraj stana staroga mladica
Kad tamo u stanu,kraj elektricnog kamina
S laptopom u ruci stajase Emina

Ja joj nazvah "Vozdra" al moga mi vina
Ne htje ni da cuje cyber Emina
Vec u srebren ibrik zahvatila Cole
Ode cvijece zaljevat', a noge je bole

Iz ventilatora vjetar dunu pa niz pleci puste
Rasplete joj one viklere guste
Zamirisa kosa k'o parfem "Armani"
Napadoh je ja,a ona se brani

Mal' se ne razvalih,popio sam gina
Al' meni ne dodje cyber Emina
Samo me je dvogledom pogledala mrko
Niti haje alcak sto sam na nju drko

:oops:

Emina je dobra! Bravo!
King Kikapu

Post by King Kikapu »

Spominjete Ivana Lovrenovica i Envera Kazaza a pritom zaboravljate da vi te sumnjive tipove znate samo iz novina i sa televizije i da nikad niste vidjeli kako se tuku u Buybook-u, u KingKongu i kako jedan drugom jehbu mater primitivnu, kako jedan drugom prijete da ce mu pokopati knjigu, kako ce ...
da se razumijemo ti ne znas odakle ih ja znam, kako ih znam, koliko ih znam. osim toga uopste ne govorim o tucama...pa jebemu misa i krleza je pisao kako se tukao sa milosem crnjanskim: 'on mene desnicom, ja njega ljevicom' :D. ja govorim njihovom intelektualnom, kulturnom, drustvenom, pa i politickom angazmanu koji je nesumnjivo vrijedan.

kad vec govoris o nekrologu koji je mile stojic napisao izetu sarajlicu, ne sjecam se da je stojic igdje uvrijedio sarajlica kao covjeka, i sigurno nije onako kako je njega izvrijedjao sinan gudzevic. ali to svakako nije tema ove emisije.
rewritable

Post by rewritable »

Kratka digresija na Borisa Dezulovica.
Ne tako davno dobio je bitku sa teskom bolescu. Dok je jos bio u bolnici, na pitanje o kakvoj se bolesti radi odgovorio bi:
Pa mnogi bi rekli da sam dobija rak, al ja mislin da je rak dobija Borisa. Vidice on s kim ima posla. :D :D
yole

Post by yole »

kako ste primitivni.Kad vama objavi neko sliku vaseg proroka odmah se nabrijete,a vi se izrugujete drugim religijama!A Boris je sigurno komunjara neka!
Orhanowski

Post by Orhanowski »

Boris Dezulovic i Predrag Lucic su hrvatski anarhisti, protestanati i heretici
(Bogu-mili, a ni Vragu nisu mrski). :-D
zooropa

Post by zooropa »

kako ste primitivni.Kad vama objavi neko sliku vaseg proroka odmah se nabrijete,a vi se izrugujete drugim religijama!
S ovim se slažem. Zahtijevamo poštivanje naše vjere, a sami drugoga nismo spremni poštivati. To se prečesto dešava.
A Boris je sigurno komunjara neka!
S ovim se apsolutno NE slažem!
rashid

Post by rashid »

zooropa wrote:
kako ste primitivni.Kad vama objavi neko sliku vaseg proroka odmah se nabrijete,a vi se izrugujete drugim religijama!
S ovim se slažem. Zahtijevamo poštivanje naše vjere, a sami drugoga nismo spremni poštivati. To se prečesto dešava.
A Boris je sigurno komunjara neka!
S ovim se apsolutno NE slažem!
Puta dva ...
ahmed&nedzad

Post by ahmed&nedzad »

Neko gore spomenu Ahmeda Burića, pa reko' da pitam da ne znate možda, da li i šta taj lik ima od škole?! :roll:

Svojevremeno, na nekim kritičkim diskusijama u Kinoteci, svim učesnicima je pisalo na letku, šta su i gdje diplomirali. Ahmedu je pisalo samo mjesto rođenja. To ga očito ne sprječava da piše i diskutuje o svim mogućim temama. :roll:
_STOKA_OD_OKA

Post by _STOKA_OD_OKA »

ma... gura on... narodnu skolu :D :D :D

pozdrav
Orhanowski

Post by Orhanowski »

Gargamel wrote:Neko gore spomenu Ahmeda Burića, pa reko' da pitam da ne znate možda, da li i šta taj lik ima od škole?! :roll:

Svojevremeno, na nekim kritičkim diskusijama u Kinoteci, svim učesnicima je pisalo na letku, šta su i gdje diplomirali. Ahmedu je pisalo samo mjesto rođenja. To ga očito ne sprječava da piše i diskutuje o svim mogućim temama. :roll:

Ahmed je lafo cool, svira klavir, novinar je, pise i poeziju, druzi se samo sa intelektualcima... a ustvari je paksu pravi. Hoce mi nesto bit kad ga vidim i kad mu cujem glas. Nafuran je od bola. Al, kako ti rece, to ga ne sprjecava da pise i diskutuje o svemu. :roll:
ahmed&nedzad

Post by ahmed&nedzad »

Orhanowski wrote:
Gargamel wrote:Neko gore spomenu Ahmeda Burića, pa reko' da pitam da ne znate možda, da li i šta taj lik ima od škole?! :roll:

Ahmed je lafo cool, svira klavir, novinar je, pise i poeziju, druzi se samo sa intelektualcima... a ustvari je paksu pravi. Hoce mi nesto bit kad ga vidim i kad mu cujem glas. Nafuran je od bola. Al, kako ti rece, to ga ne sprjecava da pise i diskutuje o svemu. :roll:
Znači 'samouki' intelektualac?! :D :D
:lol: :lol: :lol:
Ivy

Post by Ivy »

i dalje ovaj clanak fascinira... :D
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

O negativnim pojavama u "vlastitom" dvorištu često kod nas progovore dva Senada. bez obzira što ponekad naprave pokeki "gaf" ja ih izuzetno cijenim i smatram hrabrim novinarima. Zašto? pa kada kritikuješ svoje dvorište onda obično budeš proglašen izdajnikom i neprijeteljem.

Sedmi dan Senada Pećanina

Kid's Festival bošnjačkog nacionalizma

Priča prva: sarajevska Bosna je prošle sedmice zasluženo, na svom parketu, izgubila titulu košarkaškog prvaka Bosne i Hercegovine od ekipe Široki Prima pivo iz Širokog Brijega. Odgovor razočaranih sarajevskih navijača u Skenderiji bio je gromoglasno skandiranje "ustaše, ustaše" i "gazi, gazi ustašeee..."

Priča druga: nedavno su obznanjeni podaci prema kojima preko 80% ovogodišnjih maturanata banjalučkih srednjih škola nikada u životu nije bilo u Sarajevu. U svjetlu ovog podatka još značajnijom se čini praksa utemeljitelja sarajevskog Kid's Festivala po kojoj godinama organiziraju dolazak djece iz čitave Bosne i Hercegovine u Skenderiju na mnogobrojne atraktivne programe namijenjene najmlađima. Međutim, teško da će mališanima iz Republike Srpske prvi boravak u Sarajevu ostati u lijepom sjećanju i ne vjerujem da će poželjeti da se ikada više vrate, unatoč odličnim filmovima, smiješnim klovnovima i šarenim balonima. Naime, voditelj jednog od programa je na početku nabrajao imena gradova iz kojih dolaze prisutni, što je praćeno gromoglasnim aplauzima; no, kada su na red došla imena gradova iz Republike Srpske, Skenderijom se iz dječjih grla, kao po komandi, zaorilo "uaaa, uaaa..." Trebalo je vidjeti taj strah na licima dječaka i djevojčica, njihovih vršnjaka, iz Bijeljine i Istočnog Sarajeva!

Ove dvije sarajevske crtice mi se čine važnima, ne samo zato što nisam primijetio da su do trenutka pisanja ovog teksta zabilježene u bilo kojem sarajevskom mediju. Radi se o sindromima bošnjačkog nacionalizma koji, unatoč svojoj reaktivnosti, dugoročno nije ništa manje destruktivan i opasan po mogućnosti opstanka Bosne i Hercegovine od ostala dva nacionalizma.

Na ocjenu o reaktivnoj prirodi ovog novog talasa bošnjačkog nacionalizma upućuje činjenica da je nastao kao reakcija zbunjenosti i nedostatka promišljenog odgovora na karadžićevsku retoriku koju već mjesecima brižno, a nekažnjeno, njeguje lider Republike Srpske Milorad Dodik. O njemu se puno govori i piše. Kada sam još prije više od pola godine napisao da je Dodikova retorika u osnovi ratna bio sam usamljen čak i među kolegama u redakciji. Sada se identične ocjene čuju sa svih strana, ali to i dalje ne znači da je, prije svega, bošnjačka nacionalna politika pronašla racionalan odgovor na ozbiljan banjalučki izazov. Najmanje je to idiotsko raspirivanje nacionalizma od strane vodećeg bošnjačkog političara Mustafe Cerića, najjasnije demonstrirano u njegovoj nedavnoj bečkoj žalopojci što "Bošnjaci jedini od svih naroda nakon raspada Jugoslavije nemaju svoju nacionalnu državu". Da mi nije mene i dragih mi Bosanaca i Hercegovaca, zlobno bih Ceriću i poštivaocima "vrhovnog bošnjačkog duhovnog autoriteta" poželio ostvarenje njegovog sna i život baš u takvoj, sanjanoj "bošnjačkoj matičnoj državi".

Bošnjačka nacionalna politika u proteklom ratu nikada jadnije nije izgledala i nikada pogubnije rezultate nije davala nego u "tuk na utuk" periodima, onda kada je nalijegala na nacionalističku matricu velikosrpske (i velikohrvatske) politike. Sarajevo i Sarajlije su, unatoč pojedinačnim zločinima nad nebošnjacima u gradu tokom opsade, imale razloga da sa visine gledaju na obje zločinačke ratne tvorevine na bh. tlu, Republiku Srpsku i "Herceg-Bosnu". Ta činjenica je prepoznata i u svijetu i ona je razlog zbog čega je, recimo, skoro svaki releventan svjetski umjetnik ili humanista našao načina da učini javni gest podrške i solidarnosti sa ratnim Sarajevom. Ovo današnje, u kojem se događaju scene poput opisanih sa početka teksta, teško da bi polučilo jednaka osjećanja. I to bez obzira na stotinu povoda koje nudi sirovi Dodikov nacionalizam ili to što navijači Širokog u svojoj dvorani Bosni skandiraju "ubij Turčina".

Doduše, za srozavanje Sarajeva račun ne treba ispostavljati mališanima iz sarajevskih osnovnih škola, niti navijačima Bosne. Ako najvažnija bošnjačka nacionalno-pjesnička institucija Abdulah Sidran "mrtav-hladan" jezik kojim govore novinari Hrvati na javnim televizijama može nazvati "ustaškim", ima li išta logičnije nego da su za razočarane navijače Bosne košarkaši Širokog McClinton, Apkomedah i ostali - ustaše.

BH dani 522
from_dust

Post by from_dust »

horns&drums wrote:
Orhanowski wrote:Dezulovic je stari 'feralovac', skupa sa Viktorom Ivancicem i Predragom Lucicem su prkosili tudjmanovom rezimu, prezirali hrvatsko malogradjanstvo, rasturali hrvatski nacionalizam, korumpirano pravosudje, razotkrivali planove i umijesanost Hrvatske u rusenju BIH, nemilosrdno i neumorno tjerali po svom - a sve u svrhu opsteg blagostanja.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Na nasu veliku zalost, mi u Bosni nemamo ni Dezulovica ni Lucica ni Ivancica. Imamo ali im ne daju da se odraze :D :D :D :D
Imamo,imamo,alkos je,ali i novinar s najvecim "cahones".............u nas :D

Senad Avdic.............napravi pokoji gaf,al je dobronamjeran :-D

Ko mi dirne u Senada :x
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

E vidis, valter, o ovome ja pricam. Sve se vise doprinosi izjednacavanju nacionalizma koji dolazi iz Sarajeva sa onim koji dolazi iz Banja Luke ili Mostara.
valterbranisarajevo

jeza u ledja wrote:E vidis, valter, o ovome ja pricam. Sve se vise doprinosi izjednacavanju nacionalizma koji dolazi iz Sarajeva sa onim koji dolazi iz Banja Luke ili Mostara.
Drug !

Ne mogu do kraja skontati šta si želio reći? :? da je pisanje o negativnim pojavama u vlastitom dvorištu izjednačavanje nacionalizma ili si mislio ukazati na nešto drugo? :?
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

valterbranisarajevo wrote:
jeza u ledja wrote:E vidis, valter, o ovome ja pricam. Sve se vise doprinosi izjednacavanju nacionalizma koji dolazi iz Sarajeva sa onim koji dolazi iz Banja Luke ili Mostara.
Drug !

Ne mogu do kraja skontati šta si želio reći? :? da je pisanje o negativnim pojavama u vlastitom dvorištu izjednačavanje nacionalizma ili si mislio ukazati na nešto drugo? :?
Ma ne, nisam mislio da novinari doprinose, vec politicari i druge javne licnosti. Nacin na koji se neki ljudi ponasaju i ono sto govore stavlja bosnjacki nacionalizam u istu ravan sa srpskim i hrvatskim.
valterbranisarajevo

Apsolutno si u pravu: dio političara ( na žalost veći dio), dio vjerskih službenika, ali i dio novinara šire negativnu energiju ( generalno na cijelom prostoru bivše Jugoslavije), a nasuprot tome oni mogu jako puno, ako to žele, doprinijeti da stvari ovdje krenu u pozitivnom smjeru..
Post Reply