Sta su mezhebi u Islamu?

Rasprave o vjerskim temama.

Moderator: Bloo

Post Reply
Yaseer
Posts: 53
Joined: 08/05/2020 23:43

#1 Sta su mezhebi u Islamu?

Post by Yaseer »

Mezhebi su pravne skole u Islamu i one su osnovane na bazi pravnih izvora u Islamu a ti pravni izvori su Kuran i Sunnet (hadisi). U sunnizmu postoje cetiri priznata mezheba a bilo ih je jos vise ali su te skole nestale tako da su samo cetiri skole priznate u sunnizmu one se nazivaju Ehlu Sunnet vel Dzemat. Cetiri pravne skole se nazivaju po imenima osnivaca a to su hanefijska, malikijska, shafijska i hanbelijska skola. Zbog obimnosti hadisa bilo je potrebno osnivanje vise skola tako da su one proglasene od velikih ucenjaka da su istinske skole i da se one dopunjuju.
U shiizmu postoji samo jedna pravna skola a to je dzaferijska skola koju slijede svi pripadnici shiizma.
Karakteristicno je da se cetiri pravne skole u sunnizmu razlikuju u nacinu klanjanja i misljenja oko nekih pravnih pitanja. Mada sve je to ispravno koju god opciju izabrao jedan musliman pravnik.
Yaseer
Posts: 53
Joined: 08/05/2020 23:43

#2 Re: Sta su mezhebi u Islamu?

Post by Yaseer »

Kao sto sam napisao u prethodnom clanku, pored ovih mezheba u sunnizmu bilo je jos dodatno vise mezheba ali oni nisu trajali i izumrli su. Neke od tih mezheba su zahirije, avzaije, saurije, lajsije, dzaririje i drugi.
Yaseer
Posts: 53
Joined: 08/05/2020 23:43

#3 Re: Sta su mezhebi u Islamu?

Post by Yaseer »

Mameluci su odredili cetiri mezheba a kasnije je Osmanski Halifat kodificirao sunnijski Islam u cetiri mezheba i ta cetiri mezheba su priznata kao dio Ehli Sunneta vel Dzemat. Sunnijski Islam se sastoji od cetiri mezheba a oni su osnovani zbog obima Hadisa u kome se neki stavovi nude u vise rjesenja tako da su Imami cetiri mezheba stvorili instituciju Ehli Sunneta.
Post Reply