Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Irm@

#6676 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Irm@ »

zasto sam ja mislila da je to casa :D e hvala ti gdje cula i ne cula.. (vidjet cete poslije zasta mi je ova mjera trebala) :-D
p.s. i ja sam htjela losos danas..ali sam onda kupila pastrmku nesto me dozivala..ugl diiivna boja lososa :)
Last edited by Irm@ on 14/05/2010 19:50, edited 1 time in total.
samo gost

#6677 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by samo gost »

Irm@ wrote:zasto sam ja mislila da je to casa :D e hvala ti gdje cula i ne cula.. (vidjet cete poslije zasta mi je ova mjera trebala) :-D
Zato sam i požurila, znam da je neki kolač u pitanju. :D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#6678 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Toto »

Irm@ wrote:imam jedno pitanje sto prije mi neko odgovori bit ce ljepse :D
koliko je pola deci necega vode npr. :oops:
tenk ju :)
fildzan
zelenashica

#6679 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by zelenashica »

I ja danas ko fol kuhala :D
Image
Image
:run:
Angel_of...

#6680 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Angel_of... »

samo gost wrote:Razlog što ovih dana češće pravim muffine je što je priprema extra jednostavna, nemam puno vremena, a ispunm želju ukućana za slatkim zalogajem. Danas sa bananama i jagodama.

Evo, tek izvađene iz rerne

Image

i tako vruće spremne za jelo

Image

recept???????plssssssssssss :D divni su :-D
Irm@

#6681 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Irm@ »

@zelenashica: nesto je tamna ova slika presjeka torte..ali cini mi se nesto cokoladno..tako da ne moze da ne valja :)

a ja sam sinoc pravila Piramidu s rahat lokumom :D koja ima i svoju pricu :D
Image

Image

helem..nakon 2 bajrama mi se desilo da imam u kuci 4 pakovanja rahat lokuma :shock: a s obzirom da sam izbirljiva sto se tice hrane i volim samo onaj friski iz Badema..razmisljam sta cu s njima..da cekam sljedeci Bajram da ih nekom uvalim ili da ih bacim ili da napravim nesto s njima :D i tako sam slucajno gledala Hrana i vino na tv-u kad tamo recepAt :D koji sam ja naravno i malo promjenila i taaaako :D a za pola deci sam pitala jer sam tako napisala sebi i nekad davno kad sam pravila vjerovatno mi je neko rekao koliko je to ali sam zaboravila :-D
kolega

#6682 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by kolega »

mašAllah plaho izgleda ... znači tebi je na Bajram preporučljivo doći makar sa jednim pakovanjem rahat lokuma :D
Irm@

#6683 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Irm@ »

hvala :) pa eto ako nestane Bajadere u prodavnici onda moze i rahat lokum :lol: :D
kolega

#6684 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by kolega »

a ako nema Bajadera ni rahat lokuma, može li makar pakovanje Plazma keksa :)

Image
samo gost

#6685 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by samo gost »

Angel_of... wrote:

recept???????plssssssssssss :D divni su :-D[/quote]

Strawberry Banana Muffins:

1/2 cup (1 stick) (113 grams) unsalted butter, melted

3/4 cup (160 grams) light brown sugar

2 large eggs, lightly beaten

1 teaspoon (4 grams) pure vanilla extract

2 large ripe bananas, mashed (about 1 cup)

1 cup (240 ml) fresh strawberries (cut into bite sized pieces)

2 1/4 cups (295 grams) all-purpose flour

1 1/2 teaspoons baking powder

1/4 teaspoon baking soda

1 teaspoon (4 grams) ground cinnamon

1/2 teaspoon (2.5 grams) salt

Preheat oven to 350 degrees F (177 degrees C). Position rack in center of oven. Line a 12 cup muffin pan with paper liners or grease with butter or a vegetable spray.

In a small saucepan melt the butter. Set aside.

In a medium sized bowl whisk together the brown sugar, eggs, vanilla extract and mashed banana. Add the melted butter to the brown sugar mixture and stir to combine.

In another large bowl combine the flour, baking powder, baking soda, cinnamon, and salt. Gently fold in the berries, making sure they are coated with flour. This helps to prevent the berries from sinking during baking. Add the wet ingredients to the dry ingredients and stir only until the ingredients are just combined. Do not over mix the batter or tough muffins will result.

Divide the batter evenly among the 12 muffin cups, using two spoons or an ice cream scoop. Place in the oven and bake until a tester inserted in the center of a muffin comes out clean, 20 to 25 minutes. Transfer to a wire rack to cool.

Makes 12 regular sized muffins.
samo gost

#6686 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by samo gost »

Mac&cheese uz dodatak špinata.

Image
samo gost

#6687 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by samo gost »

Domaći hljeb

Image
samo gost

#6688 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by samo gost »

Bledska grmada

Image

Image
melrose

#6689 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by melrose »

Grmada izgleda super u tvojoj izvedbi, ja znam malo drugaciju koja lici na onaj madjarski recept Somloi Galuska.
Moze tvoj recept?
_22222_d

#6690 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by _22222_d »

samo gost wrote:Bledska grmada

Image

Image
i ja bih voljela ovo probati
samo gost

#6691 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by samo gost »

Recept za grmadu sam poodavno 'uhvatila' iz neke TV emisije. Vrlo je jednostavno i ide ovako:

Umutiti 5 bjelanjaca sa 5 kašika šećera u čvrst snijeg. U žumanjca dodati malo vode, malo ulja (ovo 'malo' znači 1-2 kašike)i vanilin šećer i cimet, pa sve ujednačiti pjenjačom (ne mikserom). Ovu smjesu dodati u snijeg, dodati 4 kašike brašna i 2 kašike oraha i lagano umutiti (ne mikserom) da se smjesa ujednači. Istresti na pek papir (pleh od rerne) i peći 10 min. na 180 stepeni (prethodno ugrijana rerna). Kad se kora ohladi, izrezati je na četiri dijela (unakrsno).

Za kremu skuhati 1 puding u 1/2 litra vrhnja za šlag (puding vanilija, a danas sam koristila bourbon vaniliju i bilo je još ljepše, a dodala sam malo i ekstrakta vanilije) i po želji pošećeriti. Ohladiti. Umutiti 2 kesice šlag pjene čvrsto(opet po želji pošećeriti), pa sastaviti sa ohlađenim pudingom da se dobije glatka krema.

Svaki dio kore premazivati kremom i posipati mljevenim orasima i ribanom čokoladom. Ne mora se slagati niti rezati precizno.

Izgleda onako malena kad se napravi, ali je izdašna, kremasta i baš dobra. Prijatno vam!
samo gost

#6692 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by samo gost »

melrose wrote:Grmada izgleda super u tvojoj izvedbi, ja znam malo drugaciju koja lici na onaj madjarski recept Somloi Galuska.
Moze tvoj recept?
Šta je Somloi Galuska, molim te?

Edit: pogledah na netu i izgleda zanimljivo. Moraću probati čim odem sljedeći put u Mađarsku. :D
melrose

#6693 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by melrose »

E hvala ti, a Galuska (vidjeh da si vec vidjela) je killer dobre linije, super je! :-D
neprilagodjena

#6694 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by neprilagodjena »

samo gost wrote:Recept za grmadu sam poodavno 'uhvatila' iz neke TV emisije. Vrlo je jednostavno i ide ovako:

Umutiti 5 bjelanjaca sa 5 kašika šećera u čvrst snijeg. U žumanjca dodati malo vode, malo ulja (ovo 'malo' znači 1-2 kašike)i vanilin šećer i cimet, pa sve ujednačiti pjenjačom (ne mikserom). Ovu smjesu dodati u snijeg, dodati 4 kašike brašna i 2 kašike oraha i lagano umutiti (ne mikserom) da se smjesa ujednači. Istresti na pek papir (pleh od rerne) i peći 10 min. na 180 stepeni (prethodno ugrijana rerna). Kad se kora ohladi, izrezati je na četiri dijela (unakrsno).

Za kremu skuhati 1 puding u 1/2 litra vrhnja za šlag (puding vanilija, a danas sam koristila bourbon vaniliju i bilo je još ljepše, a dodala sam malo i ekstrakta vanilije) i po želji pošećeriti. Ohladiti. Umutiti 2 kesice šlag pjene čvrsto(opet po želji pošećeriti), pa sastaviti sa ohlađenim pudingom da se dobije glatka krema.

Svaki dio kore premazivati kremom i posipati mljevenim orasima i ribanom čokoladom. Ne mora se slagati niti rezati precizno.

Izgleda onako malena kad se napravi, ali je izdašna, kremasta i baš dobra. Prijatno vam!

Kako ti rezes kore i cime??

Meni nikako fino da se izreze :roll: :roll:
melrose

#6695 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by melrose »

Kako ti nije jasno kako se rezu, pa nozem, to je jedna velika kora koju trebas obicnim nozem razrezati na cetvrtine :-)

Inace kore ako ih treba rezati vodoravno, uvijek 'okruzis' nozem (zarezes recimo 1 cm dubine), onda uvuces konac, zavezes ga i stegnes (tako da dobijes cvor) i tako zapravo savrseno prerezes koru vodoravno!
bijela

#6696 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by bijela »

melrose wrote: Inace kore ako ih treba rezati vodoravno, uvijek 'okruzis' nozem (zarezes recimo 1 cm dubine), onda uvuces konac, zavezes ga i stegnes (tako da dobijes cvor) i tako zapravo savrseno prerezes koru vodoravno!
:thumbup:

hvala :-D
neprilagodjena

#6697 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by neprilagodjena »

melrose wrote:Kako ti nije jasno kako se rezu, pa nozem, to je jedna velika kora koju trebas obicnim nozem razrezati na cetvrtine :-)

Inace kore ako ih treba rezati vodoravno, uvijek 'okruzis' nozem (zarezes recimo 1 cm dubine), onda uvuces konac, zavezes ga i stegnes (tako da dobijes cvor) i tako zapravo savrseno prerezes koru vodoravno!
Pa kod mene uvjek pukne :roll: :roll: i onda moram sastavljati.

Fala na odgovoru.
melrose

#6698 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by melrose »

neprilagodjena wrote:
melrose wrote:Kako ti nije jasno kako se rezu, pa nozem, to je jedna velika kora koju trebas obicnim nozem razrezati na cetvrtine :-)

Fala na odgovoru.

Kako ti pukne, ovaj metod nikada ne omasi :)
Pazljivo obrezes oko torte sa ostrim nozem kruznicu, cca 1-2 cm duboko prema centru torte, onda u taj urez uvuces koanc (malo deblji, recimo onaj za heklanje, ako nemas kuharski) i svezes krajeve konca i potegnes obe strane tako da zatezuci konac rezes tijesto tj. koru...na kraju se konac sveze u cvor, a kora se prereze na pola i to savrseno jednako!
melrose

#6699 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by melrose »

Indigo-X wrote:

Kako je dobro vidjet te opet :)

I tebe, ja sam mislila da ti vise ne dolazis :), drago mi je da si opet tu!!! Vidimo se na Coolci?
neprilagodjena

#6700 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by neprilagodjena »

melrose wrote:
neprilagodjena wrote:

Fala na odgovoru.

Kako ti pukne, ovaj metod nikada ne omasi :)
Pazljivo obrezes oko torte sa ostrim nozem kruznicu, cca 1-2 cm duboko prema centru torte, onda u taj urez uvuces koanc (malo deblji, recimo onaj za heklanje, ako nemas kuharski) i svezes krajeve konca i potegnes obe strane tako da zatezuci konac rezes tijesto tj. koru...na kraju se konac sveze u cvor, a kora se prereze na pola i to savrseno jednako!

Pravila sam za muza tortu sa ovakvim korama,rezala sam nozem a nikad tako koncem.
Post Reply