Svaka čast. Extra
Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
-
- Posts: 49
- Joined: 05/08/2018 10:30
-
- Posts: 36661
- Joined: 25/05/2010 18:30
-
- Posts: 36661
- Joined: 25/05/2010 18:30
- banjaluka078
- Moderator
- Posts: 7374
- Joined: 16/01/2007 23:38
-
- Posts: 80769
- Joined: 10/02/2010 07:54
- Location: Bunker :D Saj ops
- Toto
- Posts: 8103
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#49731 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
plecka od lopatara?
- banjaluka078
- Moderator
- Posts: 7374
- Joined: 16/01/2007 23:38
#49732 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Picu na kraju napravila po ovom receptu https://cooking.nytimes.com/recipes/101 ... izza-dough
Tijesto zamijesila juče, danas ispasirala pelat iz konzerve s malo bosiljka, šećera i morske soli, pa ukuhala, da dobijem frišak sos. A ukućani su sebi redali po želji. Od tune, dimljene piletine do suhe govedine.
Tijesto zamijesila juče, danas ispasirala pelat iz konzerve s malo bosiljka, šećera i morske soli, pa ukuhala, da dobijem frišak sos. A ukućani su sebi redali po želji. Od tune, dimljene piletine do suhe govedine.
-
- Posts: 80769
- Joined: 10/02/2010 07:54
- Location: Bunker :D Saj ops
- Toto
- Posts: 8103
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#49734 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
more da je nermino hecim
-
- Posts: 1488
- Joined: 10/05/2011 14:15
#49735 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
U svakoj mesnici gdje kupujem teleca plecka je podjeljena na dva dijela donji dio koji sadrzi vece kosti, i lopatica. Donji dio je jeftiniji u odnosu na lopaticu, ali je odlican za supu Ili telecu corbicu zbog kostane srzi. Naravno neki prodaju tranziranu plecku, isjecen donji dio po duzini, vadi se cvjevasta kost, a ostavlja zglob koji se polovi, dok se kod lopatice izbacuje kost, a meso prodaje bez kosti sa vecom formiranom cijenom... U gruboj podjeli teleceg mesa ne postoji termin lopatica, vec plecka, ali kad se kategorisu dijelovi mesa plecke onda ima. Kao sto se teleci but dijeli na velika ruza ili šol, mala ruža Ili podorah, orah, frikando i koljenica.... Itd itd.sumirprimus wrote: ↑18/12/2022 22:16Mesari def ne koriste termin lopatica nego plećka a doktori kazu lopatica
-
- Posts: 80769
- Joined: 10/02/2010 07:54
- Location: Bunker :D Saj ops
#49736 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
ok, hvala na pojasnjenuju, vidi se da si upoznat, samo ja s ne sjecam da sam cuo lopatica zato sam i napisao, obicno kazu plecka i pise plecka.epik wrote: ↑18/12/2022 23:30U svakoj mesnici gdje kupujem teleca plecka je podjeljena na dva dijela donji dio koji sadrzi vece kosti, i lopatica. Donji dio je jeftiniji u odnosu na lopaticu, ali je odlican za supu Ili telecu corbicu zbog kostane srzi. Naravno neki prodaju tranziranu plecku, isjecen donji dio po duzini, vadi se cvjevasta kost, a ostavlja zglob koji se polovi, dok se kod lopatice izbacuje kost, a meso prodaje bez kosti sa vecom formiranom cijenom... U gruboj podjeli teleceg mesa ne postoji termin lopatica, vec plecka, ali kad se kategorisu dijelovi mesa plecke onda ima. Kao sto se teleci but dijeli na velika ruza ili šol, mala ruža Ili podorah, orah, frikando i koljenica.... Itd itd.sumirprimus wrote: ↑18/12/2022 22:16
Mesari def ne koriste termin lopatica nego plećka a doktori kazu lopatica
-
- Posts: 1488
- Joined: 10/05/2011 14:15
#49737 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Tako je, kazu plecka i pise plecka...jednostavno da ne zamaraju narod, imas plecku s kostima i bez kosti... Za but najcesce vazi da je to teleca snicla, ali velika je razlika ako kupis telecu sniclu od šola i od frikando-a, šol je najmeksi i najbolji dio buta od njega su najbolje i najukusnije snicle, dok je frikando najtvrdji i ja ga licno izbjegavam za upotrebu, Cijena ista, a nebo i zemlja. Poznato je da mesari ponekad hoce da podvale, ustvari iskoriste ne znanje musterije, obrne okrene komad mesa ispred tvojih ociju ne znas ni sta si vidio ni sta si kupio.sumirprimus wrote: ↑19/12/2022 08:37ok, hvala na pojasnjenuju, vidi se da si upoznat, samo ja s ne sjecam da sam cuo lopatica zato sam i napisao, obicno kazu plecka i pise plecka.epik wrote: ↑18/12/2022 23:30
U svakoj mesnici gdje kupujem teleca plecka je podjeljena na dva dijela donji dio koji sadrzi vece kosti, i lopatica. Donji dio je jeftiniji u odnosu na lopaticu, ali je odlican za supu Ili telecu corbicu zbog kostane srzi. Naravno neki prodaju tranziranu plecku, isjecen donji dio po duzini, vadi se cvjevasta kost, a ostavlja zglob koji se polovi, dok se kod lopatice izbacuje kost, a meso prodaje bez kosti sa vecom formiranom cijenom... U gruboj podjeli teleceg mesa ne postoji termin lopatica, vec plecka, ali kad se kategorisu dijelovi mesa plecke onda ima. Kao sto se teleci but dijeli na velika ruza ili šol, mala ruža Ili podorah, orah, frikando i koljenica.... Itd itd.
- JavierBosnia
- Posts: 3534
- Joined: 22/11/2015 13:59
- Location: Uradi sam
#49738 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Vezano za ovaj slag imam pitanje. Koliko on moze da stoji kada se prvi put iskoristi? Jer obicno do sada kada bih kupovao, iskoristim danas malo, ostavim u frizider, nakon nekoliko dana mi treba i jednostavno ne funkcionise, ne izlazi ili krene da curi tečno. Jel nesto pogresno radim ili koliki mu je "vijek trajanja" od prve upotrebe.
- saiks
- Posts: 1014
- Joined: 12/11/2013 13:06
#49739 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Svako koristenje moras oprati to na vrhu gdje slag izlazi,jel promuckas prije koristenja
- GandalfSivi
- Posts: 18040
- Joined: 09/09/2006 00:38
- Contact:
#49740 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Sinoc gladan iz kafane dosao kuci
-
- Posts: 500
- Joined: 28/10/2008 08:19
-
- Posts: 500
- Joined: 28/10/2008 08:19
-
- Posts: 2951
- Joined: 10/09/2005 09:40
#49743 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Zadnja slika komotno moze za naslovnu stranu neke knjige sa receptima...
-
- Posts: 500
- Joined: 28/10/2008 08:19
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
- Toto
- Posts: 8103
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#49746 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
jel bakalar s ananasom?
-
- Posts: 9789
- Joined: 23/02/2013 08:16
-
- Posts: 500
- Joined: 28/10/2008 08:19
#49748 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Curka i podvarak za Bozić
- Digla_da_kreci
- Posts: 4384
- Joined: 01/05/2010 19:03
-
- Posts: 36661
- Joined: 25/05/2010 18:30