Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Tadin
Posts: 49
Joined: 05/08/2018 10:30

#49726 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Tadin »

epik wrote: 18/12/2022 13:31 Teleca lopatica iz pecnice
Svaka čast. Extra
John Cleese
Posts: 36487
Joined: 25/05/2010 18:30

#49727 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by John Cleese »

Tea lana wrote: 18/12/2022 14:47 Image
Pekinška patka.
Sa prilogom od povrća,uz to sam jos napravila domace tortilje i isjeckala mladi luk.
:thumbup: :D
John Cleese
Posts: 36487
Joined: 25/05/2010 18:30

#49728 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by John Cleese »

epik wrote: 18/12/2022 13:31 Teleca lopatica iz pecnice
:thumbup: :D
User avatar
banjaluka078
Moderator
Posts: 7370
Joined: 16/01/2007 23:38

#49729 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by banjaluka078 »

epik wrote: 18/12/2022 13:31 Teleca lopatica iz pecnice
Može. :)
sumirprimus
Posts: 80471
Joined: 10/02/2010 07:54
Location: Bunker :D Saj ops

#49730 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by sumirprimus »

epik wrote: 18/12/2022 13:31 Teleca lopatica iz pecnice
Da se usaglasimo jel kod vas lopaticka plećka? :lol:
User avatar
Toto
Posts: 8097
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#49731 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Toto »

plecka od lopatara?
User avatar
banjaluka078
Moderator
Posts: 7370
Joined: 16/01/2007 23:38

#49732 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by banjaluka078 »

Picu na kraju napravila po ovom receptu https://cooking.nytimes.com/recipes/101 ... izza-dough

Tijesto zamijesila juče, danas ispasirala pelat iz konzerve s malo bosiljka, šećera i morske soli, pa ukuhala, da dobijem frišak sos. A ukućani su sebi redali po želji. Od tune, dimljene piletine do suhe govedine.

Image

Image
sumirprimus
Posts: 80471
Joined: 10/02/2010 07:54
Location: Bunker :D Saj ops

#49733 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by sumirprimus »

Toto wrote: 18/12/2022 22:02 plecka od lopatara?
Mesari def ne koriste termin lopatica nego plećka a doktori kazu lopatica :mrgreen:
User avatar
Toto
Posts: 8097
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#49734 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Toto »

more da je nermino hecim
epik
Posts: 1478
Joined: 10/05/2011 14:15

#49735 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by epik »

sumirprimus wrote: 18/12/2022 22:16
Toto wrote: 18/12/2022 22:02 plecka od lopatara?
Mesari def ne koriste termin lopatica nego plećka a doktori kazu lopatica :mrgreen:
U svakoj mesnici gdje kupujem teleca plecka je podjeljena na dva dijela donji dio koji sadrzi vece kosti, i lopatica. Donji dio je jeftiniji u odnosu na lopaticu, ali je odlican za supu Ili telecu corbicu zbog kostane srzi. Naravno neki prodaju tranziranu plecku, isjecen donji dio po duzini, vadi se cvjevasta kost, a ostavlja zglob koji se polovi, dok se kod lopatice izbacuje kost, a meso prodaje bez kosti sa vecom formiranom cijenom... U gruboj podjeli teleceg mesa ne postoji termin lopatica, vec plecka, ali kad se kategorisu dijelovi mesa plecke onda ima. Kao sto se teleci but dijeli na velika ruza ili šol, mala ruža Ili podorah, orah, frikando i koljenica.... Itd itd.
sumirprimus
Posts: 80471
Joined: 10/02/2010 07:54
Location: Bunker :D Saj ops

#49736 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by sumirprimus »

epik wrote: 18/12/2022 23:30
sumirprimus wrote: 18/12/2022 22:16

Mesari def ne koriste termin lopatica nego plećka a doktori kazu lopatica :mrgreen:
U svakoj mesnici gdje kupujem teleca plecka je podjeljena na dva dijela donji dio koji sadrzi vece kosti, i lopatica. Donji dio je jeftiniji u odnosu na lopaticu, ali je odlican za supu Ili telecu corbicu zbog kostane srzi. Naravno neki prodaju tranziranu plecku, isjecen donji dio po duzini, vadi se cvjevasta kost, a ostavlja zglob koji se polovi, dok se kod lopatice izbacuje kost, a meso prodaje bez kosti sa vecom formiranom cijenom... U gruboj podjeli teleceg mesa ne postoji termin lopatica, vec plecka, ali kad se kategorisu dijelovi mesa plecke onda ima. Kao sto se teleci but dijeli na velika ruza ili šol, mala ruža Ili podorah, orah, frikando i koljenica.... Itd itd.
ok, hvala na pojasnjenuju, vidi se da si upoznat, samo ja s ne sjecam da sam cuo lopatica zato sam i napisao, obicno kazu plecka i pise plecka.
epik
Posts: 1478
Joined: 10/05/2011 14:15

#49737 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by epik »

sumirprimus wrote: 19/12/2022 08:37
epik wrote: 18/12/2022 23:30

U svakoj mesnici gdje kupujem teleca plecka je podjeljena na dva dijela donji dio koji sadrzi vece kosti, i lopatica. Donji dio je jeftiniji u odnosu na lopaticu, ali je odlican za supu Ili telecu corbicu zbog kostane srzi. Naravno neki prodaju tranziranu plecku, isjecen donji dio po duzini, vadi se cvjevasta kost, a ostavlja zglob koji se polovi, dok se kod lopatice izbacuje kost, a meso prodaje bez kosti sa vecom formiranom cijenom... U gruboj podjeli teleceg mesa ne postoji termin lopatica, vec plecka, ali kad se kategorisu dijelovi mesa plecke onda ima. Kao sto se teleci but dijeli na velika ruza ili šol, mala ruža Ili podorah, orah, frikando i koljenica.... Itd itd.
ok, hvala na pojasnjenuju, vidi se da si upoznat, samo ja s ne sjecam da sam cuo lopatica zato sam i napisao, obicno kazu plecka i pise plecka.
Tako je, kazu plecka i pise plecka...jednostavno da ne zamaraju narod, imas plecku s kostima i bez kosti... Za but najcesce vazi da je to teleca snicla, ali velika je razlika ako kupis telecu sniclu od šola i od frikando-a, šol je najmeksi i najbolji dio buta od njega su najbolje i najukusnije snicle, dok je frikando najtvrdji i ja ga licno izbjegavam za upotrebu, Cijena ista, a nebo i zemlja. Poznato je da mesari ponekad hoce da podvale, ustvari iskoriste ne znanje musterije, obrne okrene komad mesa ispred tvojih ociju ne znas ni sta si vidio ni sta si kupio.
User avatar
JavierBosnia
Posts: 3524
Joined: 22/11/2015 13:59
Location: Uradi sam

#49738 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by JavierBosnia »

Vezano za ovaj slag imam pitanje. Koliko on moze da stoji kada se prvi put iskoristi? Jer obicno do sada kada bih kupovao, iskoristim danas malo, ostavim u frizider, nakon nekoliko dana mi treba i jednostavno ne funkcionise, ne izlazi ili krene da curi tečno. Jel nesto pogresno radim ili koliki mu je "vijek trajanja" od prve upotrebe.

Image
User avatar
saiks
Posts: 1006
Joined: 12/11/2013 13:06

#49739 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by saiks »

Svako koristenje moras oprati to na vrhu gdje slag izlazi,jel promuckas prije koristenja
User avatar
GandalfSivi
Posts: 18007
Joined: 09/09/2006 00:38
Contact:

#49740 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by GandalfSivi »

Sinoc gladan iz kafane dosao kuci :)

Image
Tea lana
Posts: 500
Joined: 28/10/2008 08:19

#49741 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Tea lana »

GandalfSivi wrote: 23/12/2022 17:31 Sinoc gladan iz kafane dosao kuci :)

Image

:thumbup:
Tea lana
Posts: 500
Joined: 28/10/2008 08:19

#49742 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Tea lana »

ImageImageImage

Danasnje
zikamu
Posts: 2949
Joined: 10/09/2005 09:40

#49743 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by zikamu »

Zadnja slika komotno moze za naslovnu stranu neke knjige sa receptima... :thumbup:
Tea lana
Posts: 500
Joined: 28/10/2008 08:19

#49744 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Tea lana »

zikamu wrote: 24/12/2022 19:26 Zadnja slika komotno moze za naslovnu stranu neke knjige sa receptima... :thumbup:
hvala
moonca
Posts: 88063
Joined: 20/12/2016 20:16

#49745 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by moonca »

Bakalar

:gladna:

~~Image
User avatar
Toto
Posts: 8097
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#49746 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Toto »

jel bakalar s ananasom?
shandrprcSA
Posts: 9784
Joined: 23/02/2013 08:16

#49747 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by shandrprcSA »

Tea lana wrote: 24/12/2022 15:43 Image

Danasnje
Image
Tea lana
Posts: 500
Joined: 28/10/2008 08:19

#49748 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Tea lana »

Image

Curka i podvarak za Bozić
John Cleese
Posts: 36487
Joined: 25/05/2010 18:30

#49750 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by John Cleese »

Tea lana wrote: 24/12/2022 15:43 Image
:thumbup: :D
Post Reply