sta ka'e - nije zahmetli...Sanabija wrote: ↑21/04/2021 20:34Znas li ti onu: "Slovenka, Bogovu ti majku..."
Evo dođoh tek
Kora: mljeveni orasi, istopljena čokolada, dva bjelanca uz dodatak mljevenog keksa ( petit beure ) i mljevenih napolitanki (ja sam uzeo nugat)i oko dvije kasike sećera u prahu. 100 gr istopljene cokolade, 150 grama oraha, stavim najprije 2 bjelanca i čokoladu i orahe pa dodajem keks i napolitanke dok ne dobijem masu koju mogu lako rastanjiti (ako bude viška nece se baciti
Ako je smjesa pretvrda dodati jos jedno bjelance ili malo tečnog slatkog vrhnja....
Kalup obložiti prozirnom folijom, rastanjiti koru i staviti u frižider.
Krem : oko 1/ 2 l mlijeka skuhati, sa tri kašike pudinga i 4 žumanca. 100 gr šećera(koristio sam puding od vanilije ali ni čokoladni nece nista pokvariti)
Rastopiti jedan želatin koji će se poslije dodati.
Umutiti slatko vrhnje 1/ 2 l tečnog slatkog vrhnja ili 2.5 dcl slatkog vrhnja sa jos dva šlaga(ja koristim podravka) u prahu uz dodatak mlijeka.
U smjesu dodati oko 100 gr istopljene čokolade , dvije - tri povelike kasike Nutele, oko pola kantice milerama od 30 % mliječne masti.
Sjediniti sa filom od mlijeka , sipati blago zagrijani želatin i sve vrijeme mutiti mikserom dok se ne ujednači.
Na kraju dodati jos 100 gr ili više, mljevenih napolitanki u krem.
Izliti krem u kalup i ostaviti preko noći.
Sutradan staviti glazuru od čokolade
(I Supergirl da mi postavis tamo da slusam )
nego bjelanjak za koru umutis prethodno?