Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
-
- Posts: 90
- Joined: 11/11/2020 23:49
#45051 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Huxley, prvi put je pravim i pravo je ukusna a nije zahmetli.
Evo recepta:
(prije nego zapocnemo postupak pravljenja zamotati 50 gr putera u prozirnu foliju i staviti u zamrzivac)
- u 250 ml toplog mlijeka staviti jednu kafenu kasikicu secera i 40 g svjezeg kvasca da malo nadodje. U zdjeli umutiti jedno jaje, 100 ml ulja i kasiku soli. Dodati nadosli kvasac i prosijanog brasna oko pola kg. Umijesati rukom dok se ne dobije glatka smjesa. Pokriti i sacekati pola sata da nadodje. Podijeliti u tri loptice i svaku razviti u krug promjera 30 cm. Na prvu jufku narendati oko 30 gr putera, prekriti drugom koju cemo premazati sa 50 grama milerama i ostatkom putera. Zatim stavljamo trecu koja ostaje nepremazana. Sve razvaljati u veci krug vodeci racuna da ne ostane vazduha izmedju jufki. Izrezati na 16 kom, urolati u kiflice i redati u kalup/tepsiju promjera 26-28 cm. Tepsiju premazati maslacem, poredati pet kiflica u sredinu a ostatak okolo. Premazati jajetom i po zelji posuti susamom. Ostaviti kiflice da jos malo nadodju dok se rerna zagrijava na 220 stepeni. Peci pet min na 220 stepeni zatim smanjiti na 180 i peci jos 20-ak minuta.
Evo recepta:
(prije nego zapocnemo postupak pravljenja zamotati 50 gr putera u prozirnu foliju i staviti u zamrzivac)
- u 250 ml toplog mlijeka staviti jednu kafenu kasikicu secera i 40 g svjezeg kvasca da malo nadodje. U zdjeli umutiti jedno jaje, 100 ml ulja i kasiku soli. Dodati nadosli kvasac i prosijanog brasna oko pola kg. Umijesati rukom dok se ne dobije glatka smjesa. Pokriti i sacekati pola sata da nadodje. Podijeliti u tri loptice i svaku razviti u krug promjera 30 cm. Na prvu jufku narendati oko 30 gr putera, prekriti drugom koju cemo premazati sa 50 grama milerama i ostatkom putera. Zatim stavljamo trecu koja ostaje nepremazana. Sve razvaljati u veci krug vodeci racuna da ne ostane vazduha izmedju jufki. Izrezati na 16 kom, urolati u kiflice i redati u kalup/tepsiju promjera 26-28 cm. Tepsiju premazati maslacem, poredati pet kiflica u sredinu a ostatak okolo. Premazati jajetom i po zelji posuti susamom. Ostaviti kiflice da jos malo nadodju dok se rerna zagrijava na 220 stepeni. Peci pet min na 220 stepeni zatim smanjiti na 180 i peci jos 20-ak minuta.
- Sarah24
- Posts: 10008
- Joined: 08/06/2010 11:12
- Location: Somewhere over the rainbow
#45052 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Joj ljudi jel’ i vi nekad ovako? Iz plastike ?
#Thatkindofday
#Thatkindofday
- exliberal-ex
- Posts: 7707
- Joined: 11/04/2013 00:01
#45053 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Cij ti pitanja saro
- BarbaDue
- Posts: 63355
- Joined: 03/02/2008 22:28
- Location: pogledaj iza sebe
#45054 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Redovno iz teFsije
-
- Posts: 90
- Joined: 11/11/2020 23:49
- Sarah24
- Posts: 10008
- Joined: 08/06/2010 11:12
- Location: Somewhere over the rainbow
#45056 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Eh hvala Bogu, nisam sama
Edit: mozeeee
Edit: mozeeee
- SaraFina
- Posts: 20421
- Joined: 28/04/2014 20:32
- Location: Antananarivu
#45057 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Vrhunski rad. Moraću pokušati. A i kod ostale raje hrana na predhodnim stranicamac_akmak42 wrote: ↑02/12/2020 08:39 Huxley, prvi put je pravim i pravo je ukusna a nije zahmetli.
Evo recepta:
(prije nego zapocnemo postupak pravljenja zamotati 50 gr putera u prozirnu foliju i staviti u zamrzivac)
- u 250 ml toplog mlijeka staviti jednu kafenu kasikicu secera i 40 g svjezeg kvasca da malo nadodje. U zdjeli umutiti jedno jaje, 100 ml ulja i kasiku soli. Dodati nadosli kvasac i prosijanog brasna oko pola kg. Umijesati rukom dok se ne dobije glatka smjesa. Pokriti i sacekati pola sata da nadodje. Podijeliti u tri loptice i svaku razviti u krug promjera 30 cm. Na prvu jufku narendati oko 30 gr putera, prekriti drugom koju cemo premazati sa 50 grama milerama i ostatkom putera. Zatim stavljamo trecu koja ostaje nepremazana. Sve razvaljati u veci krug vodeci racuna da ne ostane vazduha izmedju jufki. Izrezati na 16 kom, urolati u kiflice i redati u kalup/tepsiju promjera 26-28 cm. Tepsiju premazati maslacem, poredati pet kiflica u sredinu a ostatak okolo. Premazati jajetom i po zelji posuti susamom. Ostaviti kiflice da jos malo nadodju dok se rerna zagrijava na 220 stepeni. Peci pet min na 220 stepeni zatim smanjiti na 180 i peci jos 20-ak minuta.
@Sarah24 često i ja tako
-
- Posts: 2024
- Joined: 07/04/2010 11:05
- Sarah24
- Posts: 10008
- Joined: 08/06/2010 11:12
- Location: Somewhere over the rainbow
-
- Posts: 636
- Joined: 05/08/2009 09:56
#45060 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Vafl, skromno.
-
- Posts: 2024
- Joined: 07/04/2010 11:05
- Nisrin
- Posts: 5489
- Joined: 26/04/2009 15:40
- Location: Bistrik, RajvoSA
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
- dječak sa šibicama
- Posts: 40719
- Joined: 29/06/2011 23:39
#45064 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
krem juha od domace tikve, krompira, celera, luk ovaj i onaj, mrkva, biber, dimljena paprika, kurkuma, so
-
- Posts: 2024
- Joined: 07/04/2010 11:05
#45065 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Sibicar Supa vrlo lijepo izgleda vjerujem I vrlo ukusna za ovo doba perfektna
- dječak sa šibicama
- Posts: 40719
- Joined: 29/06/2011 23:39
#45066 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Interesantno, ukusno je, nisam neki ljubitelj tikve ali posto je domaca iz baste, i to je jako zdravo, odlucih da probam. Volim tikvenicu, jedino, pitu.
-
- Posts: 90
- Joined: 11/11/2020 23:49
#45067 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Super izgledadječak sa šibicama wrote: ↑03/12/2020 16:19 Interesantno, ukusno je, nisam neki ljubitelj tikve ali posto je domaca iz baste, i to je jako zdravo, odlucih da probam. Volim tikvenicu, jedino, pitu.
Ja je pravim ovako, volim kad ima komada, od zacina so i nana, svjeza ili suha, sta se nadje.
-
- Posts: 2024
- Joined: 07/04/2010 11:05
#45068 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Evo vrele iz rerne uz te supice mmmm
-
- Posts: 90
- Joined: 11/11/2020 23:49
- mO k3
- Posts: 34082
- Joined: 23/09/2009 14:16
- Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg
- dječak sa šibicama
- Posts: 40719
- Joined: 29/06/2011 23:39
#45071 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Jel ovo bavarsko tip peciva, ono sa sodom bikarbonom.
I ja bi solo, prvo juhu ako bas mora a onda uzivanje u pecivu
I ja bi solo, prvo juhu ako bas mora a onda uzivanje u pecivu
- mO k3
- Posts: 34082
- Joined: 23/09/2009 14:16
- Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg
#45072 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
lauge NaOH pekari to koriste 4%(ako se ne varam)se to zove a inace uzmes natron .. sada neznam sta je to kod nasdječak sa šibicama wrote: ↑03/12/2020 18:37 Jel ovo bavarsko tip peciva, ono sa sodom bikarbonom.
I ja bi solo, prvo juhu ako bas mora a onda uzivanje u pecivu
-
- Posts: 2024
- Joined: 07/04/2010 11:05
#45073 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Soda bikarbona.... Jeste tipicno za Bayern kod njih su najcesci pereci al bila gladna nisam imala kad motat super ukusni korica tanka hrskava ja ih volim
- Sarah24
- Posts: 10008
- Joined: 08/06/2010 11:12
- Location: Somewhere over the rainbow
- dječak sa šibicama
- Posts: 40719
- Joined: 29/06/2011 23:39
#45075 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Ove kifle su prakticnije od pereca, bar meni, mozes sendvic sloziti kakav zelis. Hamburger takodje. Perece mozes samo grickati.
Super mi je taj sistem, prokuhavanje u vodi sa sodom. Onda jos ovako lijepo nozem uradis dekoraciju prije pecenja.
Super mi je taj sistem, prokuhavanje u vodi sa sodom. Onda jos ovako lijepo nozem uradis dekoraciju prije pecenja.