Naravno da nisu, mahune pripadaju porodici mahunarki.
To sto nekome pokusavam stvoriti siru sliku ne znaci da sam na casu botanike. Ko zna sabrati 2 i 2 jasno mu je.
Moderator: anex
Naravno da nisu, mahune pripadaju porodici mahunarki.
pustopoljina wrote: ↑29/06/2020 23:08Jest, kikiriki...Hemel wrote: ↑29/06/2020 23:06
Mahunarke (leguminoze) obuhvataju razne vrste povrća kao što je pasulj, grašak, bob, boranija, naut (leblebija), kikiriki, sočivo (leća), soja.
Hranljive i energetski jake, predstavljaju izvor proteina (globulin), složenih ugljenih hidrata. Bogate su mineralima kao što je gvožđe, fosfat, kalijum, kalcijum, magnezijum i cink, vitaminima iz grupe B, kao i vlaknima potpuno ili delimično rastvorljivim, koja u crevima formiraju gel. Mahunarke se sporo vare i polako prelaze u krv.
Meni je kikiriki zivotno razocatenje otkad sam saznala da raste u zemlji i da uvijek ima neku zlu gljivicu na sebi a samo ga slonovi vise vole, od mene
ko se tebi obraca? mulerovac pita za mahunarke ja kazem da mahunarke i mahune nisu isti pojmovi. usputni komentar. sta ti iscitavas, to je tvoj problem.pustopoljina wrote: ↑29/06/2020 23:09Naravno da nisu, mahune pripadaju porodici mahunarki.
To sto nekome pokusavam stvoriti siru sliku ne znaci da sam na casu botanike. Ko zna sabrati 2 i 2 jasno mu je.
Sad shvaCam zabunu:pustopoljina wrote: ↑29/06/2020 22:54E tako se i kontamo, koji smo bas bas
Pravilno je mahune, mahunarke...leguminoze
Buranija/boranija...to je tamo "vase", bogatstvo "naseg" jezika.
Joj ne znas dok ne probas.alibaba_i_30_godina wrote: ↑29/06/2020 21:40Ma Kak'a ti je to buranija s mlijekom?! Ja bome znam s kajmakom i/ili mileramom. Ono seljački.Miss Moonlight wrote: ↑29/06/2020 14:16 @zlo zlo stavi nam recept za tu teletinu
kod mene ima buranije s mlijekom od jučer, a idem svakako i na poslovni kasni ručak, danas ne kuham
Kladim se u teglu nutele da si iz Krajine.ćiribiribela wrote: ↑29/06/2020 23:43 Nemam pojma, kod nas u kuci se govorilo mohunje, bez obzira kakve boje i oblika bile. Btw, jedna od rijetkih stvari koju nikako ne mogu jesti
I da, mi kazemo i kruh
ovako teletinu, ja sam koristila šnicle od buta, posoliti, popapriti, češnjak granulat i ispeći na taviMiss Moonlight wrote: ↑29/06/2020 14:16 @zlo zlo stavi nam recept za tu teletinu
kod mene ima buranije s mlijekom od jučer, a idem svakako i na poslovni kasni ručak, danas ne kuham
Odlicno! Hvala. Ja imam jedan drugi recept za lovacke snicle, pa cu napisati kad napravimzlo zlo wrote: ↑30/06/2020 11:43ovako teletinu, ja sam koristila šnicle od buta, posoliti, popapriti, češnjak granulat i ispeći na taviMiss Moonlight wrote: ↑29/06/2020 14:16 @zlo zlo stavi nam recept za tu teletinu
kod mene ima buranije s mlijekom od jučer, a idem svakako i na poslovni kasni ručak, danas ne kuham
kada pečene šnicle izvaditi iz tave isto malo s gljivama, pa ih maknuti
zatim u tavi ispržiš sitno nasjeckan luk dok ne pozlati i pred kraj prženja luka dodati suho bilje: timijan, bosiljak i mažuran i vratit meso i gljive
stavit papriku u prahu, rajčicu malo koncentrat -malo pire, biber, sol i jedan feferon, po izboru blag ili ljut, i sve fino zaliti vinom,ja imala u fižideru neko bijelo, malo meni malo mesu dodati vode po potrebi i dinstati neki satak dok teletina skroz ne omekša, dodati žlicu kiselog vrhnja, ja koristim ono za sir jer je najkremastije, još malo kuhati dok se vrhnje ne raspadne, ubacit malo peršina i to je to, gotovo
U biti, slicno. Kad isprzim meso, dodam u tavu luk i odmah gljive. Dok se to dinsta, umutim zumance u vrhnju, dodam kasicicu senfa i naribanu koricu od limuna. To u tavu kad su luk i gljive gotovi i jos 2-3 minute, pa prelijes preko mesa. Kao prilog, sta ti padne na pamet
Apsolutno nikakva.sumirprimus wrote: ↑30/06/2020 13:31 iako nisam neki ljubitelj mislim da postoji naka razlika izmedju buranije i mohuna. nisam bas siguran tacno koja
Pasuljsumirprimus wrote: ↑30/06/2020 14:32 e sigiuran sam da ima veze i to sa korijenom rijeci. nesto.evidentno je turski vuce boranija tako nekako...