Soul_Sista wrote:Molim vas kuharice, moze li neka od vas staviti recept za buraniju jer sam danas kupila svjeze mahune i sutra bi spremila sebi za rucak
znam da to nije tesko ali mi ipak treba recept
Ostade tvoje pitanje zaboravljeno
Ja pravim buraniju bez mesa tako sto izdinstam luk na ulju (posolis ga pa ce brze biti mekan), na to dodam mahune (buraniju, malo prodinstam i zalijem bujonom ili vodom, kada je buranija skoro kuhama, na to dodam ili oguljen iparadajiz sjeckan ka kockice ili pelate ili koncentrat paradajiza (ili kombinaciju, sve zavisi koliko cega imam), zacinim i skuham do kraja (da se paradajiz raspadne) i to je to.
Trik je u dodavanju paradajiza na kraju posto se od kiseline u paradajizu ostale namirnice puno sporije kuhaju (omeksaju), pa ja stavljam paradajiz uvijek kada mi je sve ostalo polu-kuhano, ovisi o receptu. Paradajiz gulim jer ne volim one kozice koje na kraju plivaju po jelu. Paradajiz se guli tako da se na suprotnom kraju od peteljke zareze u kriz i ubaci u kljucalu vodu na 1-2 minute. Onda bi se trebao bez problema oguliti, samo povuces kozicu.
Buraniju sa mesom pravim tako sto kockice mesa (piletina, puretina, teletina ili junetina) proprzim na ulju, pa dodam luk, pa onda sve isto...Ne pretrpati lonac sa mesom jer ga neces moci preprziti nego ce ti se vise skuhati i biti suho i zilavo.
Nekada pravim sve isto samo bez paradajiza (sa mesom ili bez), tako sto dodam (kada je jelo gotovo, znaci sve mekano i kuhano) pavlaku i sjeckani kopar (svjezi ili zaledjeni svejedno je). Kada dodas pavlaku (vrhnje i sl.) u jelo ono ne smije vise kuhati. Znaci, sve zavrsi i onda stavi pavlaku. Ako stedis kalorije...moze i bez. Kuhanje ti je jedna totalno slobodna 'nauka' - skoro sve moze, nema lema, nema aksioma, nema teorema
Treca varijanta bi bila tzv. 'absmalcana' buranija. Buraniju skuhati u slanoj vodi, ocijediti (voda ti ne treba - bacis), u tavi proprziti prezle na puteru, pa na to 'sunuti' buraniju i malo proprziti, promijesati.
Cetvrta varijanta bi bila buranija na salatu, Buraniju skuhas u slanoj vodi, ocijedis, i zalijes sa uljem, sircetom i bijelim lukom, posoliti i pobiberiti....