A... nekad sam ga jela - przenog na tavi dobra riba...GandalfSivi wrote: Flounder, svjez. I mene je bilo strah da ce paprika preuzeti okus, ali nije fakat, sekunde. A masline su raja, ako ih ne stavis previse...
Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#35226 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
- Maraschino
- Posts: 18997
- Joined: 10/11/2006 16:15
- Location: ...
- GandalfSivi
- Posts: 18326
- Joined: 09/09/2006 00:38
- Contact:
#35228 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Ovako:Maraschino wrote:
@Gandalfe, pravis li riblju corbu?
Ili ovako:
-
- ZeModerator
- Posts: 5186
- Joined: 07/12/2003 00:00
- Maraschino
- Posts: 18997
- Joined: 10/11/2006 16:15
- Location: ...
#35230 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
GandalfSivi wrote:Ovako:Maraschino wrote:
@Gandalfe, pravis li riblju corbu?
Ili ovako:
Uh, ovo mi izgleda plaho dobro.
Jesi li nekada probao fish paprikas na Slavonsko-Podravski nacin.
To je nesto strasno a moze se pojesti u Osijeku i okolini. Sprema se od tri vrste ribe u bakrenim loncima i tako se serviraju. Uz to ide domaca svjeze kuvana tjestenina. Nesto sto sam tamo jeo i nigdje vise.
- cendlerbing
- Posts: 15622
- Joined: 17/08/2017 03:43
#35231 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Ne mogu a da ne zamišljam...kako monca jede ovu salatu sa strane. Drž rukama pa griz...ili kakomoonca wrote:zlo zlo wrote:papagaj mi se zaletio u monitor kad vidio monikina jaja opet hrana za papige
..opet jaje- drz kanarinca.
bilo za lunch- odlicno...
@``•••
- samsonsam
- Posts: 1783
- Joined: 18/09/2008 01:19
#35232 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Za kalup od 24cm:immuno wrote:samsonsam molim te ako imas recept od holandskog kolaca sa jabukama mozes li napisati ....u Amsterdamu samo sam taj klac Jela supeeeer je ...Hvala
Tijesto:
220 gr hladnog putera+za namazati kalup
400 gr brasna
1 prasak za pecivo
1 jaje
180 gr smedjeg secera
1 vanilin secer
prstohvat soli
Nadjev:
5 jabuka srednje velicine ca 1,5 kg
75 gr grozdjica
60 gr secera
2 kafene kasicice cimeta
2 supene kasike mrvica ili griza
1 supena kasika limunovog soka
Rernu ugrijati na 180 stepeni. Grozdjice drzati ca 15 minuta u mlakoj vodi,zatim ocjediti.
Mjesiti puter,brasno,prasak za pecivo,vanilin secer,so i secer sa pola jajeta dok se ne stvori kugla (ako je ljepljivo dodati brasna; ako je suho dodati putera). Umotati u plasticnu foliju i do upotrebe u frizideru drzati.
U medjuvremenu oguliti jabuke (npr jonagold ili elstar) isjeci na kockice,promjesati u posudi sa iscjedjenim grozdjicama,secerom,cimetom i limunovim sokom.Podmazati kalup,na dno papir za pecenje postaviti.
Otprilike 2/3 tijesta razvaljati do velicine dna od kalupa,staviti na dno kalupa i prstima rastanjiti i razvuci da pokrije dno i stranice. Posuti mrvicama/grizom da sprijeci da tijesto postane prevlazno od jabuka.
Istresti nadjev,rasporediti sa kasikom,blago pritisnuti.
Ostatak tijesta razvaljati,ostrim nozem isjeci na trake,sloziti preko fila tako da se dobije tipicna ukrstena sara.Premazati ostatkom jajeta.
Ca 60 minuta peci.Kad se izvadi iz rerne premazati dzemom od kajsije,ostaviti da se skroz ohladi.
p.s.
razne opcije su stvar ukusa: probati mix razlicitih vrsta jabuka;u fil dodati sjeckane orahe ili ljesnjake ili kardemom; grozdjice potopiti u rum; domaci marcipan ispod fila (https://www.coolinarika.com/recept/956159/)
- samsonsam
- Posts: 1783
- Joined: 18/09/2008 01:19
#35233 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
GandalfSivi wrote:Riblji dan...
a ribica treba da pliva
- samsonsam
- Posts: 1783
- Joined: 18/09/2008 01:19
#35234 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
da, sljive su ...vec sam se prije pozalio da od njih nema sljivopiteDori wrote:GandalfSivi po mom ukusu
samsonsam sta je ono crveno? Sljive?
- samsonsam
- Posts: 1783
- Joined: 18/09/2008 01:19
- samsonsam
- Posts: 1783
- Joined: 18/09/2008 01:19
#35236 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
krenuli me kolacici ..jos su prilicno zdravi
jedina mana sto se brzo pojedu
jedina mana sto se brzo pojedu
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#35237 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
samsonsam wrote:krenuli me kolacici ..jos su prilicno zdravi
jedina mana sto se brzo pojedu
... lijepo izgledaju- taman velicina..
..izgleda nemaju brasna..
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#35238 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
..cendlerbing wrote: Ne mogu a da ne zamišljam...kako monca jede ovu salatu sa strane. Drž rukama pa griz...ili kako
..naravno rukama- jer nema dresinga --samo malo soli ..
- samsonsam
- Posts: 1783
- Joined: 18/09/2008 01:19
#35239 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
velicina je dva zalogajcicamoonca wrote:
... lijepo izgledaju- taman velicina..
..izgleda nemaju brasna..
tacno,nema brasna...mljeveni badem
-
- Posts: 4403
- Joined: 24/02/2011 12:06
#35240 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
nisam dugo postao, ali sam kuhao
1. zlatna pečenica ili skriveni biftek ili hanger steak
2. velika unska pastrmka i male potočne iz lokalnog uzgoja
3. teleća rebra sa domaćim kruhom
4. fritata sa povrćem i sunkom sa salatom od domaćeg cherry paradajza i bosiljka
5. integralna pizza (nekih 7 žitarica u brašnu) sa svježe ubranim lisičarkamam, mozzarellom i šunkom te tjestenina sa pecorinom i pestom od Taggiasca maslina i sušenog paradajza.
1. zlatna pečenica ili skriveni biftek ili hanger steak
2. velika unska pastrmka i male potočne iz lokalnog uzgoja
3. teleća rebra sa domaćim kruhom
4. fritata sa povrćem i sunkom sa salatom od domaćeg cherry paradajza i bosiljka
5. integralna pizza (nekih 7 žitarica u brašnu) sa svježe ubranim lisičarkamam, mozzarellom i šunkom te tjestenina sa pecorinom i pestom od Taggiasca maslina i sušenog paradajza.
- Dori
- Posts: 3318
- Joined: 07/03/2007 09:36
- Location: Rajvosa-X.com
#35241 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Savrsena boja bifteka
- stakasa
- Posts: 8959
- Joined: 14/11/2013 11:23
#35242 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Evo opsirno uputstvo;Tempo wrote:stakasa wrote:Futrovane lignje
daj kratko uputsvo. kako, sa cim, u cemu, na kojoj temperaturi
Rerna se zagrije na 220 stepeni.
Lignje se ociste, krakovi odstrane i sacuvaju.
Luk (moze i shallots) se na sitno izreze i izdinsta max par minuta. Moze se dodati i malo chillija/ljute paprike. To se samo dinsta kratko, par minuta na maslinovom ulju i malo maslaca. Na to se onda dodaju sacuvani krakovi te majdonos i krupno narezan saranskak i jos se dinsta 2-3 minute. Onda se doda baby spanak, njega ne treba ranije prokuhavati, to se pomjesa i dinsta dok spanak ne savrije. Ne smije plivat u vodi, ili cekat da savrije na kolu ili iscjedit i pustit da se ohladi.
U zdjeli se izmjesaju ricotta sir, jaja, sitno narezan majdonos, krusne mrvice, parmezan i ohladeni spanak. Posoli se, pobiberi moze i malo mljevene paprike. Dobro se umjesa te se lignje napune smjesom i zatvore cackalicom.
Tepsija se premaze sljedecom smjesom:
Na tavi zaprzis malo saransaka na maslinovom ulju i dodas kavada iz konzerve i bosioka. Kad se to ujednaci sa tom smjesom premazes dno od tepsije. Ako je previsse vodnjikavo tu smjesu u rernu dok malo ne ispari i ne ugrije se i onda po tome slagat punjene lignje.
Stave se onda lignje u rernu na 220 stepeni i pece 10 minuta. Tada se moze podliti bjelim vinom i peci jos dvadeset minuta. Moze i bez toga ali dadne smek, alkohol ispari na jakoj vatri a smek ostane. Onda se po vrhu dodaje standardna kombinacija majdonosa, saransaka, soli i maslinovog ulja, smanji vatra na 190 - 200 i pece jos desetak minuta.
2kg lignji
Glavica luka i dvije tri glavice shallots (ili dvije glavice luka)
saransak
600 grama spanaka
400 grama ricotte ili slicnog sira
parmezan
dva jaja
kavada
prezlo
majdonos
sol, biber
chilli, aleva paprika ili harissa
Ovo je prilicno jako i sito, bas za umakat. Ja volim saranskaka i majdonosa u svemu, komotno se ova kolicina moze prepolovit. I ulja cu smanjit, plivalo je. Ali je li bilo fino jest. Jelo se dva dana
- stakasa
- Posts: 8959
- Joined: 14/11/2013 11:23
#35243 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Evo opsirno iznadMaraschino wrote:
Sinoc sam jeo lignje ali grilovane a i ove su super.
@stakasa, ima li kakvog recepta da obnovimo znanje za punjenje.
@Gandalfe, pravis li riblju corbu?
- stakasa
- Posts: 8959
- Joined: 14/11/2013 11:23
#35244 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Kako pravite sogan dolmu? Kombinujete li sa suhim paprikama?
- wewa
- Posts: 14765
- Joined: 27/05/2010 15:20
- Location: djah na brdu, djah u ravnici
#35245 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
kao i za sve druge dolme punjenje pravim od mljevene junetine (plecka, vrat), luka, mrkve, krompira umjesto rize (jer bude mekse i socnije), bijelog luka i zacina (so, biber, majcina dusica, kopar, crvena paprika)stakasa wrote:Kako pravite sogan dolmu? Kombinujete li sa suhim paprikama?
punim luk obaren u slanoj vodi s malo sirceta, redam u slojeve, podlijem vodom, dodam mesnu kocu i kuham na laganoj vatri.
- stakasa
- Posts: 8959
- Joined: 14/11/2013 11:23
#35246 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Hvala legendo!wewa wrote:kao i za sve druge dolme punjenje pravim od mljevene junetine (plecka, vrat), luka, mrkve, krompira umjesto rize (jer bude mekse i socnije), bijelog luka i zacina (so, biber, majcina dusica, kopar, crvena paprika)stakasa wrote:Kako pravite sogan dolmu? Kombinujete li sa suhim paprikama?
punim luk obaren u slanoj vodi s malo sirceta, redam u slojeve, podlijem vodom, dodam mesnu kocu i kuham na laganoj vatri.
Mesna koca je mesni temeljac, buljon, je li tako?
Meso imam, to je ono meso sto ide u pljeskavicu i hambureger po originalu, je li tako?
Finta sa krompirom (pretpostavljam izrendanog, pretpostavljam na najsitniju rendu?) mi se svida ali cu je kombinovat - u dvi ce serpe. Jedna kombinejsn rize i krompire a u drugoj riza. Volim rizu u fasiranom mesu. Kad pravis obicnu dolmu, punjene paprike i punjene tikvice, patlidzane itd, stavljas li tada luka u smjesu?
Znaci paradajz nikako? Mislio sam na dnu malo zapec narendane mrkve na maslacu i onda po tome paradajz i pustit da savrije pa tek onda slagat po tome, sta mislis, da ne preceram?
- wewa
- Posts: 14765
- Joined: 27/05/2010 15:20
- Location: djah na brdu, djah u ravnici
#35247 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
da, temeljac je odlican ako ga imas. ako ne, onda bujon u kocki/prahu.stakasa wrote:Hvala legendo!wewa wrote:kao i za sve druge dolme punjenje pravim od mljevene junetine (plecka, vrat), luka, mrkve, krompira umjesto rize (jer bude mekse i socnije), bijelog luka i zacina (so, biber, majcina dusica, kopar, crvena paprika)stakasa wrote:Kako pravite sogan dolmu? Kombinujete li sa suhim paprikama?
punim luk obaren u slanoj vodi s malo sirceta, redam u slojeve, podlijem vodom, dodam mesnu kocu i kuham na laganoj vatri.
Mesna koca je mesni temeljac, buljon, je li tako?
Meso imam, to je ono meso sto ide u pljeskavicu i hambureger po originalu, je li tako?
Finta sa krompirom (pretpostavljam izrendanog, pretpostavljam na najsitniju rendu?) mi se svida ali cu je kombinovat - u dvi ce serpe. Jedna kombinejsn rize i krompire a u drugoj riza. Volim rizu u fasiranom mesu. Kad pravis obicnu dolmu, punjene paprike i punjene tikvice, patlidzane itd, stavljas li tada luka u smjesu?
Znaci paradajz nikako? Mislio sam na dnu malo zapec narendane mrkve na maslacu i onda po tome paradajz i pustit da savrije pa tek onda slagat po tome, sta mislis, da ne preceram?
krompir rendam, ali nebitno na koju krupnocu jer se otopi kuhanjem. luk uvijek stavljam u smjesu, volim aromaticno punjenje. paradajz ne koristim sa sogandolmom jer pojaca kiselinu, njega stavljam samo s punjenim paprikama, ali ti svakako mozes.
mozes s mrkvom zaprziti i malo brasna, zbog gustine, zavisi kakav saft volis, meni je bistri drag sa sogan dolmom i japrakom.
- stakasa
- Posts: 8959
- Joined: 14/11/2013 11:23
#35248 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Hvala! Vidi se da imas u malom prstu. Jedna ce serpa sa crvenim, druga sa bistrim saftom. A ovaj crveni ce biti u fullu sa zaprzenim mrkvom, paradajzom (nesto se mislim da mi ne bude gorko ako odma zaprzim!?) i malo brasna odma na pocetku (mislio sam pred kraj ali nije ni tvoja mahnita - dodam i mjesam na ne bas jakoj vatri, je li tako?). Tu cu i u smjesu malo pasiranih kavada. A ona druga gdje ce sogancici dominirat ide bez luka u smjesu. Haj eksperimentisacu pa cu znat za drugi put
- stakasa
- Posts: 8959
- Joined: 14/11/2013 11:23
#35249 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Temeljca imam vazda u zamrzivacu. I od koke i od koljenica
- wewa
- Posts: 14765
- Joined: 27/05/2010 15:20
- Location: djah na brdu, djah u ravnici
#35250 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
ja paprike pravim tako, na vec gotovom saftu koji se onda kuhanjem zgusne - i nemam problema sa zagorijevanjem, solidne su mi serpe.stakasa wrote:Hvala! Vidi se da imas u malom prstu. Jedna ce serpa sa crvenim, druga sa bistrim saftom. A ovaj crveni ce biti u fullu sa zaprzenim mrkvom, paradajzom (nesto se mislim da mi ne bude gorko ako odma zaprzim!?) i malo brasna odma na pocetku (mislio sam pred kraj ali nije ni tvoja mahnita - dodam i mjesam na ne bas jakoj vatri, je li tako?). Tu cu i u smjesu malo pasiranih kavada. A ona druga gdje ce sogancici dominirat ide bez luka u smjesu. Haj eksperimentisacu pa cu znat za drugi put
vidi samo da ti saft ne bude prekiseo, zbog onog sirceta u kojem se obaruje luk. obicno dodam kasicicu secera (ili meda u talijanske i turske recepte) da izbalansiram kiselost paradajza.
i uslikaj nam obavezno