Zamalo ti ne rekohexliberal-ex wrote:Loo wrote:Begova na pil.prsima!?
Ma.bjez ba
Ostalo..ok
pa na cemu cu....?!
Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- Loo
- Posts: 6486
- Joined: 09/04/2012 12:10
#35051 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#35052 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Sinoc sam u ekspres lonacu pilece batake kuvala- malo soli, mrkve i crnog luka, malo ulja i malo vode, -tek toliko da dodje do vrha bataka- kuvaj oko 20 minuta..- ta baza je nevjerovatno ukusna- danas sam ostatak bataka jela sa sushi rizom- grijala u mikrovalnoj- nevjerovatan miris i ukus
tak- to je moj osvrt na pripremu corbe..
Batake kupila u --Trader Joe's-- mislim da ga i vi imate..
tak- to je moj osvrt na pripremu corbe..
Batake kupila u --Trader Joe's-- mislim da ga i vi imate..
-
- Posts: 9251
- Joined: 25/04/2011 14:06
#35053 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
A što dodaješ ulje i koje?moonca wrote:Sinoc sam u ekspres lonacu pilece batake kuvala- malo soli, mrkve i crnog luka, malo ulja i malo vode, -tek toliko da dodje do vrha bataka- kuvaj oko 20 minuta..- ta baza je nevjerovatno ukusna- danas sam ostatak bataka jela sa sushi rizom- grijala u mikrovalnoj- nevjerovatan miris i ukus
tak- to je moj osvrt na pripremu corbe..
Batake kupila u --Trader Joe's-- mislim da ga i vi imate..
Meni je ono nepotrebno, jer pile ima dovoljno svoje masnoće.
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#35054 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Za cijelo pile ne treba-kad je za supu -ali, za batake i /ili/ karabatake -dazizi505 wrote: A što dodaješ ulje i koje?
Meni je ono nepotrebno, jer pile ima dovoljno svoje masnoće.
ulje - ovo
- exliberal-ex
- Posts: 7707
- Joined: 11/04/2013 00:01
#35055 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
zizi505 wrote:A što dodaješ ulje i koje?moonca wrote:Sinoc sam u ekspres lonacu pilece batake kuvala- malo soli, mrkve i crnog luka, malo ulja i malo vode, -tek toliko da dodje do vrha bataka- kuvaj oko 20 minuta..- ta baza je nevjerovatno ukusna- danas sam ostatak bataka jela sa sushi rizom- grijala u mikrovalnoj- nevjerovatan miris i ukus
tak- to je moj osvrt na pripremu corbe..
Batake kupila u --Trader Joe's-- mislim da ga i vi imate..
Meni je ono nepotrebno, jer pile ima dovoljno svoje masnoće.
Ja uvijek malo proprzim povrce prije nego sto dodam meso da ga malo proprzim samo da porumeni tek onda dodam vode al kao sto moonca rece samo da pokrije meso.
Ako je junetina ili teletina onda proprzim malo duze da meso pusti vodu, tek kad uvrije dodam mlaku vodu i onda zatvorim pola sata
- GandalfSivi
- Posts: 18329
- Joined: 09/09/2006 00:38
- Contact:
#35056 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Moradoh improvizovati u zadnjoj sekundi, ali na kraju ispade totalno nelose, stavise...
Dakle sa lijeve strane bamija sa lukom, breskvama, paradajzom, djumbirom, alejevom paprikom, bijelim lukom, cardamomom, soli i biberom, a sa desne strane standardna bamija sa teletinim, samo bez bamije
Dakle sa lijeve strane bamija sa lukom, breskvama, paradajzom, djumbirom, alejevom paprikom, bijelim lukom, cardamomom, soli i biberom, a sa desne strane standardna bamija sa teletinim, samo bez bamije
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#35057 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Za ekspres lonac ne radim to- jer hocu kuvani ukus- i ono malo ulja koje dodam se razblazi sa tecnoscu iz luka -- ali ta tecnost je dobra baza za temeljaec ili nastvak kuvanja begove corbe..onda dodati i ----celery seeds--exliberal-ex wrote:zizi505 wrote:A što dodaješ ulje i koje?moonca wrote:Sinoc sam u ekspres lonacu pilece batake kuvala- malo soli, mrkve i crnog luka, malo ulja i malo vode, -tek toliko da dodje do vrha bataka- kuvaj oko 20 minuta..- ta baza je nevjerovatno ukusna- danas sam ostatak bataka jela sa sushi rizom- grijala u mikrovalnoj- nevjerovatan miris i ukus
tak- to je moj osvrt na pripremu corbe..
Batake kupila u --Trader Joe's-- mislim da ga i vi imate..
Meni je ono nepotrebno, jer pile ima dovoljno svoje masnoće.
Ja uvijek malo proprzim povrce prije nego sto dodam meso da ga malo proprzim samo da porumeni tek onda dodam vode al kao sto moonca rece samo da pokrije meso.
Ako je junetina ili teletina onda proprzim malo duze da meso pusti vodu, tek kad uvrije dodam mlaku vodu i onda zatvorim pola sata
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#35058 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
e, taman uz -----------couscousGandalfSivi wrote:Moradoh improvizovati u zadnjoj sekundi, ali na kraju ispade totalno nelose, stavise...
Dakle sa lijeve strane bamija sa lukom, breskvama, paradajzom, djumbirom, alejevom paprikom, bijelim lukom, cardamomom, soli i biberom, a sa desne strane standardna bamija sa teletinim, samo bez bamije
jel?
- GandalfSivi
- Posts: 18329
- Joined: 09/09/2006 00:38
- Contact:
#35059 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
moonca wrote:
e, taman uz -----------couscous
jel?
Francuski hljeb, dobar, frisak. Evo se i kompot hladi, i eto.
Kupio sebi danas novu igracku, pa nisam imao vremena se jos i prilozima zajebavati...
Igracka:
- GandalfSivi
- Posts: 18329
- Joined: 09/09/2006 00:38
- Contact:
#35060 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Miris dunja (i jabuka i sljiva i klincica i cimeta)
- Ramzess Veliki
- Posts: 18179
- Joined: 11/02/2013 11:32
#35061 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Patka, Pekinska patka.
Dam testeru, ovom svom cimeru kinezu da proba, kaze nista ukusnije nije jeo. Komentarise da su patke suhe i zilave kad se spremaju po tradicionalnoj kineskoj kuhinji, i pita kako sam je spremio, a ja mu kazem- Eeeeee ...
Dakle prvo se patka dobro nasoli i ostavi preko noci u frizideru, sutradan je pobrises suhom krpom i u posudu sa vise ulja na przenje da dobije boju. Nakon przenja premaze se medom i pod foliju u rernu na sat vremena. Nakon pecenja na 200 stepeni, ubaciti povrce i peci pod folijom pola sata (okrenuti patku na drugu stranu), a zatim skinuti foliju i peci jos pola sata na 180 stepeni.
Drugi put patku cu pripremiti na isti nacin ali umjesto meda bice pajcovana u senfu, ulju i persunu.
Dam testeru, ovom svom cimeru kinezu da proba, kaze nista ukusnije nije jeo. Komentarise da su patke suhe i zilave kad se spremaju po tradicionalnoj kineskoj kuhinji, i pita kako sam je spremio, a ja mu kazem- Eeeeee ...
Dakle prvo se patka dobro nasoli i ostavi preko noci u frizideru, sutradan je pobrises suhom krpom i u posudu sa vise ulja na przenje da dobije boju. Nakon przenja premaze se medom i pod foliju u rernu na sat vremena. Nakon pecenja na 200 stepeni, ubaciti povrce i peci pod folijom pola sata (okrenuti patku na drugu stranu), a zatim skinuti foliju i peci jos pola sata na 180 stepeni.
Drugi put patku cu pripremiti na isti nacin ali umjesto meda bice pajcovana u senfu, ulju i persunu.
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#35062 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
.. --super.. i malo tucenog vrhnja...GandalfSivi wrote:Miris dunja (i jabuka i sljiva i klincica i cimeta)
- Dori
- Posts: 3318
- Joined: 07/03/2007 09:36
- Location: Rajvosa-X.com
#35063 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Moze, bas da uporedim....zizi505 wrote: Ako hoćeš mogu ti napisati recept po kojem je ona pravi.
Loo, odlicna
GandalfSivi, standardno (dobra ti igracka )
Ramzess Veliki, super izgleda. Samo jednom sam je pravila, ali to se nesto peklo 10 sati, citava procedura....I skontala da ne vrijedi praviti drugi put
- adda_sa
- Posts: 830
- Joined: 11/03/2006 21:52
- Location: where my friends are
#35064 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
ne idu ti bas pileca prsa, treba nes sa kozom..ja stavim par karabataka ili pile cijelo...exliberal-ex wrote:
nego treba da pravim begovu corbu iduce sedmice
prvo stavim pileca prsa da se kuhaju sa par komada mrkve ( nekad znam bacit prvu vodu ako pocne pjenit)
kad je meso skuhano sklonim supu da se malo ohladi, meso se izvadi i isjecka na sitno ( ono sto kazu izrendas skoro da se raspada izmedju prstiju) i samo malo mrkve se isjecka ....ono da malo zacrveni. Ako sam imao bamije nju mogu da isjecem na malo vece komade.
Kad je to gotovo onda uzmem drugu serpu i stavim da se grije, dodam oko 100 gr putera da se polako istopi i pocne da kljuca.
Tad na taj puter koji se konstantono mora mjesat polako dodam oko dvije kasike brasna (u zavisnosti koliko sam stavio putera) .
Brasno treba da pocne da mjenja boju ali nesmije da se zaljepi, previse zgusne ili zagori.
Slijedece je da se doda supa u kojoj su se pileca prsa skuhala, polako se dodaje supa na to brasno ( ako se meso raspalo onda se dodaje kroz cjediljku) i to se mora dodavat polako dok se konstanto mjesa da nedodje do zgrudvavanja.
Kad se sva supa dodala onda ubacim isjeckano meso, mrkvu i bamiju. Sacekam da pocne da kljuca pa onda smanjim temperaturu i dodam mlijeko ( izmedju 1 ili 2 solje) i onda polako dovedem do kljucanja .
Mora se pazit da nezagori bez obzira sto se kuha na slaboj temperaturi.
Zadnje je da se doda vegeta i so...ali uvijek ostavim malo neslanu jer ce promjenit ukus drugi dan,
Nikad je neserviram svjezu mora odstajat makar jedan dan , dva jos bolje i tad se doda so po potrebi .
to ujednu serpu,u drugu luk,bijeli luk,celer,mrkve itd... mrkvu isjeckam, ostalo propasiram..ne volim kad se vide komadici luka u supi.. piletinu isjeckam sitno,al da se vide komadici i da ima mesa..
ostalo sve isto... ponekad dodam zumance jedno na kraju...
-
- Posts: 43190
- Joined: 30/12/2009 15:12
#35065 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
ja ću ovog OtrovaLoo wrote:Ljutenica
- samsonsam
- Posts: 1783
- Joined: 18/09/2008 01:19
#35066 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
ja lijepih li slika...od slane torte,slatke,rostilja i jos na kraju ljutenica
svaka cast,imase sta i vidjeti i nauciti
da ne bude o.t. ko je spominjo kikiriki puter?
evo malo energy bars od kikiriki putera,urmi,meda i zobenih pahuljica malo je reci da su ukusni
svaka cast,imase sta i vidjeti i nauciti
da ne bude o.t. ko je spominjo kikiriki puter?
evo malo energy bars od kikiriki putera,urmi,meda i zobenih pahuljica malo je reci da su ukusni
- BarbaDue
- Posts: 63359
- Joined: 03/02/2008 22:28
- Location: pogledaj iza sebe
#35067 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Što ste škrti????
Niko od vas neda recept za smrznute lignje
Niko od vas neda recept za smrznute lignje
- pizarro
- Posts: 4193
- Joined: 11/01/2018 21:33
- Location: Ruhrgebiet
#35068 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
dobro ti ovosamsonsam wrote:ja lijepih li slika...od slane torte,slatke,rostilja i jos na kraju ljutenica
svaka cast,imase sta i vidjeti i nauciti
da ne bude o.t. ko je spominjo kikiriki puter?
evo malo energy bars od kikiriki putera,urmi,meda i zobenih pahuljica malo je reci da su ukusni
moze li recept
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#35069 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Po meni- kao sto si i pravio- u tavi- preprzis i uz krompir sluzis... predhodno ih odmrznes - preko noci u frizideru..BarbaDue wrote:Što ste škrti????
Niko od vas neda recept za smrznute lignje
Kod mene se prodaju kao mamci za ribolovce.. i jeftino je...
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#35070 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Dobro izgleda-samsonsam wrote:ja lijepih li slika...od slane torte,slatke,rostilja i jos na kraju ljutenica
svaka cast,imase sta i vidjeti i nauciti
da ne bude o.t. ko je spominjo kikiriki puter?
evo malo energy bars od kikiriki putera,urmi,meda i zobenih pahuljica malo je reci da su ukusni
..... koliko je slatko- s obzirom da imas, med i urme...
..Imam bar u tasni,( koji je kao min secera, no opet mi slatko)
- za svaki slucaj- mada rijetko i jedem
-
- Posts: 9251
- Joined: 25/04/2011 14:06
#35071 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Evo recept.Dori wrote:Moze, bas da uporedim....zizi505 wrote: Ako hoćeš mogu ti napisati recept po kojem je ona pravi.
Kora:
6 bjelanjaka
250 gr šećera u prahu
250 gr mljevenih oraha
Dobro umutiti bjelanca, pa polako dodati šećer i lagano mutiti. Nakon toga orahe kašikom dodavati i lagano umijesiti u smjesu, bez miksera.
Koru peče u tepsiji br. 38, na papiru. Kada je pečena, ostaviti je da se ohladi. Prije filovanja, presječe je na dva dijela, tako da budu samo dvije kore (možda nam je čak isti recept, a da je razlika u tome što si ti više kora pravila od iste količine).
Krema:
6 žumanjaka
8 kašika šećera u prahu
100 gr čokolade
180 gr maslaca sobne temperature
Žumanca umutiti sa šećerom, dodati im prethodno umućen maslac, te rastopljenu čokoladu i sve dobro sjediniti.
Kremu podijeliti na dva dijela, s jednim dijelom premazati prvu koru, a s ostatkom drugu i vanjske dijelove torte.
Tortu ostaviti u frižideru da se hladi.
Mama je prije pravile ovu tortu s kremom koja se kuhala na pari, međutim ukusnija nam je s ovom kremom koja se ne kuha.
-
- Posts: 9251
- Joined: 25/04/2011 14:06
#35072 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Ja kupujem samo Ledove, čitave.BarbaDue wrote:Što ste škrti????
Niko od vas neda recept za smrznute lignje
Otopim i očistim, jer im često promakne da nisu očišćene kako treba. Ostavim i u cjediljki da se otapaju.
Kada su se skroz otopile, prebrišem ih papirnim ubrusom.
Duboku tavu dobro zagrijem, dodam maslinovo ulje i na vrelo ulje lignje, te ih stalno miješam.
Od njihove veličine zavisi koliko ih dugo pržim.
U jednoj zdjeli napravim umak za lignje. Zgnječim ili jako sitno isjeckam nekoliko čena bijelog luka, posolim ga, zatim dodam maslinovog ulja, sitno sjeckanog peršuna i limunova soka.
Oko 70% od napravljene smjese dodam dvije ili tri minute pred kraj prženja lignji, a zadnju minutu dodam fildžan ili dva vode, da se sve to sjedini, opet zavisi od količine lignji koje pravim.
Pretresem ih u zdjelu i po želji neki ukućani dodaju još po one smjese što je ostalo, a neki nakapaju još limuna i dodaju peršuna.
Serviram ih uz kuhanu blitvu i kuhani krompir, pomiješane zajedno.
Imam još jedan izvrstan recept za punjene lignje, pa ako budeš htio mogu ti ga napisati.
-
- Posts: 9251
- Joined: 25/04/2011 14:06
#35073 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Odličnosamsonsam wrote:ja lijepih li slika...od slane torte,slatke,rostilja i jos na kraju ljutenica
svaka cast,imase sta i vidjeti i nauciti
da ne bude o.t. ko je spominjo kikiriki puter?
evo malo energy bars od kikiriki putera,urmi,meda i zobenih pahuljica malo je reci da su ukusni
- BarbaDue
- Posts: 63359
- Joined: 03/02/2008 22:28
- Location: pogledaj iza sebe
#35074 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Naravno, već nekoliko puta pokušavam napraviti jestive lignje.zizi505 wrote:Imam još jedan izvrstan recept za punjene lignje, pa ako budeš htio mogu ti ga napisati.BarbaDue wrote:Što ste škrti????
Niko od vas neda recept za smrznute lignje
Slobodno napiši, jedva čekam.
- adda_sa
- Posts: 830
- Joined: 11/03/2006 21:52
- Location: where my friends are
#35075 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
kupovna,zamrznuta..al sam je ispekla