super, ne moram se ja zamarati za tortu a usput ce i tebi sigurno biti fino .d2 wrote:jedino da je vodim na tortu, nemam receptcHupjahalic@ wrote:onda ili daj recept ili mi dijete vodi kod ramisa na tortu.d2 wrote:ja sam dok sam bio klinac najvise volio ananas tortu gore kod ramisa na slatkom cosetu
Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- cHupjahalic@
- Posts: 4943
- Joined: 07/02/2006 18:37
- Location: na selu
#3026 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
-
- Posts: 8314
- Joined: 19/06/2008 16:43
- Location: U koži krokodila
#3027 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Joj ne znam, al nemoj me provalit' pred rajom hahahahahhd2 wrote:znas onaj vic sa supom ?
- Soul_Sista
- Posts: 3751
- Joined: 29/01/2003 00:00
- Location: anybody seen my baby?
#3028 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Hvala ali od sad samo razvijam tjestod2 wrote:ako budes uzimala kore IMHO ove klasove su najbolje kada se ispeku ako trazis tanje tijesto, sprindove suvise nadodjuSoul_Sista wrote:@No_One,
hvala velika, morat cu probati ovaj tvoj recept za tijesto jer sam je i prestala praviti bas zato sto ne bude tanko...veze nemam u cemu grijesim, ili je do germe ili brasna..
@d2,
orginalno!
@neprilagodjena,
sta si ti redala po svojoj pizzi?
-
- Posts: 6237
- Joined: 15/03/2007 04:52
- Location: Grbavica
#3029 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
necu, bas bi bilo...Julianna wrote:Joj ne znam, al nemoj me provalit' pred rajom hahahahahhd2 wrote:znas onaj vic sa supom ?
-
- Posts: 83
- Joined: 07/08/2008 07:45
#3030 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
evo i ja tražim najbolji recept za pizzu pa vidim da svi ovaj tvoj hvale pa rekoh da i ja pokušam...........samo jedno podpitanje: šta ti znači ovo pecem je u hladnoj rerni nekih 20-25minNo_oNe__ wrote:Neko je pitao kako praviti tijesto za pizzu da ispadne tako tanko i prhko evo moj recept na koji svi otkidaju kao da je pizza iz pizzerije:
dvije solje (ZA BIJELU KAFU) brasna (uzvrsato brasna, znaci doobro pune solje)
so (malo manje od jedne supene kasike)
ista solja (tj kolicina) vode s tim da vode ide maalo manje nego puna solja tj ne puna solja. Voda treba biti mlaka, u nju se stavi secera kolicinski recimo koliko i soli, i jedna kesica germe(kvasca) i to se promijesa. Paziti da je kvasac svjezijeg datuma
ulja, paaa recimo vise od pola soljice za kafu, - napomena da od kolicine ulja uveliko zavisi sposobnost tijesta da se razvuce. i da se kasnije moze dodati jos po tijestu pa da lakse se razvlaci.
nakon nekih 4-5min germa i voda postanu pjenaste i nadodju - paziti da ne prekipi pjena iz posude jer je dragocijena
pomijesati i zamijesiti tijesto
ostaviti na toplom nekih 20-30min da naraste
podijeliti u dvije loptice - iako kada zamutite smjesu cinit ce vam se da je nemoguce napraviti dvije pizze ali je moguce ITEKAKO!
i razvijati oklagijom dok ne postane skoro providno tijesto
naravno potrebno je nabransiti i povrsinu i lopticu tj tijesto
nakon sto je razvucem, i pocackam sve po njoj, dobro ju je ostaviti nekih 10min da malo naraste, ali naraste ona fino i u rerni
pecem je u hladnoj rerni nekih 20-25min
u vreloj nekih 15min
meni je pizza najbrzi nacin da zasitim okolinu i glasna usta
i najjednostavniji
ako se sjetim neki od iducih puta, mogu postaviti i sliku
prijatno!
u vreloj nekih 15min, šta podrazumjevaš pod hladnom rernom (koliko stepeni) a šta pod vrelom (koliko stepeni)........ izvini ako sam dosadna ali rekoh ako već pravim onda da sve bude po receptu hvala unaprijed
- cHupjahalic@
- Posts: 4943
- Joined: 07/02/2006 18:37
- Location: na selu
#3031 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
..................
Last edited by cHupjahalic@ on 23/06/2009 23:28, edited 1 time in total.
- neprilagodjena
- Posts: 2379
- Joined: 02/04/2008 21:59
#3032 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Soul_Sista wrote:Hvala ali od sad samo razvijam tjestod2 wrote:ako budes uzimala kore IMHO ove klasove su najbolje kada se ispeku ako trazis tanje tijesto, sprindove suvise nadodjuSoul_Sista wrote:@No_One,
hvala velika, morat cu probati ovaj tvoj recept za tijesto jer sam je i prestala praviti bas zato sto ne bude tanko...veze nemam u cemu grijesim, ili je do germe ili brasna..
@d2,
orginalno!
@neprilagodjena,
sta si ti redala po svojoj pizzi?
Na tjesto sam stavila saus od paradaiza (koji sam ja napravila) sa zacinima.
Pola pizze je bilo sa salamom i sirom (moj muz tako voli) a pola pizze je bilo sa tunjevinom,paprikom (isjecenom na kolutove) i sirom jer tako ja volim.
Nazalost nisam ni ja imala oregana ali sam kupila.
-
- Posts: 797
- Joined: 21/11/2003 00:00
#3033 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
da da Chjupalica ... ako ne zagrijem rernu onda pecem duze - logicno
a otprilike znam da je gotova i kada je dignem ona je odozdo rumenkasta - tako moji vole
a otprilike znam da je gotova i kada je dignem ona je odozdo rumenkasta - tako moji vole
-
- Posts: 83
- Joined: 07/08/2008 07:45
#3034 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
pa i ja sam tako mislila ali rekoh možda je caka u nečem drugom pa bolje pitat nego skitat...........i stvarno moram pohvaliti recept sinoć je isproban i svi su pali sa nogu a ja sam sa plaho umorila jer sam pravila duplu smjesu ..........No_oNe__ wrote:da da Chjupalica ... ako ne zagrijem rernu onda pecem duze - logicno
a otprilike znam da je gotova i kada je dignem ona je odozdo rumenkasta - tako moji vole
i bogami je sve puklo u roku od pola sata, ostala samo 2 komadića koja sam ja jutros mahnula...........recept je odličan svaka čast još jednom
- cHupjahalic@
- Posts: 4943
- Joined: 07/02/2006 18:37
- Location: na selu
#3035 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
................................
Last edited by cHupjahalic@ on 16/06/2009 23:23, edited 1 time in total.
-
- Posts: 334
- Joined: 12/07/2007 15:51
#3036 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Recept, please, pa da i meni zamiriše krušćić u nedeljno jutrod2 wrote:otvaram pekaru !
-
- Posts: 77
- Joined: 05/08/2008 01:13
#3037 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Evo od mene sarma.....na malo drugaciji nacin
- cHupjahalic@
- Posts: 4943
- Joined: 07/02/2006 18:37
- Location: na selu
#3038 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
....................................
Last edited by cHupjahalic@ on 14/06/2009 00:23, edited 1 time in total.
- beautyfool
- Posts: 2104
- Joined: 04/09/2006 16:45
- Location: Dunjaluk
-
- Posts: 2225
- Joined: 04/06/2007 20:14
#3040 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
imali u ovoj sarmi mesatanana wrote:Evo od mene sarma.....na malo drugaciji nacin
-
- Posts: 77
- Joined: 05/08/2008 01:13
#3041 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Rekoh ja da je na malo drugaciji nacinb.boja wrote:imali u ovoj sarmi mesatanana wrote:Evo od mene sarma.....na malo drugaciji nacin
Ako se malo bolje zagledas,primjetit ces da ima
- Blackpearl
- Posts: 30
- Joined: 10/08/2006 12:23
- Location: Sarajevo
#3042 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Medvjedici su preslatki....
Ako jos neko ima zelju da se igra, evo i recepta
http://www.coolinarika.com/recept/medvedici
Ako jos neko ima zelju da se igra, evo i recepta
http://www.coolinarika.com/recept/medvedici
- neprilagodjena
- Posts: 2379
- Joined: 02/04/2008 21:59
#3043 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Vide se neke tamnije tacketanana wrote:Rekoh ja da je na malo drugaciji nacinb.boja wrote:imali u ovoj sarmi mesatanana wrote:Evo od mene sarma.....na malo drugaciji nacin
Ako se malo bolje zagledas,primjetit ces da ima
a jesi je to kuhala na pari??
-
- Posts: 6237
- Joined: 15/03/2007 04:52
- Location: Grbavica
#3044 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
znas kako ja pravim mrak torteline ?
ovaaaaaaaaaaaaaaaaaaako
-
- Posts: 6237
- Joined: 15/03/2007 04:52
- Location: Grbavica
#3045 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
recepAt:downtoearth wrote:Recept, please, pa da i meni zamiriše krušćić u nedeljno jutrod2 wrote:otvaram pekaru !
dakle
suncokretovo ulje 1 supena kasika
maslinovo ulje 1 supena kasika
voda 200 ml
mlijeko 100 ml
sol 1.5 cajna kasikica
secer 1 supena kasika
brasno bijelo 400g
brasno heljda 70 g
brasno integralno 70 g
brasno razevo 70 g
kvasac 1.5 cajna kasicica
sjemenke bundeve (košpice), suncokreta, susam
ubacis u pekač hljeba i sačekas 3 sata i 18 minuta
inace ovo je moja verzija recepta, u originalu ne ide maslinovo ulje, ide samo bijelo brasno i ne idu ovi dodaci na kraju
Last edited by d2 on 05/12/2008 14:49, edited 1 time in total.
- otherside
- Posts: 4917
- Joined: 30/10/2004 00:32
- Location: sarajevo
#3046 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
je l' to opet tjestasti dan UN dijete?
-
- Posts: 6237
- Joined: 15/03/2007 04:52
- Location: Grbavica
#3047 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
ne podsjecaj me na dijetuotherside wrote:je l' to opet tjestasti dan UN dijete?
-
- Posts: 77
- Joined: 05/08/2008 01:13
#3048 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
@neprilagodjena,nisam je kuhala na pari nego obicno,kako se sarma i kuha.Samo sto ja ne pravim sarmu kao kod nas u Bosni,i stavljam minimalno mesa u svaku hranu,jer ga ne volim
-
- Posts: 2225
- Joined: 04/06/2007 20:14
#3049 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
@tanana, trebala si malo opisati taj svoj nacin.
-
- Posts: 77
- Joined: 05/08/2008 01:13
#3050 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
b.boja wrote:@tanana, trebala si malo opisati taj svoj nacin.
Ja stavila sliku,pa reko ako koga interesuje,pitat ce
Evo ovako:
Kupus u glavici stavim u serpu odgovarajuce velicine da fino stane,znaci ne odvajam listove.Napunim vodom i stavim da prokuha.Kad kuha jedno pet minuta,izvadim glavicu i nozem zasjecem uz korijen da se list fino odvoji.Tako nekih par listova koji su smeksali,pa onda vratim glavicu u vodu koju sam ostavila da kljuca.I tako ponovim nekoliko puta dok ne skinem sve listove koji se mogu koristiti.
Neko pravi ovako,neko odvoji listove prije kuhanja,ali ovako ostanu cijeli.
Rizu pokiselim u dosta vrucu vodu,ostavim desetak min.pa ocijedim i dodam so,biber,meso,kurkuma,kumin,karanfilic,celer,sitno sjeckan bjeli luk i malo ulja.Vece listove prepolovim,fino rasporedim otprilike kasiku rize i zarolam,ovako kao na slici,znaci da nema vakuma i da nije labavo zamotana.Nema potrebe savijati sa strane jer se i ovako lijepo skuha a i lakse je.Slozim sarmice tijesno jednu uz drugu i po njima stavim jedan rezan limun u kriske.Na to naspem vodu da prekrije nekoliko centimetara preko sarmica i poklopim ih dubokim tanjirom da se ne pomjeraju prilikom kuhanja.Tek onda stavim poklopac.Kad prokuha,smanjim na minimalnu temperaturu da se lagano kuha.Nakon pola sata,dodam na njih jos malo sitno sjeckanog luka i suhe isitnjene nane.Kuham jos petnaestak minuta ili dok voda ne ispari.Na servirane sarmice iscjedim sok limuna.
Eto ga,lagano i jako ukusno.