Samo vas posmatram i rado se sjećam dobre hrane.
Stroga dijeta.
Blago vama.
Dragi donio frišku iz Vrbasa, odoh praviti i nastaviti vas ignorisati.
Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- mO k3
- Posts: 34082
- Joined: 23/09/2009 14:16
- Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg
- banjaluka078
- Moderator
- Posts: 7409
- Joined: 16/01/2007 23:38
- Toto
- Posts: 8107
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#46453 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
jel' ovo mladica? 15 incabanjaluka078 wrote: ↑10/04/2021 16:28 Samo vas posmatram i rado se sjećam dobre hrane.
Stroga dijeta.
Blago vama.
Dragi donio frišku iz Vrbasa, odoh praviti i nastaviti vas ignorisati.
- mO k3
- Posts: 34082
- Joined: 23/09/2009 14:16
- Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg
#46454 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
PastrmkaToto wrote: ↑10/04/2021 20:58jel' ovo mladica? 15 incabanjaluka078 wrote: ↑10/04/2021 16:28 Samo vas posmatram i rado se sjećam dobre hrane.
Stroga dijeta.
Blago vama.
Dragi donio frišku iz Vrbasa, odoh praviti i nastaviti vas ignorisati.
- banjaluka078
- Moderator
- Posts: 7409
- Joined: 16/01/2007 23:38
#46455 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Pastrmka, mladica je sad u zabrani, a ne smije se loviti ako nema 1m dužine. Nju smo pojeli u januaru.
- Toto
- Posts: 8107
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#46456 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
od kad se pastrmka na Vrbasu mjeri u incima?mO k3 wrote: ↑10/04/2021 22:16od kad se pastrmka na Vrbasu mjeri u incima?Toto wrote: ↑10/04/2021 20:58jel' ovo mladica? 15 incabanjaluka078 wrote: ↑10/04/2021 16:28 Samo vas posmatram i rado se sjećam dobre hrane.
Stroga dijeta.
Blago vama.
Dragi donio frišku iz Vrbasa, odoh praviti i nastaviti vas ignorisati.
Pastrmka
Last edited by Toto on 12/04/2021 13:18, edited 1 time in total.
-
- Posts: 1491
- Joined: 10/05/2011 14:15
#46457 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Zena mi je govorila, sta sad izvodis ....
- hadzinicasa
- Posts: 13620
- Joined: 08/11/2005 16:08
- Location: u tranziciji
#46458 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
comrades!
ah mi na somun za iftar. ima li neko neki "pravi" recept za somun. da bude k'o onaj iz Logavine.
plizom vas plizim.
ah mi na somun za iftar. ima li neko neki "pravi" recept za somun. da bude k'o onaj iz Logavine.
plizom vas plizim.
- Nisrin
- Posts: 5489
- Joined: 26/04/2009 15:40
- Location: Bistrik, RajvoSA
#46459 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
moonca wrote: ↑06/04/2021 16:19Sta sam drugacije uradila - je to ulje - suncokretovo -ali ne isti proizvodjac.. mada nisam ponovila istu kombinaciju..da provjerim
.. nedavno sam probala nashe---- klass brasno. napravila pitu i hljeb. i nisam zadovoljna kvalitetom.. jednostavno nema ukusa... tako slicno brasno se kod mene prodaje u samoposlugama... kad se mijesi -jako je mekano.. kao pjena.... za razliku od drugih koje sam probala-
. za pitu mi je jako dobro brasno-ako pishe - bread flour..
. ti zivish van Bosne.. pokusaj u prodavnici 'zdrave hrane' kupiti brasno .. moguce da podaju na kg
kako mislish tvrdo- kad je peceno?
Kad potkuham bude tvrdo XD Nisam imala probleme u Bosni, koristili Nezic i Majic, ovdje sam isto Klas kupivala, nije cemu, saad smo nasli neko njemacko skuplje i cini se da je to to... do brasna je ipak bilo Kod njih je 98% tip 450, a imaju i dosta gotovih “smjesa”- to ne kupujem heh
- Nisrin
- Posts: 5489
- Joined: 26/04/2009 15:40
- Location: Bistrik, RajvoSA
#46460 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Tajna pravih somuna je u temperaturi, 400/500 stepeni, sto nase pecnice ne mogu postici... Ja sam pokusala sve moguce recepte prosle godine, pecnica najvise 275 stepeni postigne, i bude uvijek k’o hljeb okusom.. sad smonbasli zaledjene sarajevske somune, doslovno se stave u pec 3min i budu najslicniji nasim iz sarajevskih pekara..hadzinicasa wrote: ↑13/04/2021 11:35 comrades!
ah mi na somun za iftar. ima li neko neki "pravi" recept za somun. da bude k'o onaj iz Logavine.
plizom vas plizim.
Sad vidim koliko smo sretni bili dok smo zivjeli na Vratniku blizu Memovica, mada su meni jednako dobri i kod Mahira, u Patkama, na Alifakovcu i nekad kod Aise su bili...
- Nisrin
- Posts: 5489
- Joined: 26/04/2009 15:40
- Location: Bistrik, RajvoSA
- Nisrin
- Posts: 5489
- Joined: 26/04/2009 15:40
- Location: Bistrik, RajvoSA
-
- Posts: 2024
- Joined: 07/04/2010 11:05
#46463 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Pokusat cu meni budu stvarno super. Ja danas pravim samune jer prvi iftar je kod mene uvijek samo Supa, topa, salata I samun.hadzinicasa wrote: ↑13/04/2021 11:35 comrades!
ah mi na somun za iftar. ima li neko neki "pravi" recept za somun. da bude k'o onaj iz Logavine.
plizom vas plizim.
Recepata ima puno al Koji God uzmes moras tijesto dugo raditi, znaci mijesis bez obzira sto vidis da se sve sjedinilo I izgleda glatko... Mora se zaista udvostruciti Volumen,.... Prekuhas tijesto podijelis na loptice pokrijes stoji 10min, te loptice malo rukom poravnas izgleda ko mali samun I opet pokrijes 10min, eh zavrsno prosaraj (onu tipicnu mrezu na samunu) malo vodom premazi I pospi curekotom stavi na papir ( nema tepsije papir ide direkt na mrezu u rerni) I u vrelu rernu ( moja je max 250 ja stavim 240) peci max 10 min vidis kako se pusu I rastu, izvadis I odmah zamotaj u stolnjak... Moj recept ca. 500g brasna 250 do 300ml vode so germa I muti, mijesi
-
- Posts: 2024
- Joined: 07/04/2010 11:05
#46464 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Nisrin sve ti ovo lijepo izgleda al cini mi se da to sto si vratnicka igra malu ulogu
- hadzinicasa
- Posts: 13620
- Joined: 08/11/2005 16:08
- Location: u tranziciji
#46465 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
@Nisrin i @immuno
hvala vam. mislim da cu ipak somune ostaviti za neradni dan.
hvala vam. mislim da cu ipak somune ostaviti za neradni dan.
- Nisrin
- Posts: 5489
- Joined: 26/04/2009 15:40
- Location: Bistrik, RajvoSA
#46466 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Hljeb kao iz nasih pekara okusom, za 30ak min gotov bio...
E, kako god da prekuham raspukne se ali svejedno je preukusan, a i zurila sam da bude do 20h XD
Corba je od karfiola, brokule, krompira, mrkve... sa mlijekom vodom (50:50) i zacinima
Bila jos topa, pire krompir i sitni cevap... Gladne oci, na kraju cojk sve pomalo jeo...
- Nisrin
- Posts: 5489
- Joined: 26/04/2009 15:40
- Location: Bistrik, RajvoSA
- vazi
- Posts: 8817
- Joined: 07/04/2010 15:31
#46468 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Meni je ovaj recept ok, pravila sam vise puta, uvijek dobreimmuno wrote: ↑13/04/2021 12:58Pokusat cu meni budu stvarno super. Ja danas pravim samune jer prvi iftar je kod mene uvijek samo Supa, topa, salata I samun.hadzinicasa wrote: ↑13/04/2021 11:35 comrades!
ah mi na somun za iftar. ima li neko neki "pravi" recept za somun. da bude k'o onaj iz Logavine.
plizom vas plizim.
Recepata ima puno al Koji God uzmes moras tijesto dugo raditi, znaci mijesis bez obzira sto vidis da se sve sjedinilo I izgleda glatko... Mora se zaista udvostruciti Volumen,.... Prekuhas tijesto podijelis na loptice pokrijes stoji 10min, te loptice malo rukom poravnas izgleda ko mali samun I opet pokrijes 10min, eh zavrsno prosaraj (onu tipicnu mrezu na samunu) malo vodom premazi I pospi curekotom stavi na papir ( nema tepsije papir ide direkt na mrezu u rerni) I u vrelu rernu ( moja je max 250 ja stavim 240) peci max 10 min vidis kako se pusu I rastu, izvadis I odmah zamotaj u stolnjak... Moj recept ca. 500g brasna 250 do 300ml vode so germa I muti, mijesi
- vazi
- Posts: 8817
- Joined: 07/04/2010 15:31
- vazi
- Posts: 8817
- Joined: 07/04/2010 15:31
- vazi
- Posts: 8817
- Joined: 07/04/2010 15:31
#46471 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Napravila veceras hurmasice, ne pamtim kad sam ih pravila... Elem stari , oprobani recept , tijesto glatko, fino, sve ok , medjutim, nisu upile ni kapi serbeta, nemam pojma zbog cega, neko ima ideju ?
Eno vratila tepsiju u pekaru, uključila 15 ‘ na 150 , ni pomakle.
Eno vratila tepsiju u pekaru, uključila 15 ‘ na 150 , ni pomakle.
-
- Posts: 2024
- Joined: 07/04/2010 11:05
#46472 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Nebih znala stvarno sto ja obicno ohladim agdu I zalijem vrele hurmadzike imam malo zahmetli recept al su stvarno super bar meni I mojima
- Toto
- Posts: 8107
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#46473 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
probaj ovo:hadzinicasa wrote: ↑13/04/2021 13:48 @Nisrin i @immuno
hvala vam. mislim da cu ipak somune ostaviti za neradni dan.
https://www.youtube.com/watch?v=mHIO2sG1q50
-
- Posts: 1491
- Joined: 10/05/2011 14:15
#46474 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Ako su sa puterom, moze biti da je previse putera.
-
- Posts: 695
- Joined: 23/12/2018 19:16
#46475 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Hvala, pojela se za pola dana, topi se u ustima.
Ledeni vjetar, evo
https://www.coolinarika.com/recept/lede ... 42ac120016