Kako zoveš ovo što ja postavih?[/quoteTomahawk11 wrote: brza,kod nas kljukuša nešto 10-to
http://snizenja.veza.ba/recepti-bh/slan ... elim-lukom
Kljukusa je bila, brza,( sto kazu sirotinjska) lijevana pita.Sastojci za izvorni recept su - brasno, so i voda.Smjesa bi se izlila u tepsiju i nakon pecenja malo vodom zalila - na minutu dvije u rernu vratila.Nakon toga bi se u sitne komadice rastrgala i posula sa kiselim mlijekom (jogurtom) te istopljenim maslom.Ko je bjeli luk volio predhodno bi ga isitnitog u jogurt pomjesao.
Kako su se vremena mijenjala, narod imucniji postajao s tim se i kljukusa sa raznim dodatcima usavrsavala.Tako danas imamo - kljukusu,kljukusu s krompirom,kljukusu batakusu pa i kljukusice.
Kljukusice nam je mati cesto pravila.To je bila smjesa od brasna,soli,vode i jaja,zamjesita malo gusce od smjese za palacinke. Pekla ih je u tavi poput palacinaka.Sve kljukusice bi u tepsiji rastrgala, pomastila sa maslacom i jogurtom.
Za nas djecu bio je uzitak, onako iz tepsije ,zajednicki sa kljukusicama se obracunati.