Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
sekerbay
Posts: 3748
Joined: 04/01/2017 22:45

#15026 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by sekerbay »

Ako ćemo iskreno, ljepše je za gledat neg za jest.
patlidžani pustili vodu :-)
Al, haj, barem se nauči za drugi put.
Što se tiče kalorijske vrijednosti, držalo je po dana :lol:
Zahvaljujući haman onom siru, jelte.
zijancer
Posts: 4749
Joined: 03/08/2004 20:52
Location: 39

#15027 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by zijancer »

ako može jedna opaska u vezi tog jela, ovako na prvu
sve ono politi sa par kapi maslinovog, bogdu soja sosa, bogdu jabukovog sirceta, bosiljkom, origanom i karijem..pa na vreo pleh u rernu..max. 10 minuta
a kod serviranja dodati i jedno tamago (žele) jaje :razz:
(umjesto zapeći sa sirom verzije)





planiram da vas davim s tim tamago jaje receptima :mrgreen: :mrgreen: , samo moram napraviti mix ..sve je raštrkano u tri videa od kojih je treći asmr gnjavaža..ali je tekstura suoper vidljiva :cry: :-)
Last edited by zijancer on 19/01/2018 20:46, edited 1 time in total.
bluu
Posts: 218
Joined: 11/03/2015 13:14

#15028 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by bluu »

sekerbay wrote:Ako ćemo iskreno, ljepše je za gledat neg za jest.
patlidžani pustili vodu :-)
Al, haj, barem se nauči za drugi put.
Što se tiče kalorijske vrijednosti, držalo je po dana :lol:
Zahvaljujući haman onom siru, jelte.
Sve super izgleda, a mislim da su tikvice pustile vodu, ma nije ni važno, jelo je vrhunsko, pa još onaj hljeb iz šerpe.... :-D
Ko voli hrskavu koricu :thumbup:
sekerbay
Posts: 3748
Joined: 04/01/2017 22:45

#15029 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by sekerbay »

Maslinovo i bosiljak idu u sos.
Hmm, sojin sos vežem isključivo za kinesku kuhinju, ali zašto ne, treba eksperimentisat.

Kad smo već kod eksperimenata :)
Jedna loma starija slika.

Image
(samo asistent)

Slatki hljeb sa bademima, lješnjacima i orasima
moonca
Posts: 88063
Joined: 20/12/2016 20:16

#15030 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca »

sekerbay wrote:Nakon odgledanog crtanog filma :)


Image
Izgleda predivno , no i ja mislim da nije ukus za pozeliti.
Nekada sam cesto pravila , ali svo povrce sjeckano na kockice i przeno odvojeno ,da bi se pred sluzenje sve sastavilo i dodatno zacinilo. Bilo je ok.
sekerbay
Posts: 3748
Joined: 04/01/2017 22:45

#15031 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by sekerbay »

Sir je donekle spasio situaciju. Gauda, 45% masti.
Otprilike djeluje kao puter tj prvenstveno služi kao pojačivač ukusa.
Što se tiče samog povrća, reći ću da je bio malo elegantniji đuveč kakav se jeo kod nene :mrgreen:
Ali, to je ono najmanje bitno.
Mišljenja sam da je sam put ustvari cilj.
Ako se potrefi da na kraju eksperimenta bude ukusno, onda je odlično. A ako ne, bože moj, imao si lijepe momente u kojima isključiš mozak i glumiš velikog kuhara.
Inače veliki gurman koji uživa u eksperimentima koji većinom završe neslavno :lol:
User avatar
mad_max_ba
Posts: 26645
Joined: 21/08/2015 12:42
Location: Tamni Vilajet

#15032 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by mad_max_ba »

sekerbay wrote:Sir je donekle spasio situaciju. Gauda, 45% masti.
Otprilike djeluje kao puter tj prvenstveno služi kao pojačivač ukusa.
Što se tiče samog povrća, reći ću da je bio malo elegantniji đuveč kakav se jeo kod nene :mrgreen:
Ali, to je ono najmanje bitno.
Mišljenja sam da je sam put ustvari cilj.
Ako se potrefi da na kraju eksperimenta bude ukusno, onda je odlično. A ako ne, bože moj, imao si lijepe momente u kojima isključiš mozak i glumiš velikog kuhara.
Inače veliki gurman koji uživa u eksperimentima koji većinom završe neslavno :lol:
Ma hajd sa ovim namirnicama cojk i moze experimentisat, lijepo izgleda ali bih ja ovo samo kao ukras posluzio uz fin komad šnicle telece :mrgreen:
sekerbay
Posts: 3748
Joined: 04/01/2017 22:45

#15033 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by sekerbay »

Što jes jes :mrgreen:
Sve je to super, sve lijepo, al nema jela koje će zamijeniti dobar ramstek, janjetinu sa ražnja il piletinu na žaru 8)
Nakon toga, na drugom mjestu, onaj gurmanski mogu poredati mozak, teleće oči, brizle, pohovane škembiće i ostale specijalitete za koje se žrtvovala neka lijepa kravica :-D

Od ovih egzotičnih vrsta koje viđamo na tv-u ili u zološkom, uspio sam probati zebru i noja :mrgreen:
Od domaće divljači gotovo sve, ali ništa od toga ne možeš porediti sa telkom :oops:
sekerbay
Posts: 3748
Joined: 04/01/2017 22:45

#15034 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by sekerbay »

Haj, kad se ovako fino jelo, red je i da se zasladi :mrgreen:
Opet samo asistent :sad:
Možda je i off, al jbg kad nemam niš aktuelno. Biće aBd danas :) pa ću editovat.

Image

Sve jestivo. Ko ne voli ovu šarenu, ima i bijela.

Image
User avatar
Bloo
Globalna šefica
Posts: 50432
Joined: 16/01/2008 23:03
Location: Korriban

#15035 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Nisam, to mi zvuči previše komplikovano za izvesti. Mislim, nije nimalo komplikovano da je riječ o, recimo, teletini, ali toliko zahmeta oko zemljaste cvekla s kojom nedotibog da se ukapaš, nja...To ja samo hitim kroz pendžer, frljaknem preko prošćeta...
Kupovna onda?
A ova friska domaca, nades male male glavice i fino iskuhas i zacinis i izgubi se zemljani okus
aj lav cvekla
Zoya
Posts: 23153
Joined: 09/06/2008 14:54

#15036 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Zoya »

sekerbay wrote:Što jes jes :mrgreen:
Sve je to super, sve lijepo, al nema jela koje će zamijeniti dobar ramstek, janjetinu sa ražnja il piletinu na žaru 8)
Nakon toga, na drugom mjestu, onaj gurmanski mogu poredati mozak, teleće oči, brizle, pohovane škembiće i ostale specijalitete za koje se žrtvovala neka lijepa kravica :-D

Od ovih egzotičnih vrsta koje viđamo na tv-u ili u zološkom, uspio sam probati zebru i noja :mrgreen:
Od domaće divljači gotovo sve, ali ništa od toga ne možeš porediti sa telkom :oops:
Probaj meso od soba ako možeš. Odlično je.
Nego, ovaj hljeb gore, je li to onaj što nadolazi 10 sati? Daj u slikaj šerpu u kojoj pečeš.
User avatar
mad_max_ba
Posts: 26645
Joined: 21/08/2015 12:42
Location: Tamni Vilajet

#15037 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by mad_max_ba »

u pripremi :D

Image
sekerbay
Posts: 3748
Joined: 04/01/2017 22:45

#15038 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by sekerbay »

Zoya wrote:Probaj meso od soba ako možeš.
Hocu aBd.
Zoya wrote:Nego, ovaj hljeb gore, je li to onaj što nadolazi 10 sati?
Ma ne. Ima ona po meni glavna komponenta koja stoji, nisam siguran kako se zove na našem. Možda starter ili kiselo tijesto.
Ostalo sve normala. Šerpa je glavna. I temperatura.
Prvo na jakoj, 50 minuta na 240 stepeni, pa onda 30 min na 190 il 200.
I da, Šerpa je obična,gusana. To je bitno.
Ev, usliko
Image
User avatar
dobar osjecaj
Posts: 3957
Joined: 01/08/2014 11:31

#15039 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by dobar osjecaj »

bluu wrote:Evo ovdje ga možete vidjeti
Hej bluu, sad ti tek vidjeh recepte. Pismeno ih predstavljas i imas lijepe fotke kako pravis. Bas fino.
Zoya
Posts: 23153
Joined: 09/06/2008 14:54

#15040 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Zoya »

sekerbay wrote:
Zoya wrote:Probaj meso od soba ako možeš.
Hocu aBd.
Zoya wrote:Nego, ovaj hljeb gore, je li to onaj što nadolazi 10 sati?
Ma ne. Ima ona po meni glavna komponenta koja stoji, nisam siguran kako se zove na našem. Možda starter ili kiselo tijesto.
Ostalo sve normala. Šerpa je glavna. I temperatura.
Prvo na jakoj, 50 minuta na 240 stepeni, pa onda 30 min na 190 il 200.
I da, Šerpa je obična,gusara. To je bitno.
Ev, usliko
Image
Gusana šerpa? Ni za ovo tijesto te ne razumijem :? Viđala sam ovakve ali su jako skupe.
Image
sekerbay
Posts: 3748
Joined: 04/01/2017 22:45

#15041 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by sekerbay »

Zoya wrote:Gusana šerpa?
Da. To su one deblje, livene.
Eto na mojoj slici vidiš dvije. Dakle, ne ona rosfrajna, ona je tanka pa izgori.
https://www.kupindo.com/Serpe-lonci-tig ... erpa-26-cm

Ev ovo je prvo što je google izbacio.
Zoya wrote:Ni za ovo tijesto te ne razumijem
Šta ne razumiješ? Napiši pa da pomognem.
Znaš li šta je starter ili kiselo tijesto?
Na njemačkom se kaže Sauerteig. Probaj izguglati.
zijancer
Posts: 4749
Joined: 03/08/2004 20:52
Location: 39

#15042 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by zijancer »

zoya, valjda germa, secer & brasno mix
sekerbay wrote:
Zoya wrote:Probaj meso od soba ako možeš.
Hocu aBd.
Zoya wrote:Nego, ovaj hljeb gore, je li to onaj što nadolazi 10 sati?
Ma ne. Ima ona po meni glavna komponenta koja stoji, nisam siguran kako se zove na našem. Možda starter ili kiselo tijesto.
Ostalo sve normala. Šerpa je glavna. I temperatura.
Prvo na jakoj, 50 minuta na 240 stepeni, pa onda 30 min na 190 il 200.
I da, Šerpa je obična,gusana. To je bitno.
moji su pokušali praviti hljeb u pretis loncu...na kraju ispalo tvrđe od lonca :|

nego, kada se tijesto ubaci u tu gusanu šerpu..treba li čekati ili odmah na peć? koliko maximalno smije biti visok hljeb na početku pečenja?
sekerbay
Posts: 3748
Joined: 04/01/2017 22:45

#15043 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by sekerbay »

zijancer wrote:germa, secer & brasno
Nema šećera. Germa, brašno, voda. Što duže stoji, to bolje. Najmanje preko noći. Može i par dana.
Napraviš tako da je rjeđe od tijesta od kojeg se prave uštipci.
Onda zakuhaš hljeb i to, pustiš neka dva sata da raste, prekuhaš, staviš u šerpu i odma pečeš.
To je sve.
bluu
Posts: 218
Joined: 11/03/2015 13:14

#15044 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by bluu »

Evo jedan veoma dobar hljeb iz šerpe
https://www.coolinarika.com/recept/seos ... -iz-serpe/

A evo i starter za kiselo tijesto, prelistajte malo i ostale njene recepte žena ima puno finih peciva i hljebova baš sa ovim starterom
https://www.coolinarika.com/recept/kvas ... h-starter/
bluu
Posts: 218
Joined: 11/03/2015 13:14

#15045 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by bluu »

dobar osjecaj wrote:
bluu wrote:Evo ovdje ga možete vidjeti
Hej bluu, sad ti tek vidjeh recepte. Pismeno ih predstavljas i imas lijepe fotke kako pravis. Bas fino.
Hvala :-D
User avatar
arzuhal
Posts: 20826
Joined: 03/06/2008 11:26
Location: u čajdžinici "Kod nefsu-l-levvame"

#15046 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by arzuhal »

Ništa danas nisam, ja lično, kuhao.
User avatar
Tomahawk11
Globalni moderator
Posts: 109749
Joined: 14/08/2009 14:51

#15047 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Tomahawk11 »

arzuhal wrote:Ništa danas nisam, ja lično, kuhao.
Naumpo si mi danas.
Kaže, uzela neki 100% cvekla.
Ne mogu ja ovo piti, haj ti :-?
Tobe jarabbi :skoljka:
User avatar
arzuhal
Posts: 20826
Joined: 03/06/2008 11:26
Location: u čajdžinici "Kod nefsu-l-levvame"

#15048 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by arzuhal »

Tomahawk11 wrote:
arzuhal wrote:Ništa danas nisam, ja lično, kuhao.
Naumpo si mi danas.
Kaže, uzela neki 100% cvekla.
Ne mogu ja ovo piti, haj ti :-?
Tobe jarabbi :skoljka:
:lol:

I jes popio? :mrgreen:

:lol: :lol:
User avatar
Tomahawk11
Globalni moderator
Posts: 109749
Joined: 14/08/2009 14:51

#15049 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Tomahawk11 »

arzuhal wrote: :lol:

I jes popio? :mrgreen:

:lol: :lol:
Jesam, da se ne baca :|
User avatar
vazi
Posts: 8817
Joined: 07/04/2010 15:31

#15050 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by vazi »

sekerbay wrote:
zijancer wrote:germa, secer & brasno
Nema šećera. Germa, brašno, voda. Što duže stoji, to bolje. Najmanje preko noći. Može i par dana.
Napraviš tako da je rjeđe od tijesta od kojeg se prave uštipci.
Onda zakuhaš hljeb i to, pustiš neka dva sata da raste, prekuhaš, staviš u šerpu i odma pečeš.
To je sve.
To je u stvari prirodni, starinski kvas. I moj dragi je pravio taj hljeb al meni nesto drazi klasicni sa svjezom germom.

Mislim da se taj kvas, koji se pravi za hljeb iz serpe, koristi i za tarhanu ili tahranu ili ne znam kako se kaze..
Post Reply