isto. bez sladoleda.wewa wrote:meni odgovara da bude dzemasto, najvise je volim pravo iz frizidera kasikom <3
a moze i s kuglom sladoleda
njam
Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- hadzinicasa
- Posts: 13620
- Joined: 08/11/2005 16:08
- Location: u tranziciji
#14476 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
- wewa
- Posts: 14765
- Joined: 27/05/2010 15:20
- Location: djah na brdu, djah u ravnici
#14477 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
mogle smo zajedno iz ćase <3hadzinicasa wrote:isto. bez sladoleda.wewa wrote:meni odgovara da bude dzemasto, najvise je volim pravo iz frizidera kasikom <3
a moze i s kuglom sladoleda
njam
- hadzinicasa
- Posts: 13620
- Joined: 08/11/2005 16:08
- Location: u tranziciji
#14478 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
mislis teVsije?wewa wrote:mogle smo zajedno iz ćase <3hadzinicasa wrote:isto. bez sladoleda.wewa wrote:meni odgovara da bude dzemasto, najvise je volim pravo iz frizidera kasikom <3
a moze i s kuglom sladoleda
njam
upis' dera me vikend poslije anamo onog vikenda.
- wewa
- Posts: 14765
- Joined: 27/05/2010 15:20
- Location: djah na brdu, djah u ravnici
#14479 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
hadzinicasa wrote:
mislis teVsije?
upis' dera me vikend poslije anamo onog vikenda.
-
- Posts: 39213
- Joined: 06/08/2009 18:23
#14480 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
vazi wrote:Upravo izaso iz rerne, kolac s jabukama ( tarte tatin) jos samo kugla sladoleda po vrhu, mljac mljac
Kod mene je često na meniju,djeca ga baš vole.
- vazi
- Posts: 8814
- Joined: 07/04/2010 15:31
#14481 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
A vole i odrasli , mi smo ovaj bas brzo slistilidjana77 wrote:vazi wrote:Upravo izaso iz rerne, kolac s jabukama ( tarte tatin) jos samo kugla sladoleda po vrhu, mljac mljac
Kod mene je često na meniju,djeca ga baš vole.
- pukepuke
- Posts: 2258
- Joined: 18/08/2008 16:16
- Location: Sjever-jug
#14482 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Napravila po ovom jednostavnom receptu, danas sam već štošta nakuhavala, pa mi se nije dalo praviti još prhko tijesto za kolač. Nemam što slikati jer je kod mene ove mase za posipanje poprilično, šljive se ne vide, ja sam se odlučila za malo drugačiju verziju, drobljenac iliti crumble. Imala u kući keksa Gran Cereale, izmrvila ih nekoliko, dodala malo griza, malo više prezle, malo manje od pola maslaca, začine (đumbir, klinčić, cimet) i napravila mrvice. Šljive malo pošećerila, posula mrvicama i ispekla. Predobre!wewa wrote:moj recept je ovaj s grizom, ja ne volim brasnastu, a znam da koriste i prezlu...pukepuke wrote: Oooj dajte žene oba recepta za šljivopitu, nikad pravila, a imam šljiva. Pravim odmah sutra.
Hvala!
helem, operes i ispucis sljive, polovice slazes s kozicom prema dole (inace recepti kazu prema gore, objasnjenje slijedi), posipas secerom (ja smedjim, i to par kasika, zavisno od slatkoce sljiva), pa grizom (u tankom sloju da prekrijes sljive), zacinis cimetom/pimentom/kardamomom/vanilijom, poredas koju flekicu putera po vrhu i peces na 200-220 stepeni, dok ne puste sok i ne natopi se griz.
drugi recepti, kao sto rekoh, preporucuju okretanje sljiva potrbuske, pa se prvo same zapeku da puste sok pa onda pospipaju, ali meni tako sljive previse omeksaju i sve zajedno traje duze.
kolicine namjerno nisam pisala jer sljivopitu mozes praviti i od pola i od 5 kg sljiva
Hvala na receptu
- Euridika
- Globalna šefica
- Posts: 7926
- Joined: 25/08/2015 21:31
#14483 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Kod mene danas pileća supa s noklicama (okruglicama) od griza, pečenka od purećih prsa (marinirana) i pečeni krompir. Slike su očajne, sorry, loša kamera na mobitelu.
- pukepuke
- Posts: 2258
- Joined: 18/08/2008 16:16
- Location: Sjever-jug
#14484 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Ala si se zadala, svaka čast. Meni knedle u juhi uvijek ispadnu pretvrde.Euridika wrote:Kod mene danas pileća supa s noklicama (okruglicama) od griza, pečenka od purećih prsa (marinirana) i pečeni krompir. Slike su očajne, sorry, loša kamera na mobitelu.
- Euridika
- Globalna šefica
- Posts: 7926
- Joined: 25/08/2015 21:31
#14485 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Htjela sam i kolač, ali nisam imala sve potrebne sastojke, a po onoj kiši i hladnoći mi se nije izlazilo van.pukepuke wrote:Ala si se zadala, svaka čast. Meni knedle u juhi uvijek ispadnu pretvrde.Euridika wrote:Kod mene danas pileća supa s noklicama (okruglicama) od griza, pečenka od purećih prsa (marinirana) i pečeni krompir. Slike su očajne, sorry, loša kamera na mobitelu.
I meni su jučer bile malo tvrđe nego inače, ali nije strašno. Doduše, nisu mi nikad mekane kao one iz kesice, kad ih zamutim rjeđe onda mi se raspadaju pri kuhanju. Možda je fol u tom da ih oblikuješ s rjeđom smjesom, a ne kuhaš ih odmah, već ih osušiš Ali, za to ne bih imala ni vremena.
- hadzinicasa
- Posts: 13620
- Joined: 08/11/2005 16:08
- Location: u tranziciji
#14486 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
ne znam kako pravis smjesu, ja zamutim rjedje, ali dodam pola kafene kasicice brasna, pa se ne raspadaju a budu mekane (ali ne premekane, ne volim da im ne osjetim teksturu)Euridika wrote:Htjela sam i kolač, ali nisam imala sve potrebne sastojke, a po onoj kiši i hladnoći mi se nije izlazilo van.pukepuke wrote:Ala si se zadala, svaka čast. Meni knedle u juhi uvijek ispadnu pretvrde.Euridika wrote:Kod mene danas pileća supa s noklicama (okruglicama) od griza, pečenka od purećih prsa (marinirana) i pečeni krompir. Slike su očajne, sorry, loša kamera na mobitelu.
I meni su jučer bile malo tvrđe nego inače, ali nije strašno. Doduše, nisu mi nikad mekane kao one iz kesice, kad ih zamutim rjeđe onda mi se raspadaju pri kuhanju. Možda je fol u tom da ih oblikuješ s rjeđom smjesom, a ne kuhaš ih odmah, već ih osušiš Ali, za to ne bih imala ni vremena.
kod mene opet (modificirana) seljacka hrana - uljevak od krompira sa kukuruznim brasnom i jogurtom, te zacinskim biljem, posut susamom - pecen na papiru umjesto u ulju (meni bude premasno) i kraljica salata - lukmira. pilecu supu s curryjem cu slikati kad dojdem doma.
sjetila se pretkraj da slikam presjek
p.s. meso je mljac.
- Euridika
- Globalna šefica
- Posts: 7926
- Joined: 25/08/2015 21:31
#14487 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Ma standardno, jaja i griz. Nekad pravim s brašnom, ali su mi ove s grizom ukusnije. I kod mene je osrednje gusta smjesa, ne znam tačan omjer, ja to ofrlje , ali recimo 2-3 kašike griza na jedno jaje (ovo pokušavam da rekonstruiram omjer, a možda sam i fulala ).hadzinicasa wrote:Euridika wrote:ne znam kako pravis smjesu, ja zamutim rjedje, ali dodam pola kafene kasicice brasna, pa se ne raspadaju a budu mekane (ali ne premekane, ne volim da im ne osjetim teksturu)
kod mene opet (modificirana) seljacka hrana - uljevak od krompira sa kukuruznim brasnom i jogurtom, te zacinskim biljem, posut susamom - pecen na papiru umjesto u ulju (meni bude premasno) i kraljica salata - lukmira. pilecu supu s curryjem cu slikati kad dojdem doma.
sjetila se pretkraj da slikam presjek
p.s. meso je mljac.
Super ti je uljevak. Meni se djeca bune kad posipam tijesta sa susamom , a ja ga baš volim. I mak isto.
- hadzinicasa
- Posts: 13620
- Joined: 08/11/2005 16:08
- Location: u tranziciji
#14488 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
pa napravi isto tako, jaja+griz+soli, samo dodaj pola kafene kasicice brasna. to je 5g i manje, smao da ti uveze, da ti se ne raspadnu. onda mozes i rjedje zamutiti.Euridika wrote: Ma standardno, jaja i griz. Nekad pravim s brašnom, ali su mi ove s grizom ukusnije. I kod mene je osrednje gusta smjesa, ne znam tačan omjer, ja to ofrlje , ali recimo 2-3 kašike griza na jedno jaje (ovo pokušavam da rekonstruiram omjer, a možda sam i fulala ).
Super ti je uljevak. Meni se djeca bune kad posipam tijesta sa susamom , a ja ga baš volim. I mak isto.
- Euridika
- Globalna šefica
- Posts: 7926
- Joined: 25/08/2015 21:31
#14489 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Probam idući put, hvala.hadzinicasa wrote:pa napravi isto tako, jaja+griz+soli, samo dodaj pola kafene kasicice brasna. to je 5g i manje, smao da ti uveze, da ti se ne raspadnu. onda mozes i rjedje zamutiti.Euridika wrote: Ma standardno, jaja i griz. Nekad pravim s brašnom, ali su mi ove s grizom ukusnije. I kod mene je osrednje gusta smjesa, ne znam tačan omjer, ja to ofrlje , ali recimo 2-3 kašike griza na jedno jaje (ovo pokušavam da rekonstruiram omjer, a možda sam i fulala ).
Super ti je uljevak. Meni se djeca bune kad posipam tijesta sa susamom , a ja ga baš volim. I mak isto.
-
- Posts: 16351
- Joined: 14/03/2008 21:14
#14490 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
roasted butternut squash soup with browned sage butter (neam blage kako ide na nasem)
purece none sa parsnip puree, roasted root veg (bundeve, mrkva, bijela repa), prokulice sa parmezanom i pire od slatkog krompira.
kolac od rogaca.
purece none sa parsnip puree, roasted root veg (bundeve, mrkva, bijela repa), prokulice sa parmezanom i pire od slatkog krompira.
kolac od rogaca.
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#14491 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
omar little wrote:roasted butternut squash soup with browned sage butter (neam blage kako ide na nasem)
purece none sa parsnip puree, roasted root veg (bundeve, mrkva, bijela repa), prokulice sa parmezanom i pire od slatkog krompira.
kolac od rogaca.
- hadzinicasa
- Posts: 13620
- Joined: 08/11/2005 16:08
- Location: u tranziciji
#14492 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Pileca supa s povrcem i curryjem
- wewa
- Posts: 14765
- Joined: 27/05/2010 15:20
- Location: djah na brdu, djah u ravnici
#14493 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
ja na jedno jaje stavim 3-4 kasike griza i 1 brasna, pola najmanje kasicice praska za pecivo, so, biber, zacine po volji i inspiraciji (ljeti obicno kopar), pola kasike ulja, zamijesim i ostavim da odstojiEuridika wrote:Probam idući put, hvala.hadzinicasa wrote:pa napravi isto tako, jaja+griz+soli, samo dodaj pola kafene kasicice brasna. to je 5g i manje, smao da ti uveze, da ti se ne raspadnu. onda mozes i rjedje zamutiti.Euridika wrote: Ma standardno, jaja i griz. Nekad pravim s brašnom, ali su mi ove s grizom ukusnije. I kod mene je osrednje gusta smjesa, ne znam tačan omjer, ja to ofrlje , ali recimo 2-3 kašike griza na jedno jaje (ovo pokušavam da rekonstruiram omjer, a možda sam i fulala ).
Super ti je uljevak. Meni se djeca bune kad posipam tijesta sa susamom , a ja ga baš volim. I mak isto.
sjo menija!omar little wrote:roasted butternut squash soup with browned sage butter (neam blage kako ide na nasem)
purece none sa parsnip puree, roasted root veg (bundeve, mrkva, bijela repa), prokulice sa parmezanom i pire od slatkog krompira.
kolac od rogaca.
mi smo u subotu imali krem supu od jesenskog povrca (muskatna tikva, luk, krompir, mrkva, celer, roge, zute paprike i jabuka), peceno pile, valjuske od krompira, sos od sampinjona i kupus salatu
ove jeseni opet ima onog finog pljosnatog kupusa, neopisivo je sladak <3
- hadzinicasa
- Posts: 13620
- Joined: 08/11/2005 16:08
- Location: u tranziciji
#14494 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
i tebi cu usi navrhglavesvezat. dZe su slike?
- wewa
- Posts: 14765
- Joined: 27/05/2010 15:20
- Location: djah na brdu, djah u ravnici
#14495 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
ne stigoh prije skakavicje posasti...hadzinicasa wrote:i tebi cu usi navrhglavesvezat. dZe su slike?
-
- Posts: 16351
- Joined: 14/03/2008 21:14
#14496 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
nisam se mogla sjetiti kako reci root veg, jesensko povrce! i naucila sam da da je butternut squash muskatna tikva. yay. fina mi je i supa od nje, djumbira i kokosovog mlijeka. njam. obozavam kupus u svim oblicima i formama.wewa wrote:sjo menija!omar little wrote:roasted butternut squash soup with browned sage butter (neam blage kako ide na nasem)
purece none sa parsnip puree, roasted root veg (bundeve, mrkva, bijela repa), prokulice sa parmezanom i pire od slatkog krompira.
kolac od rogaca.
mi smo u subotu imali krem supu od jesenskog povrca (muskatna tikva, luk, krompir, mrkva, celer, roge, zute paprike i jabuka), peceno pile, valjuske od krompira, sos od sampinjona i kupus salatu
ove jeseni opet ima onog finog pljosnatog kupusa, neopisivo je sladak <3
volim jesensko povrce. jedva cekam pravit razne stews sto se kuhaju dugo na tihoj vatri na hladnjikav jesenji dan. ukusno, toplo, kuca cijela mirisi fino na klopu. <3 i huk stadiona i komentatori s tekme iz dnevne sobe.
- wewa
- Posts: 14765
- Joined: 27/05/2010 15:20
- Location: djah na brdu, djah u ravnici
#14497 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
jos jedna zrtva fudbalaomar little wrote:nisam se mogla sjetiti kako reci root veg, jesensko povrce! i naucila sam da da je butternut squash muskatna tikva. yay. fina mi je i supa od nje, djumbira i kokosovog mlijeka. njam. obozavam kupus u svim oblicima i formama.wewa wrote:sjo menija!omar little wrote:roasted butternut squash soup with browned sage butter (neam blage kako ide na nasem)
purece none sa parsnip puree, roasted root veg (bundeve, mrkva, bijela repa), prokulice sa parmezanom i pire od slatkog krompira.
kolac od rogaca.
mi smo u subotu imali krem supu od jesenskog povrca (muskatna tikva, luk, krompir, mrkva, celer, roge, zute paprike i jabuka), peceno pile, valjuske od krompira, sos od sampinjona i kupus salatu
ove jeseni opet ima onog finog pljosnatog kupusa, neopisivo je sladak <3
volim jesensko povrce. jedva cekam pravit razne stews sto se kuhaju dugo na tihoj vatri na hladnjikav jesenji dan. ukusno, toplo, kuca cijela mirisi fino na klopu. <3 i huk stadiona i komentatori s tekme iz dnevne sobe.
juventus, pa zeljo, pa cibalia, pa zeljo, pa rijeka, pa celik, pa juventus
dok se boje ne rastope
btw root veg je korjenasto povrce
ja imam problem s tim kokosom, nekako ne mogu da ga smjestim u slano. a mozebit bi mi se svidjelo da probam, ko zna, krhko je znanje!
kupus je i moja droga <3 samo kiseli ne ljubim, ali i on zna biti fin iz kiselih paprika, kad im se okusi pomijesaju <3
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#14498 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Jel' koristis ovu tikvu? Ja je pravim sa curry-jem,agava sirup...
- wewa
- Posts: 14765
- Joined: 27/05/2010 15:20
- Location: djah na brdu, djah u ravnici
#14499 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
si, to je butternut, oliti muskatna tikva
- hadzinicasa
- Posts: 13620
- Joined: 08/11/2005 16:08
- Location: u tranziciji