Sta Srbi znaju o zavicaju....

valterbranisarajevo

#76 Re: Jasenovac

Post by valterbranisarajevo »

kingdj wrote:Ne znam zasto ste toliko zapeli na jasenovac.Na sud pa na sud.Pa dobro nek idu na sud ali nek prije svega pogledaju da li imaju svi ljudi u BiH kruha da jedu. I da onima koji nemaju prvo daju da jedu kruha da se obuku a onda da vide da li da idu na sud ili ne.Ako bi smo se vec sudili protu odgovor ovoj tuzbi se biti tuzba hrvatske.Trazit ce se da se namiri steta od sve i jedne ispaljene granata na RH sa podrucja BiH.Tako da dodjosmo na isto.Iskreno moj je djed bio jedan od casnika u NDH i ne stidim se toga.Bio je pa sta.Ne znam zasto samo svi vidite ono sto su hrvati radili u drugom svjetskom ratu.A srbi Cetnici proganjaju bosnjake vec 60 godina o tome ne pisete.Ostavite se jasenovca.Jasenovac je bio i neponovio se.A kad se bolje pogeda u nazad na ovaj rat onda su ustase ubile malo srba.Jer srbi opet napravise sranje.

Naravno da je bitno da svi ljudi u BiH žive životom dostojnim čovjeka. Ali isto tako je bitno da mi živi ne dopustimo, koliko je to u našoj moći da se nevine jasenovačke žrtve ponižavaju ili zloupotrebljavaju. naš dug prema njima je da ih branimo od nacionalšoviništičkih ludaka, kada na žalost oni to ne mogu sami.

Ovo što si napisao je jeftin pokušaj da istomišljenike nađeš među onima koji su izjavljivali da je Tompson dobrodošao u Sarajevo zato što u svojim pjesmama ionako veliča samo zločine nad Srbima u II svjetskom ratu, a ne nad Bošnjacima.

Ne znam da li ćeš mi odgovoriti na ovo, ali čak i ako ne tvoj odgovor je za mene očekivan. Daleko ti kuća od moje i tebi tvom djedu na koga se ponosiš, kao i ovom izopačenom svijetu koji nakon toliko godina dopušta da poraženi postaju pobjednici, a pobjednici poraženi.. :(
lugavina

#77 Re: Jasenovac

Post by lugavina »

Jastreb35 wrote:Tvoj problem gnjido je u tom sto nevine zrtve dijelis po nacionalnosti.
Jastreb 35, s njim i njegovim kolegom ti se ne isplati polemisati. Njima bi trebao da se bavi Moderator. Ova dvojica su za bana. Nek idu na neki srpski desnicarski forum jer nisu puno bolji od cetnika.
Prozor

Post by Prozor »

Fakat vas dvojica, evo moj djed je bio domobran i pogin´o je protiv cetnika kao takav! Ali ja ne volim NDH i nebi nikada prihvatio da bude NDH a kamoli se kao on borio za nju! Jasenovac je mjesto stravicnog zlocina genocida, zapravo dio genocida koji se cinio u cijeloj NDH nad Srbima, Romima, Jevrejima i anti-fasistima.

Moj dedo vjerovatno nebi nikad stao u redove oruzanih snaga NDH da nije bilo cetnika, koji su napali njegovo selo a druge vojske tad nije bilo osim domobranske(Partizana tada nije bilo tu i to je cinjenica) i zato je stao u domobrane jer je morao braniti svoj dom kao sto i kaze ime, iako su ti domobrani bili u sluzbi Velike Hrvatske tj NDH. Nikada nije pocinio zlocin i nikada nije osramotio svoj rod i familiju, i poginuo je protiv tih istih cetnika ali je bar pogin´o u borbi sa puskom a ne pod njihovim nozem kao bespomocnik. I kazem neka je, neka je otisao u domobrane i neka je branio svoj dom od fasistickih cetnika, i da je jos pozivio 100% sam siguran da bi presao u Partizane kad bi dobio priliku. Njemu NDH nije bila nista, samo njegov dom!

i tako smo i mi branili svoj dom ali konacno u SVOJOJ VOJSCI sa ljiljanima na rukavima! Konacno kazem! I nismo okrvavili ruke i nismo cinili zlocine, i mozemo biti ponosni na to! Cetnici i ustase su ista bagra, to smo vidjeli i u ovom ratu i nema izmedju njih razlike. Jedini slucaj kad bi uzeo njihovu pusku je da mi npr. dodje cetnik pred vrata i ustasa mi da pusku tad bi je uzeo i opet bi mi kasnije i on vidio ledja. Jasenovac se manipulira it reba ostaviti historicarima, ali je sramota umalovazat, prihvatati Thompsona sto to slavi i najveca je sramota sto CETNICI dobijaju pravo da govore o JASENOVCU! To je kao da Mate Boban prica o Srebrenici!
tempora

Post by tempora »

seiko22 wrote:
Prozor wrote:
_BosanaC wrote: Jel' poenta 'prebrojati' zrtve po nacionalnom predznaku?
Ne, nego hocu da kazem da je bilo i bosnjackih a i hrvatskih zrtava tamo, tj da nisu SAMO Srbi stradali, iako su definitivno najvise...
koncept jasenovca i drugog svjetskog rata se nikako ne moze stavljati u istu ravan sa konceptom i zlocinima zadnjeg rata i agresije na Bosnu i Hercegovinui !! U drugom svjetskom ratu, jednostavno , svabe su bili agresori, tj. potpuno strana sila!!
Danas, odnosno prije 15 godina," komsije nasi", "suradnici na poslu", "prijatelji iz kafane", "oni sa kojima smo navijali za "zvijezdu i partizan"< su iz njima tad poznatih razloga - a koje smo mi "spoznali" kroz opsadu Sarajeva, Prijedor, Visegrad, Istocnu Bosnu, Focu, Srebrenicu a spoznajemo i danas, kroz Dodove "umotvorine" a i tako sto i na svoje govno , stavljaju etiketu "srpsko", odlucili da "samo oni imaju pravo" i da "oni odlucuju o zivotima drugih", pa cak i sa ovim pokusajem, "prizivanja" Jasenovca, nista drugo do opravdavaju svoju krvavu misiju stvaranja velike srbije, iliti "srpskih zemalja zapadno od Drine"!!

,
Vidim, naucio ti ponesto o Jasenovcu. :oops: I o svabama. :oops: A da si nesto naucio iz bliske istorije to sumnjam.Jer da jesi, ona bi ti nalagala da budes korektan i odgovoran. :oops:
seiko22
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 »

tempora wrote:
seiko22 wrote:
Prozor wrote: Ne, nego hocu da kazem da je bilo i bosnjackih a i hrvatskih zrtava tamo, tj da nisu SAMO Srbi stradali, iako su definitivno najvise...
koncept jasenovca i drugog svjetskog rata se nikako ne moze stavljati u istu ravan sa konceptom i zlocinima zadnjeg rata i agresije na Bosnu i Hercegovinui !! U drugom svjetskom ratu, jednostavno , svabe su bili agresori, tj. potpuno strana sila!!
Danas, odnosno prije 15 godina," komsije nasi", "suradnici na poslu", "prijatelji iz kafane", "oni sa kojima smo navijali za "zvijezdu i partizan"< su iz njima tad poznatih razloga - a koje smo mi "spoznali" kroz opsadu Sarajeva, Prijedor, Visegrad, Istocnu Bosnu, Focu, Srebrenicu a spoznajemo i danas, kroz Dodove "umotvorine" a i tako sto i na svoje govno , stavljaju etiketu "srpsko", odlucili da "samo oni imaju pravo" i da "oni odlucuju o zivotima drugih", pa cak i sa ovim pokusajem, "prizivanja" Jasenovca, nista drugo do opravdavaju svoju krvavu misiju stvaranja velike srbije, iliti "srpskih zemalja zapadno od Drine"!!

,
Vidim, naucio ti ponesto o Jasenovcu. :oops: I o svabama. :oops: A da si nesto naucio iz bliske istorije to sumnjam.Jer da jesi, ona bi ti nalagala da budes korektan i odgovoran. :oops:
:lol: :lol: :lol: :lol: , blagodarim , gospodjice, na vasim "uputama u lijepo ponasanje", ali neslaganje sa vama nije negativna osobina !! 8-)

a ovo vjerovatno spada u "vasu korektnost"
,U banjalučkom prigradskom naselju Barlovci nepoznati su počinitelji ubili povratnika Hrvata, Ivana Bartulovića, izjavio je dopredsjednik Republike Srpske Davor Čordaš
.

,
tempora

Post by tempora »

seiko22 wrote:
tempora wrote:
seiko22 wrote: koncept jasenovca i drugog svjetskog rata se nikako ne moze stavljati u istu ravan sa konceptom i zlocinima zadnjeg rata i agresije na Bosnu i Hercegovinui !! U drugom svjetskom ratu, jednostavno , svabe su bili agresori, tj. potpuno strana sila!!

,
:lol: :lol: :lol: :lol: , blagodarim , gospodjice, na vasim "uputama u lijepo ponasanje", ali neslaganje sa vama nije negativna osobina !! 8-)

,U banjalučkom prigradskom naselju Barlovci nepoznati su počinitelji ubili povratnika Hrvata, Ivana Bartulovića, izjavio je dopredsjednik Republike Srpske Davor Čordaš
.

,
Jos jedan dokaz da si krajnje nezreo.Kritika koja ti je upucena glede stava o Jasenovcu, nije stvar "vase koreknosti" po cemu me valjda stavljas u gradjane RS-a, vec moja licna.A ona se ne granici sa nacijom, porijeklom, imetkom i slicnim.Ona se odaziva samo na takve eksperte koji su kadri da izvagaju kolicinu zlocina i da se time jos ponose. :oops:
seiko22
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 »

tempora wrote:
seiko22 wrote:
tempora wrote: Vidim, naucio ti ponesto o Jasenovcu. :oops: I o svabama. :oops: A da si nesto naucio iz bliske istorije to sumnjam.Jer da jesi, ona bi ti nalagala da budes korektan i odgovoran. :oops:

.

,
Jos jedan dokaz da si krajnje nezreo.Kritika koja ti je upucena glede stava o Jasenovcu, nije stvar "vase koreknosti" po cemu me valjda stavljas u gradjane RS-a, vec moja licna.A ona se ne granici sa nacijom, porijeklom, imetkom i slicnim.Ona se odaziva samo na takve eksperte koji su kadri da izvagaju kolicinu zlocina i da se time jos ponose. :oops:
oh, prelijepa gospo, ovo je bilo kao izrazaj respecta iliti postovanja licnosti, iliti kulturnog i bontonskog obracanja!! "Vi, Gospodjice"!! "Vi, !!" Mozda "Vam" trebam i nacrtati!! :)

,

p.s. samo jos jedno, oni koji su "vasi" nisu, nazalost, samo u rs-u!! ponavljam, nazalost!!
Oni su tu, prisutni svaki dan, da bi mogli svojim cetnickim "mentorima" i "gazdama" obezbijediti ono sta oni traze! Medju njima je i "Vas cijenjeni" , "pravnik-maticar-Gargamel"!
a evo Vam , i jedan clanak, da se malo "podsjetite mladjana Gospo!!
IVO KOMŠIĆ: PREŽIVJELA ZEMLJA - KO JE KADA I GDJE DIJELIO BiH

Izvodi iz knjige

Dejtonski sporazum nije nastao u Dejtonu, on se ovdje dovršio i dobio neprimjereno ime grada u kome je održana konferencija. U daytonskim se pregovorima nije dogovorilo ništa što već nije bilo dogovoreno - ovdje je ono samo postalo vidljivo.
...
Drugi veliki sporazum koji je u Dejtonu dobio svoju konačnu formu i istinu jeste onaj o legalizaciji "Republike Srpske" između Holbruka i Izetbegovića. Sam akt legalizacije obavio je Muhamed Šaćirbegović, ministar vanjskih poslova BiH, u Ženevi 8.9.1995. godine, nepuna dva mjeseca prije Dejtona, na sastanku ministara vanjskih poslova BiH, RH i Jugoslavije, a pod pokroviteljstvom Kontaktne skupine. Prethodno je Holbruk nekoliko puta dolazio u Sarajevo, ali svaki put nakon posjete Zagrebu i Beogradu. Dan pred Ženevski susret, kasno poslijepodne, pozvan sam u ured Izetbegovića. Iznenadio sam se kad sam tamo zatekao Šaćirbegovića i Silajdžića. Ostalih članova Predsjedništva nije bilo jer su bili na putu izvan BiH u delegaciji Srpskog građanskog vijeća; Kljujić također nije bio tu jer je u to vrijeme već bio u svom podrumu. Prispio sam na razgovor o papiru koji je već bio pred njima. Papir je pisan na engleskom i rečeno mi je da je to osnova za sporazum koji se sutra treba potpisati u Ženevi. Papir je bio porazan. U njemu više nije bilo Bosne i Hercegovine kao države, bili su predviđeni entiteti - Federacija i Republika Srpska, ali ne više pisana u navodnicima, i sl. Šaćirbegović je stalno pitao što da radi, ženevski sastanak je predstavljao kao pritisak i gotov čin kojemu se neće moći oduprijeti. Ja sam na samom papiru pokušao napraviti ispravke i insistirati na jasnom određenju BiH kao države, sa državnim institucijama i njihovim nadležnostima, iako mi je poteškoću činilo nepoznavanje engleskog jezika. Izetbegović je bio veoma miran i staložen. Rastali smo se tako što smo Šaćirbegoviću dali veoma jasnu uputu - ne smije legalizirati Republiku Srpsku ni po koju cijenu, ukoliko bude pritisaka neka napusti sastanak i obavijesti Predsjedništvo.

Jedina prava politička činjenica iz rata jeste legalizacija RS. U Dejtonu se samo ona nije mogla relativizirati. Bio je to srpski entitet s 49% teritorije BiH, sa zajamčenom autonomijom, legaliziranom konstitucionalnošću u odnosu na BiH i otvorenim paralelnim vezama s Jugoslavijom...

tempora

Post by tempora »

seiko22 wrote:
tempora wrote:
seiko22 wrote: :lol: :lol: :lol: :lol: , blagodarim , gospodjice, na vasim "uputama u lijepo ponasanje", ali neslaganje sa vama nije negativna osobina !! 8-)

.

,
oh, prelijepa gospo, ovo je bilo kao izrazaj respecta iliti postovanja licnosti, iliti kulturnog i bontonskog obracanja!! "Vi, Gospodjice"!! "Vi, !!" Mozda "Vam" trebam i nacrtati!! :)

,

p.s. samo jos jedno, oni koji su "vasi" nisu, nazalost, samo u rs-u!! ponavljam, nazalost!!
Oni su tu, prisutni svaki dan, da bi mogli svojim cetnickim "mentorima" i "gazdama" obezbijediti ono sta oni traze! Medju njima je i "Vas cijenjeni" , "pravnik-maticar-Gargamel"!
a evo Vam , i jedan clanak, da se malo "podsjetite mladjana Gospo!!
IVO KOMŠIĆ: PREŽIVJELA ZEMLJA - KO JE KADA I GDJE DIJELIO BiH

Izvodi iz knjige

Dejtonski sporazum nije nastao u Dejtonu, on se ovdje dovršio i dobio neprimjereno ime grada u kome je održana konferencija. U daytonskim se pregovorima nije dogovorilo ništa što već nije bilo dogovoreno - ovdje je ono samo postalo vidljivo.
...
Drugi veliki sporazum koji je u Dejtonu dobio svoju konačnu formu i istinu jeste onaj o legalizaciji "Republike Srpske" između Holbruka i Izetbegovića. Sam akt legalizacije obavio je Muhamed Šaćirbegović, ministar vanjskih poslova BiH, u Ženevi 8.9.1995. godine, nepuna dva mjeseca prije Dejtona, na sastanku ministara vanjskih poslova BiH, RH i Jugoslavije, a pod pokroviteljstvom Kontaktne skupine. Prethodno je Holbruk nekoliko puta dolazio u Sarajevo, ali svaki put nakon posjete Zagrebu i Beogradu. Dan pred Ženevski susret, kasno poslijepodne, pozvan sam u ured Izetbegovića. Iznenadio sam se kad sam tamo zatekao Šaćirbegovića i Silajdžića. Ostalih članova Predsjedništva nije bilo jer su bili na putu izvan BiH u delegaciji Srpskog građanskog vijeća; Kljujić također nije bio tu jer je u to vrijeme već bio u svom podrumu. Prispio sam na razgovor o papiru koji je već bio pred njima. Papir je pisan na engleskom i rečeno mi je da je to osnova za sporazum koji se sutra treba potpisati u Ženevi. Papir je bio porazan. U njemu više nije bilo Bosne i Hercegovine kao države, bili su predviđeni entiteti - Federacija i Republika Srpska, ali ne više pisana u navodnicima, i sl. Šaćirbegović je stalno pitao što da radi, ženevski sastanak je predstavljao kao pritisak i gotov čin kojemu se neće moći oduprijeti. Ja sam na samom papiru pokušao napraviti ispravke i insistirati na jasnom određenju BiH kao države, sa državnim institucijama i njihovim nadležnostima, iako mi je poteškoću činilo nepoznavanje engleskog jezika. Izetbegović je bio veoma miran i staložen. Rastali smo se tako što smo Šaćirbegoviću dali veoma jasnu uputu - ne smije legalizirati Republiku Srpsku ni po koju cijenu, ukoliko bude pritisaka neka napusti sastanak i obavijesti Predsjedništvo.

Jedina prava politička činjenica iz rata jeste legalizacija RS. U Dejtonu se samo ona nije mogla relativizirati. Bio je to srpski entitet s 49% teritorije BiH, sa zajamčenom autonomijom, legaliziranom konstitucionalnošću u odnosu na BiH i otvorenim paralelnim vezama s Jugoslavijom...

Sest puta sam te procitala i moram priznati, nista ne razumijem. :?
seiko22

Post by seiko22 »

[
b]Sest puta sam te procitala i moram priznati, nista ne razumijem. [/b]
dje ba, nadje sest?? sest je bona, kazu , djavolski broj!! nije ni cudo da nisi "skontala", al hajd' , odbicemo ti na mladost!!
s postovanjem, :kiss:

,
tempora

Post by tempora »

seiko22 wrote:[
dje ba, nadje sest?? sest je bona, kazu , djavolski broj!! nije ni cudo da nisi "skontala", al hajd' , odbicemo ti na mladost!!

,
Nisam sujeverna.Stoga mogu vjerovati samo da mi logika nije uredu ili blesavo pokusavam shvatiti tvoje sale i posalice.Jos jednom i zadnji put.Tvoje negiranje Jasenovca tj tvoje "relativiranje" u svrhe vaganja bliske proslosti je zaista sramno.Sramno upravo zbog onoga na sto se pozivas a vec u drugom momentu pridruzujes se svima onima koji negiraju genocid sirom Bosne i Hercegovine. :(
seiko22

Post by seiko22 »

tempora wrote:
seiko22 wrote:[

,
Nisam sujeverna.Stoga mogu vjerovati samo da mi logika nije uredu ili blesavo pokusavam shvatiti tvoje sale i posalice.Jos jednom i zadnji put.Tvoje negiranje Jasenovca tj tvoje "relativiranje" u svrhe vaganja bliske proslosti je zaista sramno.Sramno upravo zbog onoga na sto se pozivas a vec u drugom momentu pridruzujes se svima onima koji negiraju genocid sirom Bosne i Hercegovine. :(
nemoj bona, da si bezobrazna! :x ! ni u cemu nisam rekao nesto cime bih umanjio ili negirao postojanje jasenovca!! Govorio sam, i govorim da je sadasnje uporedjivanje Jasenovca sa Srebrenicom, ili desavanjima diljem Bosne, u zadnjem ratu - neprimjereno!! Da svako poredjenje se koristi na omalovazavanju genocida u BiH, te da se Jasenovac koristi u sluzbi fashistickog rs-A (ne mogu manjim slovima napisati, :( ) a ako "hanumice" nemas smisla za humor,, , :sad: ,

,
tempora

Post by tempora »

seiko22 wrote:
tempora wrote:
seiko22 wrote:[ dje ba, nadje sest?? sest je bona, kazu , djavolski broj!! nije ni cudo da nisi "skontala", al hajd' , odbicemo ti na mladost!!

,
nemoj bona, da si bezobrazna! :x ! ni u cemu nisam rekao nesto cime bih umanjio ili negirao postojanje jasenovca!! Govorio sam, i govorim da je sadasnje uporedjivanje Jasenovca sa Srebrenicom, ili desavanjima diljem Bosne, u zadnjem ratu - neprimjereno!! Da svako poredjenje se koristi na omalovazavanju genocida u BiH, te da se Jasenovac koristi u sluzbi fashistickog rs-A (ne mogu manjim slovima napisati, :( ) a ako "hanumice" nemas smisla za humor,, , :sad: ,

,
Oh, oprosti mi na bezobrazluku kroz koji si dozvolih da ukorim tvoju rijec neprimjerenog i tvoju "analizu" Jasenovca, u kojoj ti tvrdis da su svabe bile agresori, a u ovom ratu komsije.... :oops:
Postoji definicija genocida, a postoji i ona blaza varijanta-etnickog ciscenja.U toj definiciji nije bitno da li se radi o komsiji ili agresoru ( A Jasenovac je bio na podrucju NDH-a i u praksi NDH-a) vec o zlocinu.I ti kroz svoju analizu upravo cinis isto, sto ( navedoh dokumentarac) kojekakvi svjetski novinari i kojekakvi strucnjaci i kojekakve priznate organizacije za ljudska prava demantuju.Po njima, nije bilo primjereno kampove u BiH nazivati koncentracionim logorima vec jednostavno kampovima i oni su kako rekose-neuporedivi sa onima za vrijeme holokausta. :oops: Pa i sam Medjunarodni sud pravde u Hagu, rece da su se u BiH desili "elementi" genocida-sto ostavlja prostora za "mozda jeste a mozda i nije"
Pa tako i danas, mnogi negiraju holokaust, kao sto neki negiraju genocid nad Armenima-pardon etnicko ciscenje :? pa opet neki genocid u Bosni, a eto i neki kalkulisu sa zrtvama u Jasenovcu.
I da, bezobrazna sam i nemam smisla za humor.Jer za mene ne postoji "neprimjereno" jer ako je neprimjereno, onda je genocid u Ruandi tezi od ovog u Bosni,posto se danas ubijamo vatrenim oruzjem, a tamo su koliko mi je poznato koristene vecinom macete? :oops:
Ako postoji razlika u svim tim zlocinima, onda se mozemo samo pozvati na vremenske razlike :oops:
seiko22

Post by seiko22 »

sa zrtvama u Jasenovcu.
I da, bezobrazna sam i nemam smisla za humor.Jer za mene ne postoji "neprimjereno" jer ako je neprimjereno, onda je genocid u Ruandi tezi od ovog u Bosni,posto se danas ubijamo vatrenim oruzjem, a tamo su koliko mi je poznato koristene vecinom macete? :oops:
Ako postoji razlika u svim tim zlocinima, onda se mozemo samo pozvati na vremenske razlike :oops:
[/quote]

mala, precerala si!! :x :x

citaj:
INTERNATIONAL COURT OF JUSTICE
APPLICATION - INSTITUTING PROCEEDINGS,
filed in the Registry of the Court on 20 March 1993
APPLICATION OF THE CONVENTION ON THE PREVENTION AND PUNISHMENT OF THE CRIME OF GENOCIDE
(Bosnia and Herzegovina v. Yugoslavia - Serbia and Montenegro)

F. Specific Factual Allegations of Acts of Genocide

Killing members of a group

34. On 16 May 1992, at least 83 Muslims were summarily executed by serbian paramilitary units in the village of zaklopaca, whichhad been an almost exclusively Muslim village. By the account of one witness, Najla Hodzic, the serbian paramilitary units (Chetniks) clearly commited acts of genocide. At 4.30 p.m. serbian soldiers approached Hodzic's house, and called Hodzic's brother-in-law Haso, an "Ustasha". The Serb units ordered Haso to give up his weapons (Haso was unarmed at the time) and when he did not comply immediately, he was shot and killed on the spot. This is an act of genocide ; the soldiers labeled Haso an Ustasha, indicating their identification of him as a Muslim, and killed him immediately after identifying him as a Muslim. These are very acts the Convention sought "to prevent and punish". (Interviewed by Helsinki Watch, War Crimes in Bosnia-Herzegovina 35, 35-37 (1992) (personal testimony of summary executions by Serbian soldiers against Bosnian citizens)).
35. There are many other reports of serbian soldiers who have intentionally killed helpless Muslims located in non-military targets. For instance, in the city of Bihac, where there are no significant military targets, daily shelling occurs . In this city, a director of a hospital stated that 51 children have been killed. (United Nations Documentation : Commission on Human Rights, UN doc. E/CN.4/1992/S-1/9,24 August 1992, p.4.)
36. The United States State Department also confirms the existence of intentional killings of Muslims and Croats by serbian paramilitary forces in the Republic of Bosnia and Herzegovina. (A Staff Report to the Committee on Foreign Relations of the US Senate, "The Ethnic Cleansing in Bosnia-Herzegovina", 15 August 1992.) State Department spokesman Richard Boucher confirmed reports of the existence of detention centres in Bosnia and herzegovina where citizens are being tortured and killed. (Id., p.5) Furtermore, Serbian unit snipers opened fire on a bus transporting orphans out of a city which resulted in the death of an infant and todler. (Id.) In the town of Kozarac and surrounding villages (a predominantly Muslim area), serb unit forces attacked on 24 May with mortar and artillery in an attack that lasted all night. The townspeople eventually surrendered after hiding in the woods. They were released once they had forfeited their weapons. The next day, however, the Serb units showed up again and shelled the now defenceless villagers and townpeople. (Id. p. 8 )
37. This report also documents the killings of elderly persons. (Id.) Recreational killings of Muslim and Croats occurred in the Serb-run detention camps. Paramilitary groups from Serbiawould enter the camps at night and make the prisoners sing Serbian nationalistic songs. Those judged insufficiently enthusiastic would be pulled outside and made to fight in what was effectively a human cockfight. Two men would take turns slapping each other. The man judged to be weaker slapper would be killed. A witness testified that one time Serbian paramilitaries cut off the loser's ears and nose before slitting his throat. (Id.,p.11) The report also states that the main victims of Serbian unit aggression are civilians, not combatants. (Id.,p.12) There are explicit incidences of Serbians making a concious effort to kill Muslims. One witness recounts the events preceding the killings of a Muslim as follows: "They asked the man: "What is your religion?" Then they killed him." (Id.,p.17) In fact, Muslim places of worshipare routinely treated as military targets. A witness states that seven Muslims were killed at Mosque, and that the mosque was subsequently destroyed. (Id.,p.1 8 )
38. Additional United States State Department findings are detailed in the United States Department of State publication "Dispatch" ("Supplemental Report on War Crimes in the Former Yugoslavia," United States Department of State Dispatch, 2 November 1992, Vol.3,No.44,p.802) This report described the point-blank killing of Muslim refugees by serb militia forces; how more than 200 Muslim men and boys were systematically massacred by Serbian militia forces on a narrow mountain trck, their bodies thrown over the edge once they were killed. (Id.,p.802) One witness who was captured by Serb forces gave the following account of his captivity: He saw at least 30 people taken to sewage canals where their throats were cut; he saw a doctor slit the throats of healthy young persons, cut the organs and pack them in plastic bags, and then put them in a refrigerator truck; he also saw how the guards broke a prisoner's head with gun butts to spill the brains. They then called the dogs to eat the brains.(Id.,p.803)
39. Another example of the intent to kill Muslims specifically is the killing of Imam Mustafa Mujkanovic of Bratunac. He was tortured to death at the town's soccer stadium in front of thousands of Muslim children, women and the elderly. Serb unit guards ordered him to cross himself. When Mujkanovic refused, they beat him, stuffed his mouth with sawdust and beer, and slit his throat. (Id.,p.804)
.............................
"tolerantna" gospodjice, treba da se stidis , :x

,
Post Reply