Sta se to desava u Americi?
-
TheSpy
#51 Re: Sta se to desava u Americi?
Hoce li mi neko ukratko odgovoriti ima li salameta u AmeriKi i hocel se popravit trenutna situacija krize, da fino krene nabolje narednih mjeseci? 
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#52 Re: Sta se to desava u Americi?
To je pitanje na koje niko nema odgovorTheSpy wrote:Hoce li mi neko ukratko odgovoriti ima li salameta u AmeriKi i hocel se popravit trenutna situacija krize, da fino krene nabolje narednih mjeseci?
- ahuseino
#53 Re: Sta se to desava u Americi?
Salameta nema nigdje, nit' che ga biti do uglednog vremena. Budi sretan da ne bude svjetski rat u nekoliko godina.TheSpy wrote:Hoce li mi neko ukratko odgovoriti ima li salameta u AmeriKi i hocel se popravit trenutna situacija krize, da fino krene nabolje narednih mjeseci?
Samo jedno je po meni sigurno, u Americi che biti salameta prie nego bilo gdje drugo, bilo rata ili ne.
-
Fikret_ZE
#54 Re: Sta se to desava u Americi?
Moje najgore sumnje su se nazalost ostvarile. Ono sto je pozitivno je da ljudi (i on na vrhu i oni ”obicni”) polako shvataju kakvi fundamentalni izazovi i odluke nas (jos uvijek, ali ne zadugo) cekaju…
Iluzije o kapitalizmu su umrle!
Iluzije o kapitalizmu su umrle!
-
NinoM
#55 Re: Sta se to desava u Americi?
Ovdje meni se cini Ima mnogo vidovitih ljudi. Nije vama lako. Valja I vidjeti.
A sad konkretno nesto. Znas kakva je situacija u americi? Prije Sam uzimao 2000 hiljade dolara sedmicno sad uzimam 1200 pravo nam je lose. Nema Nama balkancima nigdje nije dobro I da na zlatu lezimo.
A sad konkretno nesto. Znas kakva je situacija u americi? Prije Sam uzimao 2000 hiljade dolara sedmicno sad uzimam 1200 pravo nam je lose. Nema Nama balkancima nigdje nije dobro I da na zlatu lezimo.
- KaraMfil
#56 Re: Sta se to desava u Americi?
BiDNIce bolje

- ljubav_aha
#57 Re: Sta se to desava u Americi?
KaraMfil wrote:BiDNIce bolje![]()
![]()
ko radi IMA
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
#58 Re: Sta se to desava u Americi?
Ovo sam prije neki dan otkrio i pomalo se iznenadio.
http://inflationdata.com/inflation/Infl ... lation.asp
U Americi trenutno nema inflacije tj imamo deflaciju od -0.34% prema prosjeku iz prosle godine. To znaci da vrijednost dolara raste. Jedino sto pravo zabrinjava je da se deflacija u istoriji desavala samo u periodima velike ekonomske krize tj. za vrijeme depresije 1930-ih godina. Predpostavljam da ekonomisti na ovom forumu to mogu objasniti
U Americi trenutno nema inflacije tj imamo deflaciju od -0.34% prema prosjeku iz prosle godine. To znaci da vrijednost dolara raste. Jedino sto pravo zabrinjava je da se deflacija u istoriji desavala samo u periodima velike ekonomske krize tj. za vrijeme depresije 1930-ih godina. Predpostavljam da ekonomisti na ovom forumu to mogu objasniti
-
jefferson
#59 Re: Sta se to desava u Americi?
Jeste! Deflacija se desila zadnji put tokom velike depresije, ali ima nekoliko faktora koji razlikuju tu deflaciju od one iz perioda 1929-1934.Dado dijasporitus wrote:Ovo sam prije neki dan otkrio i pomalo se iznenadio.
Najvazniji faktor je cijena nafte. 2008 barel je iznosio 147 dolara, a na pumpama americki prosjek je dostigao u Julu 2008 4.54dol po galonu. Danas je taj prosjek oko 2.71dol sa tendencijom padanja, dok je prosle zime dosegao 2.34dol.
To je najvazniji faktor kada je trenutna deflacija u pitanju, a vrlo je pozitivan, jer je smanjio trgovinski deficit te omogucio transportnim kompanijama (pogotovo avio sabracaj i kamioni) da lakse disu.
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
#60 Re: Sta se to desava u Americi?
Nisam siguran kako to utice na deflaciju, mada vjerujem da ima udjela. Mislis li da je to osnovni razlog? I sta treba da ocekujemo od deflacije. Po nekoj logici ocekujem generalni pad cijena jer ako vrijednost dolara raste znaci i da cijena robe pada.jefferson wrote:Jeste! Deflacija se desila zadnji put tokom velike depresije, ali ima nekoliko faktora koji razlikuju tu deflaciju od one iz perioda 1929-1934.Dado dijasporitus wrote:Ovo sam prije neki dan otkrio i pomalo se iznenadio.
Najvazniji faktor je cijena nafte. 2008 barel je iznosio 147 dolara, a na pumpama americki prosjek je dostigao u Julu 2008 4.54dol po galonu. Danas je taj prosjek oko 2.71dol sa tendencijom padanja, dok je prosle zime dosegao 2.34dol.
To je najvazniji faktor kada je trenutna deflacija u pitanju, a vrlo je pozitivan, jer je smanjio trgovinski deficit te omogucio transportnim kompanijama (pogotovo avio sabracaj i kamioni) da lakse disu.
Interesantna je ta stvar oko pada cijene nafte. U to naravno ulazi i cinjenica da su naftni lobisti djelomicno otjerani iz Washingtona ali takodjer ulazi u racunicu i cinjenica da su hibridna auta postala sve popularnija. Samo u NYC sam primjetio u zadnje dvije godine da je oko 30% voznog parka NYC taksija preslo na hibridna auta (po slobodnoj procjeni oko 3000 auta). Taj trend je takodjer zastupljen i u Kaliforniji a hibridi postaju sve popularniji i jeftiniji i po citavoj Americi. Dakle: manja potrosnja goriva = manje potraznja goriva = niza cijena goriva.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#61 Re: Sta se to desava u Americi?
ma dobro ta je deflacija je vjestacka od strane FEDa i njemu slicnih u ostalim zemljama, ali i pored tog skolstvo i zdravstvo non-stop ide gore pa se trazi reforma zdravstva kakva-takva. Medjutim ta inflacija svakako samo jedan dio koji utjece na zivotni standard gradjana a sta cemo sa unemployment rate koja je sad na zavidnih 10% a ne tako davno je bila 4.4% u 2007.
Mnogi ekonomisti zato zbrajaju inflaciju i unemployment pa dobije misery index, tj. stvarnu sliku onakvu kakvu narod osjeca. Iako nije potpuna slika ipak izgleda podnosljivao u poredjenju sa historijskim vrhuncem iz vrijemena Carterove vladavine od 22 u 1980-toj.
http://en.wikipedia.org/wiki/Misery_index_(economics)
Mnogi ekonomisti zato zbrajaju inflaciju i unemployment pa dobije misery index, tj. stvarnu sliku onakvu kakvu narod osjeca. Iako nije potpuna slika ipak izgleda podnosljivao u poredjenju sa historijskim vrhuncem iz vrijemena Carterove vladavine od 22 u 1980-toj.
http://en.wikipedia.org/wiki/Misery_index_(economics)
- Šeha
#62 Re: Sta se to desava u Americi?
Nece se dozvoliti dolaru da puno skoci. To bi veoma negativno uticalo na izvoz a to je glavna "vadiona" ekonomije trenutno. Glavna grana, potrosnja (consumer spending), je jos uvijek donja.
-
Tuzlachina
#63 Re: Sta se to desava u Americi?
HAKO VELIC ubijen u Memphisu 2007
In Memphis, a man who fled the war in Bosnia is found shot dead in his truck. A surveillance video could lead Sgt. Joe Stark their suspects.
http://www.aetv.com/the_first_48/video/ ... 1455377232
In Memphis, a man who fled the war in Bosnia is found shot dead in his truck. A surveillance video could lead Sgt. Joe Stark their suspects.
http://www.aetv.com/the_first_48/video/ ... 1455377232
-
simpozijum delirijum
#64 Re: Sta se to desava u Americi?
izbjegavajte zaljev Mexika , totalna katastrofa koja je vec jednu trecinu zaljeva zatvorila za civile od strane sigurnosnih sluzbi
izljev nafte i gasa je katastrofalnih razmjera
najveca ekoloska katastrofa poslije Cernobila
opasnost od explozija metana i otrovnih kisa poslije uragana koje pobije sve zivo na svome putu
ja lagano pakujem kofere kao i hiljade nesretnih civila koji bjeze ka sjeveru
iz BP tvrde da je napokon busotina zatvorena , ali ogromne kolicine metana i dalje kuljaju iz razvaljenoga morskoga dna i ogromni plamenovi iz kontroliranih busotina pokusavaju da stave stvar pod kontrolu
na ovom videu ce te vidjeti ocajnicku borbu protiv majke prirode koja je izgleda odlucila da nam definitivno presudi
http://www.youtube.com/watch?v=pxDf-KkM ... embedded#!
neka nam je Bog na pomoci u bilo kojega da vjerujemo
izljev nafte i gasa je katastrofalnih razmjera
najveca ekoloska katastrofa poslije Cernobila
opasnost od explozija metana i otrovnih kisa poslije uragana koje pobije sve zivo na svome putu
ja lagano pakujem kofere kao i hiljade nesretnih civila koji bjeze ka sjeveru
iz BP tvrde da je napokon busotina zatvorena , ali ogromne kolicine metana i dalje kuljaju iz razvaljenoga morskoga dna i ogromni plamenovi iz kontroliranih busotina pokusavaju da stave stvar pod kontrolu
na ovom videu ce te vidjeti ocajnicku borbu protiv majke prirode koja je izgleda odlucila da nam definitivno presudi
http://www.youtube.com/watch?v=pxDf-KkM ... embedded#!
neka nam je Bog na pomoci u bilo kojega da vjerujemo
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#65 Re: Sta se to desava u Americi?
Katastrofa
znam da su mediji cenzurisani... svakako treba pogledati ovj snimak koji je @SDelirijum postavio
@simp. delirijum jos ne mogu da se pomirim sa cinjenicom da ljudi moraju da bjeze na sjever
izgleda da je cijeli zaljev izgubljen

slike koje sam linkovao u postu su u medjuvremenu nestale sa neta ??????
znam da su mediji cenzurisani... svakako treba pogledati ovj snimak koji je @SDelirijum postavio
@simp. delirijum jos ne mogu da se pomirim sa cinjenicom da ljudi moraju da bjeze na sjever
izgleda da je cijeli zaljev izgubljen

slike koje sam linkovao u postu su u medjuvremenu nestale sa neta ??????
Last edited by Toto on 19/07/2010 11:30, edited 2 times in total.
-
IHAVEDREAM
#66 Re: Sta se to desava u Americi?
Zivim u Zalivu.......
Prljave ekonomske i politicke igre se preklapaju sa ovom katastrofom.....Ekologija placa krvavi danak!
Ne ,nije istina da ljudi bezglavo bjeze na sjever, ali neizvijesnost i strah je prisutan u svima nama!
Ocekujem izjestaj CNN u sledecih par dana, danas su bili ovdje kod nas u MS!
Prljave ekonomske i politicke igre se preklapaju sa ovom katastrofom.....Ekologija placa krvavi danak!
Ne ,nije istina da ljudi bezglavo bjeze na sjever, ali neizvijesnost i strah je prisutan u svima nama!
-
jefferson
#67 Re: Sta se to desava u Americi?
a bio u destinu preko vikenda! kupao se itd, medutim nema 10% turista kao sto ih obicno ima.IHAVEDREAM wrote:Zivim u Zalivu.......![]()
Prljave ekonomske i politicke igre se preklapaju sa ovom katastrofom.....Ekologija placa krvavi danak!![]()
Ne ,nije istina da ljudi bezglavo bjeze na sjever, ali neizvijesnost i strah je prisutan u svima nama!![]()